Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ίβανοβ ζήτησε ο προϋπολογισμός των ενόπλων δυνάμεων των Σκοπίων να αυξηθεί τουλάχιστον στο 2 τοις εκατό του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ).

Σε ομιλία στην 25η επέτειο από την ίδρυση των σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων της χώρας την 18η Αυγούστου, ο Ίβανοφ είπε: “Ως χώρα, συνεχίζουμε να υπογραμμίζουμε την αφοσίωση και ετοιμότητα μας να γίνουμε μέλος του NATO. Ωστόσο, αν επιθυμούμε να απολαύσουμε τα προνομία, πρέπει επίσης να αναλάβουμε ευθύνες. Η προσχώρηση των Σκοπίων στο NATO σημαίνει επίσης τον αντίστοιχο αμυντικό προϋπολογισμό. Και αυτός είναι το ελάχιστο 2% του κρατικού προϋπολογισμού”.

Ο Ίβανοφ είπε οτι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να μεταλλαχθούν και να αναπτυχθούν πλήρως στις οχτώ σχεδιαζόμενες περιφέρειες της χώρας με σκοπό να εκπληρώσουν τη βασική τους αποστολή και να ανταποκριθούν στις εντοπιζόμενες απειλές.

O ‘Ιβανοφ ανακοίνωσε ότι στο μέλλον οι ένοπλες δυνάμεις θα επιφορτίσουν με τέσσερις αποστολές:

-Υποστήριξη του μηχανισμού διαχείρισης κρίσης στον χειρισμό των φυσικών καταστροφών και μολύνσεων.
-Υποστήριξη της αστυνομίας στην καταπολέμηση της αστικής τρομοκρατίας στις εθνοτικά και θρησκευτικά διαφοροποιημένες πόλεις.
-Προστασία των συνόρων για την παράνομη μετανάστευση και την συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων στις αποστολές διατήρησης ειρήνης που είναι υπο την διοίκηση του ΟΗΕ στις περιοχές από όπου προέρχεται αυτού του τύπου η μετανάστευση.
-Κυβερνοάμυνα και ηλεκτρονικό πόλεμο για την πρόληψη και προστασία των εθνικών κρίσιμων υποδομών σε στενή συνεργασία με άλλους κρατικούς οργανισμούς.

Ο Ίβανοφ επίσης υπογράμμισε έντονα την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, για να διασφαλιστεί οτι η δύναμη είναι κατάλληλα εξοπλισμένη και προετοιμασμένη για να εκπληρώσει τις σημερινές και μελλοντικές αποστολές της.

Ο εορτασμός της Ημέρας του Στρατού περιελάμβανε μια έκθεση με τον τελευταίο εξοπλισμό και οπλισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, τα οποία παρουσιάστηκαν δημοσίως για πρώτη φορά. Η πιο αξιοσημείωτη εμφάνιση ήταν το 4Χ4 υψηλής κινητικότητας όχημα επικοινωνιών Mercedes-Benz Unimog U4000, τμήμα του προσφάτως παραληφθέντος συστήματος τακτικών επικοινωνιών περιοχής Aselsan Mini Taktik Saha Muhabere Sistemi (TASMUS), που τώρα υπηρετεί με το τάγμα διαβιβάσεων των ενόπλων δυνάμεων των Σκοπίων. Επίσης παρουσιάστηκε το 4Χ4 υψηλής κινητικότητας τεθωρακισμένο όχημα Otokar Cobra, ένα από τα δύο που δωρίστηκαν στα Σκόπια από την Τουρκία για χρήση από το τάγμα στρατονομίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Igor Bozinovski

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: