Ο στόλος των Γερμανικών U-Boat επιστρέφει

Dolphin
Υποβρύχιο κλάσης Dolphin (Φωτογραφία: deliberation)

Παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα τα μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στις σημαντικές περικοπές των ναυτικών προϋπολογισμών της Δύσης, με ιδιαίτερή προσοχή στην μείωση του Βασιλικού Ναυτικού (RN) και στη εξαγγελία περικοπών που έρχεται αντιμέτωπο το Πολεμικό Ναυτικών (US Navy) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), αρκετές χώρες αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τις ναυτικές δυνατότητες τους.

Για αυτές τις χώρες, τα υποβρύχια προσφέρουν μια μοναδική πλατφόρμα για να προσβάλουν εχθρικούς επίγειους ή θαλασσίους στόχους χρησιμοποιώντας συμβατικά και αντισυμβατικά όπλα.

Στην Ασία, βρίσκεται εν τη γέννεση ένας αγώνας υποβρυχίων που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας, Σιγκαπούρης, Μαλαισίας και Βιετνάμ, όλες οι χώρες ανακοινώνουν προγραμματισμένες εξαγορές εν όψει της “έκρηξης” του στόλου των πυραυλοκίνητων και πετρελαίου-ηλεκτρικων υποβρυχίων της Κίνας. Τουλάχιστον τα Πολεμικά Ναυτικά δύο χώρων στρέφονται προς την Γερμανία για την παροχή μιας μοναδικής σειράς υποβρύχιων δυνατοτήτων, για πολύ διαφορετικούς τομείς επιχειρήσεων.

Αντιμέτωπο με το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στο οποίο δεν διαφαίνονται σημάδια επιβράδυνσης παρ όλες τις απειλές, κυρώσεις και άκαρπες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ απαιτεί μία πλατφόρμα “δεύτερου χτυπήματος” για να αποτρέψει το Ιράν να ολοκληρώσει τη δέσμευση του, να “εξαφανίσει το Ισραήλ από το χάρτη.” Έχει αποκτήσει αυτή την ικανότητα μέσω του υποβρύχιου στόλου του.

Τον Ιούνιο, η Γερμανική εφημερίδα Der Spiegel ανέφερε πως η εταιρεία ThyssenKrupp κατασκεύασε υποβρύχια κλάσης Dolphin για το Ναυτικό του Ισραήλ, η Der Spiegel δήλωσε ότι “είναι οπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές. Και το Βερολίνο το γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό” Η Der Spiegel αναφέρει ότι τα υποβρύχια Doplhin (παρόμοια με τα υποβρύχια Type 212 του Γερμανικού Ναυτικού), μεταφέρουν πυραύλους Κρουζ με βεληνεκές 1500 χιλιομέτρων και μπορούν να εκτοξευτούν “με την χρήση ενός νέου υδραυλικού συστήματος εκτόξευσης”. H προηγμένη έκδοση του υποβρυχίου Super-Dolphin είναι εξοπλισμένη με ανεξάρτητο σύστημα πρόωσης (ΑΙΡ), το οποίο επιτρέπει να μείνει σε κατάδυση για 18 ημέρες σχεδόν αθόρυβο. Συν, το ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ανιχνευθεί.

Η Γερμανία παρείχε στο Ισραήλ τα δύο πρώτα υποβρύχια Doplhin το 1991 ως αποζημίωση για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι εταιρείες του στην εξέλιξη του χημικού οπλοστασίου του Σανταμ Χουσειν. Η Γερμανία επίσης πλήρωσε ενα σημαντικό ποσό από την τιμή του τρίτου Ισραηλινού υποβρυχίου. Τρία επιπλέον υποβρύχια Dolphin προγραμματίζονται να παραδοθούν στο Ισραήλ μέχρι το 2017 , και η Der Spiegel ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ μπορεί να παραγγείλει τρία ακόμα υποβρύχια για ένα σύνολο στόλου εννέα υποβρυχίων. Αυτό ο στόλος, με την δυνατότητα να μείνει σε κατάδυση σχεδόν απολύτως αθόρυβος, θα παρέχει την δυνατότητα του μεγαλύτερου μέρος του “δεύτερου χτυπήματος” του Ισραήλ.

Τα υποβρύχια Sheean και Dechaineux κλάσης Collins του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας φθάνουν στην ναυτική βάση Stirling (Φωτογραφία: adelaidenow)

Στην άλλη πλευρά την γης, η εντυπωσιακή και αδυσώπητη θαλάσσια άνοδος της Κίνας, έχει πείσει την Αυστραλία ότι το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας (RAN) χρειάζεται ένα στόλο δώδεκα προηγμένων υποβρυχίων για την αντικατάσταση του σημερινού πεπαλαιωμένου στόλου των αναξιόπιστων υποβρυχίων κλάσης Collins. Δεδομένης της επεκτατικής φύσης των θαλασσίων οδών που η Αυστραλία προσπαθεί να προστατεύσει, το RAN θέλει ένα μεγάλο υποβρύχιο με δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας, και την ικανότητα να παραμείνει σε κατάδυση για μεγάλες χρονικές περιόδους, η οποία παρέχεται από ένα σύστημα AIP. Η Αυστραλία έχει επίσης δηλώσει ότι αναζητεί ένα υποβρύχιο με δυνατότητα επίθεσης με πυραύλους Κρουζ. Από τις μη πυρηνικές επιλογές που είναι διαθέσιμες για το RAN, φαίνεται πιθανός ο εξοπλισμός AIP που εξοπλίζει τα υποβρύχια κλάσης Super Dolrhin να πληροί αυτές τις απαιτήσεις.

Ένα θέμα που θα μπορούσε να εμποδίσει την αγορά των Doplhin είναι η επιμονή της Αυστραλίας να χρησιμοποιεί Αμερικάνικα οπλικά συστήματα. Αυτή είναι μία αναγκαιότητα που δημιουργήθηκε από τις όλο και αυξανόμενες επιχειρήσεις του RAN με το US Navy των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Έτσι, η Αυστραλιανή έκδοση του υποβρυχίου Dorphin θα απαιτήσει, για την κατασκευή της, ειδική συνεργασία μεταξύ των Γερμανών, Αμερικάνων και Αυστραλών κατασκευαστών αμυντικών οπλικών συστημάτων. Αν και αυτή η συνεργασία πρόκειται να γίνει στο τομέα της πολύ ευαίσθητης υποβρύχιας τεχνολογίας, πιθανόν, αυτό να ήταν αδύνατο να συμβεί πριν από κάποια χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές αμυντικές περικοπές που λαμβάνουν χωρά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανό αυτές οι χώρες να βρουν ένα τρόπο να συνεργαστούν μεταξύ τους με την ευκαιρία του προγράμματος μεγάλου προϋπολογισμού της Αυστραλίας.

Για το πρώτο μισό του 20° αιώνα, τα Γερμανικά υποβρύχια U-boat ήταν τα πιο τρομαχτικά πολεμικά σκάφη στη θάλασσα. Ακόμη και ο Τσόρτσιλ το παραδέχτηκε: “Το μόνο πράγμα που πραγματικά με τρόμαξε κατά την διάρκεια του πολέμου ήταν ο κίνδυνος των υποβρυχίων U-boat”. Από την βύθιση του στόλου των U-boat με την Επιχείρηση του Βασιλικού Ναυτικού Deadlight στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κόσμος έχει δώσει πολύ λίγη προσοχή στα Γερμανικά υποβρύχια.

Τώρα, με τις περιπολίες των υποβρυχίων Dolphin στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και το Περσικό Κόλπο και πιθανόν στο εγγύς μέλλον να βρεθούν στον Ινδικό, Ειρηνικό και Νότια Θάλασσα της Κίνας, τα U-boat κάνουν μία μεγάλη επιστροφή στον 21º αιώνα.

Αυτή τη φορά όμως, η αποστολή των U-boat είναι η αποτροπή της επιθετικότητας, οι επιχειρήσεις με διακριτικό σήμα το Αστέρι του Δαβίδ, και θα πρέπει να προσδιοριστούν ως ένα από τα υποβρύχια της “Αυτής Μεγαλειότητας”.

The Diplomat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.