Ο σχεδιασμός του ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200ΗΝ

Το ΠΝ εξετάζει την πιθανότητα εγκατάστασης ραντάρ νέας γενιάς, μονής περιστρεφόμενης AESA όπως το εικονιζόμενο Sea Giraffe 4A, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ. (hellenicdefence.gr)

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται αποκλειστικές πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ. Μετά τη δημοσίευση λεπτομερειών των προτάσεων εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 και της προσφοράς των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας AP-3C στο προηγούμενο τεύχος του “Air Power & Technology” και της «ΕΑ&Τ», το περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» είναι το μοναδικό μέσο ενημέρωσης με πρωτογενή πληροφόρηση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ, η οποία παρουσιάζεται στο τεύχος Νοεμβρίου.

Κεντρική επιλογή είναι να ανατεθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σε κύριο ανάδοχο, ο οποίος θα εκτελέσει απευθείας σημαντικό τμήμα του έργου και θα αναθέσει το υπόλοιπο σε υποκατασκευαστές, για να παραδώσει τα πλοία στο ΠΝ έτοιμα για υπηρεσία. Δεύτερη κεντρική επιλογή είναι πως δεν απαιτείται η υλοποίηση του προγράμματος σε ναυπηγείο. Βεβαίως τα δύο ναυπηγεία στην Ελλάδα με ανάλογη ικανότητα πνέουν τα λοίσθια, ούτως ή άλλως όμως ο εκσυγχρονισμός εστιάζεται κυρίως σε συστήματα μάχης και πλοίου, ενώ οι όποιες ναυπηγικές εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου Σαλαμίνας. Η Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας έχει ήδη εκπονήσει σχετικό σχεδιασμό για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών, χωρίς να επηρεάζεται η επιχειρησιακή λειτουργία του ΝΣ.

Σχετικά με τις τεχνικές επιλογές του εκσυγχρονισμού, κεντρικός περιορισμός είναι το Σύστημα Κάθετης Εκτόξευσης Κατευθυνόμενων Βλημάτων (GMVLS) Mk48 Mod5, η χωρητικότητα του οποίου δεν μπορεί να υπερβεί τα 16 Εξελιγμένα Βλήματα Sea Sparrow (ESSM). Πρόσθετος περιορισμός είναι τα όρια ευστάθειας του πλοίου, τα οποία αποκλείουν την εγκατάσταση ραντάρ πολλαπλών στατικών κεραιών φασικής διάταξης όπως το αυστραλιανό CEAFAR, χωρίς να αφαιρεθούν ορισμένα από τα εγκατεστημένα οπλικά συστήματα. Έτσι ο εκσυγχρονισμός θα επικεντρωθεί στην αντικατάσταση του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (CMS) STACOS Mod2 και του κύριου ραντάρ επιτήρησης αέρος DA 08FFT. Υποψήφια συστήματα για την τελευταία απαίτηση είναι η νέα έκδοση Block 1 του SMART-S Mk2, καθώς και ραντάρ επόμενης γενιάς, μονής περιστρεφόμενης Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) όπως ενδεικτικά τα Sea Giraffe 4A της Saab, TRS-4D της Airbus D&S, Kronos 3D της Selex, EL/M-2258 ALPHA της IAI Elta και NS110 της Thales Nederland.

Λεπτομέρειες για τις κεντρικές αυτές επιλογές και τις υπόλοιπες προβλεπόμενες παρεμβάσεις του προγράμματος εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ του ΠΝ, αποκλειστικά στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

 1. Μια χαρα! Με 16 ESSM ανα πλοιο απεναντι στους 64 των τουρκικων ΜΕΚΟ ανα πλοιο εχουμε ”εξασφαλισει” το κλειστο Αιγαιο. Με της εκσυγχρονισμενες S δε, με τους 8! Sea Sparrow μπορουμε να ”προστατευσουμε” ΚΑΙ την Αν. Μεσογειο.

 2. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο μαλάκες εκεί στο Π.Ν., τουναντίον! Κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και φοβάμαι πως δεν είναι λίγοι και σε άσχετα πόστα.
  Τόσες συζητήσεις εντός και εκτός..από “κατέχοντες” αλλά και οικονομοτεχνικά τρολ αλλά και έφεδροι ράμπο του χώρου, περί κοστολογίων,χρηματοδοτήσεων, κατάλληλων προϊόντων κτλ ..και δεν έχει παρουσιαστεί αρμοδίως μια γαμημένη πρόταση απαιτήσεων από το Π.Ν. για το πως θέλει το νέο πλοίο!!Ούτε καν το εκτόπισμα του!!!
  Ούτε προτάσεις παραγωγής ή συμπαραγωγής ή δανεισμού ή αγοράς ή ενδιάμεση κατασκευή ή κάτι οτιδήποτε!!!!!!!!!!!!!!
  Ασχολούνται με τις 4 ΜΕΚΟ όπου όλοι γνωρίζουν πως κάτι θα γίνει αναλόγως με τα “τσίσα” που θα φύγουν και στρουθοκαμηλίζουν με τις 9-10 S που θα θέλουν, για να μην πω θέλουν τώρα αντικατάσταση!!
  Το πρόγραμμα των Ιταλών για τις FREMM (9-10 σκάφη) τους μας χαλάει δλδ??Τόσο δύσκολο είναι να συγκροτήσουν μια επιτροπή και να πάνε να ζητήσουν προσφορές, να καταθέσουν απαιτήσεις κ customize ώστε να πάρουν ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις κόστους & χρονοδιαγραμμάτων?? Να έχουμε έτσι κοινό πρόγραμμα με μειωμένα τα ρίσκα και δοκιμασμένες κάποιες προτάσεις αλλά και λύσεις?
  FMS και η μαλακία πάει σύννεφο…θα περιμένουν τα ΑΒ του 80 αφού γίνου 40 ετών.

  1. Δεν μπορούσες να τα πεις ποιο σωστά!!!
   Όσοι δεν θυμούνται πρέπει να ανατρέξουν στην υπόθεση των Kidd Που μας έρχονταν χωρίς το βασικό όπλο αεράμυνας τους τους πυραύλους SM-2!
   Οταν ο SM-6 γίνει Standard Issue στο USN εμείς τότε θα παίρνουμε SM-2
   Και κάτι τελευταίο χωρίς χρήματα τπτ δεν κινείται για προμήθειες FMS ή όχι
   Και χωρίς χρήματα δεν μπορείς να τα βάλεις άνετα με τον Τουρκικό Στόλο σε Ανατολική Μεσόγειο.

   1. Δεν είναι τόσο θέμα χρημάτων όσο βούλησης. 1 FREMM HELLENIC MOD. κατά προσέγγιση 500εκ. € ενώ για 10 νέα πλοία περίπου 5 δις € με το τελευταίο πλοίο να παραδίδεται μετά από 12 χρόνια!
    400 εκ.€ χάνονται κατ’έτος από την απώλεια των τελών κυκλοφορίας (όσοι καταθέσαν-τουν πινακίδες λόγω αδυναμίας) αλλά και από φόρους σε καύσιμα και την λοιπή αλυσίδα!
    Εξάλλου το ποσό για την αποπληρωμή των 10 νέων πλοίων δεν γίνεται ντούκου και ούτε εγγράφεται έτσι στον προϋπολογισμό.
    Τα νέα σκάφη δεν είναι ελέω ΑΟΖ και λοιπών μπούρδων.Είναι για την επιβίωση της χώρας και μετά όλων των συνακόλουθων.Δίχως ικανά πλοία,,το χάσαμε το παιχνίδι πατριώτες.
    Με την Π.Α. έχει λύσεις και υπάρχει και χρόνος.

    1. Οργάνωση σε βάθος χρόνου….χαχαα αυτά γίνονται μόνο στα σοβαρά κράτη. Δυστήχως δεν είμαστε μέσα σε αυτά.
     Μωρέ και 6 τέτοια κομματια (ας είναι και μικρότερα στην κατηγορία της FM400 με 24 βλήματα αεράμυνας το λιγότερο) να παίρναμε μαζί με τις ΜΕΚΟ θα ήμασταν κουτί.
     Συμφωνώ για την ΠΑ. Εξάλου διατηρούμε ποιοτική υπεροχή και έχουμε μεγάλη διαφορά στην εκπαίδευση των πιλότων μας. Μερικές κινήσεις αγοράς εξειδικευμένων όπλων (βλήματα stand-off, εξωτερικούς παρεμβολείς γιατί όχι) θα έδενε τέλεια το καρέ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.