Ο τουρκικός διαγωνισμός MILDESIGN 2015 ή πώς να μετατρέψετε την κρίση σε ευκαιρία

Το σχέδιο που νίκησε ήταν το ANDARKAN / P-14TJ43.

Μια γνωστή ρήση του προέδρου Τζον Φιτζέρλντ Κένεντι αναφέρεται στην ικανότητα μιας χώρας να μετατρέπει μια κρίση σε ευκαιρία:  “Οι Κινέζοι χρησιμοποιούν δύο ιδεογράμματα για να περιγράψουν τη λέξη «κρίση». Το ένα διαβάζεται «κίνδυνος» και το άλλο «ευκαιρία». Σε μια Κρίση φυλάξου από τον κίνδυνο αλλά αναγνώρισε την ευκαιρία”.

Το δεύτερο βραβείο πήρε το MAMBA / P-14SW19

To 2014 σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η FNSS Defense Systems Inc. (κοινοπραξία της τουρκικής Νurol Holding και της πολυεθνικής BAe Systems) προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό σχεδίου για “ένα στρατιωτικό όχημα ξηράς, που θα ήταν επανδρωμένο ή ανεπάνδρωτο, με προστασία κατά βλημμάτων, σπονδυλωτής σχεδίασης και πρωτοποριακής σχεδιαστικής σύλληψης”.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στο ALTAR / P-14CL96

Ο διαγωνισμός σχεδίου MILDESIGN 2015 έδινε περιθώριο ενός έτους σε σχεδιαστικά γραφεία, βιομηχανίες, ανεξάρτητους σχεδιαστές, πανεπιστημιακά ιδρύματα ή νέες εταιρίες να προετοιμάσουν ένα όχημα που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εθνικό πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ξένων σχεδιάσεων με μια οικογένεια οχημάτων προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες τουρκικές ανάγκες και με ορίζοντα το μέλλον. Οι όροι του διαγωνισμού ήταν επίτηδες ασαφείς και ανοιχτοί ακριβώς για να επιτρέψουν στη φαντασία των σχεδιαστών να δημιουργήσει.

ANDARKAN / P-14TJ43

Στις αρχές του 2015, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που έλαβαν 152 υποψηφιότητες, 105 τουρκικές και 47 ξένες, με ένα μέρος να είναι μαθητικά και φοιτητικά σχέδια.

ANDARKAN / P-14TJ43

Πρώτευσε το σχέδιο ANDARKAN / P-14TJ43 του σχεδιαστή Levent Tuna από την Κωνσταντινούπολη. Βραβεία δόθηκαν στη δεύτερη (MAMBA / P-14SW19 του (Berkant Orçun Çangal) και τρίτη θέση ( ALTAR / P-14CL96 του Tolga Yaşar Yılmaz ) καθώς και τιμητικά σε τρία ακόμα σχέδια, δύο από τα οποία Τούρκων σχεδιαστών. Τα χρηματικά έπαθλα μεταφράζονταν σε τιμητικές διακρίσεις και χρηματικά ποσά που κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των νικητών.

Εντύπωση προκαλεί η κοινή σκέψη των σχεδιαστών: όλα τα βραβευθέντα σχέδια περιγράφουν πολυμορφικά τροχοφόρα τεθωρακισμένα 4×4, 6×6, 8×8 με άξονα την ασφαλή μεταφορά προσωπικού, αντοχή σε εκρήξεις και δυνατότητα πολλαπλών αποστολών (ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, MEDEVAC, ΤΟΜΟ). H μακροχρόνια σύγκρουση στο Κουρδιστάν έχει αφήσει πολλές παρακαταθήκες.

ANDARKAN / P-14TJ43

Αν και τα σχέδια δεν έχουν υιοθετηθεί σε κάποια μορφή ακόμα, η τουρκική πλευρά δείχνει ενδιαφέροντα αντανακλαστικά. Η κρίση (πραγματική και “θερμή” στις ΝΑ επαρχίες) αποτελεί κίνητρο φυγής προς τα εμπρός, με εκμετάλλευση των εθνικών πόρων υπό τη μορφή επιστημόνων, σχεδιαστών, παραγωγών, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προς όφελος της εθνικής ασφάλειας, της βιομηχανίας και της οικονομίας.

Σίγουρα, πολλοί από τους 105 Τούρκους συμμετέχοντες θα βρήκαν το δρόμο για τις τουρκικές εταιρίες και σχεδιαστήρια και οι ιδέες τους θα ενσωματώθηκαν ή θα ενσωματωθούν στο μέλλον στα προϊόντα της τουρκικής βιομηχανίας που θα παράγει υλικά για τις τουρκικές ΕΔ και για εξαγωγές.

Είπατε τίποτα;

ANDARKAN / P-14TJ43
MAMBA / P-14SW19

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Μία Απάντηση

  1. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την προσπάθεια τους αλλά είναι πραγματικά αξιόλογο το αποτέλεσμα του πρώτου ANDARKAN / P-14TJ43 που έχει πολλές αξιόλογες βελτιώσεις σε πολλά θέματα.
    Αν και εγώ για λόγους κόστους προτείνω και προτιμώ 6Χ6 οχήματα μακάρι να έκανε το ίδιο και το δικό μας κράτος αλλά που; Και τι μυαλά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.