Ο Τραμπ αυξάνει τις εξαγωγές ΜΕΑ-«δολοφόνων» σε περισσότερους συμμάχους των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σύντομα θα διευκολύνει την εξαγωγή ορισμένων τύπων θανατηφόρων μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (ΜΕΑ) κατασκευής Η.Π.Α. σε ενδεχομένως δεκάδες περισσότερους συμμάχους και συνεργάτες, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν το σχέδιο.

Ο Τραμπ αναμένεται να χαλαρώσει τους κανόνες για τέτοιου είδους πωλήσεις εξωτερικού βάσει μιας νέας πολιτικής που καθυστερεί από μακρόν για τα μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη. Το νέο μέτρο αναμένεται να κυκλοφορήσει ήδη εντός του μήνα, αποτελώντας την πρώτη φάση μιας ευρύτερης αναθεώρησης των κανονισμών για την εξαγωγή όπλων.

Οι αμερικανοί κατασκευαστές αεροσκαφών, που αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό στο εξωτερικό, ιδίως από τους κινέζους και ισραηλινούς αντιπάλους, οι οποίοι συχνά πωλούν με ελαφρύτερους περιορισμούς, έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις για τις αλλαγές του κανόνα.

Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να προωθήσει την κίνηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Τραμπ “Buy American” για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον έλεγχο των εξοπλισμών προειδοποιούν ότι κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τη βία και την αστάθεια σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία. Μια ανακοίνωση της νέας πολιτικής κρατήθηκε για μήνες, εν μέσω συζητήσεων σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση των εξαγωγών αεροσκαφών. Αυτή η καθυστέρηση ώθησε τον υπουργό Άμυνας Jim Mattis να γράψει στον σύμβουλο του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια H.R. McMaster για να τον πιέσει να επιταχύνει την αλλαγή πολιτικής για μην χάσει τις πωλήσεις σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με μια πηγή της βιομηχανίας και δύο Αμερικανών αξιωματούχων.

Βασική ώθηση της πολιτικής θα είναι η μείωση των φραγμών στις πωλήσεις μικρότερων MEA “hunter-killer” που μεταφέρουν λιγότερους πυραύλους και ταξιδεύουν σε μικρότερες αποστάσεις από τα μεγαλύτερα μοντέλα, όπως το εμβληματικό MEA Predator, ανέφεραν οι πηγές. Οι κανονισμοί εξαγωγής θα διευκολυνθούν επίσης και για τα αεροσκάφη επιτήρησης όλων των μεγεθών, όπως ανέφεραν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Παρόλο που ο Trump δεν θα απελευθερώσει τελείως τις πωλήσεις των κορυφαίων θανατηφόρων αεροσκαφών, θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς την υπέρβαση ενός μακρόχρονου αμερικανικού ταμπού κατά της πώλησης ένοπλων αεροσκαφών και σε άλλες χώρες εκτός από μια χούφτα των πιο αξιόπιστων στην Ουάσινγκτον συμμάχων. Τα στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν αλλάξει το πρόσωπο του σύγχρονου πολέμου, με τα μοντέλα των ΗΠΑ να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση.

Οι βοηθοί του Τραμπ είχαν αρχικά επικεντρωθεί κυρίως στην επινόηση τρόπων για την ενίσχυση των πωλήσεων των ΜΕΑ που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και τη στόχευση (πρόγραμμα “eye in the sky” ). Αλλά μετά από μια ανασκόπηση που διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο, έχουν δημιουργήσει ένα σχέδιο που θα αναθεωρήσει κάποιους κανόνες επιτρέποντας περισσότερες πωλήσεις εξοπλισμένων ΜΕΑ στο εξωτερικό.

Ο κατάλογος των πιθανών αγοραστών που θα λάβουν άδεια ταχείας εκμετάλλευσης αναμένεται να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, τη Σαουδική Αραβία και άλλους εταίρους του Κόλπου, καθώς και συμμάχους δια συνθηκών όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, όπως είπαν οι άνθρωποι που έχουν γνώση του σχεδίου.

Επίσης, πιθανόν να βρεθούν στην ευνοούμενη ομάδα είναι βασικοί εταίροι όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία, καθώς και πολλά από τα 35 κράτη-μέλη του Καθεστώτος Ελέγχου Πυραυλικής Τεχνολογίας (MTCR), μια διεθνής συμφωνία που ορίζει κανόνες για την εξαγωγή πυραύλων και συναφών όπλων . Οι μόνες πωλήσεις εξοπλισμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια ήταν στη Βρετανία και την Ιταλία.

“Βρισκόμαστε να μειονεκτούμε διαρκώς σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε αξιωματούχος των Η.Π.Α. στο Reuters. “Γιατί οι ανταγωνιστές μας να κατορθώνουν να πωλούν στους δικούς μας συμμάχους τον εξοπλισμό που μας πιέζουν να αγοράσουν από εμάς; Αυτή η πολιτική έχει σκοπό να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. “

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, ανταποκρινόμενος σε ένα αίτημα για σχολιασμό της είδησης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να «ελαχιστοποιήσει τους γραφειοκρατικούς αυτοτραυματισμούς και τα διοικητικά εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ στις παγκόσμιες αεροναυπηγικές αγορές».

Ωστόσο, ο αξιωματούχος επέμεινε ότι οι πωλήσεις ένοπλων αεροσκαφών θα είναι σύμφωνες με το δίκαιο των ΗΠΑ και θα απαιτούσαν από τους αγοραστές να τηρούν τα διεθνή πρότυπα.

Δεν υπήρξε άμεση παρατήρηση από τον Λευκό Οίκο ή το Πεντάγωνο για το μήνυμα Mattis στον McMaster.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο επικελευστής των Πεζοναυτών James Smith επιθεωρεί ένα μη-επανδρωμένο εναέριο όχημα RQ-7B Shadow κατά τη διάρκεια των ελέγχων πριν από την απογείωση στο πεδίο εκπαίδευσης του Pohakuloa, στη νήσο Χαβάη, στις 29 Οκτωβρίου 2017. Foto Credits: Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών κελευστής Ricky Gomez / δημοσίευση μέσω REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο επικελευστής των Πεζοναυτών James Smith επιθεωρεί ένα μη-επανδρωμένο εναέριο όχημα RQ-7B Shadow κατά τη διάρκεια των ελέγχων πριν από την απογείωση στο πεδίο εκπαίδευσης του Pohakuloa, στη νήσο Χαβάη, στις 29 Οκτωβρίου 2017. Foto Credits: Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών κελευστής Ricky Gomez / δημοσίευση μέσω REUTERS

Φθηνότερα αλλά εξίσου θανατηφόρα

Δύο δυνητικοί δικαιούχοι της αλλαγής του κανόνα, η  Textron και η Kratos Defense & Security Solutions Inc, κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο μικρότερες ένοπλες δυνάμεις σε διεθνές επίπεδο, αν και οι κανονισμοί των ΗΠΑ προφανώς τους εμπόδισαν ως τώρα να εξασφαλίσουν πωλήσεις.

Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, άλλοι κατασκευαστές σκέφτονται να επεκτείνουν την γκάμα των προϊόντων τους.

Η γενική χαλάρωση των κανόνων για τις εξαγωγές MEA θα βοηθούσε επίσης τους παραγωγούς όπως η Boeing, η Northrop Grumman, η General Atomics και η Lockheed Martin, σημείωσαν δύο πηγές της βιομηχανίας.

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας αρνήθηκαν να σχολιάσουν πριν από την αποκάλυψη της πολιτικής.

Τα μικρότερα ΜΕΑ που πληρούν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις εξαγωγές αναμένεται να είναι πολύ φθηνότερα από τα μοντέλα υψηλού επιπέδου, όπως το Predator και Reaper, και τα δύο κατασκευάστηκαν από την General Atomics, τα οποία κοστίζουν έως και 17 εκατομμύρια δολάρια ανά τεμάχιο σύμφωνα με αναφορές.

Ενώ είναι λιγότερο καταστρεπτικά από τα μεγαλύτερα ΜΕΑ, η ισχύς πυρός τους θα μπορεί να καταστρέψει οχήματα, μικρές κατασκευές και οχυρές θέσεις.

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μια φιλικότερη προς τις εξαγωγές προσέγγιση όχι μόνο θα συμβάλει στην εκπλήρωση της υπόσχεσης της προεκλογικής εκστρατείας του Trump για το 2016 για την ενίσχυση της “αμυντικής βιομηχανικής βάσης” της Αμερικής, αλλά και για τους ξένους εταίρους να αναλάβουν περισσότερα από τα δικά τους αμυντικά έξοδα.

Μια αύξηση στις πωλήσεις των αεροσκαφών θα μπορούσε να φέρει αυτά τα όπλα στα χέρια κυβερνήσεων που ενεργούν ανεύθυνα προς τους γείτονές τους και εναντίον των δικών τους πληθυσμών », προειδοποίησε ο Jeff Abramson, ανώτερος συνεργάτης της Ομοσπονδίας Ελέγχου των Όπλων, σχετικά με τις παγκόσμιες απειλές διάδοσης όπλων.

Ο προκάτοχος του Τραμπ, Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εισήγαγε αναθεωρημένους κανόνες το 2015 με στόχο την αύξηση των εξαγωγών στρατιωτικών αεροσκαφών. Ωστόσο, οι παραγωγοί των ΗΠΑ παραπονέθηκαν ότι εξακολουθούν να είναι υπερβολικά περιοριστικοί. Οι αμερικανοί κατασκευαστές κινητών αεροσκαφών αγωνίζονται για ένα μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς στρατιωτικών αεροσκαφών, το οποίο η Teal Group, εταιρεία έρευνας αγοράς, έχει προβλέψει ότι θα αυξηθεί από πωλήσεις 2,8 δισ. Δολαρίων το 2016 σε 9,4 δισ. δολάρια το 2025.

Η νέα πολιτική αναμένεται να παρουσιαστεί τις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσαν οι άνθρωποι κοντά στο θέμα, παρότι προειδοποίησαν επίσης ότι ο ακριβής χρόνος παραμένει σε άγνωστος.

Μεταξύ των αλλαγών που θα γίνουν περιλαμβάνεται μια επιεικέστερη εφαρμογή από την αμερικανική κυβέρνηση μιας αρχής εξαγωγής όπλων που είναι γνωστή ως «τεκμήριο άρνησης». Αυτό εμπόδισε πολλές διαπραγματεύσεις με ΜΕΑ με την αυτόματη άρνηση της έγκρισης, εκτός εάν υπάρχει ένας αναγκαστικός λόγος ασφαλείας μαζί με αυστηρές συμφωνίες αγοραστών για χρήση των όπλων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Αμερικανός υπεύθυνος δήλωσε ότι η νέα πολιτική θα “αλλάξει τον τρόπο σκέψης μας”, χαλαρώνοντας αυτούς τους περιορισμούς για το αν θα επιτρέψει οποιαδήποτε συγκεκριμένη πώληση.

Το MTCR – σύμφωνο ελέγχου των πυραύλων του 1987 που υπογράφηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 34 χώρες – θα απαιτήσει ακόμη αυστηρούς ελέγχους των εξαγωγών σε αεροσκάφη τύπου Predator, τα οποία ταξινομούνται ως κατηγορία 1, εκείνα με ωφέλιμο φορτίο άνω των 1.100 λιβρών (500 kg) .

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία MTCR για να διευκολύνει περισσότερο την εξαγωγή των μεγαλύτερων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πηγή: https://www.reuters.com/article/us-usa-arms-drones-exclusive/exclusive-trump-to-boost-exports-of-lethal-drones-to-more-u-s-allies-sources-idUSKBN1GW12D

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

Μία Απάντηση

  1. Αυτονοητη η κίνηση, οταν ολοι το χουν τουμπανο (το οπλισμενο drone) και αυτοι κρυφο καμάρι. Αραγε θα αλλαξει κατι και για μας σχετικά ή δεν ειμαστε αρκετά σύμμαχοι?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.