Ο Τσεχικός στρατός επιλέγει το Puma και αναζητεί τον αντικαταστάτη του T-72M4Cz

Φωτογραφία αρχείου | Το γερμανικό ΤΟΜΑ Puma.

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]ια μακρά περίοδος αρθρογραφίας και πρόσφατων νέων ειδήσεων από την Τσεχική Δημοκρατία έχουν καταστήσει ξεπερασμένες τις φημολογίες και τις πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς υποψηφίους για το νέο ΤΟΜΑ του τσέχικου στρατού. Η Τσεχική κυβέρνηση ζήτησε από συνολικά εννέα υποψηφίους να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την αντικατάσταση των BVP-2. Τα ακόλουθα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) θεωρήθηκαν ως οι πιθανοί αντικαταστάτες, γι’ αυτό οι κατασκευαστές τους κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην διαδικασία υποβολής προτάσεων για την σύμβαση.

1. Το CV-90 της BAE Systems
2. Το ASCOD 2 της General Dynamics European Land Systems (GDELS).
3. To Puma της PSM, μια κοινοπραξία μεταξύ της KMW και Rheinmetall.
4. To Lynx της Rheinmetall
5. Το PMMC G5 του Γερμανού κατασκευαστή FFG.
6. Το Tulpar της Otokar
7. Το Kaplan-20 της FNSS (η FNSS ειναι μια κοινοπραξία της BAE Systems και της Nurol Holding).
8. Το Namer που αναπτύχθηκε απο το Ισραηλινό Σώμα Οπλισμού
9. Το Dardo της Oto-Melara.

Οι ιταλικές και ισραηλινές βιομηχανίες δεν ανταποκρίθηκαν στο τσεχικό αίτημα –ή τουλάχιστον όχι μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο το ΤΟΜΑ Dardo όσο και μια παραλλαγή του Namer πιθανότατα να έχουν χάσει λόγω των χαρακτηριστικών απόδοσης τους τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα που έθεταν οι ανταγωνιστές. Με τα τωρινά πρότυπα, το Dardo έχει φτωχή θωράκιση, υπολείπεται της ισχύος πυρός –μόνο ένα πυροβόλο ταινίας των 25 χιλιοστών και παρωχημένους πυραυλους TOW- και πιο χαμηλή κινητικότητα από τις υπόλοιπες επιλογές, ενώ το Namer είναι υπερβολικά βαρύ και ειναι εξοπλισμένο με ένα παρωχημένο συγκρότημα ισχύος, που αποδίδει μικρή ιπποδύναμη ενώ καταναλώνει περισσότερο καύσιμο από τους πετρελαιοκινητήρες που έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό. Το γεγονός ότι η αερομεταφορά και η συμβατότητα με την υπάρχουσα υποδομή μπορεί να ειναι καθοριστικοί παράγοντες για την αγορά ενός νέου ΤΟΜΑ αυτό καθιστά το Namer μια μη ελκυστική επιλογή.

Πρόσφατα το Namer παρουσιάστηκε με έναν νέο μη επανδρωμένο πύργο.

Το Namer

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί οτι κατά την υποβολή της αίτησης για την κατάθεση προσφορών δεν είχε παρουσιαστεί η τελευταία έκδοση του Namer με τον μη επανδρωμένο πύργο. Την εποχή εκείνη η μοναδική διαμόρφωση του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Namer περιοριζόταν σε ελάχιστα πρωτότυπα οχήματα εξοπλισμένα με τον τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS) Samson Mk1. Αυτός ο RWS χρησιμοποιείται επίσης στα τσέχικα Pandur II και διαθέτει το αυτόματο πυροβόλο Bushmaster II των 30 χιλιοστών, ένα πολυβόλο (MG) και έναν εκτοξευτή με δύο καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραυλους (ATGM) Spike LR. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον RWS αντί ενός κατάλληλου επανδρωμένου πύργου έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: ειναι ουσιαστικά άοπλο και μπορεί στην χειρότερη περίπτωση να τεθεί εκτός λειτουργίας από πυρά πολυβόλου, επειδή το σύστημα τροφοδοσίας πυρομαχικών και τα μέρη των ηλεκτρονικών δεν ειναι προστατευμένα από κάποιου είδους θωράκιση.

Την 1η Αυγούστου οι ισραηλινές δυνάμεις αυτοάμυνας (IDF) παρουσίασαν μια νέα έκδοση του ΤΟΜΠ Namer εξοπλισμένη με ένα νέο πύργο ειδικά κατασκευασμένο για αυτό το όχημα. Αυτό το ΤΟΜΠ θα ήταν πολύ καλύτερο, αλλά μάλλον ήταν ακόμα σε εξέλιξη κατά την στιγμή του τσέχικου αιτήματος. Ο πύργος δεν ειναι μια εμπορική επιλογή απ’ την Elbit Systems ή την Rafael, αλλά ενσωματώνει τεχνολογίες από πολλές βιομηχανίες και έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες των IDF. Διαθέτει δύο συλλογές σκοπευτικών COAPS της Elbit Systems, το σύστημα ενεργής προστασίας (APS) Trophy-MV της Rafael –μια ελαφρύτερη έκδοση APS του Merkava γνωστό ως Trophy-2 κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του- και μια σχετικά ευρεία ποικιλία εξοπλισμών που αποτελούνταν από το πυροβόλο ταινίας Bushmaster II των 30 χιλιοστών, ένα συζυγές πολυβόλο, έναν αναδυόμενο εκτοξευτή ATGM και ένα όλμο των 60 χιλιοστών τοποθετημένο στο εσωτερικό του οχήματος.

Το PMMC της G3 απορρίφθηκε από την Τσεχική Δημοκρατία

Το PMMC

Βάσει τον τεχνικών προδιαγραφών των οχημάτων, ο αρθρωτός φορέας προστατευόμενης αποστολής (PMMC) απορρίφθηκε πριν καν ξεκινήσουν οι πραγματικές δοκιμές των προσφορών. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του- το μικρό υποστηριζόμενο βάρος μόνο 26,5 τόνων, ο μικρός κινητήρας των 560 ίππων και οι περιορισμένες δυνατότητες προστασίας –αντισταθμίστηκαν πάρα πολύ από το χαμηλό κόστος.

Kaplan-20 και Tulpar

Το «νέας γενιάς» τεθωρακισμένο όχημα μάχης (NG ΤΟΜΑ) Kaplan-20 της FNSS υπέφερε από τα ίδια θέματα, αλλά επίσης ήρθε με ένα μεγάλο βάρος πολιτικών προβλημάτων, λόγω των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Τουρκία να ειναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο. Με βάση τον τελευταίο παράγοντα, το TOMA Tulpar της Otokar, το οποίο βάσει του βάρους, οπλισμού και επιπέδου προστασίας θα μπορουσε να θεωρηθεί μια σοβαρή εναλλακτική λύση από τις προσφορές των κατασκευαστών, απορρίφθηκε μαζί με το Kaplan-20 από τον τσεχικό διαγωνισμό.

ΤΟΜΑ Puma ανεβαίνει ανηφόρα μετωπικής κλίσης 60 τοις εκατό κατά τη διάρκεια των τσέχικων δοκιμών.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο τέσσερα οχήματα – το ASCOD 2, το CV9030 (σε δυο εκδόσεις), το Puma και το Lynx- παραμένουν στο διαγωνισμό. Αυτά τα τέσσερα οχήματα δοκιμάστηκαν για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη στρατιωτική εγκατάσταση Λιμπάβα στην τσεχική δημοκρατία. Οι δοκιμές διήρκεσαν συνολικά έξι εβδομάδες και συμπεριελάμβαναν δοκιμαστικές βολές, οδήγηση με μεγάλες ταχύτητες, κίνηση σε διάφορα εδάφη, διέλευση καθέτου εμποδίου/κωλύματος, διέλευση τάφρου, διέλευση μέσα απο βαθύ υδάτινο κώλυμα και άλλες δοκιμασίες. Το πρωτο πακέτο των στατικών και κινούμενων βολών ολοκληρώθηκε εναντίον στόχων σε απόσταση 700 μέτρων, 1200 μ., και 1800 μ. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ακριβής λίστα των ελέγχων. Τα στοιχεία επιδόσεων των οχημάτων συλλέχθηκαν πριν από την έκδοση των καταλλήλων απαιτήσεων από το υπουργείο άμυνας της Τσεχίας , κάτι που ειναι μάλλον ασυνήθιστο.

To Puma

Σύμφωνα με τσεχικές πηγές, το γερμανικό ΤΟΜΑ Puma κέρδισε εμμέσως στην αξιολόγηση του Τσέχικου Στρατού. Ενώ κατά τη στιγμή των δοκιμών δεν αποδεσμεύτηκαν οι επίσημες απαιτήσεις –μια πρόταση για τις πιθανές απαιτήσεις είχε προγραμματιστεί να αποστέλλει στο τέλος Αυγούστου από τον στρατό στο τσεχικό υπουργείο άμυνας (Υπ.Αμ.)- το Puma απέδειξε την «τεχνολογική κυριαρχία» του, όπως περιγράφεται από την τσεχική ιστοσελίδα Armàdni Noviny. Τι ακριβώς εννοείται με αυτή την ανακοίνωση δεν ειναι ακριβώς ξεκάθαρο, εκτός ότι προφανώς το Puma είχε τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους υπολοίπους υποψηφίους. Όπως ανέφεραν γερμανικές πηγές, το ΤΟΜΑ Puma κατάφερε να προσβάλλει «κατά πολύ» μεγαλύτερο αριθμό στόχων κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών βολών. Φαίνεται πιθανόν οτι το ανώτερο επίπεδο προστασίας του Puma ειναι επίσης μέρος αυτή της «κυριαρχίας», αλλά ειναι πιθανόν ότι η υψηλή σχέση ισχύος πυρός προς το βάρος σε συνδυασμό με την προηγμένη υδροπνευματική ανάρτηση επέτρεψε στο Puma να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό κατά τη διάρκεια κάποιων ελέγχων κινητικότητας- στους ελέγχους του κατασκευαστή κινητήρα MTU, το Puma ξεπέρασε ένα άρμα μάχης Leopard 2.

Το ΤΟΜΑ Puma διέρχεται υδάτινο κώλυμα κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Ανεξάρτητα από το ποιοι ειναι οι λόγοι για τους οποίους το Puma ξεπέρασε τα υπόλοιπα οχήματα, το τσεχικό Υπ.Αμ. εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αγορά αυτού του ΤΟΜΑ αντί για μια από τις φθηνότερες προσφορές, συμφωνά με τις τσεχικές ιστοσελίδες E15.cz και Armàdni Noviny. To Puma ειναι η προτιμώμενη λύση, αλλά λόγω του υψηλού κόστους μονάδας, ένα όχημα με λαστιχένιες ερπύστριες εξετάστηκε επίσης ως επιλογή, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα τρία οχήματα –ASCOD 2, CV90 και Lynx- παρουσιάστηκαν με λαστιχένιες ερπύστριες, δεν ήταν ξεκάθαρο αν τις διέθεταν τα υπόλοιπα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ- θεωρητικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ελαφρύτερη έκδοση του Puma με λαστιχένιες ερπύστριες. Μια πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της γερμανικής PSM και της τσεχικής κρατικής βιομηχανίας VOP CZ για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανή αγορά του Puma. Η VOP CZ έχει συνάψει συμφωνίες και με τις τεσσερις τελικές εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές για την πιθανή συμφωνία σχετικά με την τοπική συναρμολόγηση και την παραγωγή εξαρτημάτων. Εκτός από την PSM, οι βιομηχανίες KMW, Rheinmetall, Hensoldt Optronics, MTU Friedrichshafen, Jenoptik Advanced Systems και Dynamit Nobel Defence συμμετείχαν επίσης στις συνομιλίες. Η PSM υποτίθεται ότι παρουσίασε τεχνικά έγγραφα σχετικά με τις πιθανές μη-ΤΟΜΑ εκδόσεις προσαρμοσμένες για τον τσεχικό στρατό.

Το τσεχικό Υπ.Αμ. εχει διαθέσει προϋπολογισμό έως 50 δισεκατομμύρια κορωνών (1,961 δις €) για την προμήθεια 210 νέων ΤΟΜΑ και άλλων εκδόσεων οχημάτων που να βασίζονται στο ίδιο σκάφος με την προαίρεση να παραγγείλει εν συνεχεία 100 επιπρόσθετα οχήματα. Αυτό θα αρκούσε για να αγοράσει 210 ΤΟΜΑ Puma για την προπαρατεθείσα τιμή μονάδας, περίπου 7 εκατομμυρίων € σύμφωνα με τσεχικές πηγές, αλλά μόνο το ήμισυ του προϋπολογισμού προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την αγορά των νέων οχημάτων. Το άλλο μισό του προϋπολογισμού προορίζεται για την υποστήριξη, τις υποδομές και την εκπαίδευση, δηλαδή προορίζεται για την αγορά ανταλλακτικών και εξομοιωτών, τη κατασκευή εγκαταστάσεων εκπαίδευσης και συντήρησης-επισκευής. Αυτό σημαίνει οτι αυτή τη στιγμή το Puma ειναι πολύ ακριβό!

Η γραμμή παραγωγής του Puma στην Γερμανία.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος μονάδας, εξετάζονται διάφορες δυνατότητες. Η PSM προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία θα μείωνε το κόστος (π.χ. οι μισθοί στην Γερμανία ειναι κατά μέσο όρο 3,5 φορές μεγαλύτεροι από τους τσέχικους) που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, περισσότερους φόρους στην Τσεχική Δημοκρατία και, συνεπώς, έμμεση μείωση κόστους. Όλα τα ΤΟΜΑ για το τσεχικό στρατό θα μπορούσαν να κατασκευαστούν στην Τσεχική Δημοκρατία και αν απαιτηθεί ακόμα και κάποια εξαρτήματα των οχημάτων του γερμανικού στρατού θα μπορούσαν να κατασκευαστούν εκεί- επί του παρόντος ορισμένα από τα καλώδια και αισθητήρες του συστήματος κατάσβεσης φωτιάς παράγονται ήδη στη χώρα αυτή.

Εναλλακτικά υπάρχει η επιλογή λήψης οικονομικής υποστήριξης για την αμυντική προμήθεια χάρις στο νέο Ταμείο Άμυνας της ΕΕ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2017 μετά την εκπόνηση των πρώτων σχεδίων πριν από ένα χρόνο. Το ταμείο αυτό έχει ετήσιο μέγεθος 5,5 δις € και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ερεύνα και ανάπτυξη, καθώς και για την προμήθεια όπλων. Τα κράτη μελή της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν υποστήριξη και να υποβάλλουν ένα σχέδιο, τα οποία μπορούν να λάβουν επιπλέον χρήματα άπο το ταμείο. Με βάση τις εικασίες σε τσεχόφωνους ιστοτόπους φαίνεται οτι τα χρήματα αυτά μπορούν να δαπανηθούν μόνο για εξοπλισμό που προέρχεται από ευρωπαϊκές εταιρείες –αλλά και οι τεσσερις βιομηχανίες (ακόμα και η GDELS στην Μαδρίτη)- έχουν τις έδρες τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, υπάρχουν προτάσεις για την ταυτόχρονη αγορά δύο διαφορετικών οχημάτων: Το Puma θα χρησιμοποιηθεί ως ΤΟΜΑ, ενώ σύμφωνα με το E15.cz, είτε το ASCOD 2 είτε το Lynx θα χρησιμοποιηθούν για τους ρόλους των οχημάτων υποστήριξης, π.χ. ως όχημα τεθωρακισμένου ασθενοφόρου (MedEvac), ως όχημα σημείου ελέγχου και διοίκησης, ως όχημα αναγνωρίσεως και ως ενα θωρακισμένο όχημα περισυλλογής (ARV). Το μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης ειναι η επιπρόσθετες υποστηρίξεις, εγκαταστάσεις και εκπαιδεύσεις που ειναι αναγκαίες για την λειτουργία δύο νέων τύπων οχημάτων.

Τρισδιάστατα μοντέλα πύργου του Puma με τον εκτοξευτή MELLS.

Θεωρητικά θα ήταν δυνατή η κατασκευή όλων των οχημάτων στην Γερμανία, διότι η αρχική παραγγελιά για τον γερμανικό στρατό πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2020, το ίδιο έτος όπου προγραμματίζεται και η παραγωγή για το νέο ΤΟΜΑ του τσέχικου στρατού, ως το 2024 όλα τα νέα τσέχικα ΤΟΜΑ θα έχουν ολοκληρωθεί συμφωνά με τις απαιτήσεις του στρατού. Σ’αυτη την περίπτωση οι γερμανικές γραμμές παραγωγής δεν θα κλείσουν ποτέ και απλώς θα συνεχίσουν να κατασκευάζουν το υποθετικό μοντέλο Puma της Τσεχίας, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει αρκετές τροποποιήσεις σε σύγκριση με την γερμανική έκδοση (όπως οι τοπικές μονάδες ασυρμάτων, ένα πολυβόλο που χρησιμοποιείται ήδη απο τον τσεχικό στρατό και άλλες τουλάχιστον μικρές διαφορές).

Εκτοξευτής MELLS

Ενω ο γερμανικός στρατός αναμένεται να υποβάλλει μια παραγγελία για μια δεύτερη παρτίδα ΤΟΜΑ Puma, δεν υπάρχει προς το παρόν ένα προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για γίνει αυτό. Το γερμανικό ομοσπονδιακό γραφείο έλεγχου συνέστησε να περιμένουν έως ότου τα οχήματα πληρούν όλες τις αρχικές απαιτήσεις των χρηστών, πολλές απο τις οποίες πρέπει να τηρηθούν- όπως η ενσωμάτωση του εκτοξευτή MELLS Spike-LR και του δευτερευόντως οπλισμού TSWA. Μέχρι να ολοκληρωθεί η δεύτερη παρτίδα, το Marder θα συνεχίσει να υπηρετεί στον γερμανικό στρατό παράλληλα με το Puma. Ως εκ τούτου, έως το 200 ΤΟΜΑ Marder θα αναβαθμιστούν με ενα νέο σύστημα νυχτερινής παρατήρησης για το οδηγό, ενα σύστημα θερμικής απεικόνισης ATTICA τρίτης γενιάς  και μια παραλλαγή του εκτοξευτή MELLS για το ATGM Spike-LR.

Η έκδοση TOMA του Lynx στην στρατιωτική εγκατάσταση Λιμπαβι.

Το CV90

Δεν αναφέρεται από το E15.cz  αλλά ως ένα πιθανό δευτερεύον όχημα για να υπηρετήσει παράλληλα με το Puma ειναι η οικογένεια του CV90 της BAE Systems. Σε μια προηγούμενη δημοσίευση, είχαμε αναφέρει οτι το όχημα προσφέρει λιγότερο λιγότερο ωφέλιμο φορτίο σε όρους υποστηριζόμενου βάρους και εσωτερικού χώρου σε σύγκρισή με τις άλλες επιλογές, οι οποίες ίσως να ειναι και ο λόγος που το CV90 δεν εξετάστηκε ως πλατφόρμα. Εναλλακτικά, μπορεί να σχετίζεται με το κόστος προμήθειας, ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί να ειναι φτηνό και αξιόπιστο –οι κρίσιμοι παράγοντες που οδήγησαν στην ευρεία απόκτηση του, κάθε επόμενη έκδοση του CV90 έγινε πιο ακριβή μετά την ενσωμάτωση περισσότερων τεχνολογιών.

Μια περαιτέρω πτυχή που αναφέρεται εναντίον του CV90 ίσως να ειναι η χαμηλή εμπλοκή της τοπικής αμυντικής βιομηχανίας. Ενώ πάντα αναζητεί για τοπικούς συνεργάτες, η BAE Systems είχε διατηρήσει την παραγωγή των σκαφών στις δικές της εγκαταστάσεις, μόνο ο πύργος και διάφορα υποσυστήματα μπορούν να κατασκευαστούν απο την τοπική βιομηχανία του χρήστη.

Τα σκάφη όλων των εξαγομένων CV90 κατασκευάζονται απο την BAE Systems.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το CV90 ειναι ένα εξαιρετικό όχημα, αλλά το κύριο πλεονέκτημα του δεν φαίνεται να ειναι η ανώτερες επιδόσεις. Το γεγονός ότι έχει αποκτηθεί από τόσες πολλές χώρες δείχνει την προσαρμοστικότητα της σχεδίασης του, οι πολλές διάφορες εκδόσεις επίσης δείχνουν ότι η εξέλιξη του σχεδίου ήταν εφικτή. Το CV90 ξεκίνησε την επιτυχία του σε μια εποχή οπου όλοι οι μεγάλοι δυτικοί στρατοί είχαν ήδη σχεδιάσει και υιοθετήσει τα ΤΟΜΑ τους πριν από μια δεκαετία, μη προσφέροντας έτσι νέες λύσεις υψηλών προδιαγραφών για να συναγωνιστούν το CV90 στην διεθνή αγορά. Τα οχήματα που προορίζονταν αποκλειστικά για εξαγωγή , όπως το panzer unter minimalen Aufwand που δημιουργήθηκε από την Krauss-Maffei στη δεκαετία του ’80, το TH-495 της Thyssen-Henschel, διάφορα κυρία άρματα μάχης από την Vickers (Vickers Valiant, Vikers Mk7) και την GIAT (ΑΜΧ-32 και AMX-40) που είχαν την τάση να μη εξαγοράζονται λόγω των δυνητικών θεμάτων με την υποστήριξη, εκπαίδευση και διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών.

Δεδομένη της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε κάποιες από τις χώρες χρήστες του CV90, η προμήθεια είχε σε κάποιο βαθμό την μορφή μιας χιονοστιβάδας –μια χώρα που επέλεξε να αποκτήσει το CV90 είχε ως αποτέλεσμα το όχημα να έχει πλεονέκτημα στις επόμενες δοκιμές.

Ελβετικά ΤΟΜΑ CV9030CH χωρίς επιπρόσθετη θωράκιση.
Ελβετικά ΤΟΜΑ CV9030CH χωρίς επιπρόσθετη θωράκιση.

Η επιλογή του Cv90 απο την Ελβετία

Το CV90 επιλέχθηκε από την Ελβετία μέσα από ένα σύνολο οχτώ οχημάτων που εξετάστηκαν για το πρόγραμμα Schützerpanzer 2000, τρία εκ των οποίων –το CV9030, το Marder M12 και το Warrior 2000- ελέγχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου έξι εβδομάδων στην χώρα των Άλπεων. To Marder M12 ήταν μια αναβάθμιση του γερμανικού ΤΟΜΑ Marder, που βασιζόταν πάνω σε ενα ανακατασκευασμένο σκάφος Marder 1A3 εφοδιασμένο με τον πύργο E4 της KUKA. Ενώ επιτύγχανε υψηλό επίπεδο προστασία και διέθετε εξαιρετικό πύργο, η προσφορά αυτή υπέφερε απο την ανακατασκευή του παλαιού σκάφους –η σχετικά πρωτόγονη λύση προστασίας- θωράκιση διακένου χάλυβα- είχε ως αποτέλεσμα το βάρος 34,1 τόνων –πολύ μεγάλο για το αρχικό συγκρότημα ισχύος ώστε να ακολουθήσει με τα Leopard 2 (μια κρίσιμη απαίτηση του ελβετικού στρατού). Ενα Marder M12 με πιο ισχυρό κινητήρα και/ή πιο αποτελεσματική κεραμική θωρακιση θα ήταν μια καλύτερη επιλογή.

CV90, Warrior 200 και Marder στην Ελβετία.

Το σκάφος του CV90 έγινε δεκτό με ανάμεικτα συναισθήματα, κάποιες πτυχές του θεωρήθηκαν θετικές, ενώ άλλες αντιμετωπίστηκαν αρνητικά. Το μικρού μεγέθους σκάφος θεωρήθηκε ως ένα πλεονέκτημα επιβίωσης –ένα χαμηλό προφίλ ειναι λιγότερο πιθανό να εντοπιστεί και λιγότερο πιθανό να προσβληθεί. Επίσης ο διαχωρισμός του καυσίμου από το διαμέρισμά πληρώματος, δεν συναντήθηκε στις άλλες πρόσφορες, και η ευκολία προσαρμογής της επιπρόσθετης θωράκισης αντιμετωπίστηκε ως ένα πλεονέκτημα του CV9030. Η επιπρόσθετη θωράκιση αποτελούταν απο συνθετικά στοιχεία (κεραμικά) MEXAS με πάχος έως 70 χιλιοστόν (αναλόγως την τοποθεσία) και μπορούσαν να τοποθετηθούν μέσα σε λίγες ώρες. Τέλος το κιβώτιο μεταδόσεις ισχύος με τους εφτά διπλούς εδαφικούς τροχούς (αντί των έξι) αποδείχθηκε ότι αποδίδει καλύτερα στο βαθύ χιόνι.

Το μικρό μέγεθος του σκάφους, ωστόσο, σήμαινε οτι το όχημα ήταν στενό και η εργονομία του ήταν φτωχή σε σύγκριση με τις εκδόσεις του Marder και Warrior.
Ο πύργος του CV9030 ήταν όμως ο χειρότερο που προσφερόταν, αποδίδοντας κάτω από μέσο της ισχύος πυρός. Τα προβλήματα σχετίζονταν κυρίως με την εργονομία και το σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ), το οποίο δεν ήταν πλήρως ψηφιακό. Το ΣΕΠ δεν περιελάμβανε ανεξάρτητο οπτικό σύστημα για τον αρχηγό ή κατάλληλη βοηθητική δίοπτρα, ενώ για την νυχτερινή σκόπευση και παρατήρηση βασιζόταν σε ένα ξεπερασμένο σύστημα θερμικής απεικόνισης πρώτης γενιάς.

Το ΤΟΜΑ Warrior 2000 διέθετε έναν ανασχεδιασμένο σκάφος με πύργο που κατασκευάστηκε από την Delco

Το Warrior 2000 στον ελβετικό διαγωνισμό

Το ΤΟΜΑ Warrior 2000 διέθετε έναν ανασχεδιασμένο σκάφος που συνδέθηκε με έναν πύργο που κατασκευάστηκε απο την Delco. Το Warrior 2000 απέδωσε καλύτερα στις ελβετικές δοκιμές. Ο πύργος του –που παραδόθηκε από την Delco- ήταν ο πιο εξελιγμένος πύργος που προσφερόταν. Δεν διέθετε μόνο σύγχρονα σκοπευτικά για το αρχηγό και τον πυροβολητή, περιελάμβανε επίσης και προηγμένες λειτουργίες λογισμικού, όπως η αυτόματη παρακολούθηση στόχων. Η βασική δομή του σκάφους και του πύργου του οχήματος βάρους 31 τόνων ήταν κατασκευασμένη απο αλουμίνιο, με αποτέλεσμα το σχετικά μικρό βάρος δεδομένου του μεγέθους του. Η πρόσθετη θωράκιση διακένου –ίσως απλός χάλυβας- ήταν βιδωμένη πάνω απο την αλουμινένια κατασκευή για αυξημένο επίπεδο προστασίας. Το μεγαλύτερο μέγεθος του Warrior 2000 είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη εργονομία μεταξύ όλων των υποψηφίων οχημάτων.

Όντας ένα όχημα νέας σχεδίασης –βασισμένο σε μια περιορισμένη επέκταση του βρετανικού ΤΟΜΑ Warrior –το Warrior υπέφερε από κάποιες «παιδικές ασθένειες» που επηρέασαν αρνητικά την αξιοπιστία του οχήματος. Ο κατασκευαστής του πιο σύγχρονου ΤΟΜΑ που προσφέρθηκε στην Ελβετία –η βρετανική βιομηχανία GKN- είπε στον ελβετικό στρατό ότι όλα αυτά τα θέματα θα μπορούσαν να διορθωθούν, αλλά πούλησε τις αμυντικές θυγατρικές της στην Alvis plc, την ίδια εταιρεία που κατείχε τον κατασκευαστή του CV90, Hägglunds, και αργότερα έγινε τμήμα της BAE Systems. H Alvis plc δεν είχε πολλά κίνητρα για να διατηρήσει δυο διαφορετικές σειρές προϊόντων στην αγορά των ΤΟΜΑ, το οποίο τελικά είχε ως αποτέλεσμα στο τέλος του Warrior 2000.

Ο ελβετικός στρατός επέλεξε το CV9030 επειδή προσέφερε την καλύτερη σχέση τιμής-απόδοσης, όχι επειδή ήταν το πιο ικανό όχημα! Δυσαρεστημένοι με το αρχικό CV9030 που ελέγχθηκε από τον στρατό, απαιτήθηκαν ορισμένες αλλαγές πριν την αγορά του CV9030CH. Ο αρχικός κινητήρας αντικαταστάθηκε με έναν μεγαλύτερο κινητήρα Scania των 670 ίππων, ο οποίος πληρούσε το πρότυπο εκπομπών ρύπων Euro II για φορτηγά, ενώ, επίσης, το όχημα επιμηκύνθηκε κατά 200 χιλιοστά προκειμένου να μειωθούν τα προβλήματα με την εργονομία. Οι πίσω θύρες αντικαταστάθηκαν από μια οπίσθια αναβαθμίδα για ευκολότερη είσοδο και έξοδο της ομάδας πεζικού από το όχημα. Ένα θερμικό σκοπευτικό δεύτερης γενιάς εγκαταστάθηκε στο κύριο σκοπευτικό (ΚΣΟ) του πυροβολητή στη θέση του παλιού παρωχημένου μοντέλου. Το σύστημα του βλητικού υπολογιστή του ΣΕΠ αντικαταστάθηκε και τοποθετήθηκε εγχώριος εξοπλισμός (πολυβόλα, ασύρματοι, εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων) στο ΤΟΜΑ. Μόνο σαράντα συλλογές θωράκισης αγοράστηκαν, αφήνοντας την πλειονότητα των οχημάτων απροστάτευτα απο τα πυρομαχικά μεσαίου διαμετρήματος. Είχαν σχεδιαστεί και άλλες –όπως η τοποθέτηση ενός ξεχωριστού περισκοπίου για τον αρχηγό για την δυνατότητα “hunter-killer”- κρίθηκαν πολύ ακριβές.

Το 2002, η Γερμανία εξέτασε μια νέα βελτιωμένη εκδοσή του ελβετικού CV9030CH, το οποίο ήταν εφοδιασμένο με ένα πιο διευρυμένο πακέτο αρθρωτής θωράκισης που περιλάμβανε και πλάκα προστασίας από τις νάρκες. Η Γερμανία σταμάτησε την ανάπτυξη της οικογένειας οχημάτων νέας γενιάς NGP λόγω των προσφάτων εξελίξεων στις ασύμμετρες επιχειρήσεις και τις διεθνείς επιχειρήσεις διατήρησης ειρήνης. Το NGP ήταν υπερβολικά βαρύ για αερομεταφορά και σχεδιάστηκε με βάρος που κυμαίνεται από 51 τόνους (στην βασική διαμόρφωση) ως 77 τόνους με πλήρη συλλογή θωράκισης.

Αξιολογήθηκαν αρκετές επιλογές, αλλά στο τέλος του CV9030 απορρίφθηκε, καταλήγοντας στην τελευταία θέση όλων των υπό δοκιμή οχημάτων! Ο γερμανικός στρατός θεώρησε την κακή προστασία εναντίων των αντιαρματικών ναρκών, το μεγάλο βάρος σε σχέση με το επίπεδο προστασίας και την χαμηλή μελλοντική ανάπτυξη ως τους βασικούς παράγοντες εναντίον της αγοράς του CV90. Επειδή κανένα από τα οχήματα δεν κάλυπτε τις γερμανικές απαιτήσεις, ξεκίνησε το σχέδιο Neuer Schützenpanzer, το οποίο επαναχρησιμοποιήσε μερικές από τις τεχνολογίες και τα σχέδια του NGP, αργότερα μετονομάστηκε πολλές φορές -Panther, Igel και στο τέλος Puma.

Το CV90 προσφέρθηκε για το πρόγραμμα Scout-SV.

Το CV90 στο πρόγραμμα Scout-SV

Ομοίως, το Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε μια έκδοση του CV90 για το πρόγραμμα του ειδικού οχήματος Scout-SV (Scout Specialist Vehicle), το οποίο ήταν τμήμα του σχεδίου FRES του βρετανικού στρατού. Η BAE Systems αποφάσισε να μειώσει το συνολικό μέγεθος του CV90 για την προσφορά του Scout-SV προκειμένου να εφαρμόσει ενα μεγαλύτερο επίπεδο προστασίας, αυτή η έκδοση του CV90 πληρούσε τις βρετανικές απαιτήσεις προστασίας και είχε καλύτερο επίπεδο προστασίας κατά των ναρκών «ισοδύναμο με αυτό των αρμάτων μάχης». Το Ηνωμένο Βασίλειο προτίμησε να αγοράσει μια σειρά εκδόσεων του ASCOD 2 από την GDELS, πάρα το γεγονός οτι η BAE Systems ήταν μια τοπική βιομηχανία –το μεγαλύτερο μέγεθος και το υψηλότερο ωφέλιμο φορτίο του προκύπτοντος οχήματος αποτέλεσαν τον βασικό παράγοντα.

Επίπεδο προστασίας του CV90

Γιατί έγινε αυτή η σύντομη ανακεφαλαίωση των ετών που περάσαν για το CV90 που δεν επιλέχθηκε; Επειδή η ευρεία απόκτηση του κάνει κάποιους να πιστεύουν οτι το όχημα ειναι εγγενώς ανώτερο απο όλες τις άλλες επιλογές και αγοράζοντας κάτι άλλο πρέπει να σχετίζεται με ψέμματα και την διαφθορά. Η BAE Systems πραγματοποίησε πολλές παρουσιάσεις –τόσο στην τσεχική όσο και στην αγγλική γλώσσα- σχετικά με την εξέλιξη του CV90, τα πλεονεκτήματα του και γιατί ο τσεχικός στρατός πρέπει να το αποκτήσει έναντι των άλλων οχημάτων. Αυτές οι παρουσιάσεις ήταν διαθέσιμες στο διαδικτυακό κέντρων ηλεκτρονικών πηγών της BAE Systems, αλλά μετά τη δημοσίευση τους σε πολλά φόρουμ, η BAE Systems πρόσθεσε κωδικό προστασίας σε αυτά τα αρχεία. Μπορεί να μην προοριζόταν για το ευρύ κοινό.

Συμφωνά με τα αρχεία, η πέμπτη γενιά του CV90 προστατεύεται βαλλιστικά συμφωνά με το επίπεδο 6 της συμφωνίας τυποποίησης (STANAG) 4568 (βλήμα APFSDS 30 χιλιοστών από απόσταση 500 μέτρων) και έχει αντι-ναρκική προστασία επιπέδου 4a/4b της STANAG 4569 –γέμισμα TNT 10 κιλών τοποθετημένο κάτω απο την ερπύστρια ή το σκάφος, ειναι σήμερα το μεγαλύτερο επίπεδο τυποποίησης βαλλιστικής προστασίας και ναρκών. Η προστασία εναντίον κοίλων γεμισμάτων όπως οι πύραυλο-ωθούμενες βομβίδες (RPG), επιπρόσθετη προστασία οροφής καθώς και συστήματα ενεργής προστασίας (APS) ειναι διαθέσιμα, αλλά δεν ήταν προσαρμοσμένα στο CV9030CZ κατά τις δόκιμες στην Τσεχία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της BAE Systems –τον κατασκευαστή του CV90- οι παλιότερες εκδόσεις του οχήματος παρέχουν βαλλιστική προστασία ισοδύναμη με το επίπεδο 5 «συν» ή «συν-συν» της STANAG 4569, ενώ το CV90 MkII ειναι η μοναδική παλιότερη εκδοσή με αντι-ναρκική προστασία για ένα τέτοιο όχημα, ειναι το ίδιο επίπεδο αντι-ναρκικής προστασίας που επετεύχθη στο ΤΟΜΑ Marder 1A5 και πιστεύεται οτι ειναι ισοδύναμη με αυτή του Bradley μαζί με το BUSK.

Αν και δεν σχετιζόταν με τα τσέχικα εξοπλιστικά σχέδια προμήθειας ΤΟΜΑ, το πρόβλημα παραμένει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τα τυποποιημένα επίπεδα προστασίας «επίπεδο 5+» και «επίπεδο 5++». Το μόνο που επιβεβαιώνεται ειναι ότι οι απαιτήσεις βαλλιστικής για το επίπεδο 5 της STANAG 4569 καλύπτονται και υπερκαλύπτονται. Ενα περαιτέρω πρόβλημα ειναι οτι υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη στην STANAG 4569 και το αντίστοιχο πρότυπο AEP-55 για τις διαδικασίες ελέγχου. Η παλαιότερη έκδοση του STANAG 4569 απαιτούσε μόνο προστασία έναντι των βλημάτων APDS για να φτάσει στο επίπεδο 5 της βαλλιστικής προστασίας και δεν διέθετε επίπεδο 6. Η μεταγενέστερες αναθεωρήσεις απαιτούν την προστασία έναντι των πυρομαχικών APFSDS. Οπότε, τι σημαίνει «επίπεδο 5+» και «επίπεδο 5++»; Συσχετίζεται με την απαίτηση προστασίας απο πυρομαχικά APFSDS 25 χιλιοστών, επειδή δεν τότε δεν υπήρχε το επικαιροποιημένο πρότυπο; Αφορά την απαίτηση προστασίας από πυρομαχικά APDS των 30 χιλ. ή πυρομαχικά APFSDS; Ποιο συγκεκριμένο διαμέτρημα 30 χιλ. θα ήταν – 30 x 165 χιλ., 30 x 170 χιλ. ή 30 x 173 χιλ. APFSDS; Ποιο ειναι το βεληνεκές και η γωνία πρόσκρουσης; Το επίπεδο 6 της STANAG 4569 απλά δεν αναφέρεται, επειδή δεν υπήρχε εκείνη την εποχή που σχεδιάστηκαν αυτά τα οχήματα;

Απαιτούμενη κάλυψη θωράκισης STANAG AEP-55 βάσει επιπέδων προστασίας.

Ένα παράδειγμα οχήματος που υπερβαίνει το επίπεδο 5 της STANAG 4569, αλλά αποτυγχάνει να καλύψει τις απαιτήσεις επιπέδου 6 για την βαλλιστική προστασία ειναι το αυστριακό ΤΟΜΑ Ulan, μια έκδοση του ASCOD με αρθρωτή θωράκιση MEXAS. Αυτό το όχημα προστατεύεται απο τα APFSDS 30 χιλ. αγνώστου τύπου που βάλλονται απο απόσταση 1000 μέτρων κατά μήκος του μετωπικού τόξου των 30° -ουσιαστικά +15° και -15° από τον διαμήκη άξονα του οχήματος. Ενώ στην περίπτωση αυτή η διαφορά στην μετωπική προστασία μπορεί να μην ειναι πολύ μεγάλη, η διαφορά στην απαιτούμενη πλευρική θωράκιση ειναι πολύ μεγαλύτερη. Τα σύγχρονα βλήματα APFSDS των 30Χ173 χιλ. κατασκευαστών όπως η Nammo και η Rheinmetall μπορούν να διατρήσουν πάνω από 110 χιλ. χαλύβδινης θωράκισης σε απόσταση 1000 μέτρων, η εκτιμώμενη διείσδυση απο τα 500 μέτρα θα ήταν κάπου στην περιοχή των 120-130 χιλ. χαλύβδινης θωράκισης.

Μια χαλύβδινη πλάκα 29 χιλ.ειναι αρκετή για πλευρική θωράκιση για να σταματήσει ένα APFSDS των 30X170 χιλ. από απόσταση 1000 μέτρων και με γωνία πρόσκρουσης 15° -το πραγματικό πάχος της πλάκας σχεδόν τετραπλασιάζεται σε αυτή την γωνία. Το επίπεδο 6 της STANAG 4569 απαιτεί προστασία ενάντια σε APFSDS 30X173 χιλ. σε απόσταση 500 μέτρων και γωνία πρόσκρουσης ως 30° -επομένως απαιτείται χάλυβας πάχους τουλάχιστον ~60-65 χιλ. ή διπλάσια πλευρική θωράκιση για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της STANAG NATO!

Τελικά, τόσο ή BAE Systems όσο και ο νορβηγικός στρατός ισχυρίζονται ότι στο τελευταίο νορβηγικό μοντέλο –στο οποίο βασίζεται το CV9030CZ- διαθέτει αναβαθμισμένη προστασία σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις CV90, έχει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις CV90 και έχει το υψηλότερο επίπεδο προστασίας όλων των εκδόσεων του οχήματος. Οι φωτογραφίες του CV90 πέμπτης γενιάς και προηγούμενων μοντέλων δείχνουν το αυξημένο πάχος της θωράκισης –τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία.

Το T-72M4Cz πρόκειται να αντικατασταθεί από ένα νέο άρμα μάχης

Αντικατασταση του τσεχικού αρματος μάχης T-72M4Cz

Το νέο τσεχικό ΤΟΜΑ πρόκειται να κατασκευαστεί εντός χρονοδιαγράμματος από το 2020 ως το 2025 –σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο τσεχικός στρατός σχεδιάζει να αντικαταστήσει το άρμα μάχης T-72M4Cz, πιθανώς την πιο ικανή αναβάθμιση του T-72 μέσα στο NATO, με μια πιο ικανή λύση ως απάντηση τις τελευταίες εξελίξεις των ρωσικών αρματικών αναβαθμίσεων. Σύμφωνα με τσεχόφωνες πηγές, υπάρχουν μόνο δυο πραγματικοί διεκδικητές: Το Leopard 2 και το ισραηλινό άρμα μάχης Sabra. Τα άρματα μάχης: M1A2 Abrams, νοτιοκορεάτικο K2 Black Panther και το ιαπωνικό Type-10 ειναι όλα σε παραγωγή, αλλά πολύ ακριβά –το Abrams καταναλώνει υπερβολικά πολλά καύσιμα και ανταλλακτικά, ενώ η τεράστια απόσταση απο τις ασιατικές χώρες θα επηρέαζε αρνητικά την τιμή των ανταλλακτικών και των εκπαιδεύσεων. Το ιταλικό C1 Ariete, το βρετανικό Challenger II και το γαλλικό Leclerc ειναι όλα εκτός παραγωγής και κατασκευάστηκαν σε πολύ περιορισμένες ποσότητες.

Τα νέας κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 ειναι πολύ ακριβά για την Τσεχική Δημοκρατία

Το Leopard 2 πρέπει να θεωρηθεί ως η καλύτερη επιλογή για το νέο MBT. Το άρμα ειναι ευρέως διαδεδομένο και ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανιών –όπως οι KMW, Rheinmetall και η τουρκική Aselsan- προσφέρουν διαφορετικούς τύπους αναβάθμισης του άρματος. Το Leopard 2 έχει πρόσβαση σε διαφόρους τύπους τεχνολογιών και μπορεί να προσφερθεί με μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το Sabra και τα υπόλοιπα υφιστάμενα άρματα, όπως το μακρύκαννο λειόκαννο πυροβόλο L55 της Rheinmetall. Με τρεις από τις τεσσερις γειτονικές χώρες να χρησιμοποιούν το Leopard 2, υιοθετώντας το Leopard 2 θα ειναι επωφελές για τη διοικητική υποστήριξη.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την χρηματοδότηση της προμήθειας των αρμάτων μάχης Leopard 2, η αγορά εντελώς νέων αρμάτων μάχης ειναι υπερβολικά δαπανηρή. Αλλά ακόμα και η αγορά παλαιότερων αρμάτων και η αναβάθμιση τους σε μια αξιοπρεπή διαμόρφωση –ένα Leopard 2A4 της δεκαετίας του ’80 δεν διαθέτει καμία πραγματική ενίσχυση στην απόδοση έναντι του T-72M4Cz- θα μπορουσε να ειναι αρκετά δαπανηρή. Οι τσεχικές πηγές εικάζουν σχετικά με την χρήση του Ταμείου Άμυνας της ΕΕ για την αγορά των αρμάτων μάχης.

Μόνο περίπου εκατό άρματα μάχης σε μια αξιοπρεπή κατάσταση παράμειναν στην αγορά, αλλά εκτός από την τσεχική δημοκρατία, οι στρατοί της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Πολωνίας ενδιαφέρονται για να τα αποκτήσουν. Αυτο θα μπορουσε να οδηγήσει σε έναν πόλεμο υποβολής προσφορών, οδηγώντας τις τιμές ψηλότερα. Εναλλακτικά, θα μπορουσε να ειναι δυνατή η μίσθωση αρμάτων μάχης Leopard 2 απο μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά παραμένει το ερώτημα από ποιον θα εκμισθωθούν τα άρματα. Οι γειτονικές Γερμανία και Πολωνία αυξάνουν τους στόλους αρμάτων μάχης, οπότε ειναι απίθανο να παραδώσουν άρματα μάχης στην Τσεχία.

Το τουρκικό M-60T βασίζεται στην ισραηλινή αναβάθμιση Sabra.

To ισραηλινό Sabra

Η ισραηλινή βιομηχανία αναμενόταν να προσφέρει το σύγχρονο άρμα Merkava IV, αλλά αποφάσισε –αφότου διερεύνησε τις απαιτήσεις τις Τσεχίας και τα επιχειρησιακά περιβάλλοντα- να προσφέρει μόνο το άρμα Sabra, υποτίθεται στην τελευταία του εκδοσή. Το άρμα Sabra ειναι μια αναβάθμιση του παλιού άρματος μάχης M60, η οποία υιοθετήθηκε από την Τουρκία ως το M60T. Πρέπει να σημειωθεί οτι ενώ το Merkava χρησιμοποιείται μόνο από το Ισραήλ, είχε προσφερθεί σε πολλές άλλες χώρες κατά τις τελευταίες δεκαετίες συμπεριλαμβανόμενης της Ελβετίας (πρώιμη εκδοσή – ή το Merkava 1 ή 2) και της Σουηδίας (Merkava 3 κατά τη δεκαετία του ’90), η Σουηδία είχε πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μοιράστηκε αρματική τεχνολογία π.χ. μια σουηδική αντιπροσωπεία εκπαιδεύτηκε πάνω στα σχέδια της αρθρωτής θωράκισης του Merkava III, αλλά το άρμα μάχης συνέχισε να απορρίπτεται σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιλογές.

To Sabra ειναι μια φθηνότερη επιλογή σε σχέση με το Leopard 2, το οποίο μπορεί να ειναι περισσότερο ωφέλιμο. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι κατασκευάζεται από ισραηλινές βιομηχανίες, ενδέχεται να μην ειναι ειναι δυνατή η χρήση των χρημάτων της ΕΕ απο το Ταμείο Άμυνας για την αγορά των αρμάτων. Ανάλογα με την εκδοσή, το Sabra μπορεί να ειναι καλύτερο από το Leopard 2 –τουλάχιστον τα μοντέλα της δεκαετίας του ’80 χωρίς εκτεταμένες αναβαθμίσεις- όσον αφορά τη δύναμη πυρός και ενδεχομένων και όσο αφορά την προστασία απο την θωράκιση. Είναι απίθανο οτι το Sabra θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις πιο μοντέρνες εκδόσεις του Leopard 2 σε σχέση με τις επιδόσεις σε οποιαδήποτε σημαντική κατηγορία. Το αναβαθμισμένο άρμα μάχης M60 προστατεύεται από υβριδική θωράκιση –συνδυασμό εκρηκτικής αντιδραστικής θωράκισης και παθητικής συνθετικής θωράκισης- και μερικές φορές επίσης από το “hard-kill” σύστημα ενεργής προστασίας “Iron Fist” των Ισραηλινών Αμυντικών Βιομηχανιών (IMI). Το πυροβόλο αντικαταστήθηκε απο ενα λειόκανο πυροβόλο των 120 χιλ., ενω το ΣΕΠ Knight III της Elbit Systems επιτρεπει στο όχημα να επιχειρει την νυχτα, να βαλλει εν κινήσει και να επιχειρει σε λειτουργία “hunter-killer”. Η τελευταία εκδοση του Sabra –το Sabra III- υποτιθεται οτι ειναι εξοπλισμένο με θωρακιση που προέρχεται απο τα τμήματα θωρακισης που ειναι τοποθετημένα στις τελευταιες εκδοσεις της σειράς Merkava.

Η επιλογή του M60 ως μια βάση για την αναβάθμιση Sabra είναι αμφισβητήσιμη. Από την μία πλευρά, το άρμα μάχης M60 είναι ευρέως διαδεδομένο και αρκετά φτηνό, αυτό είναι καλό, από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το M60 είναι ίσως ένα απο τα χειρότερα άρματα μάχης για αναβάθμιση: είναι ήδη αρκετά βαρύ χάρη στην χρήση των χοντρών αλλά και μη αποδοτικών λόγω σχέσης βάρους χαλύβδινων θωρακίσεων, και είναι ένα από τα ψηλότερα άρματα μάχης, ωστόσο η τοποθέτηση θωράκισης θα αποφέρει ελάχιστα κέρδη στην προστασία. Το άρμα στερείται επίσης σωστής διαμοίρασης χώρους το οποίο αποθηκεύει πυρομαχικά μέσα στο διαμέρισμα του πληρώματος χωρίς πάνελ προστασίας από τις εκρήξεις. Η κινητικότητα του Sabra είναι χειρότερη απο αυτή του Leopard 2 ή άλλων σύγχρονων αρμάτων μάχης λόγω της κακής ανάρτησης και του μικρού κινητήρα των 1000 ίππων που σημαίνει ότι δεν επαρκεί για το άρμα των 60 τόνων.

Η έκδοση ελαφρού άρματος του ASCOD 2 προσφέρεται από την GDELS

H επιλογή του ελαφρού άρματος για την Τσεχία

Μία άλλη επιλογή που εξετάζεται προς προμήθεια από τον τσεχικό στρατό είναι το ελαφρύ/μεσαίο άρμα μάχης που βασίζεται στο σκάφος ενός ΤΟΜΑ. Τα CV90105 και CV90120-T είναι τα πολύ γνωστά παραδείγματα τέτοιων οχημάτων, αλλά υπάρχουν επίσης και διαφορετικές παραλλαγές αρμάτων ελαφρού τύπου του σχεδίου ASCOD. Το Lynx μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα μεσαίο άρμα σύμφωνα με τους εκπρόσωπους της Rheinmetall και όπως παρουσιάστηκε σε διάφορες σχεδιάσεις ελαφρύ/μεσαίου άρματος του Marder -το μεσαίο άρμα μάχης Marder που προσφέρθηκε στην Ινδονησία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Ο απόστρατος συνταγματάρχης ΜακΓκρέγκορ προτείνει μια εκδοσή μεσαίου άρματος Puma (ή ένα ισοδύναμο ΤΟΜΑ) για το σχέδιο της Αναγνωριστικής Ομάδας Κρούσης, ισχυρίζεται ότι η δυνατότητα κατασκευής ενός Puma οπλισμένο με ένα λειόκαννο πυροβόλο των 120 χιλιοστών επιβεβαιώθηκε απο τους κατασκευαστές. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τέτοια μεσαία/ελαφρά άρματα μάχης δεν είναι ισάξιοι αντικαταστάτες της αποστολής του T-72M4Cz, κανένα απ’αυτά τα οχήματα δε διαθέτει μετωπική θωράκιση που να αντέχει χτυπήματα βλημάτων APFSDS μεγάλου διαμετρήματος ή πολεμικών κεφαλών ATGM διπλού γεμίσματος (tandem). Μέχρι στιγμής, η αγορά ενός τέτοιου οχήματος απαιτεί αλλαγές στην εκπαίδευση και το στρατιωτικό δόγμα.

Το πολωνικό ΤΟΜΑ Μπορσουκ

Εν τω μεταξύ, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν περισσότερες ειδήσεις σχετικά με το σχέδιο του πολωνικού ΤΟΜΑ, μετά από τις διάφορες επιλογές που παρουσιάστηκαν στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού MSPO 2017. Σύμφωνα με το IHS Janes, το βασικό χαλύβδινο σκάφος του ΤΟΜΑ Μπορσούκ παρέχει βαλλιστική προστασία επιπέδου 2 της STANAG 4569 -οπότε ουσιαστικά είναι στο ίδιο επίπεδο προστασίας που διαθέτει το παλιό BMP-1, που πρόκειται να αντικατασταθεί από το Μπορσούκ. Όταν εφοδιαστεί με στοιχεία κεραμικής ή συνθετικής θωράκισης, η προστασία του σκάφους θα αυξηθεί στο 4ο επίπεδο βαλλιστικής προστασίας- το οποίο σύμφωνα με το βάρος των, περίπου, 30 τόνων μάλλον δεν είναι εντυπωσιακό- ενα όχημα περίπου 20 τόνων φτάνει σε αυτό το επίπεδο προστασίας, αλλά η εστίαση στην προστασία από τις νάρκες/IED και οι αμφίβιες απαιτήσεις παίρνουν το δικό τους μερίδιο απο την σχεδίαση του Μπορσουκ. Το Μπορσουκ και το παλιότερο ΤΟΜΑ Anders είναι εφοδιασμένα με υδροπνευματικές αναρτήσει που βασίζονται στο υδροπνευματικό δημιούργημα της βρετανικής βιομηχανίας Horstman.

Παρότι αναπτύσσεται μετά από σύμβαση του πολωνικού στρατού, δεν έχει αποφασιστεί αν το Μπορσουκ θα εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία, για αυτό το Anders, το ASCOD 2, το CV90 και το Lynx προφανώς προσφέρονται επίσης στον πολωνικό στρατό.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Bellow The Turret Ring για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

 1. Τελικά παρήγγειλαν το ακριβότερο απ’ όλα τα προσφερόμενα στη μπανανία της Τσεχίας.
  Αυτό το συναίσθημα της χαρμολύπης μου το δημιουργούσαν μέχρι πρόσφατα ανάλογες ειδήσεις από τις γερμανικές μπανανίες της Βαλτικής. Χαρά και λύπη μαζί, επειδή έχει και χειρότερα από τη Βαλκανική Αντιπροσωπεία στην οποία κατοικούμε αλλά την ίδια στιγμή στεναχωριέσαι για την κατάσταση τους.
  Δηλαδή η Γερμανία θα έχει 350 Puma και η Τσεχία 210; Ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες του που λένε, στο νέο ευρωπαϊκό στρατό και σχεδιασμό.
  Αν κατάλαβα καλά το άρθρο οι Τσέχοι θα πληρώσουν για 210 αλλά θα πάρουν τα μισά;
  Ερώτηση. Αν εμείς δώσουμε 118 εκατ. στα Ντόιτς, θα μας αναβαθμίσουν μια ταξιαρχία ΛεοΑ4 σε Α7 ή οι τιμές είναι μόνο για Γερμανία; http://www.proelasi.org/2017/09/27/%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-104-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-leopa/
  Τα γραφεία του EDA είναι στα κεντρικά της Rheinmetall; http://www.proelasi.org/2017/09/30/%CE%BF-eda-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C/

 2. Συγγνώμη, η Τσεχία η οποία «κινδυνεύει» (απο ποιους απο τους Σλοβάκους ? θα πάρει λεφτά για να αγοράσει ΤΟΜΑ η Ελλάδα η οποία κινδυνεύει πραγματικά απο μια χώρα η οποία την απειλεί ανοιχτά για κατάληψη του εδάφους της και ταυτόχρονα βρίσκεται σε απόλυτο οικονομικό χάλι απο τα «πακέτα διάσωσης» και η οποία αδυνατεί πια να στηρίξει την αμυνα της στα επίπεδα που πρεπει ενώ ειναι η ΜΟΝΗ ! το τονίζω, Ευρωπαϊκή χώρα που κινδυνεύει πραγματικά θα πάρει τίποτα ή θα δώσει μονο λεφτά στους κυρίους «επενδυτές» της Fraport ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.