Ο EDA ζητάει την συγκέντρωση, επιμερισμό ή αναβάθμιση των ευρωπαϊκών Leopard 2A4

[dropcap size=small]Ο[/dropcap] Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA) ξεκίνησε νέο σχέδιο για την βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων των σημερινών ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης.

Υπό το σχέδιο “OMB-Leo2”, ο EDA αναμένει την μεταφορά των πλεονασματικών πλατφορμών αρμάτων μάχης που είναι διαθέσιμες σε συγκεκριμένες χώρες μελή προς τις χώρες που ενδιαφέρονται για την απόκτηση της τεχνολογίας.

Αρχικά η πρωτοβουλία συγκέντρωσης και επιμερισμού θα επικεντρωθεί στην εκμίσθωση, ενοικίαση ή πώληση των Leopard 2A4.

Τα μέλη κράτη που διαθέτουν και λειτουργούν τον ίδιο τύπο αρμάτων μάχης για εθνικού σκοπούς μπορούν να συμφωνήσουν για την αναβάθμιση των εν ενεργεία στόλων τους.

Ο EDA εξέδωσε αίτημα πληροφοριών (RfI) για την αναβάθμιση των συμμετεχόντων πλατφορμών Leopard 2A4 στην τελευταία διαμόρφωση 2A7.

Η αναβάθμιση των παλιών αρμάτων μάχης στα τελευταία τεχνολογικά πρότυπα αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση της τεχνολογικής ανωτερότητας της ευρωπαϊκής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης (EDTIB), δήλωσε ο EDA.

“Η αναβάθμιση των παλαιών αρμάτων μάχης στα τελευταία τεχνολογικά πρότυπά αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία”.

Η μελέτη σκοπιμότητας του διενεργεί ο EDA θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και το κόστος των ολοκληρωμένων πακέτων υλικοτεχνικής υποστήριξης που παρέχουν οι βιομηχανική εταίροι.

Το πακέτο καλύπτει την επαναλαμβανόμενη/προγραμματισμένη συντήρηση και τα εκτιμώμενα στοιχεία για το κόστος του κύκλου ζωής των αναβαθμισμένων αρμάτων μάχης, σύμφωνα με τον EDA.

Ο σύνδεσμος αεροδιαστημικών και αμυντικών βιομηχανιών Ευρώπης (ADS) και οι εθνικοί σύνδεσμοι αμυντικών βιομηχανιών (NDIA) των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ανταποκριθούν στο εν λόγω RfI μέχρι την 8η Δεκεμβρίου.

Όλες οι απαντήσεις θα αξιολογηθούν απο τους εμπειρογνώμονες του EDA και τα ενδιαφερόμενα μέλη κράτη κατά το επόμενο έτος.

Απόδοση/Μετάφραση απο το army-technology.com για την Προέλαση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

15 Απαντήσεις

  1. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σχολιαστή στο διπλανό thread για την αναβάθμιση αριθμού σκαφών 2Α4, 2Α5 και 2 Α6 σε 2Α7. Συγκρατώ την τοποθέτηση του που έλεγε πως μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα 1Α5 στα πρότυπα του καναδικού C2 MEXAS και τα 2Α4 να φτάσουν στο επίπεδο 2Α7 με νέους (τονίζω το με νέους) πύργους και L55A1. Ο φίλος σχολιαστής κλείνει ορθά αναφέροντας πως ομιλώντας λογικά τα επόμενα πολλά χρονιά ο ΕΣ (όπως και ο ΤΣ) ουσιαστικά θα πορευθούν με αναβαθμισμένα 1A5, 2A4 (EΣ) & 2A4 [Evolution], Sabra, Altay (ΤΣ) πάνω κάτω σε ίδιους αριθμούς.

   1. Απορία:γιατί νέους πύργους στα -Α4;
    Μήπως και τα γερμανικά,ολλανδικά -Α6 τους παληούς πύργους δέν διατήρησαν,απλώς αναδιαμορφωμένους;
    Τα πολωνικά -Α4 που αναβαθμίζονται τώρα,τους παληούς πύργους δέν διατηρούν,με προσθήκη θωρακίσεως και σκοπευτικών;
    Τέλος,ποιοί πύργοι παρουσίασαν ρωγμές,αυτοί των -2HEL,ἤ αυτοί των -2Α4;

   2. @ΑΧΕΡΩΝ
    Ναι, οι Πολωνοί που ακουμπάνε σχεδόν 605 εκ.$ για την αναβάθμιση 128 2Α4 αφήνουν απείραχτους τους πύργους. Επίσης, και πολλά άλλα απάρτια. Η δε συλλογή της IBD που έχουν επιλέξει δεν καλύπτει σύμφωνα με πολλές εκ Πολωνίας (και όχι μόνο) φωνές περιπτώσεις top attack, back hits etc. Οι Καναδοί που αξιοποίησαν μέρος εκ των 20 πρώην αναβαθμισμένων σε επίπεδο 2Α6Μ γερμανικών σκαφών διατυπώνουν σε εσωτερικά έγγραφα (για τα οποία οι επιτελείς του ΝΑΤΟ δεν διατυπώνουν αμφισβήτηση) την ανάγκη κατασκευής νέου πύργου αλλά και νέας διαμόρφωσης του χώρου του οδηγού (παρά τις αντιναρκικές συλλογές που τοποθέτησαν έχασαν σε 2 περιστατικά οδηγούς από εκρήξεις IBDs). Στη δε Συρία κατέστη φανερό πως τα άρματα έχουν πολύ μεγάλο θέμα με τα πλαϊνά και οπίσθια τόξα! Επίσης, μελέτες που οι ίδιοι οι Γερμανοί έχουν κάνει πιστοποιούν ότι η οροφή του πύργου είναι σαν βούτηρο. Τριχοειδείς τομές στα ελληνικά σκάφη αποδίδονται -μεταξύ πολλών άλλων- και στο έξτρα βάρος από τη θωράκιση που μπήκε στα ελληνικά 2Α6 στις θυρίδες πρόσβασης. Η Nexter συζητώντας με την KMW περί Leo 3 έχει ζητήσει να εξεταστεί ο σχεδιασμός εκ tabula rasa του πύργου! Βέβαια, έχει ζητήσει να εξεταστεί υιοθέτηση μεγαλύτερης διατομής πυροβόλου. Σε κάθε περίπτωση, νέος πύργος δεν είναι υπερβολή να συζητείται όταν ομιλούμε για ΕΜΖ τέτοιου πολύτιμου σκάφους. Να θυμίσω δε πως όλα τα 2Α4 έχουν ήδη δεχτεί 2 επεμβάσεις στα πλαϊνά τους. Τα ελληνικά, το έχει αναφέρει και άλλος σχολιαστής, έχουν χαρακτηριστικό ίχνος κάτω από το ύψος του εθνόσημου. Στο σημείο αυτό, παλαιά τα 2Α4 είχαν θύρα επανεξοπλισμού.

   3. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
    Ἄν έχει νόημα ἡ κατασκευή νέων πύργω,τότε θα πρέπει να είναι και νέας σχεδιάσεως,διότι το αρχικό-βασικό σχέδιο που εξακολουθεί να υπηρετεί σε όλες τις παραλλαγές,έχει κάποια σχεδιαστικά θεμελιώδη χαρακτηριστικά,πού είχαν εντοπίσει οἱ Αμερικανοί ἥδη το 1976,και δύσκολα αναιρούνται,όπως ἡ συμπαγής θωράκιση του οπισθίου τμήματος του πύργου,αντί της πολυστρωματικής.

 1. Καλή κίνηση του EDA. Καλο θα ήταν να ξέραμε και τις τιμές από το επίπεδο Α4 στο επίπεδο Α7V. Επίσης η οδηγία είναι περισσότερο διερευνητική καθώς όμως τα συμφέροντα της κάθες χώρας είναι ετερόκλητα δεν ξέρω κατά πόσο θα υλοποιηθεί σε μαζικό Ευρωπαικό επίπεδο

  1. Σε πρόσφατη δημοσίευση μιας όχι και πολύ αξιόπιστης ιστοσελίδας του Ειδικού Τύπου αναφερόταν πως ο ΕΣ εξετάζει το ενδεχόμενο leasing τμήματος των 183 Leo 2A4 σε πρώην ανατολικές δημοκρατίες…….. Ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε, δεδομένου ότι διάφοροι διακινούν παρόμοιες σκέψεις για τα F16 blk 30 (ενώ αναφέρθηκε ακόμα κι ενδεχόμενο εξέτασης πώλησης των blk50!!!).

  2. @defencegreece
   Για σύνολο 183 2Α4 και 170 2Α6 θα πρέπει να υπολογίζεται (προσεγγιστικά) ένα δυνητικό κόστος 500.000.000,00 …… Σε κάθε περόπτωση, όταν ένα ολοκαίνουργιο 2Α7 αποτιμάται σχεδόν στα 10.000.000,00 η τιμή ανά άρμα που πιθανολογείται (τονίζω το πιθανολογείται) είναι σημαντικά μικρότερη στην περίπτωση της αναβάθμισης και σίγουρα value 4 money αφού θα επέφερε ομοιογενοποίηση του στόλου και κορυφαίες επιδόσεις.

 2. Είναι γενικότερο το σχέδιο από ότι φαίνεται. Από ότι φαίνεται, ή θα τα αναβαθμίσουμε με το ζόρι ή θα τα νοικιάσουμε με το ζόρι αφού τα αναβαθμίσουμε πρώτα. Μην το δούμε ως προαπαιτούμενο όπως οποιαδήποτε άλλη δουλειά που ενδιαφέρει τους Γερμανούς (Βλέπε περιφερειακά αεροδρόμια)

  1. @Gunner
   Το να τα αναβαθμίσουμε, κατά το υποκειμενικό μου αισθητήριο, είναι εκ των ουκ άνευ! Ας δούμε μόνο τα 2Α4 του ΤΣ πόσες απώλειες κατέγραψαν στη Συρία (φυσικά πρέπει να τονίσω πως εκεί χρησιμοποιήθηκαν σε ένα φάσμα αποστολών τελείως διαφορετικών από εκείνο για το οποίο προορίζει ο ΕΣ τα δικά του). Η ΜΕΤΚΑ έχει αποδείξει την ικανότητά της να παράξει εξαιρετικούς πύργους και τόσο το 308 Εργοστάσιο Βάσης, όσο και λοιποί ελληνικοί φορείς έχουν με έργα πιστοποιήσει πως είναι σε θέση να υποστηρίξουν το άρμα. Οπωσδήποτε υιοθέτηση L55A1 και συλλογών της IBD (αν και η συγκεκριμένη συνεργάζεται στενότερα με το πρόγραμμα Evoloution) η του πακέτου της KMW που προσομοιάζει ελαφρώς στο παλαιό PSO (ex Leo AX). Τώρα στο δεύτερο ανησυχητικό σχόλιό σου, περί «άτυπης απαλλοτρίωσης» από τους ταξικούς μας ανατολικο-ευρωπαίους το θεωρώ αδιανόητο, δεδομένου ότι ήδη ο αριθμός 183 + 170 δεν επαρκεί για να μας καλύψει στη γραμμή του Έβρου ούτε κατά διάνοια. Εκτός, βέβαια εάν υπάρχει σχέδιο για την απόκτηση ανάλογου αριθμού νέων κατασκευών με εκμετάλλευση της εγχωρίου υποδομής (από όσο ξέρω εργαλειομηχανές και λοιπά στοιχεία παραμένουν στη χώρα άθικτα ύστερα από το πέρας των εγχώρια κατασκευασμένων / συναρμολογημένων ) 2Α6.

  2. @Gunner
   Η μόνη γερμανική εταιρεία που τήρησε απέναντί μας τις δεσμεύσεις της (εν αντιθέσει με όλον το λοιπό συρφετό γερμανικών επενδύσεων/μαιμουδο-συνεργασιών) υπήρξε η KMW. Είναι προς όφελός μας η αναβάθμιση/ομοιογενοποίηση όλου του στόλου των Leo 2 με L55, hard kill self-defense articles, αντιναρκικές συλλογές, περιμετρική θωράκιση, νέας γενιάς θερμικά σκοπευτικά, νέους πύργους (για τα 2Α4), νέα αντικραδασμικά καθίσματα για τους οδηγούς και ενίσχυση της οροφής (όχι μόνο των θυρίδων πρόσβασης).

   1. Ξέχασες τις κακοτεχνίες στους πύργους; το ότι τα άρματα στις δοκιμές προστασίας αποδείχτηκαν κατώτερα των διαφημίσεων; ξέχασες ότι δεν πήραμε ως αντισταθμιστικά 180 Leo-2A4 αλλά τα αγοράσαμε; Αυτήν την στιγμή έχουμε πολύ πιο σημαντικά πράγματα από την αναβάθμιση των Leo-2A4 και μιλώ για τα F-16 και για το ΠΝ.

  1. @ΓΣ
   Όπως ανέφερα νωρίτερα πιο πάνω, υπήρξε πρόσφατα διαδικτυακό δημοσίευμα (από δημοσιογράφο που η αλήθεια είναι πως έχει κάποιες επαφές στο σχήμα Καμμένου) ότι δε θα πρέπει να αποκλείεται η ενοικίαση ελληνικών 2Α4 σε ευρωπαϊκές χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας (!). Ίσως, να τρέχει πράγματι κάτι με την ξαφνική κίνηση της EDA. Ωστόσο, η Μοργκερίνη προτού μας υποδείξει σε ποιόν πρώην μπολσεβίκο θα βάλουμε πλάτη να φροντίσει να μας απαλλάξει από το βάρος σίτισης και φιλοξενίας του κάθε μουσουλμάνου τυχοδιώκτη που οι λοιποί ανατολικό-ευρωπαίοι αρνούνται να δεχτούν. Δε γίνεται να τους κάνουμε τους προστάτες απέναντι στα αρκούδια και τούτοι να μας το παίζουν οι μποέμηδες του ευρώ-motel!

   1. @KOSTAS
    Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει το ΓΕΣ παραχώρηση 2Α4 όταν ήδη αδυνατεί να παρατάξει τον επιθυμητό βάσει των σχεδιασμβν του αριθμό σκαφών στη γραμμή του Έβρου. Εκτόε, βέβαια, αν στο ΥΠ.ΕΘ.Α έχουν ήδη παραδώσει τα κλειδιά στο νεοΣουλτάνο……..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.