Πέντε γεγονότα και πέντε συμπεράσματα για τις φρεγάτες FREMM

Γράφει ο Στρατηγός Κωσταράκος Μιχαήλ

[dropcap size=small]Α[/dropcap]ποφάσισα να καταθέσω τα οσα γνωρίζω και την εκτίμηση μου για για την προμήθεια των φρεγατών FREMM διότι το τελευταίο διάστημα λέχθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Πολυ πρόσφατες πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν οτι το θέμα έκλεισε οριστικά απο την πλευρά των Γάλλων. Το θέμα στην Ελλάδα έγινε πολιτικό μέχρι κάποιο σημείο και αυτό επέβαλλε την μη συμμετοχή μου στην περαιτέρω πολιτική συζήτηση. Και επειδή δεν ειναι αναγκαίες εξειδικευμένες γνώσεις ή απόρρητες πληροφορίες, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια σειρά απο γεγονότα και συμπεράσματα που τυχαίνει να γνωρίζω.

Γεγονός 1º.

Η φρεγάτα FREMM ειναι ενα εξαιρετικό πολεμικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης (blue water) γαλλικής κατασκευής με εκτόπισμα 6000 τον. (6700 τον η ιταλική παραλλαγή) και δυνατότητες που του επιτρέπουν να επιχειρεί σε ολόκληρο τον κοσμο. Κατασκευάζεται σε τρεις παραλλαγές: γενικής χρήσεως, ανθυποβρυχιακές και αντιαεροπορικές. Εχουν παραγγελθεί συνολικά 20 φρεγάτες (8 γαλλικές – 6 ανθυποβρυχιακές και 2 αντιαεροπορικές-, 10 ιταλικές-6 γενικής χρησεως και 4 ανθυποβρυχιακές, 1 αιγυπτιακή και 1 μαροκινή – και οι δυο ανθυποβρυχιακές). Σε υπηρεσία ειναι συνολικά 13 φρεγάτες (4 γαλλικές – ολες ανθυποβρυχιακές, 7 ιταλικές-4 ανθυποβρυχιακές και 3 γενικής χρήσεως, 1 αιγυπτιακή και 1 μαροκινή). Οι ιταλικές φρεγάτες κατασκευάζονται στην Ιταλία και εχουν την ονομασία Κλάση Bergamini απο την ονομασία της πρώτης φρεγάτας που κατασκευάστηκε. Το κόστος τους ανέρχεται σε 670 εκατ € (Γαλλία), 598 εκατ € (Ιταλία) ή 470 εκατ € (Μαροκο).

Γεγονός 2º.

Τον Ιανουάριο του 2009 το ΠΝ ανακοίνωσε την παραγγελία εξη φρεγατών FREMM για να αντικαταστήσει ίσο αριθμό φρεγατών τύπου Ελλη (S class). Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης η παραγγελία περιορίστηκε σε 2-4 σκάφη με τη διευκόλυνση η Ελλάδα να μη καταβάλλει το κόστος για τα πρώτα 5 χρόνια. Η Γερμανία αντέδρασε στη συμφωνία τον Οκτώβριο του 2011 και γι αυτο η συμφωνία ποτέ δεν υπογράφτηκε.

Γεγονός 3º.

Τον Φεβρουάριο του 2013 κατα τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στην Αθήνα συμφωνήθηκε η δυο χώρες να προχωρήσουν σε μακρά χρονομίσθωση (long term leasing) 2 φρεγατών ( εκ των ενεργών στο Γαλλικό Ναυτικό) καθώς και αριθμού αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Atlantique. Η συμφωνία δεν προχώρησε εξ αιτίας νομικών και οικονομικών προβλημάτων της γαλλικής πλευράς. Εγινε γνωστό οτι σύμφωνα με τη νομοθεσία το γαλλικό κράτος δεν ειναι δυνατόν να προχωρήσει σε leasing πολεμικού υλικού. Για να υλοποιηθεί η χρονομίσθωση θα πρέπει να δημιουργηθεί ή να υπάρξει μια ενδιάμεση εταιρία ή ένας ενδιάμεσος φορέας που να αγοράσει από την Γαλλία τις φρεγάτες και με τη σειρά του να τις μισθώσει στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας και ολες τις νομικές και υποστηρικτικές υποχρεώσεις που προβλέπει η ιδιοκτησία και το leasing. Αυτο οπως γίνεται αντιληπτό δεν δημιουργεί κύκλο και θέσεις εργασίας για τα γαλλικά ναυπηγεία. Ο δημιουργούμενος φορέας θα έπρεπε να εχει και να δεσμεύσει κεφάλαιο της τάξεως του 1,5 δις € περίπου για να εξυπηρετήσει την Ελλάδα γεγονός που έκανε την όλη ενέργεια ασύμφορη για τη γαλλική πλευρά.

Γεγονός 4º.

Τον Απρίλιο του 2018 η υπόθεση των δυο φρεγατών με χρονομίσθωση αναζωπυρώθηκε με δημοσιεύματα στον Τύπο και πολιτικές δηλώσεις. Η υπόθεση ομως προς στιγμή έκλεισε με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ Π. Καμμενου που ξεκαθάρισε τη κατάσταση εξηγώντας οτι «….θα υπάρξει διερεύνηση όλων των πιθανών δυνατοτήτων, αρχής γενομένης από το επίπεδο του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μακρόν και εμείς παράλληλα από τα Επιτελεία θα ετοιμάσουμε το υλικό το οποίο μπορεί να χρειαστεί σε αμυντικό επίπεδο. Αν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και από τον Κανονισμό της Βουλής και βεβαίως αρχής γενομένης από την απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού».

Γεγονός 5º

Η Γαλλία διαθέτει 4 φρεγάτες FREMM με την πέμπτη να βρίσκεται στο τελικό στάδιο της παραλαβής. Οι γαλλικές φρεγάτες θεωρούνται στρατηγικό όπλο διότι φέρουν τον στρατηγικό βλήμα επιφάνειας-εδάφους MdCN τό οποίο ειναι δυνατόν να προσβάλει στόχους στη ξηρά σε απόσταση τουλάχιστον 1000 χλμ. Το βλήμα αυτο ειναι αυτο που εμείς θεωρούμε και ονομάζουμε SCALP NAVALE πιστεύοντας οτι ειναι το ναυτικό αντίστοιχο του υποστρατηγικού βλήματος SCALP με βεληνεκές 250 χλμ που διαθέτει απο πολλά χρόνια η Πολεμική Αεροπορία. Δεν ειναι ομως το ίδιο. Το MdCN ειναι στρατηγικό βλήμα (άνω των 500 χλμ), αντίστοιχο του αμερικανικού Τομαχωκ του οποίου η κατασκευή, διάθεση, πώληση και χρήση υπόκειται σε σοβαρούς διεθνείς περιορισμούς. Εκτός απο το στρατηγικό αυτο βλήμα, οι φρεγάτες FREMM διαθέτουν και λοιπό συμβατικό οπλισμό οπως πυραύλους επιφάνειας-επιφάνειας Exocet, Α/Α Aster 15, πυροβόλο και τορπίλες. Ολες οι λοιπές φρεγάτες τύπου FREMM των υπολοίπων χωρών δεν διαθέτουν στρατηγικά βλήματα διότι αυτα δεν δόθηκαν σε καμία χωρα και συνεπώς οι μη γαλλικές φρεγάτες δεν αποτελούν στρατηγικά όπλα. Ο οπλισμός τους περιορίζεται στα λοιπά οπλικά συστήματα με κυριότερο τα βλήματα επιφάνειας-επιφάνειας.

Συμπεράσματα.

Πρώτο : Δεν έχουν κατασκευασθεί και δεν υπάρχουν Α/Α φρεγάτες FREMM, για τις οποίες εκτός των άλλων ενδιαφέρεται έντονα το ΠΝ. Ο ορίζοντας κατασκευής τους για το Γαλλικό Ναυτικό ειναι το 2021 και 2022 αντίστοιχα.

Δεύτερο : Οι φρεγάτες FREMM αποτελούν για τη Γαλλία στρατηγικό όπλο, και εχει μόνο τέσσερις. Η πιθανότητα να διαθέσει υπο την παρούσα διεθνή συγκυρία το 50% του στρατηγικού αυτού δυναμικού επιφάνειας στην Ελλάδα εκτιμάται απο ελάχιστη έως μηδενική.

Τρίτο : Η πιθανότητα, οι φρεγάτες FREMM που θα αποκτηθούν απο την Ελλάδα με οποιοδήποτε τροπο, να ειναι εξοπλισμένες με στρατηγικούς πυραύλους MdCN των 1000 χλμ εκτιμάται απο ελάχιστη έως μηδενική.

Τέταρτο: Υπάρχει ελάχιστη δυνατότητα και περιορισμένο ενδιαφέρον για τη χρονομίσθωση των φρεγατών απο τη γαλλική πλευρά, κάτι που επι του παρόντος εκτιμάται ως πρακτικά αδύνατο.

Πέμπτο: Η απόκτηση των φρεγατών θα γίνει, όπως εξήγησε ο κ ΥΕΘΑ, αν και όταν αποφασισθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και εντός των οικονομικών και κατασκευαστικών δυνατοτήτων μας.

Τελικά, άσχετα με την απόκτηση ή όχι των φρεγατών ( FREMM ή άλλου τύπου) θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας οτι οι φρεγάτες δεν ειναι ούτε θα γίνουν το προσδοκώμενο στρατηγικό υπερόπλο ( γιατι δεν υπάρχει τέτοιο) άλλα ούτε και η λύση στο στρατηγικό πρόβλημα της Ελλάδος. Θα βοηθήσουν ομως εφόσον αποκτηθούν, στο να βελτιώσουμε στις δυνατότητες του στόλου μας, να ενισχύσουμε την ναυτική αποτροπή άλλα και τη προβολή ναυτικής ισχύος και το θαλάσσιο έλεγχο στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο που συνδέεται με τα εθνικά μας συμφέροντα.

Πηγή: Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Σχετικά με τα «γεγονότα», στρατηγός δεν είμαι αλλά νομίζω ότι η εμβέλεια για τον πύραυλο Scalp EG είναι αρκετά υψηλότερη απο τα 250 χλμ που αναφέρει επάνω. Επίσης η αναφορά «Η φρεγάτα FREMM ειναι ενα εξαιρετικό πολεμικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης (blue water)» σηκώνει αρκετή συζήτηση.

  1. Η εμβέλεια επίσημα από την ΠΑ δίδεται στα 300 km. Υπάρχουν όμως και αναφορές για εμβέλεια των 560 km.

   1. Σωστός, η ΠΑ αυτή την εμβέλεια αναφέρει.
    Στην επίσημη σελίδα της εταιρίας υπάρχει μόνο μια γενική αναφορά που λέει «Long range deep strike», ενώ στο Missile Threat η εμβέλεια αναφέρεται στα 400km και πολύ λιγότερο για τις παραλλαγές του όπλου.
    Απο μια παλαιότερη συζήτηση, θυμάμαι όντως μια αναφορά για μεγαλύτερη εμβέλεια.

    https://missilethreat.csis.org/missile/apache-ap/

 2. Θα με συχωρεσει ο κος Κωσταρακος αλλα αμφιβαλλω οσο αφορα τα πολιτικα συμπερασματα που ανακοινωνονται.

  Οσο αφορα τα στρατιωτικα, δε μου πεφτει λογος, απλα θεωρω οτι ακομη και αν δεν δινονταν τα στρατηγικα οπλα θα μπορουσαν να ελθουν χωρις αυτα τα πλοια, αν και αυτο ακομα δεν το δεχομαι, για ενα απλο λογο, προστατευουμε την επενδυση της Τοταλ με τις ζωες των πληρωματων των πλοιων, η Ελλας ειναι γνωστον οτι ειναι αμυντικο κρατος, οποτε η χρηση των οπλων θα ηταν καθαρα θεμα, παραβιασης των εθνικων μας κυριαρχικων δικαιωματων καιτων δικαιωματων εξορυξης της εταιρειας, της Τοταλ (οπως και της Exxon).
  Η λογικη της μη χρησης ηταν οτι δεν προστατευαμε ζωτικα συμφεροντα των χωρων που εχουν τετοια οπλα, αυτη τη στιγμη δεν υφισταται, αντιθετα οπως βλεπεται και οι ΗΠΑ και η Γαλλια μας θεωρουν σημαντικους στο να ειναι ασφαλης η επενδυσις τους, δεν πρεπει να κρινουμε τον ρολο της Ελλαδος πριν με τον ρολο της Ελλαδος τωρα.-

  Η γνωμη μου ειναι πως αν ηταν στη δικη μας θεση (να παραχωρει δικαιωμα εξορυξης σε αποθεματα τα οποια απο αυτα που εχουν ανακοινωθει ειναι τεραστια) η Τουρκια, σιγουρα θα τα ειχε ζητησει και αποκτησει οχι μονο τα οπλα, αλλα και τεχνογνωσια για να τακ ατασκευαζει.
  Αλλα ας το προσπερασουμε αυτο και ας μη δεχθουμε τη λογικη της γεοπολιτικης αναβαθμισης της Ελλαδος, λογο ενεργειακων, Τουρκιας και παρουσια Ρωσιας, και γενικοτερης αναφλεξεως της περιοχης.

  Η αποψη μου ειναι οτι απο τη στιγμη που η Γερμανια, θελει την πιτα ολοκληρη και το σκυλο νηστικο και με μνημονιακο λουρι, επεμβηκε μεσα στην κυβερνηση και το καψανε το θεμα, διοτι αν δεν συμφερε τους Γαλλους () αυτο επρεπε εδω και πολυ καιρο να ειναι γνωστο σε εμας>τοτε για ποιο λογο συζητουσαμε για χρονομισθωση που »δεν τους συμφερε», με χρηματα που ηδη εχουν απο τα κερδη της διαθεσης των ομολογων?.
  ή υπηρχε θεμα αποκτησης με χρονομισθωση των πλοιων ή δεν υπηρχε, το να το λεμε »δεν υφισταται» , δεν το ανακοινωνεις πρωτα, και μετα λες , να το σκεφτω. Ειναι παραλογο. Αρα πολιτικα το θεμα ειναι οτι καποιοι ειτε το χρησιμοποιησαν.

  Το θεμα δεν ειναι η κριτικη στην πολιτικη καλυψη του θεματος αλλα οι προτασεις.λυσεων στο στρατιωτικο θεμα.
  ΜΙΑ ΛΥΣΗ> η οποια μπορει να μη βολευει το ναυτικο αμεσα, αλλα βολευει την αμυνα της χωρας>

  Οσο αφορα το θεμα της αντιαεροπορικης καλυψης, ενα σεναριο, το οποιο ειδα και αλλους αλλου να το θετουν, ηταν η προταση για αμεση παραγγελια και αγορα του GroundFire δηλ της επιγειας εκδοσεως του SeaFire (των FTI) μαζι με Αster 30, αν θεταμε 2 τετοια συστηματα πχ ενα για παραδειγμα στην Καρπαθο> καλυπταμε και το Καστελοριζο, δινοντας αμεσα μια ομπρελα προστασιας στα αεροσκαφη μας.
  Επιγεια συστηματα ειναι ποιο ευκολο να εντοπιστουν, ομως ειναι παραδοτεα σε σχετικα λιγο χρονικο διαστημα, και αμεσα χρησιμα.

 3. ‘ Η Γερμανία αντέδρασε στη συμφωνία τον Οκτώβριο του 2011 και γι αυτο η συμφωνία ποτέ δεν υπογράφτηκε.’

  Δηλαδη η Γερμανία είχε και έχει τοση δυναμη ωστε να υποβάλει στην Ελλάδα το τι οπλισμό θα έχει;

  Το εάν το Σκαλπ έχει δυνατοτητα κτυπήματος μεγαλου βεληνεκούς αυτό δεν χρειάζεται να επηρεάζει τις αγορες της Ελλάδος εφόσον η Ελλάς ειναι και Ευρωπαϊκό κρατος αλλα και στο ΝΑΤΟ Το νόημα εμβέλειας εχει ξεπεραστεί το Ισραήλ εχει τα υποβρύχια δελφίνια με δυνατότητα κτυπηματος μεγαλης εμβέλειας και μάλιστα με πυρηνικές κεφαλές. Ισως λοιπον έπρεπε να παραγγείλει η Ελλάς ειτε Γαλλικα ειτε Γερμανικά υποβρύχια και με αυτές τις δυνατότητες.Και μαλιστα να πλγρωσει η Γερμανία αυτα που χρωστάει στην Ελλάδα απο τον 2ΠΠ με καινουργια υποβρύχια με αυτές τις δυνατότητες η να δώσει Χρυσό…

  Το ναυτικό πρεπει να απαγκίστρωθει από την έννοια πλοίο εναντιον πλοίου στο Αιγαιον και να αποκτισει δυνατότητες ανοικτης θαλάσσης. Ο οποιοσδήποτε αντίπαλος πρεπει να γνωρίζει οτι θα εψει αντιμέτωπο οχι μονον αεροπορικα βλήματα αλλα βλήματα επιφάνειας μεγαλου βεληνεκούς και απο το ναυτικό και τον στρατο ξηρας. Η Τουρκία ηδη προχωραει με γοργους ρυθμούς σε αυτον τον τομέα και εφοσον οποτε την βοηθάει δεν υπάγεται στους κανονες οροφής οπλικων συστηματων ειτε σε αριθμους η βεληνεκές.

  1. @Theognostos

   Η Γερμανία προφανώς είχε(η έχει ακόμα και σήμερα) αυτή την εξουσία/ισχύς για να υποβάλει στην Ελλάδα διάφορες αποφάσεις, όπως πράττει και η Γαλλία στο θέμα των νέων φρεγατών. Όταν η Ελλάδα δανείζεται συνεχόμενα χρήματα απο έξω(για τους γνωστούς λόγους), είναι επόμενο να έχει περιορισμούς απο αυτούς που χορηγούν τα χρήματα(σε μια χώρα η οποία τίναξε τα ταμεία της στον αέρα, και βάρεσε κανόνι μέσα σε λίγα χρόνια μετά την ένταξη της σε ένα ξένο «εννιαίο νόμισμα», στο νομισματικό σύστημα του €υρώ). Με λίγα λόγια ο ελληνικός λαός έπαιξε και έχασε, επειδή εμπιστεύτηκε/ρίσκαρε (η πόνταρε) σε ακατάλληλους πολιτικούς, οι οποίοι ξεπούλησαν ουσιαστικά την χώρα στους ισχυρούς επενδυτές της Ευρώπης, αρπάζοντας μια χοντρή μίζα την οποία κατέθεσαν σε λογαριασμούς σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, φεσώνοντας όλους αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να αποφύγουν την φορολόγηση.

   Για αυτό σήμερα και οι Γάλλοι έχουν την ευκαιρία/ισχύς να μας φορτώσουν οτιδήποτε θεωρούν αυτοί συμφέρον για τις γαλλικές εταιρίες, και όχι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε για την κάλυψη των απαιτήσεων στον χώρο της άμυνας. Αυτό είναι προφανώς το παιχνίδι που παίζεται σήμερα γενικά στην Ελλάδα. Όχι μόνο στην άμυνα, αλλά σε όλα τα σημεία στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία(αεροδρόμια, λιμάνια, ναυπηγεία (και πολλά άλλα) όλα σε χέρια ξένων επενδυτών, που πουλήθηκαν ουσιαστικά για ένα χαρτζιλίκι το οποίο πήγε απευθείας στους εξωτερικούς λογαριασμούς των διεφθαρμένων πολιτικών που ψήφισε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού.

   «Το ευρώ και η διοίκησή του
   Tο τρίτο στάδιο της ONE άρχισε την 1η Iανουαρίου 1999 με τον αμετάκλητο καθορισμό των ισοτιμιών μεταξύ των νομισμάτων των συμμετεχουσών χωρών μεταξύ τους και με το ευρώ [Κανονισμός 2866/98]. Το ECU αντικαταστάθηκε από το ευρώ, το οποίο κατέστη πλέον αυτοτελές νόμισμα, το νόμισμα των κρατών μελών που συμμετέχουν πλήρως στην ενιαία νομισματική πολιτική (Άρθρο 123 ΣΕΚ). Aπό την ημερομηνία αυτή, η νομισματική πολιτική και η πολιτική ισοτιμιών ασκούνται σε ευρώ, ενθαρρύνεται η χρήση του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος και τα μετέχοντα κράτη εκδίδουν σε ευρώ τα νέα μεταβιβάσιμα χρεόγραφα του δημοσίου. Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη έχουν πλέον ενιαία νομισματική πολιτική και ενιαίο νόμισμα, το ευρώ [Κανονισμός 974/98, τροπ.τελευταία από κανονισμό 827/2014]. Aυτά ρυθμίζονται από την Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα (EKT), η οποία αντικατέστησε το προσωρινό Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα και αποτελεί μαζί με τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών το Eυρωπαϊκό Σύστημα Kεντρικών Tραπεζών (EΣKT) [βλ. το τμήμα 4.2.1]. H EKT και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών δεν δέχονται υποδείξεις ούτε από τις κυβερνήσεις ούτε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (άρθρο 130 ΣΛΕΕ, πρώην άρθρο 108 ΣΕΚ).»

   http://www.europedia.moussis.eu/books/Book_2/3/7/2/4/?lang=gr&all=1&s=1&e=10

 4. πάντως είχα διαβάζει οτι η dcns θα ανέπτυσσε την φρεμ er αντιεροπορική με το καινουργιο ρανταρ της thales που θεωρειται απο μερικους αντιστοιχο του αμετικανκού στο αεγισ κια περισσοτερα vls κελια gia αστερ 30 κτλ

 5. Και επειδή δεν ειναι αναγκαίες εξειδικευμένες γνώσεις ή απόρρητες πληροφορίες, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια σειρά απο γεγονότα και συμπεράσματα που τυχαίνει να γνωρίζω.
  Και πως εγινε Στρατηγος χωρις εξειδικευμενες γνωσεις?Τα εγχειρίδια των οπλικων συστηματων,ολοι ξερουμε να τα διαβαζουμε.Οι εξειδικευμενες γνωσεις,ξεχωριζουν τους «ηγετες» απο τη μαζα.Δηλαδη αν απο το στομα του Στρατηγου ακους αυτα,φαντασου στην Επιτροπη εξοπλισμου,που εχουν να αναλυσουν τα αποτελεσματα απο καθε οπλικο συστημα,μετα τις δοκιμες που εχουν γινει.Εκει δεν θελει εξειδικευμενες γνωσεις?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.