Είναι σύνηθες στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που παρακολουθούμε ο αγώνας εντός κατοικημένων τόπων να συνδέεται μονοσήμαντα με την εκκαθάριση οικείας. Όμως, ο αγώνας αυτός περιλαμβάνει πολύ περισσότερες πτυχές και απαιτεί πληθώρα δεξιοτήτων.

Ο John Spencer, Αμερικανός πρώην ταγματάρχης του πεζικού με εκτεταμένη εμπειρία στον αστικό αγώνα, παρουσιάζει σε άρθρο του το εύρος της εκπαίδευσης που θα πρέπει να λάβει όποιος πρόκειται να πολεμήσει σε αστικές περιοχές. Ο Spencer είναι ένας από τους επικεφαλής του σχεδίου «Urban Warfare Project», του Ινστιτούτου για τον Σύγχρονο Πόλεμο στο West Point, στον ιστότοπο του οποίου αναρτώνται ενδιαφέροντα άρθρα για το υπόψη αντικείμενο.

Ακολουθεί το άρθρο του John Spencer.

Ρωτήστε οποιαδήποτε ομάδα πεζικάριων πως εκπαιδεύονται για να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές και η απάντηση που κατά πάσα πιθανότητα θα λάβετε είναι: Η Άσκηση υπ΄ αριθμ. 6 «Είσοδος και εκκαθάριση οικήματος». Η Άσκηση υπ΄ αριθμ. 6 είναι μόλις μία από τις 14 που καθορίζονται από τους κανονισμούς ότι οι ομάδες και διμοιρίες πεζικού θα πρέπει να κατέχουν, όμως είναι αυτή που έχει εντυπωθεί στη συνείδηση των στρατιωτών ως το θεμέλιο της προετοιμασίας τους για την αστική μάχη. Και ενώ οι δεξιότητες που παρέχονται από την Άσκηση 6 είναι αναγκαίες δεν είναι όμως επαρκείς. Μία ιστορική ανασκόπηση των επιχειρήσεων σε αστικές περιοχές δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός έργων (tasks) που οι μονάδες πρέπει να ενσωματώσουν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

©mwi.usma.edu | Εκπαίδευση στην «Άσκηση υπ΄ αριθμ. 6».

Εκπαίδευσα και εξάσκησα άλλους στο να εισέρχονται και να εκκαθαρίζουν ένα δωμάτιο για το μεγαλύτερο μέρος των 25 ετών της θητείας μου ως πεζικάριου. Η αρχική εκπαίδευση δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου υλικά. Με μια άσπρη ταινία στερεωμένη με πασαλάκια στο έδαφος σχηματίζονται «δωμάτια» με τα οποία υλοποιείται η «οικία». Στη συνέχεια τέσσερις στρατιώτες μπαίνουν στη σειρά ο ένας πίσω από τον άλλο και εισέρχονται στην «οικία» όπου εκτελούν μία πολύ συγκεκριμένη χορογραφία καθώς κινούνται διαμέσου των «δωματίων». Όταν η απόδοση των στρατιωτών σε αυτή την άσκηση φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο τότε η ομάδα ή διμοιρία πηγαίνει σε ένα πραγματικό οίκημα όπου διεξάγει τις ενέργειες της εκτελώντας πυρά. Πρώτα η άσκηση αφορά την εκκαθάριση ενός μόνο δωματίου και μετά όλο το κτήριο.

Ανάλογα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της μονάδας οι στρατιώτες της μπορεί να εξασκηθούν σε επιθέσεις σε σειρά κτηρίων, που αναπαριστούν ένα οικοδομικό τετράγωνό ή ένα μικρό χωριό. Δυστυχώς οι περισσότερες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις των μονάδων μας περιορίζονται σε πέντε έως είκοσι κτήρια. Έχω υποστηρίξει ότι ο στρατός μας χρειάζεται μεγαλύτερες και καλύτερες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και σχολεία. Μέχρι να συμβεί αυτό οι μονάδες μας μπορούν να εκπαιδεύονται στις μεγάλες εγκαταστάσεις αστικού πολέμου που βρίσκονται στο Muscatatuck Urban Training Complex (MUTC) και σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις όπως το Guardian Center στη Τζόρτζια. Όμως, η εκπαίδευση σε αυτές τις εγκαταστάσεις μπορεί να λαμβάνει χώρα μία ή το πολύ δύο φορές τον χρόνο. Στο αναμεταξύ οι μονάδες μας προετοιμαζόμενες για τις μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στις προαναφερθείσες εγκαταστάσεις μπορούν να εκπαιδεύονται στις έδρες τους σε μία πληθώρα αντικειμένων, πέρα από την Άσκηση υπ΄ αρίθμ. 6 και τις μικρής κλίμακας αστικές επιθέσεις.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στην πηγή: https://con-ops.blogspot.com/2018/09/pera-apo-thn-klotsia-sthn-porta.html

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

  1. Gunslinger32

    Στο σημείο που αναφέρει «Επίσης, οι μονάδες, συχνά, θεωρούν δεδομένο ότι θα έχουν ακώλυτη πρόσβαση από την περιφέρεια της αστικής περιοχής στον αντικειμενικό τους σκοπό μέσα σε αυτήν.» μου έκανε εντύπωση ότι μετά απο τις εμπειρίες στην Μογκαντίσου η στο Ιράκ και Αφγανιστάν υπάρχει ακόμα αυτό το σκεπτικό σε μονάδες του αμερικανικού στρατού. Απο τα λίγα που γνωρίζω για αυτό το θέμα, ένα «σκεπτικό ρουτίνας» είναι ότι χειρότερο/επικίνδυνο υπάρχει, επειδή οδηγεί εύκολα σε λάθος εκτιμήσεις καταστάσεων(με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τους εμπλεκόμενους).

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: