Πανεπιστημιακές έδρες αποκτούν οι σχολές ΣΕΘΑ και ΑΔΙΣΠΟ

Φωτογραφία απο την τελετή παράδοσης καθηκόντων Διοικητού ΣΕΘΑ την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013. (ΓΕΕΘΑ)

Στο πλαίσιο αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στις Σχολές ΣΕΘΑ και ΑΔΙΣΠΟ, με παράλληλη αναγνώριση των Σπουδών σε αυτές εξετάστηκε από το ΓΕΕΘΑ η δυνατότητα ίδρυσης εδρών σε ΑΕΙ και η διασύνδεσή τους με τις εν λόγω Σχολές, με σκοπό την ανάπτυξη ερευνητικού έργου, την προώθηση και προβολή των γνωστικών αντικειμένων τους .

Σε συνέχεια της παραπάνω πρωτοβουλίας, η αρμόδια Δνση του ΓΕΕΘΑ, ύστερα από στενή συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), κατέληξε στις παρακάτω προτάσεις:

     α.  Την ίδρυση της Έδρας «Στρατιωτικής Ιστορίας και Γεωπολιτικής Αναλύσεως του Ελληνισμού στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, Ηρόδοτος» του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με τη ΣΕΘΑ.

     β.   Την ίδρυση Έδρας «Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ, Θουκυδίδης» του Τμήματος ΔΕΣ του ΠΑ.ΜΑΚ., σε συνεργασία με την ΑΔΙΣΠΟ.

     γ.    Οι Έδρες να λειτουργήσουν για 4 έτη, με δυνατότητα ανανεώσεως από το ΓΕΕΘΑ εφόσον κριθεί επιτυχής η λειτουργία τους.

     δ.    Αίτημα για να συμπεριληφθούν αντίστοιχα με τις Έδρες μαθήματα στο εκάστοτε Τμήμα των δύο Πανεπιστημίων.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενέκρινε τις παραπάνω προτάσεις δίνοντας παράλληλα την εντολή για την εκδήλωση των απαραίτητων ενεργειών έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ίδρυση και λειτουργία των υπόψη εδρών από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

Τα ανωτέρω υπόκεινται στον πλήρη σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων των υπόψη ΑΕΙ και στον Κανονισμό Λειτουργίας τους, όσον αφορά στους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις για την ίδρυση, λειτουργία και πλήρωση της υπόψη «Επώνυμης Έδρας» καθώς και στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διαδικασία δημιουργίας εδρών στα ΑΕΙ (Ν.4009/2011).

Το ΓΕΕΘΑ, με την πρωτοβουλία του να ιδρυθούν Επώνυμες Έδρες Στρατηγικών Σπουδών και Στρατιωτικής Ιστορίας προσπαθεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής επιστήμης και στην από κοινού ωφέλεια των Ενόπλων Δυνάμεων και των Πανεπιστημίων, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση των Αξιωματικών, η οποία, σε συνδυασμό με την υψηλή επαγγελματική τους κατάρτιση, εκτιμάται ότι θα έχει εποικοδομητικά αποτελέσματα τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και την κοινωνία γενικότερα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.