Λόγω της ανεξέλεγκτης βίας και του κλίματος αστάθειας που επικρατούσε στην περιοχή της Λιβύης, η κυβέρνηση αποφάσισε την 30 Ιουλίου να προχωρήσει σε εκκένωση της ελληνικής πρεσβείας. Την επικίνδυνη αποστολή ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό. (kathimerini.gr)

Δεκατέσσερα πολεμικά πλοία έχει διαθέσει από την αρχή του χρόνου το Ναυτικό μας σε διάφορες διεθνείς αποστολές. Σε αυτές υπολογίζεται και η πρόσφατη διάσωση 186 Ελλήνων και ξένων υπηκόων από τη Λιβύη (επιχείρηση “Αγηνωρ”), την οποία έφερε εις πέρας η φρεγάτα “Σαλαμίς”. Με τις συμμετοχές αυτές το Π.Ν. δείχνει το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και ικανότητας του προσωπικού του, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη διατήρηση του κύρους της χώρες μας στο πλαίσιο των συμμαχιών και των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει.

Έτσι για ένα τρίμηνο η φρεγάτα “Ψαρά” μετείχε στην επιχείρηση “Αταλάντα” της Ευρωπαϊκής Ενώσεως για την αντιμετώπιση της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής. Αν και η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει συνεχή συμμετοχή στην επιχείρηση με πλοίο, Έλληνες αξιωματικοί υπηρετούν μόνιμα στο πολυεθνικό επιτελείο που τη συντονίζει από το Νορθγουντς της Βρετανίας.

Με δύο υποβρύχια, το “Πόντος” και το “Αμφιτρίτη”, παρακολουθεί το Ναυτικό την επιχείρηση για τη μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας. Νωρίτερα η “Αμφιτρίτη” είχε διατεθεί για τις ανάγκες της συμμαχικής επιχειρήσεως “Active Endeavour”. Πρόκειται για την αντιτρομοκρατική επιχείρηση του NATO στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ελέγχει 115000 πλοία και έχουν γίνει νηοψίες σε 162 από αυτά. Επίσης, στη μόνιμη δύναμη πλοίων ναρκοπολέμου του NATO (SNMCMG2) έχει διατεθεί το ναρκοθηρευτικό “Ευρώπη”.

Η μεγαλύτερη όμως συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού είναι στην “ξεχασμένη” επιχείρηση UNIFIL MAROPS. Δηλαδή τη ναυτική επιχείρηση της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο. Οκτώ πλοία έχουν μετάσχει στην αποστολή αυτή μέχρι στιγμής. Είναι οι κανονιοφόροι “Ναυμάχος”, “Μαχητής” και “Νικηφόρος” και οι πυραυλαύκατοι “Σιμιτζόπουλος”, “Σταράκης”, “Γρηγορόπουλος”, “Κρυσταλλίδης” και “Μπλέσσας”. Η επιχείρηση αυτή είναι σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 1978 με ανανέωση της εντολής της το 1982 και το 2000, ενώ οι ναυτικές περιπολίες της άρχισαν από το 2006 με σκοπό την εξασφάλιση απρόσκοπτης προσεγγίσεως στον Λίβανο πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και άλλον απαραίτητο εξοπλισμό για τις υποδομές της χώρας.

Απο τον Ευθύμιο Π. Πέτρου

e.p.petrou@gmail.com
Πηγή: Εφημερίδα “Κυριακάτικη Δημοκρατία”

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: