Παράδοση ισραηλινών συστημάτων εναέριας παρατήρησης στην Τουρκία με παρέμβαση της Boeing

Φωτογραφία της τουρκικής εναέριας πλατφόρμας Διοίκησης και Ελέγχου, Boeing 737-700. (Πηγή: Wikipedia)

Το Ισραήλ παρέδωσε στη Τουρκία αερομεταφερόμενα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, τα οποία θα ενσωματωθούν στα στρατιωτικά αεροσκάφη Διοίκησης και Ελέγχου (AWACS).

Σύμφωνα με δημοσίευση της τουρκικής εφημερίδας todayszaman.com (TZ), την 17η Φεβρουαρίου 2013, τα συστήματα παρακολούθησης παραλήφθηκαν από την αεροδιαστημική τουρκική βιομηχανία  (TAI), στις εγκαταστάσεις της στην Άγκυρα, και η τοποθέτηση τους στα αεροσκάφη, τα οποία αποκτήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, ανώνυμος ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε πως για την επίλυση της αντιπαράθεσης μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ σχετικά με τα ηλεκτρονική συστήματα, έπρεπε να παρέμβει η εταιρεία Boeing.

“Η Boeing δήλωσε πως η άρνηση του Ισραήλ να ολοκληρώσει την παράδοση των συστημάτων, προσβάλλει τα συμφέροντα της εταιρείας, έτσι το Ισραήλ συμφώνησε να παραδώσει τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό στη Τουρκία”.

Το 2002 το τουρκικό υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας και η Διεύθυνση Εξοπλισμών, παρήγγειλαν τέσσερα αεροσκάφη AWACS Boeing 737-700, ένα επίγειο ραντάρ και συστήματα ελέγχου και πρόσθετα τμήματα επίγειων ραντάρ για την εκπαίδευση των πληρωμάτων και τεχνική υποστήριξη.

Η ισραηλινή εταιρεία Elta Systems ανέλαβε την κατασκευή των ηλεκτρονικών συστημάτων μέτρησης (EMS) για τα τέσσερα αεροσκάφη. Η συμφωνία φέρεται να είναι αξίας περισσότερο από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, πριν από αρκετούς μήνες, μετά την κατασκευή δύο συσκευών από την Elta, το ισραηλινό υπουργείο άμυνας ανέστειλε το σχέδιο παραγωγής των συστημάτων.

Το Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (AWACS) είναι σύστημα ραντάρ με αποστολή την ανίχνευση αεροσκαφών, πλοίων και οχημάτων σε μεγάλες αποστάσεις, και την παροχή έλεγχου και διοίκηση στο εναέριο χώρο επιχειρήσεων με την καθοδήγηση μαχητικών αεροσκαφών.

Χρησιμοποιούμενα σε μεγάλο ύψος, τα ραντάρ του αεροσκάφους επιτρέπουν στους χειριστές να ξεχωρίσουν το εχθρικό αεροσκάφος από το φίλιο.

Το σύστημα όταν χρησιμοποιηθεί επιθετικά μπορεί να κατευθύνει τα μαχητικά αεροσκάφη στους εχθρικού στόχους, και αμυντικά να οργανώσει επιθέσεις σε εχθρικές βάσεις, στο έδαφος και τον αέρα αντίστοιχα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.