Παράδοση – παραλαβή Διοίκησης της 10ηςΜΣΕΠ, στο Χορτιάτη

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, στη 10η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ), στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης της Μονάδας, από τον Σμήναρχο (ΕΑ) Πέτρο Γκανάλα στον Αντισμήναρχο (ΕΑ) Χρήστο Αράπη, παρουσία του Διοικητή του Αεροπορικού Ελέγχου Μέσων Αεράμυνας – Κέντρου Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας, Σμήναρχου (ΕΑ) Διαμαντή Σουρρή.

Στην τελετή παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, απόστρατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών.

Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης της 10ηςΜΣΕΠΠαράδοση – Παραλαβή Διοίκησης της 10ηςΜΣΕΠ

Στοιχεία της 10ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης

Έμβλημα

«Του δε πολέμου οι καιροί ου μενετοί»

(Στον πόλεμο απαιτείται γρήγορη δράση)

Θέση

Βρίσκεται στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Έτος Συγκρότησης

1955

Υπαγωγή

Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας

Αποστολή

Η 10η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (10η ΜΣΕΠ) έχει ως αποστολή την διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας, με κατάλληλη οργάνωση – εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρησης των μέσων και συστημάτων που διαθέτει, ώστε να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η διαβίβαση της αεροπορικής εικόνας στο 1ο ΑΚΕ και ο περιορισμένος έλεγχος Α/Φ σε περίοδο κρίσεων – πολέμου.

Παράδοση – Παραλαβή Διοίκησης της 10ηςΜΣΕΠ

Ιστορία

Η Μονάδα ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1955 με την ονομασία 1η ΜΚΕΠ.

Κατά την εξηντάχρονη περίπου παρουσία της η Μονάδα έχει υποστεί πολλαπλές αλλαγές στα κύρια ηλεκτρονικά της συγκροτήματα καθώς και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της.

Mε την ίδρυσή της εγκαταστάθηκε το RADAR TPS 1Ε & 10D.

Το 1973 εγκαταστάθηκε το RADAR MPR & NADGE και το 1983 μετονομάστηκε σε 1η ΜΚΣΕ.

Από την 12η Ιουνίου του 2002 μετονομάστηκε σε 1ο ΚΕΠ (1ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής) οπότε η επιχειρησιακή ικανότητα της Μονάδας αυξάνεται, καθώς από τοπικού χαρακτήρα αναβαθμίζεται σε κομβική Μονάδα, με επακόλουθο την αλλαγή της αποστολής και των αρμοδιοτήτων της.

Το 2003 εγκαταστάθηκε το σύστημα MASE.

Από την 2α Αυγούστου 2017, το 1ο ΚΕΠ μετονομάστηκε σε 10η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (10η ΜΣΕΠ).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.