Την Τρίτη 14 Αυγούστου 2018, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εξομοιωτών (ΚΕΞ), στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής του ΚΕΞ, από τον Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θεοχάρη Θωμαϊδη στον Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ) Παντελεήμων Σαραφίδη, παρουσία του Διοικητού της XXIII Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας “3º Σύνταγμα Ιππικού Δορύλαιον”, Ταξιάρχου Χρήστου Μπούφη.

Στην τελετή παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες Αξιωματικών από μονάδες του Έβρου.

 

Το έμβλημα της μονάδας

Ιστορία

Η ιδέα χρησιμοποίησης εξομοιωτών αρμάτων στην εκπαίδευση αναπτύχθηκε στην Ελλάδα την δεκαετία του 1970 και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1975, με την εγκατάσταση και λειτουργία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), του πρώτου εξομοιωτή οδήγησης άρματος ΑΜΧ 30. Η λειτουργία και η χρήση του συγκεκριμένου εξομοιωτή, είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της σημαντικής συμβολής των εξομοιωτών στην πραγματοποίηση ρεαλιστικής, ασφαλούς και οικονομικής εκπαίδευσης.

Η θετική εμπειρία της χρήσης του εξομοιωτή οδήγησης ΑΜΧ-30 οδήγησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη λήψη αποφάσεων, με τις οποίες υλοποιήθηκε η προμήθεια συστημάτων εξομοίωσης οδήγησης και βολής για τους περισσότερους τύπους αρμάτων που διέθετε ο Ελληνικός Στρατός (LEO1V, LEO1A5, M60A3, M48A5 MOLF).

Οι ληφθείσες αποφάσεις οδήγησαν στην κατάρτιση, υπογραφή και υλοποίηση των απαραίτητων συμβάσεων, με αποτέλεσμα την οργάνωση του Κέντρου Εξομοιωτών (ΚΕΞ) ως Μονάδα, τον Οκτώβριο του 2006.

Αποστολή του ΚΕΞ

Η Αποστολή του ΚΕΞ είναι η τεχνική και τακτική εκπαίδευση των Πληρωμάτων Αρμάτων των Μονάδων ΤΘ, για τη βελτιστοποίηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων, μέσω μιας προκαθορισμένης σειράς ενεργειών, διαδικασιών και πρακτικών, η οποία θα τροφοδοτείται και θα ανανεώνεται συνεχώς, στο πλαίσιο των καθοριζομένων στόχων της Ιεραρχίας.

Εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της σύγχρονης φιλοσοφίας στην εκπαίδευση, το ΚΕΞ λειτουργεί σύμφωνα με ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό σύστημα που αναπτύχθηκε και συνεχώς βελτιώνεται από το προσωπικό του ΚΕΞ, βασισμένο σε στάδια και κύκλους εκπαίδευσης.

Οι κατάλληλες υποδομές διασύνδεσης των συστημάτων εξομοίωσης, παρέχουν σήμερα δυνατότητες εκπαίδευσης στο ΚΕΞ, εφάμιλλες με αυτές των λοιπών στρατιωτικά προηγμένων χωρών.

Εξομοιωτής πύργου Leopard 2HEL

3 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Σε άλλη νατοϊκή χώρα στην Ευρώπη υπάρχουν και ανάλογες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης για το πυροβολικό(με εξομοιωτή αυτοκινούμενου πυροβόλου).

  Μήπως είναι γνωστό αν διαθέτει και ο ΕΣ εξομοιωτή για εκπαίδευση του ΠΒ;

  Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, η χρήση εξομοιωτή για εκπαίδευση εξυπηρετεί κυρίως οικονομικούς σκοπούς, εφόσον αποφεύγεται έτσι η κατανάλωση καυσίμων/λιπαντικών, (εκπαιδευτικών) πυρομαχικών, όπως και η φθορά στο υλικό.

  Απάντηση
   • Gunslinger32

    Ευχαριστώ ΑΧΕΡΩΝ, σε μια σύντομη αναζήτηση σκόνταψα και σε μια παλαιότερη σχετική αναφορά/παρουσίαση εδώ στην Προέλαση.

    Ό εξομοιωτής φαίνεται να είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες που έχουν αποκτήσει το νέο γερμανικό αυτοκινούμενο πυροβόλο.

    []

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: