Παράδοση – παραλαβή της Διοίκησης της 1ης ΜΣΕΠ, στο Διδυμότειχο

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε, στην 1η Μοίρα Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης (ΜΣΕΠ), η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης της Μονάδας, από τον Επισμηναγό (ΤΕΑ) Μαργαρίτη Καρπούζη στον Επισμηναγό (ΤΕΑ) Βασίλειο Λαυτσή, παρουσία του Διοικητή του 1ου Αεροπορικού Ελέγχου Μέσων Αεράμυνας – Κέντρου Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας, Σμήναρχου (ΕΑ) Διαμαντή Σουρρή.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, κ Δαμασκηνός, αντιπροσωπείες Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, απόστρατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών Αρχών.

Στοιχεία της 1ης Μοίρας Σταθμού Ελέγχου και Προειδοποίησης

Έμβλημα

«Επαγρυπνείν τε και φυλλάτειν»

Το ρητό αυτό δείχνει το ρόλο και το σκοπό της Μονάδας και σημαίνει ότι η Μονάδα «επαγρυπνεί» και «φυλλάτει».

Αναπαριστά το κάστρο του Διδυμοτείχου με το θόλο του Radar επ’ αυτού.
Ο Θράξ τοξότης, τοποθετημένος στο χάρτη του Νομού Έβρου, στο σημείο ακριβώς που εδρεύει η Μονάδα, στοχεύει προς την κατεύθυνση της απειλής και υποδηλώνει τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα με την οποία είναι οπλισμένο το προσωπικό της Μονάδας. Τα βέλη που εξακοντίζει είναι τα άφη της Π.Α. που η Μονάδα θα κατευθύνει εναντίον της απειλής. Ο γαλάζιος θυρεός συμβολίζει την Π.Α., η οποία έχει υπό την προστασία της τη Μονάδα. Σε χρυσή ταινία, πάνω στο κάστρο αναγράφεται το όνομα της Μονάδας

Θέση

Η Μονάδα είναι εγκατεστημένη  Ν.Δ. (Νοτιοδυτικά) της Πόλης του Διδυμοτείχου στο ύψωμα «Μεσίτης» και σε υψόμετρο 594  πόδια. Απέχει 5 ΚΜ από το Διδυμότειχο και 100 ΚΜ από την Αλεξανδρούπολη.

Έτος Συγκρότησης

1956

Υπαγωγή

Η 1η ΜΣΕΠ είναι αυτοτελής Μονάδα και υπάγεται επιχειρησιακά και διοικητικά στο ΑΤΑ, ενώ το 1ο ΚΕΠ έχει περιορισμένη ευθύνη για θέματα προσωπικού.

RADARS που Yπηρέτησαν

RADAR Ερεύνης AN/TPS–1E και Ύψους AN/TPS–10D (Νοέμβριος 1956 έως Ιανουάριος 1958)

RADARS που Yπηρετούν

RADAR  Ερεύνης AN/FPS–8 και Ύψους AN/FPS–6A (Ιανουάριος 1958 έως σήμερα)

Αποστολή

Είναι η άρτια οργάνωση και η κάλλιστη αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που της έχουν διατεθεί προκειμένου να συμβάλει στην άριστη υλοποίηση της αποστολής του ΚΕΠ στο μέτρο των δυνατοτήτων της και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που της εκχωρούνται.

Ειδικότερα η 1η ΜΣΕΠ ευθύνεται για τα παρακάτω:

  1. Επιτήρηση του εναέριου χώρου μέχρι εμβέλειας των RADAR
  2. Διαβίβαση ιχνών
  3. Περιορισμένο έλεγχο Αεροσκαφών

Ιστορία

Η Μονάδα ιδρύθηκε και λειτούργησε επιχειρησιακά το Νοέμβριο του 1956 με τα περιορισμένων δυνατοτήτων Radar Ερεύνης AN/TPS–1E και Ύψους AN/TPS–10D.

Τον Ιανουάριο του 1958 αντικαταστάθηκαν με τα Radar AN/FPS–8 και AN/FPS–6A αντίστοιχα.

Το 1982 τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Ταξιαρχών και κατασκευάσθηκαν νέες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Το 1990 κατασκευάσθηκε το νέο διοικητήριο, ενώ το 1993 κατασκευάσθηκαν οι εγκαταστάσεις των στρατιωτικών σκύλων καθώς και το δίκτυο υδροδότησης της Μονάδος.

Το 1995 κατασκευάσθηκαν πέντε κατοικίες για τις ανάγκες των οικογενειών του στρατιωτικού προσωπικού (Ο.Σ.Ε.Α.Α.Υ) και αγοράσθηκε οίκημα στη πόλη του Διδυμοτείχου το οποίο φιλοξενεί τη Λέσχη της Αεροπορίας και δύο διαμερίσματα στέγασης προσωπικού της Μονάδος.

Τον Αύγουστο 2003 ολοκληρώθηκαν τα έργα κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων για την τοποθέτηση του νέου τριών διαστάσεων (3D) Radar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.