Η BAE Systems επιθυμεί να παγιώσει περισσότερο τον μελλοντικό ρόλο της με μια στρατηγική σύμβαση για το Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος, αν και η πολλών εκατομμυρίων προσπάθεια εξακολουθεί να σκιάζεται από αβεβαιότητες.

Το 2015 οι αρχές προμηθειών της Τουρκίας κατέταξαν την BAE Systems “πρώτη” σε έναν τριμερή διαγωνισμό (με τις Airbus και Saab) για να επιλέξουν έναν ξένο εταίρο στο πρόγραμμα TFX που σχεδιάστηκε για την εξέλιξη και κατασκευή του πρώτου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους της χώρας. Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν το TF-X ως ενα απο τα προγράμματα με το μεγαλύτερο κύρος.

Με την επιλογή της BAE Systems ως τον πλειοδότη με την καλύτερη προσφορά η Τουρκία βρίσκεται σε προ-συμβατικές διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία και Βρετανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους για την οριστική διακυβερνητική συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Τουρκία επέμενε κατηγορηματικά στην μεγίστη μεταφορά τεχνολογίας, πλήρη πρόσβαση σε όλους τους πηγαίους κωδικούς -τα οποία θα επιτρέψουν την Άγκυρα να πραγματοποιήσει τις μελλοντικές τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις στο αεροσκάφος- όπως επίσης και την πλήρη συμμετοχή Τούρκων μηχανικών και επιστημόνων στην αεροδυναμική σχεδίαση, παραγωγή ατράκτου και κινητήρα, όλο το λογισμικό, ηλεκτρονικά, όπλα, συστήματα επικοινωνιών και όλες τις πτητικές δοκιμές.

BAE Systems και Τουρκικές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες (TAI), ο κύριος εργολάβος του TF-X, υπέγραψαν την 28η Ιανουαρίου το “προσύμφωνο της συμφωνίας” αξίας 125 εκατομμυρίων ευρώ (€) για τη συνεργασία στην πρώτη φάση ανάπτυξης του προγραμματιζόμενου μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Η συμφωνία υπογράφηκε στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερεσα Μει στην Άγκυρα.

“Η ανακοίνωση σηματοδοτεί το υφιστάμενο νέο βήμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου με την συνεργασία μεταξύ της BAE Systems και TAI στην προετοιμασία του εδάφους για τη βαθύτερη αμυντική συνεργασία. Η συμφωνία επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη συλλογική συνεργασία στην σχεδίαση και εξέλιξη του αεροσκάφους,” ανέφερε σε ανακοίνωση η BAE Systems.

Γνώστες του προγράμματος περιμένουν τα κόστη εξέλιξης να είναι οπουδήποτε μεταξύ των 4 και 5 δισεκατομμυρίων €. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει την αγορά περισσότερων από 200 αεροσκαφών TF-X.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Τουρκία κατέθεσε επισήμως την παραγγελία για το δεύτερο πακέτο διακλαδικών αεροσκαφών κρούσης F-35 Lightning II στο πλαίσιο του πολυεθνικού προγράμματος Joint Strike Fighter (JSF). Στο πλαίσιο του προγράμματος JSF η Τουρκία δεσμεύθηκε να αποκτήσει συνολικά 116 αεροσκάφη. Η Τουρκία κατέθεσε την πρώτη παραγγελία JSF το 2014.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν να κατασκευάζουν έναν νέας γενιάς διπλού ρόλου στόλο αεροσκαφών έως την εκατονταετηρίδα της χώρας, το 2023, ο οποίος θα περιλαμβάνει το F-35 και το εγχώριο αεροσκάφος που σχεδιάζει η Άγκυρα. Η Τουρκία ελπίζει να παραλάβει το πρώτο F-35 μέσα στο 2018 και να έχει την πρώτη πτήση του TF-X έως το 2023.

Όμως υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το μέλλον του TF-X. “Επί του παρόντος δε δείχνει για ένα πρόγραμμα με μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές”, είπε ένας ειδικός σε θέματα για την Τουρκία με έδρα στο Λονδίνο. “Κανένας δεν ειναι σίγουρος σε αυτό το στάδιο, γενικά, εάν πρόκειται για ένα εφικτό πρόγραμμα”.

Ενα Δυτικό διοικητικό στέλεχος αεροδιαστημικής είπε ότι η πρόθεση της μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως. “Τα επόμενα βήματα [μεταξύ BAE Systems και TAI] μπορεί να εκτεθούν σε μεγάλες διαφορές”, είπε.

Όμως ένας κυβερνητικός αξιωματούχος είπε οτι η Τουρκιά δεν πρόκειται να παραιτηθεί απο τις απαιτήσεις της για πρόσβαση στην πλήρη τεχνολογία. “Περιμένουμε οι εταίροι μας [BAE Systems] να ειναι πλήρως ενημερωμένοι πως δεν πρόκειται να ικανοποιηθούμε με οποιοσδήποτε περιορισμούς”, είπε. “Το έχουμε καταστήσει ιδιαίτερα σαφές κατά την πρώτη μέρα που αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις”.

Πριν την υπογραφή του “προσύμφωνου της συμφωνίας”, οι προ-συμβατικές διαπραγματεύσεις ήταν υπό τη δικαιοδοσία του SSM, ή του υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας, του οργανισμού που διαχειρίζεται τα προγράμματα προμηθειών της Τουρκίας. Τώρα έχει αναλάβει η TAI, και οι περαιτέρω συνομιλίες για την πρώτη φάση του προγράμματος ανάπτυξης θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των αεροδιαστημικών βιομηχανιών της Τουρκίας και Βρετανίας.

Η Τουρκία είπε οτι αν σε οποιοδήποτε σημείο των διαπραγματεύσεων της σύμβασης βρεθεί ενώπιον αδιεξόδου με την BAE Systems θα διαπραγματευτεί το TF-X με την Airbus.

Burak Ege Bekdil

Απόδοση/Μετάφραση απο το defensenews.com για την Προέλαση.

5 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Εφόσον επιμένουν στην πλήρες μεταφορά, ας τους δώσουν πρώτα κάτι πιο εύκολο σαν το
  Gloster Meteor. 😀

  Απάντηση
 2. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Θα τους δώσουν πολλά αν πληρώσουν και πολλά για να τα πάρουν!

  Τα λεφτά δεν υπάρχουν στην αγορά και είναι περιζήτητα!

  Τώρα τι θα πάρουν οι τούρκοι είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

  Το τι θα μάθουν οι τούρκοι είναι απορίας άξιον το γενόμενων διότι δεν αρκεί να σε διδάξει κάποιος κάτι και να σου πει το 50% το άλλο 50% πως θα το μάθεις;

  Τώρα αν με ρωτούσατε αν θα μπορούσαμε να φτιάχναμε το δικό μας αεροσκάφος η απάντηση είναι ναι! Άσχετα αν σχεδόν όλοι θα πείτε όχι δεν γίνετε!

  Εδώ κάνετε όλοι λάθος ανθρώπινο κεφάλαιο έχουμε επιστήμονες ανωτέρου επιπέδου αλλά τους διώχνουμε στο εξωτερικό και δεν τους βάζουμε να δουλέψουν εδώ στην Ελλάδα.

  Οι μελέτες που κάνω τι είναι; Μα το διαφορετικό αυτό που δεν κάνουν οι εταιρίες γιατί δεν τους ενδιαφέρει να το κάνουν.

  Σε όλες της μελέτες που κάνω άσχετα αν δεν το γράφω μπορώ να ενώσω διαφορετικούς ανθρώπους μαζί για να βγει το καλύτερο.

  Δεν μπορείς να ζητάς παράλογα πράγματα για να τα πραγματοποιήσεις.

  Για να πετύχουμε έχω γράψει επανειλημένως πως το προιόν πρέπει να είναι καινοτόμο για να αναγκάσεις την μεγάλη εταιρία να συνεργαστεί μαζί σου και να σου παρέχει τα κεφάλαια για να το αναπτύξεις.

  Αεροσκάφος σου φτιάχνω μέσα σε έξη μήνες για να πετάξει αλλά για πτήσεις επίδειξης χωρίς ραντάρ ή με ραντάρ άλλου, χωρίς κινητήρες δικής μου κατασκευής αλλά με κινητήρες άλλου κλπ αλλά μπορώ να τα αντιγράψω όλα το θέμα είναι πόσα χρόνια θα κάνεις για να τα καταφέρεις όλα αυτά;

  Πάντως σε 6 μήνες θα το έχω στον αέρα άσχετα από όλα τα υπόλοιπα και φουτουριστικό θα είναι και τεράστιο και θα κάνει και πτήση υπερηχητική αλλά θα είναι μόνο για να το κοιτάς ούτε θα πετάξει ποτέ με την μέγιστη ταχύτητα δηλαδή ένα προτότυπο επίδειξης τεχνολογίας.

  Απάντηση
 3. Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

  Δεν είμαι ιδιαίτερος γνώστης , απλώς προσπαθώ να είμαι ενημερωμένος . Γιατί δεν προχωράει το θέμα με το Neuron ; Φαίνεται ως ένα πολλά υποσχόμενο σχέδιο , που θα επιτρέψει να εισέλθει η χώρα σε μία μικρή λέσχη κατασκευαστών και τεχνολογίας αιχμής . Επιπλέον η πρόοδος της τεχνολογίας , δείχνει ότι το μέλλον ανήκει σε τέτοιου είδους ιπτάμενες πλατφόρμες . Θα μπορούσε , ίσως , με ένα σχετικό άρθρο , να έχουμε μεγαλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση .

  Απάντηση
  • npo

   Διότι δεν ήταν ποτέ ο σκοπός να προχωρήσει. Ο σκοπός του ήταν να αναπτυχθούν και να τεσταριστούν κάποιες τεχνολογίες.

   Στην Γουικιπαίδια τα λέει μια χαρά και αναφέρει και τους τομείς που εμπλακήκαμε εμείς.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Dassault_nEUROn

   Τώρα αν οι Γάλλοι αποφασίσουν να ξεκινήσουν επακόλουθο πρόγραμμα κι αν καταφέρουμε να χωθούμε θα δείξει.

   Απάντηση
 4. Kostas

  η αναπτυξη μαχητικου αεροσκαφους ειναι εξαιρετικα πολυπλοκη και δαπανηρη διαδικασια. Επισης απαιτει την προσβαση σε τεχνογνωσια που ΚΑΜΙΑ χωρα δεν προκειται να την πωλησει σε αλλη χωρα (τουλαχιστον την τεχνολογια αιχμης).

  Οι τουρκοι θελουν να πεταξει το 2023, εδω γελαμε
  Δειτε ποσα χρονια χρειαστηκαν για Ραφαλ, Ταιφουν.

  Κατι ακομα, συζητειται εντονως το κατα ποσο η Τουρκια του Ερντογαν μπορει να διαφυλαξει την τεχνολογια του Φ35. Ισως να μπλοκαριστει το Φ35 και για αυτο οι τουρκοι θελουν να αναπτυξουν δικο τους μαχητικο.
  Ισως ο μεγαλοιδεατισμος τους να μας σωσει…

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: