H αμερικανική κυβέρνηση προχωρά με την προγραμματισμένη παράδοση του πρώτου “F-35” στην Τουρκία, με την Άγκυρα να παραλαμβάνει το πρωτο αεροσκάφος της την 21η Ιουνίου, πάρα την αντίθεση ορισμένων αξιωματούχων στο Κογκρέσο.

Ένας εκπρόσωπος της Λόκχιντ Μάρτιν επιβεβαίωσε στο “Defence News” ότι συνεχίζονται οι ετοιμασίες για την τελετή παράδοσης τις εγκαταστάσεις παραγωγής του στο Φόρτ Ουόρθ την επόμενη εβδομάδα.

“Παραδοσιακά το πρόγραμμα του ‘F-35’ διοργανώνει μια τελετή αναγνώρισης κάθε πρώτου αεροσκάφους των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής και των διεθνών πελατών. Η τελετή παράδοσης για το πρωτο αεροσκάφος ‘F-35’ της Τουρκίας έχει προγραμματιστεί για την 21η Ιουνίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωση του στο “Defence News”.

“Τότε το αεροσκάφος θα πετάξει στην αεροπορική βάση Λιουκ, στην Αριζόνα, όπου οι τούρκοι πιλότοι συμμετέχουν στην εκπαιδευτική κλάση του ‘F-35A’.

Η Γερουσία πρόκειται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα το ετήσιο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής, το οποίο περιλαμβάνει τις εξηγήσεις που θα απαγορεύσουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να μεταβιβάσουν την κυριότητα στην Τουρκία ως την στιγμή που το υπουργείο άμυνας θα υποβάλει στο Κογκρέσο την έκθεση για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα του “F-35”.

Αλλά ακόμα και αν αυτές οι εξηγήσεις ευδοκιμήσουν στην Γερουσία, το νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής θα προχωρήσει σε διαβούλευση, όπου μια ομάδα μελών της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων (“SASC”) θα επεξεργαστεί τις διάφορες μεταξύ των εκδοχών της Βουλής και της Γερουσίας για να προκύψει το ενιαίο τμήμα του νόμου. Αυτη η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Η αντίθεση του Κογκρέσου στο να επιτραπεί στην Τουρκία η προμήθεια των “F-35” αιωρείται πάνω από δύο σημεία: την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και της συμφωνίας για την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος “S-400”.

Αλλά ως στιγμής, φαίνεται οτι το υπουργείο άμυνας δεν σχεδιάζει να αποτρέψει την Τουρκία από το να παραλάβει το πρωτο της “F-35” ή να θέσει περιορισμούς στην χρήση τους στην αεροπορική βάση Λίουκ.

Ο Τόμας Γκόφους, αναπληρωτής υπουργός άμυνας για θέματα Ευρώπης και NATO, παραδέχθηκε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ατλαντικού Συμβουλίου την Τετάρτη, οτι η προμήθεια της Τουρκίας με τους “S-400” θα μπορουσε να αποτελέσει για τον στρατό των ΗΠΑ και την συμμαχία του NATO επιπρόσθετους τεχνικούς κινδύνους.

Αλλά δεν πήγε τόσο μακριά ώστε να διευκρινίσει ποιες ενέργειες σκέφτεται ή θα μπορουσε να εξετάσει αργότερα το υπουργείο άμυνας – ενδεχομένως ένα σημάδι ότι το Πεντάγωνο περιμένει να δεί πως θα εξελιχθεί ο νόμος.

“Έχουμε μια διαδικασία για να αξιολογήσουμε τους κινδύνους για τη Δυτική τεχνολογία που ενέχει αυτή η προμήθεια”. Η δική μας προτίμηση ειναι να μην αποκτήσουν τους ‘S-400’, δήλωσε ο Γκόφους.

“Δεδομένου οτι, ειναι μια κυρίαρχη χώρα, και προσπαθούν να καλύψουν τις αμυντικές ανάγκες τους”, πρόσθεσε. “Ποιοι ειναι οι περιορισμοί που τους επιβάλλονται και ποιους τελικά θα ψηφίσει το Κογκρέσο, δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις σε αυτό το θέμα”.

Μέχρι τη στιγμή που το Κογκρέσο εγκρίνει τον νόμο που θα μπορουσε να περιορίσει την ιδιοκτησία των “F-35” από την Άγκυρα, η χώρα πιθανότατα να έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί την πρώτη Μοίρα της στην αεροπορική βάση Λίουκ. Εκεί, οι Τούρκοι πιλότοι και μηχανικοί θα εκπαιδεύονται παράλληλα με τους Αμερικανούς, προχωρώντας από τα ακαδημαϊκά μαθήματα στις πραγματικές πτήσεις.

Αξιωματούχοι του NATO και του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι εάν συνεχίσει την πορεία της με την προμήθεια των “S-400”, δεν θα ειναι σε θέση να τους συνδέσει με τις νατοϊκές τεχνολογίες όπως το “F-35”. H “SASC”, στον νομοσχέδιο πολιτικής της, επανάλαβε αυτές τις ανησυχίες, λέγοντας οτι η αγορά ρωσικού υλικού από την Τουρκία θα “υποβαθμίσει την γενική ασφάλεια της συμμαχίας του ‘NATO’ […] και θα υποβαθμίσει την διαλειτουργικότητα της συμμαχίας”.

Μέτα από την συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μελβουτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όχι μόνο θα παραδώσουν στην Τουρκία το πρωτο “F-35” όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί αλλά θα αποφασίσουν να συνεχίσουν τις πωλήσεις των “F-35” στην Τουρκία.

“Η Τουρκία απορρίπτει την απειλητική ρητορική από τις ΗΠΑ σχετικά με το θέμα, δεν ειναι εποικοδομητική”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου την 4η Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευση του τουρκικού ομίλου ειδήσεων “Anadolu”.

Η Τουρκία προγραμματίζει να αγοράσει 100 “F-35A”. Ως εταίρος στό πρόγραμμα, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία της συμβάλλει στην παραγωγή του διακλαδικού μαχητικού κρούσης. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία λειτουργεί ως κατασκευαστής της κεντρικής ατράκτου του αεροσκάφους. Έχει επίσης επιλεγεί ως ο κόμβος υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας “F-35”.

Valerie Insinna

Απόδοση/Μετάφραση απο το “DefenceNews.Com” για την Προελαση.

One Response

 1. Theognostos

  Πολυ δύσκολη η κατάσταση. Δεν είναι εύκολο να μην παραδοθούν τα αεροσκάφη. Έπειτα η Τουρκία επιδιώκει και επιπλέον αεροσκαφη κάθετου απογειωσεως ….

  Εν τω μεταξύ…για όσους δεν γνωριζουν η Ιταλία εχει στήσει επιχείρηση για την συναρμολόγηση του αεροσκάφους

  Defense News

  Europe
  Work on Dutch F-35s kicks off in Italy
  By: Tom Kington   12 hours ago
  28719

  The first two American F-35A Lightning II fighter jets land in Leeuwarden, The Netherlands, on May 23, 2016. Assembly is underway in Italy on the first of Netherlands’ own F-35 Joint Strike Fighter. (EVERT-JAN DANIELS/AFP/Getty Images)
  ROME — Assembly is underway in Italy on a F-35 Joint Strike Fighter destined for the Netherlands Air Force, Dutch and Italian officials have said.

  The Netherlands is planning to assemble most of its F-35s at the line at Cameri in northern Italy, where Italian Air Force and Navy F-35s are already being assembled.

  Dutch secretary of state for defense, Barbara Visser, attended a ceremony at Cameri on Thursday to mark the start of the work on Dutch aircraft.

  “She was there as the aircraft, ‘AN9,’ went to the mating station as assembly got under way,” said Dutch Air Force spokesman, Sidney Plankman.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: