Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου για την 56η Επέτειο της Ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ)

[dropcap size=small]Ο[/dropcap]ι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου παρέλασαν με υπερηφάνια και λεβεντιά τιμώντας την ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Με επίκεντρο τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία, κυπριακός λαός, ένοπλες δυνάμεις και πολιτική ηγεσία τίμησαν και φέτος την επέτειο της Ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, καθώς και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου, που παρακολούθησε την παρέλαση εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από ειδική εξέδρα που είχε τοποθετηθεί στη λεωφόρο Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο, στο ύψος του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα, πλαισιωμένος από τον κ. Καμμένο, τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη.

Στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί και βουλευτές.

Παρόντες ήταν επίσης Πρέσβεις ξένων χωρών διαπιστευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία, Στρατιωτικοί Ακόλουθοι, Ανώτεροι Αξιωματικοί της Εθνοφρουράς και της Αστυνομίας και άλλοι επίσημοι και παλαιοί πολεμιστές.

Της παρέλασης προηγήθηκε ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών, έπαρση της σημαίας και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Η παρέλαση άρχισε με τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας, τα μέλη της οποίας, σε άψογο σχηματισμό, πέρασαν μπροστά από τους επισήμους και στη συνέχεια πήραν τη θέση τους απέναντι από την εξέδρα, από όπου παιάνιζαν κατά τη διάρκεια της διέλευσης των μηχανοκίνητων τμημάτων.

Ακολούθησε η Στρατιωτική Παρέλαση με μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Άμυνας. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης πραγματοποιήθηκαν διελεύσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων MΙ-35, AW-139 και SA Gazelle της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.

Εντυπωσιακές ήταν οι διελεύσεις, πάνω από το χώρο της παρέλασης των αεροπορικών μέσων της Εθνοφρουράς και της Αστυνομίας.

Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και της Πολιτικής Άμυνας.

Ελικόπτερο έφυγε από την παρέλαση και πήγε για διάσωση στην Πάφο

Ελικόπτερο της 460 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης, ενώ κατευθυνόταν προς την στρατιωτική παρέλαση για την 56η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Πάφο για τη διάσωση ηλικιωμένου από την Αμερική, που υπέστη εγκεφαλικό σε κρουαζιερόπλοιο και βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας η ώρα 10:16, το ΚΣΕΔ Λάρνακας έλαβε επείγουσα κλήση από το κρουαζιερόπλοιο “CELEBRITY SILHOUETTE”, το οποίο βρισκόταν 75 Ναυτικά Μίλια Νοτιοδυτικά της Πάφου, ότι επιβάτης υπέστη εγκεφαλικό και βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και απαιτείται η  άμεση αεροδιακομιδή του σε νοσοκομείο της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» αποστέλλοντας το Ε/Π «Τρίτων-701» της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης, της Διοίκησης Αεροπορίας της ΕΦ, με τη συνοδεία εξειδικευμένου νοσηλευτή του Υπουργείου Υγείας, για την άμεση αεροδιακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Στις 13:05 το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο ελικοδρόμιο του Γ.Ν. Λευκωσίας όπου ανέμενε ιατρική ομάδα για άμεση περίθαλψη του ασθενούς.

Για το συμβάν ενημερώθηκε το Τμήμα προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να ενημερωθεί η Αμερικανική Πρεσβεία και οι οικείοι του.

Κατά την διάρκεια του εν λόγω συμβάντος, προέκυψε 2ο περιστατικό με ακινητοποιημένο ιστιοφόρο στα 80 ναυτικά μίλια βόρεια του Ακάμα όπου με οδηγίες του ΚΣΕΔ παραπλέον πλοίο εκτράπηκε στην περιοχή του συμβάντος και παρείχε βοήθεια προκειμένου το ιστιοφόρο να καταφέρει να καταπλεύσει στο πλησιέστερο λιμάνι.

Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει σήμερα επίσημα τα 56 χρόνια ζωής της με στρατιωτική παρέλαση. Η 1η Οκτωβρίου, από το 1960 και μετά σηματοδοτεί την επέτειο της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, μετά τον αγώνα ενάντια στους Άγγλους αποικιοκράτες, την περίοδο 1955-1959.

Η 1η Οκτωβρίου ωστόσο δεν είναι η πραγματική ημέρα κατά την οποία έγινε πράξη η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως, η ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν σε ισχύ οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η 16η Αυγούστου του 1960.

Ωστόσο, στις 11 Ιουλίου του 1963 το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο τότε αποτελείτο από επτά Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους, αποφάσισε να θεσπίσει ως επίσημη Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μπορεί να γιορτάζεται όπως αρμόζει, με όλες τις τιμές και στην παρουσία διεθνών διπλωματικών σωμάτων.

Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας ωστόσο, από τις 16 Αυγούστου του 1960, κυματίζει ψηλά στον ουρανό της Κύπρου, ως σύμβολο ειρήνης και ελευθερίας

Η Κυπριακή Σημαία

Η σημαία της Κύπρου προέκυψε μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί τότε ήταν:

Α) στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος

Β) να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Το σχέδιο που κέρδισε το διαγωνισμό ήταν του Τουρκοκύπριου ζωγράφου Ισμέτ Γκιουνέι.

Στη σημαία προβάλλεται το σχήμα της Κύπρου με πορτοκαλί χρώμα σε άσπρο φόντο. Το πορτοκαλί χρώμα παραπέμπει στο χαλκό, ο οποίος υπήρχε σε αφθονία παλιότερα στο νησί και είχε καθορίσει σε μεγάλο βαθμό, την εξέλιξη και την οικονομία της Κύπρου. Το λευκό χρώμα στο φόντο συμβολίζει την ειρήνη και την ελευθερία.

Κάτω από την Κύπρο δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες που συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων της Κύπρου.

Μιας ειρήνης ωστόσο που δεν ήταν γραπτό να διαρκέσει πολύ καθώς εντός της Κύπρου δεν είχε στεριώσει στις δυο πλευρές η αίσθηση της πραγματικής και αγνής συνύπαρξης.

Οι Συνθήκες Ζυρίχης – Λονδίνου

Οι περιβόητες συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου αποτελούν τη βάση στην οποία τοποθετήθηκε το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποτελούν το θεμέλιο λίθο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου. Οι συνθήκε αυτές απέκλειαν ενδεχόμενο ένωσης με την Ελλάδα αλλά και τη διχοτόμηση του νησιού.

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία συνυπογράφηκαν οι συνθήκες αυτές καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο. Οι συνθήκες ήρθαν ως αποτέλεσμα του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-19959, στον οποίο οι Ελληνοκύπριοι πολεμούσαν για ένωση με την Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα υπήρχε ανοικτή διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι Τ/κ διαφωνούσαν σφόδρα σε ενδεχόμενη ένωση με την Ελλάδα και απειλούσαν με διχοτόμηση.

Πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και πρώτος αντιπρόεδρος ο Δρ. Φαζίλ Κιουτσούκ.

Οι συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράφηκαν στις 11 και 19 Φεβρουαρίου του 1959 αντίστοιχα, μετά από πενταμερείς διασκέψεις, από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Τουρκία καθώς και από τους δυο ηγέτες, Ε/κ και Τ/κ Κοινότητας, τότε, αντίστοιχα. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά όπου η Τουρκία είχε πετύχει την αναβάθμιση της μειονότητας των Τ/κ σε κοινότητα και τη στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο.

Εκτός από τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου υπεγράφησαν επίσης οι συνθήκες  Εγγυήσεως (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), Συμμαχίας και Εγκαθίδρυσης. Με βάση τη συνθήκη Εγκαθίδρυσης, η Βρετανία θα διατηρούσε κυρίαρχες βάσεις στο νησί.

Το κυπριακό σύνταγμα

Στη βάση των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου, συντάχθηκε το κυπριακό Σύνταγμα του 1960.

Το νέο κράτος ήταν δικοινοτικό, με το ποσοστό των Ελληνοκυπρίων να βρίσκεται στο 82% και των Τουρκοκυπρίων στο 18%. Παρά τον μειωμένο αριθμό των Τ/κ, το κυπριακό σύνταγμα προέβλεπε ενιαίο σύστημα διακυβέρνησης ολόκληρης της επικράτειας. Επίσης, δεν υπήρχε de jure γεωγραφικός διαχωρισμός των δύο κοινοτήτων, εκτός από την ειδική περίπτωση των χωριστών δήμων.

Βάσει των προνοιών του συντάγματος, το οποίο όπως διαφάνηκε ήταν δυσλειτουργικό, πολλές αποφάσεις της ε/κ πλευράς προσέκρουαν σε αυτές της τ/κ όχι και αντίστροφα. Οι διαμάχες και οι προστριβές δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους, καθώς οι διαφωνίες διαδέχονταν η μια την άλλη, με αποτέλεσμα οι δυο πλευρές να οδηγηθούν σε ρήξη, ιδιαίτερα με τα την αναθεώρηση του Συντάγματος, με τα γνωστά 13 σημεία που ήθελε να τροποποιήσει ο Μακάριος. Το αποτέλεσμα ήταν να μην συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι στις διεργασίες του κράτους από το 1963 και μετά.

Όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω είναι ο βασικός λόγος που μεγάλη μερίδα εμπειρογνωμόνων στο Κυπριακό, καθιστούν το Κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, ως κομβικής σημασίας, για τη βιωσιμότητα της λύσης που ενδεχομένως θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις.

Οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο διαδέχθηκαν στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Σπύρος Κυπριανού (1977-1988), ο Γιώργος Βασιλείου (1988-1993), ο Γλαύκος Κληρίδης (1993-2003), ο Τάσσος Παπαδόπουλος (2003-2008) και ο Δημήτρης Χριστόφιας (2008-2013). Τον Φεβρουάριο του 2013 εξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή: ant1iwo.com και sigmalive.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.