Την παράδοση του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 στη Συρία ολοκλήρωσε η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Η δουλειά τελείωσε πριν από μία ημέρα» σχολίασε ο Ρώσος υπουργός, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η παράδοση των S-300, «προκάτοχο» των S-400, αποφασίστηκε έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους IL-20 από συριακά πυρά, κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στη Συρία.

Στόχος των S-300, όπως έχει επισημάνει η Μόσχα, αποτελεί η περαιτέρω θωράκιση του συριακού εναέριου χώρου και το «κλείσιμο» των όποιων κενών ασφαλείας.

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας αποδέσμευσε βίντεο με την παράδοση στην Συρία των συστημάτων S-300, πυραύλων και λοιπού εξοπλισμού για την ενίσχυση των αντιαεροπορικών ικανοτήτων της χώρας στον απόηχο του περιστατικού με το Il-20.

Η νυχτερινή λήψη δείχνει την εκφόρτωση στρατιωτικού υλικού από το μεγαλύτερο μεταγωγικό αεριωθούμενο αεροπλάνο στον κόσμο, το Antonov An-124 Ruslan (Condor), που σχεδιάστηκε για την μεταφορά ωφέλιμου φορτίου 120 τόνων. Το βίντεο δείχνει τις γιγάντιες εμπρόσθιες θύρες φορτο-εκφόρτωσης να ανοίγουν, μέσα από τις οποίες Ρώσοι στρατιώτες εκφορτώνουν γρήγορα τον εκτοξευτή, ραντάρ και οχήματα ελέγχου του S-300, όπως επίσης τις υποδοχές των κανίστρων πυραύλων επιφάνειας-αέρος πάνω σε ένα ρυμουλκούμενο όχημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, συνολικά, παραδόθηκαν στη Δαμασκό 49 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού και όλα θα ενσωματωθούν μαζί με τις Ρωσικές αντιαεροπορικές ικανότητες έως την 20η Οκτωβρίου ενώ τα Συριακά πληρώματα θα εκπαιδευτούν στην χρήση του νέου υλικού για τρεις μήνες.

Η παράδοση των συστημάτων S-300 στη Δαμασκό, η οποία είχε παγώσει λόγω των αντιδράσεων του Τελ Αβίβ, διατάχθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως αντίδραση στην κατάρριψη του αναγνωριστικού αεροπλάνου Il-20, με τα δεκαπέντε άτομα πλήρωμα, από τις αντιαεροπορικές μονάδες της Συρίας. Ο Ρωσικός Στρατός κατηγόρησε τους Ισραηλινούς ότι έδρασαν με αμέλεια και ερασιτεχνισμό, και χρησιμοποίησαν εσκεμμένα το άοπλο αεροσκάφος ως κάλυψη, ενώ το Τελ Αβίβ προσπάθησε να μετατοπίσει όλο το φταίξιμο προς τη Δαμασκό και την Τεχεράνη.

Πηγή: naftemporiki.gr και rt.com.

17 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Οι Ισραηλινοί που υποτίθεται ότι θα επιτεθούν στις ρωσικές συστοιχίες S-300 στην Συρία(σύμφωνα με μερικούς «αναλυτές»), «απορώ» πως και δεν έριξαν το αεροσκάφος που τους μετέφερε στην Συρία πρίν αυτό φτάσει στον προορισμό του, όπου ξεφόρτωσε αυτά τα συστήματα;

  Υπάρχει περίπτωση να μη γνώριζαν πότε θα φτάσει στην περιοχή, η μήπως δεν είχαν διαθέσιμο μαχητικό για αυτή την αποστολή, η πως εξηγείται αλλιώς αυτή η αδράνεια στήν οποία δεν μας έχουν συνηθίσει;
  😉

  Εφόσον υποτίθεται πως δεν έχουν πρόβλημα να μπουν σε πόλεμο με μια Ρωσία(πάλι σύμφωνα με «ειδικούς του χώρου»), για πιο λόγο δεν έριξαν το Αντόνοφ που μετέφερε τους πυραύλους, πρίν αυτό φτάσει στην Συρία;

  Αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, όπως και πυραύλους ΑΑ μεγάλης εμβέλειας για τα μαχητικά της IAF έχουν πάντως. Οπότε για πιο λόγο άφησαν να περάσει ανεκμετάλλευτη αυτή η μεγάλη ευκαιρία;

  Υπάρχει περίπτωση να είχαν ένα αξεπέραστο εμπόδιο στο να στείλουν ένα απο τα νέα «αόρατα» αεροσκάφη για να ρίξει το ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος;

  Περιμένουν μήπως να στήσουν τους πυραύλους για να εκτελέσουν «προληπτικό πλήγμα», έχοντας την εντύπωση ότι θα είναι λιγότερο προφανές ποιός το έκανε;

  Οι σεναριογράφοι και «ειδικοί αναλυτές», νομίζω πως στην συνέχεια θα μας «ανοίξουν τα ματιά» προσφέροντας μερικές «λογικές» εξηγήσεις/απαντήσεις για αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο της παθητικής στάσης του Ισραήλ(ενώ υποτίθεται ότι απειλείται απο αυτό το αμυντικό σύστημα).

  Απάντηση
  • Konstantinos

   Γιατί gunslinger αν το έκαναν αυτό την άλλη μέρα δεν θα υπήρχε Ισραήλ. Δεν είναι χαζοί οι Ισραηλινοί να κάνουν κάτι τέτοιο. Επίσης αν πλησίαζαν το ρωσικό Αντονοφ οι Ρώσοι έχουν αρκετά συστηματα και αεροπλάνα για να τους έστελναν πίσω στην Ιουδαία πακέτο. Το πιο σημαντικό όμως είναι τα νέα συστήματα ηλ. Πολέμου που εγκαθιστά η Ρωσία στην περιοχή καθώς και η πλήρης διασύνδεση της αεράμυνας αλλά και η χρήση των s300 από Ρώσους χειριστές τουλάχιστον μέχρι να εκπαιδευτούν οι Σύριοι, έτσι λένε τουλάχιστον. Και το ξαναλέω τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου από ρωσικές πηγές τουλάχιστον, φαίνεται να είναι κάτι περισσότερο απ’όσο λέγεται από διάφορους αναλυτές εδώ.
   Ακόμη και οι Ισραηλινοί δηλωσαν, τουλάχιστον μέσω δημοσιευμάτων του τύπου τους, πως τους ανησυχούν τα συγκεκριμένα συστήματα, έτσι διάβασα σε ένα αρθρο τουλάχιστον.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Οι Ισραηλινοί ασφαλώς δεν είναι χαζοί (ούτε καμικάζοι) αγαπητέ Κωνσταντίνε(έτσι φαίνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής), σε αντίθεση με μερικούς πυροβολημένους «αναλυτές» (ειδικά στην Ελλάδα) οι οποίοι μόλις έμαθαν για την ανακοίνωση των Ρώσων για την μεταφορά των S-300 στην Συρία, άρχισαν τα «βαθυστόχαστα» σενάρια για το πως θα αντιδράσουν (άμεσα) οι Ισραηλινοί σε περίπτωση μεταφοράς/εγκατάστασης του συστήματος στην πολύπαθη Συρία(την οποία οι χώρες του «ελεύθερου ημισφαιρίου» έχουν μετατρέψει σε πεδίο βολής, επειδή έτσι ήθελαν).

    Συμφωνώ επίσης ότι υπάρχει όντως περίπτωση το αεροσκάφος που μετέφερε το σύστημα, να συνοδεύτηκε απο μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα είχαν εντολή να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που θα ήταν αναγκαία η παρέμβαση αυτών. Για τα συστήματα ΗΠ συμφωνώ επίσης, χωρίς να γνωρίζω για τις πραγματικές τους ικανότητες, υποθέτω ότι δεν πρόκειται απλά για μπιχλιμπίδια, επειδή οι Ρώσοι δεν φημίζονται γενικά να αστειεύονται σε αυτά τα πράγματα.

    Είμαι επίσης επιφυλακτικός σε ότι αφορά την ικανότητα των Ισραηλινών να αντιμετωπίσουν «έτσι χαλαρά» όπως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι το σύστημα που μετέφεραν οι Ρώσοι στην Συρία, επειδή ήρθαν στην Ελλάδα «να προπονηθούν» στο ελληνικό S-300(που μάλλον δεν έχει πολύ σχέση με ένα αναβαθμισμένο ρωσικό σύστημα, σαν αυτό που μεταφέρουν στην Συρία).

    Οι Ισραηλινοί έχουν σίγουρα αρκετούς λόγους να μη θέλουν αυτά τα όπλα στην γειτονιά τους, αλλά αυτό το προκάλεσαν οι ίδιοι, με την συμπεριφορά που έδειξαν απέναντι σε αυτούς που τους υποστήριξαν και στον ΟΗΕ(με τους οποίους είχαν συμφωνήσει για έναν συντονισμό στην Συρία). Ας πρόσεχαν.

    Νομίζω ότι η Ρωσία έχει άλλους μοχλούς για να πιέσει η να στριμώξει ένα Ισραήλ στην γωνία, ώστε να μην επιβάλλεται μια φυσική καταστροφή της χώρας. Είναι ένας μεγάλος παίκτης στην παγκόσμια πολιτική σκηνή που δεν μπορεί έτσι απλά να τον αγνοήσει ένα Ισραήλ, αλλά ούτε και οι ΗΠΑ όπως έχουν παραδεχθεί οι ίδιες(για αρκετούς λόγους). Αλλιώς σήμερα ίσως να μην υπήρχε ο Άσαντ.

    Στο παραπάνω μου σχόλιο θέλησα να θίξω, τις «αναλύσεις ειδικών» που γράφανε ότι τους κατέβαινε εκείνη την στιγμή η ότι συμφέρει στην εικόνα που έχουν φτιάξει στο φτωχό …. μυαλό. Απορρίπτοντας οτιδήποτε έχει σχέση με λογική ουδέτερη σκέψη.

    Γενικά έχω την εντύπωση, ότι αρκετοί φαντάζονται έναν πόλεμο σαν ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, όπου μετά την λήξη πηγαίνουν όλοι στο σπίτι.

   • tsimuha

    Δεν νομιζω οτι θα μπορουσε να σταθει η καταρριψη ενος Αntonov σαν λυση απο μερος του Ισραηλ.Για να φτασει το συστημα στην πληρη συνθεση του χρειαστηκαν αρκετα δρομολογια.
    H οποια καταρριψη θα επιδεινωνε την κατασταση και θα ειχε σαν απορελεσμα την επομενη μερα να πανε διπλασια συστηματα στην Συρια.
    Το προβλημα για το ισραηλ ειναι η εμβελεια του συστηματος, πχ μπορει το Ισραηλ με τα F-35 να χτυπησει εναν στοχο στη Συρια και τα S300 εκεινη την στιγμη να μην τα βλεπουν, θα βλεπουν ομως ενα σωρο αλλα αεροπλανα επανω απο το Ισραηλ τα οποια θα ειναι εν δυναμει στοχοι για το συστημα (ακομη και πολιτικα ).

 2. Σπυρίδωνας

  Καλωσόρισαν. Σίγουρα γίνεται πιο περίπλοκη η κατάσταση για συγκεκριμένες δυνάμεις/χώρες που δρουν απροκάλυπτα ως πολεμική αεροπορία των τζιχαντιστών.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Αυτοί οι τζιχαντιστές στην Συρία, ίσως να είναι οι αναλώσιμοι φθηνοί (σε αρκετά μεγάλο ποσοστό) αγράμματοι μισθοφόροι, που αναλαμβάνουν έναν ρόλο σαν εκστρατευτικό σώμα μιας παρέας η οποία με πρόσχημα τον αντιτρομοκρατικό αγώνα παίζει επικίνδυνα παιχνίδια σε μια ανέκαθεν θερμή περιοχή.

   Απάντηση
 3. Gunslinger32

  @tsimuha,Konstantinos

  Παρόλο που έχουν αρκετό θράσος, συμφωνώ ότι μια απευθείας επίθεση στην συριακή η ρωσική αεράμυνα (όπως την φαντάζονται οι οπαδοί σχολιαστές τους) θα ήταν μάλλον ισοδύναμη με κήρυξη πολέμου εκ μέρους του Ισραήλ, και συνεπώς εκτός πραγματικότητας. Ειδικά σε αυτή την φάση του πολέμου στην Συρία, και σε περίπτωση που θα είχαν και οι Ρώσοι απώλειες.
  Άλλωστε αν μπορούσαν έτσι οι Ισραηλινοί, όπως νομίζουν μερικοί, θα το είχαν πράξει και στο σύστημα (S-200) που «σημάδευε» το ισραηλινό F-16, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία των ραντάρ που έδωσαν οι Ρώσοι, προκάλεσε αυτό το «ατύχημα» με συνέπεια την ολική απώλεια του ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους.
  Συμφωνώ επίσης ότι μια αεροπορική επίθεση (ακόμα και απο μεγάλη απόσταση) στο ρωσικό μεταφορικό αεροσκάφος που μετέφερε τους νέους πυραύλους στην Συρία, θα ήταν απλά μια μεγάλη χαζομάρα.

  Οι παραπάνω ερωτήσεις μου ήταν ρητορικές, στο είδος (η στην συχνότητα, αν θέλετε έτσι) που σχολιάζουν όσοι ονειρεύονται μια «απόλυτη στρατιωτική ανωτερότητα» των δυτικών στην Συρία και γενικά στην συγκεκριμένη περιοχή.

  Προσωπική μου εκτίμηση/γνώμη είναι ότι αυτή η «ανωτερότητα» των δυτικών, δεν υπάρχει όπως θέλουν να πείσουν ορισμένοι τους πάντες. Αν μιλούσαμε αποκλειστικά για Συρία, θα ήταν ρεαλιστικό, αλλά απο την στιγμή που μπήκαν οι Ρώσοι στο παιχνίδι, το πανηγύρι για το ΝΑΤΟ έληξε(εφόσον συμφώνησαν να συντονίζονται με τους Ρώσους). Αυτό έχω την εντύπωση ότι μερικοί δεν το αντιλήφθηκαν, η αρνούνται να το παραδεχτούν/αποδεχτούν(ψάχνοντας για παράλογες εξηγήσεις/απαντήσεις).

  Απάντηση
 4. Konstantinos

  @gunslinger
  Είμαι σίγουρος πως οι Ισραηλινοί δεν είναι τρελοί να κάνουν κάτι τέτοιο, όπως σίγουρα η Ρωσία δεν θα απαντούσε με άμεση επιθεση στο Ισραήλ καθώς δεν είναι του στυλ της. Έχουν αρκετά μέσα για να κάνουν το Ισραήλ να ματώσει χωρίς να λερώσουν τα χέρια τους και αυτό το Τελ Αβίβ το ξέρει πολύ καλά γι’αυτό ο Νετανιάχου ήταν κάθε λίγο και λιγάκι στη Μόσχα. Τώρα όσον αφορά τους ειδικούς εν Ελλάδι δεν θα σχολιάσω, τα είπαμε σε προηγούμενο άρθρο με τον τσιμουχα και αλλους, εγώ πάντως θα ήθελα να επισημάνω πως στο Ισραήλ, πέρα από καποιες πομπώδεις δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση καθαρά, ενδιαφέρον έχουν άρθρα των εκει ειδικών τα οποία δεν το έχουν πάρει και τόσο στο ψιλό και μιλάνε ακόμα και για την σύσταση ειδικού συμβουλίου το οποίο θα αποφασίζει αν θα γίνουν χτυπήματα στη Συρία και υπό ποιες προϋποθέσεις. Άλλωστε όσο και να θέλουν να μας πείσουν πως το Ισραήλ έχει μια αήττητη πολεμική μηχανή αυτό δεν ισχύει και δεν το λέω εγώ αλλά Ισραηλινοί στρατηγοί και το έκανε θέμα μέχρι και το economist ! Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι στρατιωτικά ισχυρό, αλλά πως πιθανώς σε ένα πόλεμο μεγάλης κλιμακας όπως μια σύγκρουση με την Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο θα είχε άσχημες συνέπειες γι’αυτό. Οι τελευταίες επιθέσεις με πυραύλους του Ιράν στη Συρία μόνο τυχαίες δεν είναι αυτην τη χρονική στιγμή. Οπότε τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ’ότι τα παρουσιάζουν κάποιοι.

  Απάντηση
 5. tsimuha

  Οσο και να φαινεται το κατι απλο σε περιοδο ειρηνης, σε περιοδο επιχειρησεων ειναι κατι δυσκολο.
  Νεα ελαστικα (μετα απο τοσα χρονια πολεμου ) για μοναδες πυροβολκιου (πυραυλικου ) του συριακου στρατου.

  View post on imgur.com

  View post on imgur.com

  View post on imgur.com

  Απάντηση
 6. tsimuha

  Νεα στοιχεια για τα συστηματα S300

  Συμφωνα με αυτα δοθηκαν στην Συρια σαν δωρεα τρια ταγματα S-300PM (αυτο μπορει να μην ειναι αληθεια για προφανεις λογους) με συνολικα 24 εκτοξευτες και γυρω στους 100 πυραυλους για καθε ταγμα.
  Αυτα ηταν συστηματα που χρησιμοποιουσαν οι ρωσικες δυναμεις και τωρα αντικατασταθηκαν με S400.

  http://tass.com/defense/1025020

  Mια ακομη ειδηση, αναπτυξη drone που χρησιμοποιει τις ρουκετες του συστηματος Smerch

  http://tass.com/defense/1023681

  Απάντηση
 7. tsimuha

  According to an anonymous source, in the Syrian Arab Republic, after the incident with the IL-20 REAR (September 17, 2018), upgraded radar stations “Gamma-S1M” and “Sky-UM” were delivered to Hmeimim airbase, which will take over duty in the air defense of the Russian Federation

  The radar of medium and high altitudes entered the Armed Forces of the Russian Federation on state defense orders-2018. They are designed to detect, measure coordinates and tracking at a range of up to 600 km of air targets of various categories – from aircraft to cruise and guided missiles, including small-sized, hypersonic and ballistic.

  The equipment of the stations allows you to determine the nationality of the object and transmit information to the command center or anti-aircraft complexes. In addition, it is possible to find the sources of interference and determine their location.
  Calculations of radar stations and automation systems of the air defense connection underwent a training course for working with new models of equipment.

  Απάντηση
 8. tsimuha

  Πλανο απο την εκφορτωση των συστηματων, σε αυτο διακρινεται η κεραια του συστηματος πλοηγησης «Ориентир» την οποια φερει η εκδοση PMU-2, αλλα οχι η εκδοση PM.

  View post on imgur.com

  Απάντηση
 9. tsimuha

  Oι δυναμεις αεραμυνας της Δυτικης Στρατιωτικης Περιφερειας ελαβαν εκσυγχρονισμενα συστημα С-300ПМ-2 «Фаворит» (αντικαθιστωντας παλαιοτερες εκδοσεις), τα νεα συστηματα τοποθετηθηκαν στην περιοχη του Voronezh και θα αναλαβουν καθηκοντα τον Οκτωβριο.

  https://topwar.ru/162094-divizion-modernizirovannoj-zrs-s-300-postupil-na-vooruzhenie-zvo.html

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: