Το πρώτο τουρκικό ATR72-600 TMUA. (Φωτ: aleniaaermacchi.it)

Η ιταλική εταιρεία Alenia Aermacchi παρέδωσε το πρώτο αεροσκάφος ATR72-600 TMUA (Τουρκικό Αεροσκάφος Ναυτικού Γενικής Χρήσης) στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, το πρώτο αεροσκάφος από την παραγγελία των, συνολικά, οχτώ ATR72, τα οποία αποτελούνται από δύο TMUA και έξι ATR72-600 TMPA (Τουρκικό Αεροσκάφος Ναυτικής Περιπολίας) αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΝΦΣ).

Συγκρινόμενο με τη βασική πλατφόρμα ATR72-600, τα δύο ATR72 TMUA, που τροποποιήθηκαν στο εργοστάσιο της Alenia Aermacchi στη Νάπολη και το Τορίνο, διαθέτουν νέους ασυρμάτους, σύστημα αναγνώρισης φίλιου ή εχθρικού (IFF) και πιλοτήριο εξοπλισμένο με τακτικούς σταθμούς και επικοινωνιακό εξοπλισμό για το πλήρωμα. Και τα δύο αεροσκάφη, μπορούν, να μετατραπούν, εύκολα, σε μεταφορικά, και να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές γενικών μεταφορών προσωπικού και φορτίων διοικητικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Alenia Aermacchi, οι πρώτοι ιπτάμενοι εκπαιδευτές του Τουρκικού ΠΝ μόλις ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση τους επάνω στο νέο αεροσκάφος στις εγκαταστάσεις του κέντρου εκπαίδευσης της Alenia Aermacchi στο Καζέλε. Το δεύτερο αεροσκάφος προκειται να παραδοθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Οι μετατροπές στα υπόλοιπα έξι αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου ATR72-600 TMPA, με τον επιπρόσθετο εξοπλισμό σχετικά με την πολλαπλού ρόλου αποστολή τους, γίνονται στις εγκαταστάσεις της TAI, της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα,όπου θα ενσωματωθεί το σύστημα αποστολής AMASCOS της Thales, ζεύξη δεδομένων Link 16, Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης (AIS) και οπλικά συστήματα.

Το πρώτο TMPA προκειται να παραδοθεί στο Τουρκικό ΠΝ τον Φεβρουάριο του 2017 και οι παραδόσεις αναμένονται να ολοκληρωθούν στα μέσα του 2018.

Ανακοίνωση της εταιρείας: Alenia Aermacchi: first ATR72-600 TMUA delivered to Turkish Navy

6 Σχόλια

 1. defencegreece

  Από όσο είδα το AMASCOS είναι ένα εξαιρετικά σύγχρονο σύστημα το οποίο θα υιοθετηθεί (μια παραλλαγή του) και από τα εκσυχρονισμένα ΑΦΝΣ Atlantique ATL-2.
  Δίνω και ένα λινκ για τις δυνατότητες του radar έρευνας Ocean Master
  Στο ανοιχτό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου αναμένεται να παρέχει πλήρη επίγνωση των κινήσεων του Ελληνικού Στόλου του ΠΝ. Διαθέτει όπως ισχυρίζεται η εταιρεία για μεγάλο ύψος πτήσης σχεδόν 400 km εμβέλεια για στόχους όπως μεγάλα πολεμικά πλοία .
  http://www.thalesgroup.com/Portfolio/Documents/Brochure_Ocean_Master_09-2011/

  Ίσως θα ήταν δυνατόν ο εκσυγχρονισμός και των “ελληνικών” ATL-2 εάν και εφόσον αποκτηθούν.

  Απάντηση
  • Δούκας Γ.

   Πολύ ενδιαφέρον,
   Αγαπητέ DG έχουμε κανένα νέο σχετικά με τα ΑΦΝΣ που θα παραλάβουμε απο τη Γαλλία; Ξέρουμε κάποια πληροφορία;

   Απάντηση
   • defencegreece

    Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ανάμεσα στις 2 πλευρες και προχώρησαν σε πολύ καλό επίπεδο. Υπάρχει βέβαια και η ανανεωμένη πρόταση της LM για μεταχειρισμένα ΑΦΝΣ P-3C. Συζητήσεις γίνονται παράλληλα και για τα P-3 C (!).

    Πριν την αλλαγή ηγεσίας στο Υπεθα ήταν θέμα μηνών να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα ATL-2.
    Πιστεύω εντός του 2013 θα έχει κλείσει η συμφωνία.

 2. defencegreece

  Για τα ATL-2 ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο ελάττωμα φίλε ΑΧΕΡΩΝ?
  Μένει βέβαια να δούμε και την τελική οικονομική προσφορά.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Kατ΄ἀρχήν δέν ξέρω ἄν εἶναι ὅντως θέμα προτεραιότητος τα ΑΝΣ,ἤ ἄν θα ἔχουν ἐλπίδες ἐπιβιώσεως στο Αἰγαίο και την Ἀνατολική Μεσόγειο σε περίπτωση ἐχθροπραξιῶν,δέν ξέρω ἄν ὑπάρχουν φθηνότερα ὑποκατάστατα.
   To ἐλάττωμα ἑν προκειμένω θα εἶναι ἡ ἐπένδυση σε ἕναν «ἐξωτικό» τύπο με δύο-τρείς ὅλους κι΄ὅλους χρήστες και κάποιες δεκάδες ὅλα κι΄ὅλα ἀεροσκάφη,και μάλιστα κάτι που δέν θα δίνει ἕστω ἕνα συγκριτικό πλεονέκτημα,ὅπως για παράδειγμα τα Μιράζ,ἀλλά ἐξ ἴσου γαλλικό,και ὁ νοών νοείτω.
   Δέν εἶμαι προκατειλημμένος ἕναντι του ATL-2 ὡς ἐργαλείου,μπορεί να εἶναι ἐξ ἴσου καλό με το Ρ-3 ἤ τις ἐξειδικευμένες ἐκδόσεις των CN-235 και σία,ἀλλά το φοβοῦμαι ὡς ἀντικείμενο ἀμυντικῆς ἐπενδύσεως,και ἰδίως στα ἀπόνερα των FREMM.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: