Τελετή παραλαβής ενός Παράκτιου Περιπολικού Σκάφους Θαλάσσιας Επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ)

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, του Πρέσβη της Κροατίας, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Λ.Σ., Αθανάσιου Αθανασόπουλου και εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας «MONTMONTAZA – GREBEN d.o.o.», πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παραλαβής του ενός (01), από το σύνολο των έξι (06) Παράκτιων Περιπολικών Σκαφών θαλάσσιας επιτήρησης, που θα διατεθούν για κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Ναυτιλίας, στον Πειραιά.

Η συγκεκριμένη αγορά των έξι (06) Παράκτιων Περιπολικών Σκαφών Θαλάσσιας Επιτήρησης συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους, ενώ το συνολικό ποσό της ανέρχεται στα δεκατρία εκατομμύρια τριακόσιες ογδόντα επτά χιλιάδες και εννιακόσια ενενήντα οκτώ (13.387.998,00) ευρώ.

Η παραλαβή αυτή συνδράμει στην κεντρική στόχευση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την ισχυροποίηση της φύλαξης των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

Τελετή παραλαβής ενός Παράκτιου Περιπολικού Σκάφους Θαλάσσιας Επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ)

Τα Περιπολικά Σκάφη Θαλάσσιας Επιτήρησης είναι τύπου «POB – 24G», φέρουν δύο (02) κύριες μηχανές τετράχρονες ιπποδύναμης 2 x 1600 hp και πετρελαιοκίνητες, νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, το ολικό τους μήκος είναι 24,70μ. και το πλάτος τους 6,00μ., ενώ θα έχουν μέγιστη ταχύτητα τους 30 κόμβους σε ήρεμη θάλασσα με το 100% του φόρτου. Τα εν λόγω σκάφη, επίσης, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 25 ατόμων, ενώ οι χώροι ενδιαιτήσεων δύνανται να φιλοξενήσουν πλήρωμα επτά (07) ατόμων.

Τελετή παραλαβής ενός Παράκτιου Περιπολικού Σκάφους Θαλάσσιας Επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ)

Στη σύντομη ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Δρίτσας, τόνισε την προτεραιότητα στον κοινωνικό ρόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, αλλά και στην υποστήριξη του νησιώτη και του ‘Ελληνα ψαρά. Παρότρυνε τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του νέου σκάφους να σταθούν κοντά στον κάτοικο των ακριτικών μας νησιών και των συνοριακών περιοχών της χώρας, τονίζοντας ότι ο άνθρωπος ήταν και παραμένει η θεμελιώδης αξία και το κυρίαρχο στοιχείο των πολιτικών και πολιτιστικών μας αξιών.

Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι, η νέα κυβέρνηση στοχεύει και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια από εδώ και στο έξης, κάθε αντίστοιχη παραγγελία να ενισχύει την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, η οποία και τεχνογνωσία και κατάλληλη εμπειρία διαθέτει, δηλώνοντας ότι τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αποτελούν εργαλείο, για να δώσουμε ζωή στις ελληνικές επιχειρήσεις και στους Έλληνες εργαζομένους.

Κλείνοντας, ευχήθηκε στον Κυβερνήτη και στο πλήρωμα του νέου περιπολικού σκάφους, καλοτάξιδο, καλές θάλασσες και καλή επιτυχία στην αποστολή τους.

Το μηχανοστάσιο του σκάφους. (ΛΣ/ΕΛΑΚΤ)

Βίντεο που παρουσιάζει περιπολικό σκάφος POB – 24 του κροατικού Λιμενικού.

5 Σχόλια

 1. Χάρης Πέιος

  Είναι τουλάχιστον αισχρό, να παραγγελθούν σκάφη απο οίκους εξωτερικού, την στιγμη που υπαρχουν τα ΕΝΑΕ, Ελευσινα και motomarine. Το τελευταίο ειδικά ναυπηγεί σχεδιάσεις για το Λιμενικό. Και εμείς να επιλέγουμε ναυπηγεία από το εξωτερικό…είναι εμετική αυτή η κατάσταση. Να δούμε και την πολιτική συριζα/ανελ στο θέμα των αμυντικών προμηθειών.

  Απάντηση
  • michalakias

   Μόνο με απ’ ευθείας ανάθεση θα είχε ελπίδα κάποια ελληνική εταιρεία. Εφ’ όσον η προμήθεια έγινε με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. μέσω διεθνούς διαγωνισμού η έκβασή του θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε…. Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση (και όχο μόνο λόγω κρίσης) είναι τέτοια που ούτε εγγυητική επιστολή για συμμετοχή σε διαγωνισμό δεν μπορούν να βγάλουν οι εταιρείες.
   Τώρα, αν μπορούν να βρεθούν τρόποι “αυτόνομης” χρηματοδότησης, αυτό είναι μια άλλη (μεγάλη) συζήτηση.

   Απάντηση
  • manolis

   Χωρις να επεκταθω πολυ, αποδειχθηκε οτι οι ελληνικες εταιριες δεν μπορεσαν ουτε καν να καταθεσουν οικονομικη προσφορα στον -ανοικτο- ευρωπαικο διαγωνισμο. Μαλιστα ενα απο τα ανυπερβλητα προβήματα που προεκυψαν , φερεται να ηταν η αδυναμια καταθεσης της -απαραιτητης- εγγυητικης επιστολης. Αυτα κανουν οι απευθειας αναθεσεις και οι μπιζνες μεσω κολλητων…
   Και δεν λεω τιποτα για το πραγματικα χαμηλο τιμημα που επιτευχθηκε και την ταχεια εναρξη παραδοσης.

   Απάντηση
   • tsimuha2

    Και βεβαια θα πρεπει να ειχαν πληρωμενες και ολες τις ασφαλιστικες εισφορες.

 2. chris

  Κρατικό σπάει. Η μόνη προμήθεια του ΛΣ που αξίζει ρίζα αυτή του περιπολικού ανοιχτής θαλάσσης από Ολλανδία έναντι 28 εκ. ευρώ. Και άλλη μια στο παρελθόν, η αγορά των 4 σουηδικών CB90. Όσο για τα Saar, γελάνε ακόμα μέχρι και οι μαρίδες

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: