Τώρα που το AHRALC έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη του πτήση ο Όμιλος Paramount θα επιδιώξει την εμπορική προώθηση της πλατφόρμας. (janes.com)

Αυτό που εκτιμάται ως το πρώτο εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στρατιωτικό αεροσκάφος της Αφρικής, το Προηγμένο Ελαφρύ Αναγνωριστικό Αεροσκάφος Υψηλής Απόδοσης (AHRLAC), πραγματοποίησε ένα σημαντικό ορόσημο, με την παρθενική του πτήση, την 7η Αυγούστου 2014.

Το αεροσκάφος πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια πτήση σε κοινό την 13η Αυγούστου.

Στο αρχικό πρωτότυπο, ή Experimental Demonstrator (XDM), θα δοκιμαστούν τα πτητικά χαρακτηριστικά και θα ελεγχθεί η απόδοση του αεροσκάφους. Το δεύτερο υπό κατασκευή πρωτότυπο, Advanced Demonstrator (ADM), θα χρησιμοποιηθεί για να δοκιμαστούν τα συστήματα αποστολής και οπλισμού του AHRLAC όπως επίσης και το κάθισμα εκτόξευσης Mk17 της Martin-Baker.
Σχεδιασμένο ως μία οικονομική πλατφόρμα εντοπισμού, αναγνώρισης και ταυτοποίησης (ISR) και ελαφρού οπλισμού με σκοπό να απευθυνθεί στο χαμηλότερο άκρο της αναδυόμενης αγοράς εξειδικευμένων αεροσκάφων, το αεροσκάφος AHRLAC των δύο παράλληλων καθισμάτων είναι εξοπλισμένο με έναν ελικοστρόβιλο κινητήρα (turboprop) PT6a-66 των 950 hp της Pratt & Whitney. Έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει ωφέλιμο φορτίο με γεμάτες τις δεξαμενές καυσίμου το οποίο θα υπερβαίνει τα 800 κιλά και θα παρέχει αυτονομία πτήσης μεγαλύτερη των 7,5 ωρών.

Από την έναρξη του σχεδιασμού του AHRLAC το Σεπτέμβριο του 2011, η ομάδα της Paramount έχει δαπανήσει 315000 ώρες στον σχεδιασμό και την παραγωγή του πρώτο πρωτότυπου. Από τα 6000 κομμάτια του αεροσκάφους, το 98% έχει σχεδιαστεί με τη χρήση του εξελιγμένου λογισμικού CATIA και κατασκευάστηκαν εγχωρίως από την ομάδα μηχανικής.

Το πρόγραμμα των πρώτων πτητικών δοκιμών διάρκειας 20 ωρών θα συγκρίνει τα πραγματικά δεδομένα πτήσης με τα ψηφιακά μοντέλα που δημιουργήθηκαν από ηλεκτρονικό υπολογιστή για να εξακριβωθεί πως το αεροσκάφος πληρεί τις προσδοκώμενες μετρήσεις.
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε ένα όχημα παρακολούθησης της δοκιμαστικής πτήσης τοποθετήθηκε στην περιοχή των πτητικών δοκιμών και η ομάδα διάθετε ένα “αεροσκάφος παρακολούθησης” Pilatus PC-12 το οποίο ήταν εξοπλισμένο με διαγνωστικό εξοπλισμό και ήταν διαθέσιμο σε κάθε δοκιμαστική πτήση. Οι σύνθετες πτητικές δοκιμές θα συνεχιστούν για τον πλήρη κύκλο ζωής του άεροσκάφους και προκειται να επηρεάσουν τις απαιτήσεις των πελατών.

Επιπρόσθετα στις αποστολές ISR και ελαφρού μαχητικού, η καινοτόμα, πολλαπλού ρόλου άτρακτος που έχει ως βάση της το σχήμα κελύφους του AHRLAC, ανοίγει μελλοντικούς ρόλους στη διαχείριση καταστροφών, εσωτερική ασφάλεια, συνοριακή φύλαξή, θαλάσσια περιπολία και περιβαλλοντολογική προστασία δήλωσε η κατασκευάστρια εταιρεία Paramount.

Απόδοση από το Janes για το Προέλαση

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: