Οι εκδόσεις Ποιότητα κυκλοφορούν το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μπαλωμένου, Διεθνής τρομοκρατία και στρατηγική επικοινωνία, διαχείριση τρομοκρατικών κρίσεων.

Οι εκδόσεις Ποιότητα έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Παν. Μπαλωμένου «Διεθνής τρομοκρατία και στρατηγική επικοινωνία Διαχείριση τρομοκρατικών κρίσεων». Η παρουσίασή του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2, Αθήνα, τηλ: 210-7252974).

HELLAS_ΒΙΒΛΙΟ

Στο παρόν βιβλίο ο συγγραφέας με έναν άμεσο και επιστημονικό ταυτόχρονα τρόπο αναλύει το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της τρομοκρατίας από τις απαρχές της ως και σήμερα και θεμελιώνει γιατί η τρομοκρατία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα δομικά στοιχεία μιας κρίσης και γιατί ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ταυτόχρονα, μελετά την τρομοκρατία ως ένα διεθνικό φαινόμενο και επισημαίνει ότι τα αίτια που την προκαλούν οφείλονται στη φύση του άναρχου διεθνούς συστήματος και στον ανταγωνισμό των κρατών για να αυξήσουν την ισχύ τους ως επακόλουθο της διαιώνισης τους διεθνούς προβλήματος που προσδιορίζεται από την άνιση ανάπτυξη, τον ηγεμονισμό και τις διεθνείς επεμβάσεις.

HELLAS_ΒΙΒΛΙΟ_1Στη συνέχεια προσδιορίζει τη φύση, τον χαρακτήρα, τη δομή και την ιδεολογία του Ισλαμικού κράτους, όπου εμφανίζεται να δρα ως κράτος ταραξίας-κακοποιός (rogue state) και να χρησιμοποιεί ένα μοντέλο κράτους-κέλυφους για να επιτύχει την οικοδόμηση ενός έθνους μέσω της επανασύστασης του χαλιφάτου. Επίσης, αναλύει τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς που υιοθετούν οι μαχητές του ISIS, προκειμένου να επικοινωνήσουν τα αφηγήματά τους και να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί την επικοινωνιακή αρένα της τρομοκρατικής κρίσης και μας λέει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι καλά σχεδιασμένες επικοινωνιακές εκστρατείες που αποσκοπούν να επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην πολιτική ενός κράτους, να υπονομεύσουν την εικόνα του και να ασκήσουν πίεση για την αλλαγή μιας συγκεκριμένης στάσης ή πολιτικής. Στον αντίποδα, παρουσιάζεται η αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθείται από τους διαχειριστές της τρομοκρατικής κρίσης. Καταγράφει δηλαδή την επικοινωνιακή σύγκρουση των δύο δρώντων και τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ, αφού αποτελούν τον κεντρικό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά παίζουν και θεμελιώδη ρόλο για την έκβαση μιας τρομοκρατικής κρίσης.

Τέλος, μέσα από την ανάλυση τριών τρομοκρατικών κρίσεων, της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την εκστρατεία του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κρατών κατά του ISIS εξάγονται συμπεράσματα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ενδεικτικά, ο συγγραφέας μας λέει ότι στο επιχειρησιακό επίπεδο οι διαχειριστές των τρομοκρατικών κρίσεων στις ΗΠΑ και στο Παρίσι δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν προδραστικά (proactive) σε αντίθεση με την περίπτωση του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κρατών κατά του ISIS.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: