Παρουσίαση νέας έκδοσης της ΥΙΝ – “Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου. Επίτομη Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. 1821-1945”

hellas_%cf%85%ce%b9%ce%bd_%cf%80%ce%bd

hellas_%cf%85%ce%b9%ce%bd

[dropcap size=small]Η [/dropcap] Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (ΥΙΝ) και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας έκδοσης της ΥΙΝ με τίτλο: “Μεθ’Ορμής Ακαθέκτου. Επίτομη Ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. 1821-1945” που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 στην αίθουσα παρουσιάσεων του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος.

Ακτή Θεμιστοκλέους, Φρεαττύς, Πειραιάς.

Με ομιλητές τους:

 • Αντιναύαρχο ε.α. Ιωάννη Παλούμπη ΠΝ
  Επίτιμο Α’ Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ
 • Πλοίαρχο Λεωνίδα Τσιαντούλα ΠΝ
  Διευθυντή Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού
 • Ευάνθη Χατζηβασιλείου
  Καθηγητή Ιστορίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Υποπλοίαρχο (ΕΦ/Ο) Παναγιώτη Γέροντα
  Συγγραφέα του βιβλίου.

Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν.)

Ιστορικό

Η δημιουργία της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού συνδέεται άμεσα με την έκδοση του πρώτου Ναυτικού Περιοδικού με τίτλο «Πολικός Αστήρ» το 1842, με εμπνευστή τον Σημαιοφόρο Γ. Ζωχιό. Tο 1895, εκδίδεται το φυλλάδιο : «Δημοσιεύσεις ανακοινούμεναι τοις Αξιωματικοίς του Πολεμικού Ναυτικού», το οποίο και μετονομάζεται το 1897 σε «Ναυτική Επιθεώρηση», έκδοση που διακόπτεται το 1897 λόγω του πολέμου.

Ως αφετηρία της μετέπειτα Υ.Ι.Ν θα πρέπει να θεωρηθεί το έτος 1917, όταν ο τότε Α/ΓΕΝ Υποναύαρχος Σ. Ι. Δούσμανης Β.Ν, ιδρύει το τμήμα «Ιστορικών εργασιών και περιοδικού» στο ΓΕΝ, τμήμα από το οποίο εν συνεχεία θα προκύψει η Ιστορική Υπηρεσία Ναυτικού.

Γενέθλια ημέρα της Ι.Υ.Ν καθορίζεται η 25η Ιανουαρίου του 1917, ημέρα έκδοσης του σχετικού Βασιλικού Διατάγματος που αποτέλεσε τον καταστατικό χάρτη της Ναυτικής Επιθεώρησης και εξασφάλιζε την έκδοσή της.Το εν λόγω τμήμα μετονομάζεται σε «Ιστορική Υπηρεσία» το 1935. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και κατά την αποδημία του Ελληνικού Στόλου η Ι.Υ δεν διακόπτει την λειτουργία της . Αντίθετα το 1944, με βάση του ΓΕΝ την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η «Ιστορική Υπηρεσία» συνεχίζει να αποτελεί τμήμα του. Τον Μάρτιο του 1945, το περιοδικό «Ναυτική Επιθεώρηση», του οποίου η έκδοση είχε διακοπεί λόγω των πολεμικών γεγονότων, αρχίζει και πάλι να εκδίδεται. Το 1952 η «Ιστορική Υπηρεσία» μεταφέρεται στην περιοχή του Βοτανικού και το 1992 παίρνει την σημερινή της ονομασία «Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού» (Υ.Ι.Ν).

Η Υ.Ι.Ν σήμερα είναι ανεξάρτητη υπηρεσία υπαγόμενη απευθείας στον Α/ΓΕΝ. Στο «Τμήμα Ιστορικών Αρχείων» καταγράφεται διαρκώς και ταξινομείται με ασφάλεια ιστορικό αρχειακό υλικό προερχόμενο από πολεμικά πλοία και υπηρεσίες του ΠΝ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ψηφιοποίησης. Στην Υ.Ι.Ν τέλος τηρούνται μικροφωτογραφημένα αρχεία από το 1900.

Αποστολή

Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν) είναι Ανεξάρτητη Ναυτική Υπηρεσία και υπάγεται με σχέση Πλήρους Διοίκησης στον Α/ΓΕΝ, με έδρα της το Ναυτικό Οχυρό Βοτανικού. Αποτελεί τον αρμόδιο φορέα τήρησης αρχειακού υλικού του Π.Ν, καταγράφοντας συνεχώς τις δραστηριότητές του, συνθέτοντας την Ιστορία του, με απώτερο σκοπό την διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης των Ναυτικών Αγώνων του Έθνους. Η Υ.Ι.Ν συγκεντρώνει αρχειακό υλικό που αφορά το Π.Ν, αλλά και πάσης φύσεως αρχειακό υλικό του Π.Ν, το οποίο προέρχεται από ενέργειες της ιδίας, από δωρεές τρίτων ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Το αρχειακό υλικό συντηρείται, αποκαθίσταται από την φθορά του χρόνου και ταξινομείται.

Παράλληλα παραλαμβάνει και φυλάσσει ναυτικά κειμήλια καθώς και καθετί που μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει ιστορικό τεκμήριο ύπαρξης και δράσης Πολεμικού Πλοίου ή Ναυτικής Υπηρεσίας του Π.Ν. Από το τηρούμενο αρχείο παρέχονται πληροφορίες και στοιχεία κατόπιν αιτήσεως σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, στα πλαίσια ιστορικής έρευνας ενώ ταυτόχρονα χορηγούνται και επικυρωμένα αντίγραφα για κάθε νόμιμη χρήση, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Γ.Ε.Ν. Τέλος, στο χώρο της Υ.Ι.Ν στεγάζεται τυπογραφείο – βιβλιοδετείο, για την πραγματοποίηση εκτυπωτικών εργασιών των πάσης φύσεως βιβλίων, εγχειριδίων και εντύπων που χρησιμοποιούνται στο Π.Ν.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.