Παρουσιάστηκε το πρώτο αεροσκάφος “AEW&C GlobalEye” των ΗΑΕ

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018 η “Saab” παρουσίασε στα μέσα ενημέρωσης το πρωτο αεροσκάφος εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου “AEW&C GlobalEye” των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στις εγκαταστάσεις της, στην Λίνκοπινγκ, στην Σουηδία. To “GlobalEye” ειναι ένα εξελιγμένο σύστημα εναέριας επιτήρησης που βασίζεται στο αεριωθούμενο “Global 6000” της “Bombardier”, το οποίο έχει υποβληθεί σε πρόγραμμα τροποποίησης για να προσαρμοστεί στον ρόλο του. Η παρουσίαση του σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο πρόγραμμα του “GlobalEye”.

Επι του παρόντος η “Saab” παράγει το “GlobalEye AEW&C”, συνδυάζοντας την εναέρια, θαλάσσια και επίγεια επιτήρησης σε μια μοναδική λύση. Το “GlobalEye” συνδυάζει την ολοκληρωμένη συλλογή εξελιγμένων αισθητήρων που περιλαμβάνουν ενα νεο ραντάρ μεγάλης εμβέλειας (Erieye ER), με το αεριωθούμενο αεροσκάφος πολύ μεγάλης εμβέλειας “Global 6000”.

“Η ευρεία και βαθιά εμπειρία της “Saab” συνδυάζει όλη την απαραίτητη γνώση και τεχνολογία που απαιτείται για τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και παραγωγή των πιο σύγχρονων συστημάτων “AEW&C”. Οι συλλογικές δυναμικότητες μας προσφέρουν απαράμιλλες λύσεις οπως το “GlobalEye”, δήλωσε ο Αντερς Καρπ, ανώτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής του επιχειρηματικού τομέα “Επιτήρηση” της “Saab”. “Αυτό το ορόσημο αποτελεί μια σαφή ένδειξη οτι το πρόγραμμα “GlobalEye” και η “Saab” εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους”.

Το πρωτο αεροσκάφος ειναι εξοπλισμένο και προετοιμάστηκε για επίγειες και πτητικές δοκιμές ώστε να γίνει συλλογή αεροδυναμικών στοιχείων στο πλαίσιο του εξελισσόμενου προγράμματος ανάπτυξης και παραγωγής.

Η σύμβαση ανάπτυξης και παραγωγής ανατέθηκε τον Νοέμβριο του 2015 κατά την αεροπορική έκθεση Ντουμπάι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την αρχική παραγγελία των δύο συστημάτων. Μια επιπρόσθετη παραγγελία από τα ΗΑΕ για το τρίτο σύστημα ανακοινώθηκε το 2017. Η λύση “GlobalEye” παρέχει διευρυμένη εμβέλεια εντοπισμού, αντοχή και την ικανότητα να εκτελεί πολλαπλούς ρόλους με μόνο μια λύση, συμπεριλαμβανομένων αποστολών όπως έρευνα και διάσωση, επιτήρηση συνόρων και στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Είδες οι Σουηδοί μπορούν και προειδοποίηση(ISR/AEW) 2D συνδυασμένη σε μια εναέρια πλατφόρμα, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές που προσφέρουν ξεχωριστές λύσεις(Poseidon/Wedgetail), ανεβάζοντας έτσι τα έξοδα για αγορά συστήματος και προσωπικού. Εάν είχε η Ελλάδα σωστό προγραματισμό, σήμερα θα συζητούσαμε για απόκτηση του «AEW&C GlobalEye» σαν αντικατάσταση των μονοδιάστατων Erieye που υπηρετούν σήμερα στην ΠΑ(και δεν θα μιλούσαμε ούτε για εκσυγχρονισμούς των επίμαχων Orion, για ναυτική επιτήρηση).

    Με την εντυπωσιακή αύξηση των ικανοτήτων του νέου ραντάρ (τεχνολογίας GaN-based AESA) κατά 70% που αναφέρει ο επικεφαλής του προγράμματος της εταιρίας, ίσως σήμερα να συζητούσαμε και για λιγότερα SABR APG-83 για τα γεράκια της ΠΑ(κυρίως για τις παλαιότερες εκδόσεις του μαχητικού). Αυτές οι λύσεις που αξίζουν όντως τον χαρακτηρισμό «cost efficient», χωρίς να υπάρχουν αναγκαστικά επιχειρησιακοί περιορισμοί για τον χρήστη, και αυτού του είδους σκέψεις, αλληλοαποκλείονται προφανώς με την νοοτροπία που συνεχίζει να επικρατεί για τους εξοπλισμούς στην Ελλάδα.

  2. Η προοπτική αναβάθμισης του υπάρχοντος ραντάρ της SAAB στο ERJ145 της HAF θα πρέπει άμεσα να αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας των επιτελών μας. Προσωπικά, θεωρώ καλύτερη πλατφόρμα το Embraer. Αν βελτιώσουμε το βασικό αισθητήρα θα ενισχύσουμε το παράγοντα έγκαιρης προειδοποίησης απέναντι σε VLO αε/φη όπως το LM F35A.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.