Πατρίδες χάνονται από διαφθορά και διχασμό

Όταν λοιπόν κυβερνήσεις και κόμματα μετατρέπονται σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις… (dt.ua)

Αν και αλληλένδετα συμφέροντα Δύσης-Ρωσίας δεν ευνοούν την οριστική ρήξη για χάρη της Ουκρανίας, δεν παύει να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια ειρήνη. Και οι πόλεμοι δεν είναι πάντα ενορχηστρωμένοι και στοχευμένοι. Συνθήκες αντιπαράθεσης εύκολα ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια ανεξέλικτη κατάσταση, ανατρέποντας τα πάντα και σύροντας χώρες σε απρόβλεπτες περιπέτειες.

Μέσα όμως απ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι οι περισσότεροι λησμονούν πως για χρόνια πολλά η Ουκρανία βρίσκεται στην πρώτη ομάδα των διεφθαρμένων κρατών. Απατεώνες ηγέτες στο Κίεβο στήριξε η Δύση και απατεώνες ηγέτες στήριξε η Ρωσία. Επρόκειτο για ακόμη μια συνηθισμένη περίπτωση της διαχρονικής πραγματικότητας στη διεθνή πολιτική και στον συσχετισμό ισχύος. Η επίκληση ζητημάτων ηθικής γίνεται για να ρίχνεται στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αυτή λοιπόν είναι η βαθύτερη ουσία του προβλήματος με την Ουκρανία.

Μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους στην καρδιά της Ευρώπης και τα όσα σκληρά βίωσαν οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας επί Σοβιετικής Ένωσης, μετά από αιματηρούς αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, η περιοχή βρίσκεται ξανά μπροστά σε προοπτική αστάθειας, φτώχειας και πολέμου επειδή άχρηστοι, διεφθαρμένοι και ξενόφερτοι πολιτικοί έπαιξαν βρώμικα παιχνίδια με οικονομικούς κολοσσούς σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, εξυπηρετώντας προσωπικά οφέλη και όχι το συμφέρον της πατρίδας τους.

Η Μόσχα μπορεί να είχε ανέκαθεν τους δικούς της ιστορικούς και στρατηγικούς λόγους να αντιδράσει κατά αυτό τον τρόπο, λειτουργώντας στο τέλος της ημέρας ως εισβολέας και κατακτητής. Αλλά, αν η όλη κατάσταση στο Κίεβο, με τη διεφθαρμένη, υποταγμένη εξουσία και τις ακραίες ενέργειες προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, δεν άνοιγε την πόρτα στους Ρώσους, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να δημιουργούνταν τα σημερινά τελεσμένα γεγονότα στην Κριμαία.

Όταν λοιπόν κυβερνήσεις και κόμματα μετατρέπονται σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και όταν ο εθνικισμός χρησιμοποιεί βία, καταλύει τη δημοκρατική νομιμότητα και επιφέρει συνθήκες ανελευθερίας, τότε επέρχονται εθνικές καταστροφές και εδαφικοί ακρωτηριασμοί. Αυτό γίνεται με τη διαφθορά το 2014 στην Ουκρανία και αυτό έγινε με το διχασμό το 1974 στην Κύπρο.

Του Πανίκου Παναγιώτου

philenews.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

6 Απαντήσεις

   1. Kαι ἐάν ὅντως ὅλο το σύμπαν συνομωτεί ἑναντίον μας,και εἴμαστε και ἑμείς ἰδανικοί αὐτόχειρες;
    Κατά το «ἤτανε στραβό το κλήμα,τὄφαγε και ὁ γάϊδαρος»,π΄λεν κ΄στου χουριό μ΄;

    1. …”βρήκαν και τα κάνουν”.
     Αν πραγματικά αγαπούσαμε αυτόν τον μοναδικό τόπο, την Ελλάδα μας, δεν θα επιτρέπαμε να πέσει χαμηλά!
     Οι ξένοι, πιστεύω το ξέρεις καλύτερα από μένα Αχέρων, πάντα, μα πάντα, θα θέλουν να εξυπηρετούνται και εξασφαλίζονται τα συμφέροντα τους, άσχετα αν κάποιες χώρες-αποικίες βγαίνουν χαμένες σε κοινωνικό και εθνικό επίπεδο!
     Απ’την άλλη, σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται, καλοθελητές που προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη το μήνυμα πως “δεν τρέχει τίποτα! χαλαρώστε!” έτσι ώστε το έργο των “μεγάλων” να ολοκληρωθεί ομαλά και χωρίς προβλήματα!
     Τι γίνεται όμως, όταν ή ίδια η κοινωνία δεν έχει καμία διάθεση να ασχοληθεί με τίποτα περισσότερο από την καλοπέραση και την ευκολία της;

     1. Εἶναι τόσα πολλά που μου ἔρχονται στο μυαλό,σχετικά με την στάση των ἄλλων,κυρίως των μεγάλων ἀπέναντι μας,καθώς και την αὐτοκτονική μας ἑθνικοπολιτική και κοινωνικοοικονομική ἠλιθιότητα,που παθαίνω «τίλτ».
      Γι΄αὐτό,πάμε ἀνάλαφρα με ἕνα γλαφυρό παραδειγματάκι παιδικοῦ βιβλίου.
      Δούκα,ἔχω ἑντοπίσει ὕπουλο ἀνθελληνισμό σε παιδικό ἐπιμορφωτικό βιβλίο Ἱστορίας (ὅχι διδακτικό του δημοτικοῦ),ὅπου,με θέμα τα ἑπτά θαύματα της ἀρχαιότητος,γίνεται λόγος ὅτι ἀπό τα ἑπτά,στην Ἑλλάδα βρίσκονταν μόνο τα δύο:το ὀρειχάλκινο ἄγαλμα του Διός στην Ὀλυμπία,και ὁ Κολοσσός της Ρόδου.
      Ὁ ναός της Ἀρτέμιδος στην Ἔφεσσο,δέν λογίζεται Ἑλλάς.
      Το μαυσωλείο της Ἀττάλειας,ὁμοίως.
      Ὁ φάρος της Ἀλεξάνδρειας,ὁμοίως.
      Ἐπειδή ὅμως ἡ κουτοπονηριά εἶναι κακός σύμβουλος,οἱ φωστήρες που ἔγραψαν το βιβλίο ἔκαναν την ἐξῆς ξερή:ὅταν πήγε,λέει ὁ Ἀλέξανδρος στην Ἔφεσσο,για να προσκηνύσει,οἱ Ἐφέσσιοι ἔψαχναν τρόπο να τον ἀποτρέψουν,ἐπειδή ἦταν λέει,βάρβαρος,και δέν μιλοῦσε ἑλληνικά!
      Ὥστε ἡ Ἔφεσσος δέν ἦταν Ἑλλάς,ἀλλά ὅποιον δέν μιλοῦσε ἑλληνικά,τον θεωροῦσε βάρβαρο!
      Σήκωσαν οἱ πλαστογράφοι τον μπερντέ,να κρύψουν την μούρη τους,ἀλλά φάνηκε ὁ κώλος τους…
      Το βιβλίο εἶναι το γερμανικό “Die sieben Weltwunder der Antike” της σειρὰς “Was ist was”,το ὁποίο πρώτα το ἀγόρασα,και μετά διάβασα και ἔφριξα.
      Το κρατάω,ὅμως,να το δείξω και στα ἑγγόνια μου (με το καλό),και ἐκείνα στα δικά τους.
      Γιατί ἀνέφερα τα παραπάνω;
      Ἀπλούστατα,για να καταδείξω ὅτι κάποιοι δέν θέλουν να μας ἀφήσουν να…ἀγιάσουμε,ὅσο και ἄν το θέλουμε.
      Το να εἶσαι Ἕλληνας εἶναι τιμή,ἀλλά ἔχει και τίμημα.

 1. Μια και πέρασε η 25η Μαρτίου θυμήθηκα το τέλος του Ανδρούτσου, του Κολοκοτρώνη και του Καποδίστρια όπως και την έλευση του Όθωνα.
  Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.