Περί των ζητημάτων ISR της Εθνικής Φρουράς

Θερμικές κάμερες σε φυλάκια του Αττίλα. (philenews.com)

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της ε/φ “Φιλελεύθερος” αναδεικνύει ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα το οποίο σχετίζεται με τις δραστηριότητες (Συλλογής) Πληροφοριών (Intelligence), Παρακολούθησης (Surveillance) και Αναγνώρισης (Reconnaissance) των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας. Το δημοσίευμα του “Φ” φέρνει στην επιφάνεια ένα ζήτημα το οποίο είχαμε θίξει σε προηγούμενη τοποθέτησή μας, όπου και υπογραμμίζαμε τις σοβαρές αδυναμίες της Εθνικής Φρουράς σε ζητήματα παρακολούθησης, αναγνώρισης (στόχου και κινήσεων) και άντλησης πληροφοριών σχετικά με τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, γνωστοποιούνται τα εξής σημαντικά:

– Οι κατοχικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τοποθέτηση θερμικών καμερών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής και όλα τα φυλάκια του κατοχικού στρατού,

– Η τοποθέτηση θερμικών καμερών έχει δρομολογηθεί για βελτίωση της επιτήρησης της Πράσινης Γραμμής, ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης μείωσης της στρατιωτικής θητείας, από τους 15 στους 13 μήνες,

– Το εν λόγω σύστημα θα είναι συνδεδεμένο με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και δείχνει τη σταδιακή εναρμόνιση του τουρκικού στρατού και ειδικά των δυνάμεων που είναι επιφορτισμένες με την επιτήρηση της Γραμμής Καταπαύσεως του Πυρός, με σύγχρονα μέσα επιτήρησης, παρακολούθησης και άντλησης πληροφοριών. Φυσικά, η μείωση της θητείας στους 13 μήνες και η σταδιακή μείωση της επάνδρωσης των φυλακίων της προκεχωρημένης γραμμής, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για υποστήριξη, αρχικά και μετέπειτα αντικατάσταση, του έμψυχου υλικού με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Να τονιστεί ότι, σε αρχικό στάδιο θα υπάρχει συνδυασμός στρατιωτικού προσωπικού και θερμικών καμερών σε ότι αφορά στην επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής.

Η Εθνική Φρουρά έπρεπε, εδώ και αρκετά χρόνια, να αναβαθμίσει τις δυνατότητες ISR της, επιστρατεύοντας ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης και επιτήρησης της προκεχωρημένης γραμμής., για σκοπούς ποιοτικής υποβοήθησης του υφιστάμενου πλαισίου επάνδρωσης της Γραμμής. Δεν είναι του παρόντος, ούτε σκοπεύουμε να σκιαγραφήσουμε τις σοβαρότατες αδυναμίες που χαρακτηρίζουν το στρατιωτικό σύστημα επάνδρωσης της Πράσινης Γραμμής, από μέρους της Εθνικής Φρουράς. Ζητήματα που αφορούν, από τον προσανατολισμό των σημείων επάνδρωσης και τον τεχνικό εξοπλισμό που φέρουν τα σημεία, μέχρι την κουλτούρα και εκπαίδευση των κληρωτών στρατιωτικών και των δυνάμεων εφεδρείας της ΕΦ, επηρεάζουν σημαντικά τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης κινήσεων της Δύναμης και είναι εις γνώση των αρμοδίων αρχών.

Ακριβώς λόγω αυτών των σοβαρών ελλείψεων και αδυναμιών στον συγκεκριμένο τομέα, η Εθνική Φρουρά και γενικά, η Κοινότητα Πληροφοριών της Δημοκρατίας, υστερεί σε ζητήματα Intelligence, Surveillance και Reconnaissance. Η επάρκεια σε ζητήματα ISR κρίνει σε σημαντικό βαθμό την αμεσότητα, ποιότητα και εγκυρότητα των πληροφοριών οι οποίες επηρεάζουν τις όποιες (πολιτικές, στρατιωτικές και άλλης φύσεως) κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ειδικά τώρα, που η κυβέρνηση Αναστασιάδη στοχεύει στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική. Η αδυναμία χρήσης μη-επανδρωμένων αεροσκαφών και δορυφορικού φωτογραφικού υλικού, καθιστά την τοποθέτηση θερμικών καμερών μονόδρομο.

Γνωρίζουμε ότι πριν ορισμένα χρόνια είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για ενίσχυση των δυνατοτήτων παρατήρησης και παρακολούθησης της Πράσινης Γραμμής με θερμικές κάμερες. Σε όποια φάση και να βρίσκεται το εθνικό μας θέμα, η Εθνική Φρουρά αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση του κράτους, η οποία πρέπει να προστατευτεί και να αναβαθμιστεί ανάλογα. Ευελπιστούμε για δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.

Πηγή: http://nstylianou.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.