Περικοπή χρηματοδότησης του GCV, προς ομάδα μάχης πεζικού 6 ανδρών ο Στρατός των ΗΠΑ

Ο Στρατός των ΗΠΑ εγκαταλείπει το υπερβολικά βαρύ GCV. (BAE Systems)

Στα μέσα Ιανουαρίου η χρηματοδότηση του Οχήματος Χερσαίας Μάχης (GCV) για το Δημοσιονομικό Έτος 2014 περικόπηκε από το Κογκρέσο από $592 εκατ. σε $100 εκατ, ουσιαστικά καταδικάζοντας το πρόγραμμα με την τρέχουσα μορφή του. Η εξέλιξη δεν ήταν αναπάντεχη, καθώς στα μέσα Νοεμβρίου ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού των ΗΠΑ σε καίριες θέσεις στο Πεντάγωνο δήλωσαν πως η απαίτηση οχήματος μάχης πεζικού επανέρχεται σε πρώιμη φάση επιστήμης και τεχνολογίας. Οι δύο υποψήφιοι ανάδοχοι του GCV, BAE Systems και General Dynamics Land Systems, ολοκλήρωσαν την Προκαταρκτική Ανασκόπηση Σχεδίασης (PDR) των οχημάτων τους αλλά δεν έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν πρωτότυπα. Έτσι διευκολύνεται προγραμματικά και πολιτικά η επάνοδος του προγράμματος σε φάση Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), αντί της Μηχανικής και Κατασκευαστικής Ανάπτυξης (EMD) όπου βρίσκεται σήμερα.

Στο ετήσιο σεμινάριο ανωτάτων αξιωματικών στις 20 Νοεμβρίου 2013 η ηγεσία του Στρατού των ΗΠΑ αποκάλυψε πως εξετάζεται για πρώτη φορά η περικοπή της σύνθεσης των ομάδων μάχης πεζικού, από τους 9 στρατιώτες ακόμη και σε 6, ενώ ορισμένες διαφάνειες παρέπεμπαν σε οχήματα μάχης πεζικού βάρους 30t, αντί των 68t του GCV. Η ηγεσία διακήρυξε πως στόχος της είναι η μείωση του μεγέθους των μονάδων και σχηματισμών, σε συνδυασμό με την αύξηση της μαχητικής ικανότητας και της ισχύος πυρός τους, για μεγαλύτερη οικονομία και εκστρατευτική δυνατότητα. Η τελευταία απαίτηση προκύπτει από το γεγονός πως στο μέλλον ο Στρατός των ΗΠΑ θα διατηρεί ελάχιστες δυνάμεις στο εξωτερικό. Η ικανότητα ταχείας ανάπτυξης δυνάμεων σε «θερμά» σημεία ανά τον κόσμο θα είναι καίρια στις μελλοντικές συρράξεις. Η ταχύτητα μπορεί να δράσει αποτρεπτικά για τους αντιπάλους, ενώ οι δυνάμεις ταχείας ανάπτυξης παρέχουν στην πολιτική ηγεσία πρόσθετο χρόνο λήψης αποφάσεων, για την εκμετάλλευση των αδυναμιών του αντιπάλου.

Ένας στρατηγός δήλωσε πως ο Στρατός είναι υπερβολικά βαρύς και εξαρτημένος από το Ναυτικό και την Αεροπορία για να μεταφέρει δυνάμεις ανά τον κόσμο. Η απάντηση είναι η προσαρμογή των βαρέων δυνάμεων σε μικρότερα, ικανότερα σύνολα, διαφορετικά θα απαιτούνται εβδομάδες για οποιαδήποτε μεταφορά στο εξωτερικό, ειδικά καθώς το Ναυτικό και η Αεροπορία μειώνουν τις ικανότητες στρατηγικών μεταφορών τους.

Δεν αρκεί όμως να φθάσουν οι δυνάμεις στο θέατρο επιχειρήσεων. Αυτό που ανησυχεί εξίσου τον Στρατό των ΗΠΑ είναι η σύνθεση και η μαχητική ικανότητα των δυνάμεων αυτών. Η συρρίκνωση του διαθέσιμου προϋπολογισμού θα σημάνει μια πενταετή αναβολή στην εισαγωγή πραγματικά επαναστατικών τεχνολογιών, ενώ στο μεταξύ θα αξιοποιούνται καινοτομικά τα διαθέσιμα μέσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το GCV, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει μια πλήρη ομάδα μάχης πεζικού, με αποτέλεσμα οι δύο ανταγωνιστικές υποψηφιότητες να υπερβαίνουν το βάρος του άρματος μάχης M1 Abrams. Συγκριτικά, το Bradley των 33t μπορεί να μεταφέρει 7 στρατιώτες, ενώ το τροχοφόρο 8×8 Stryker μία πλήρη ομάδα μάχης πεζικού. Μία διαφάνεια παρουσίασης εμφάνιζε το όραμα για τον Στρατό των ΗΠΑ το 2030, περιλαμβάνοντας ένα όχημα μάχης πεζικού βάρους 30t.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Στρατός των ΗΠΑ επιδιώκει να διατηρήσει την ικανότητα των βαρέων δυνάμεων για ανατροπή καθεστώτων, εξαιτίας του αποτρεπτικού της δυναμικού.

hellenicdefence.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.