Περιμένει τη Socar το ΤΑΙΠΕΔ, οι Αζέροι δεν έχουν υποβάλει ακόμη επίσημη προσφορά

Εγγυητική επιστολή, γνωμάτευση ΡΑΕ και έγκριση των ΕΛΠΕ, προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Οι Αζέροι δεν έχουν υποβάλει ακόμη επίσημη προσφορά. Στη φωτογραφία οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη νήσο Ρεβυθούσα. (Φωτ: Nαυτεμπορικη)

Με μια λιτή ανακοίνωση, που εκφράζει την ικανοποίηση του διοικητικού συμβουλίου για την ενημέρωση που είχε από τη βελτιωμένη προσφορά της Socar για τον ΔΕΣΦΑ, αντί της αναμενόμενης κατακύρωσης του διαγωνισμού, όπως είχε προϊδεάσει νωρίτερα, εμφανίστηκε χθες το ΤΑΙΠΕΔ. Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει επίσης ότι το Δ.Σ. «δρομολόγησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό ο διαγωνισμός». Πηγές του Ταμείου ανέφεραν ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε διάστημα μιας με δύο εβδομάδων. Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν χθες ότι απομένουν τρία καθαρά τυπικά θέματα για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Διευκρίνιζαν ότι αναμένεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής που να ανταποκρίνεται στο νέο ύψος του προσφερόμενου τιμήματος, μια γνωμάτευση της ΡΑΕ που να πιστοποιεί ότι κάποιοι όροι της συμφωνίας είναι συμβατοί με τους κανονισμούς λειτουργίας της αγοράς και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και η έγκριση της προσφοράς από το Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, το οποίο διαθέτει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση το 35% της συμμετοχής του στον ΔΕΣΦΑ. Κύκλοι των ΕΛΠΕ, ωστόσο, τόνιζαν χθες στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”  ότι «το Δ.Σ. θα συνεδριάσει όταν θα έχει στα χέρια του την επίσημη βελτιωμένη προσφορά της Socar» και κατηγορηματικά δήλωναν ότι η μόνη επίσημη δεσμευτική προσφορά που έχουν είναι η αρχική.

Εξαιρετικά σημαντική και όχι απλώς τυπική θεωρείται από άλλες πηγές και η αναμενόμενη γνωμάτευση της ΡΑΕ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Socar θέτει πιεστικά αίτημα δέσμευσης του ΤΑΙΠΕΔ για τη δυνατότητα «άσκησης ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής», που θα της επιτρέψει να κάνει γρήγορη απόσβεση της επένδυσής της. Αυτό σημαίνει δυνατότητα αυξήσεων κατά το δοκούν στα τέλη διέλευσης των δικτύων φυσικού αερίου. Το ύψος των τελών αυτών που μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή ελέγχεται από τη ΡΑΕ με βάση τους Κώδικες Λειτουργίας της αγοράς που στηρίζονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ και τη ΡΑΕ να αναζητούν «παράθυρο» στους Κώδικες ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των Αζέρων. Πρόκειται για μια αντίστοιχη διαχείριση με αυτή που προηγήθηκε στην περίπτωση της Gazprom και της ΔΕΠΑ που εκπορεύεται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει κάποιο αποτέλεσμα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και τα προβλήματα στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη δεσμευθεί απέναντι στη Socar, προκειμένου η αζερική εταιρεία να βελτιώσει το τίμημα από τα 305 εκατ. ευρώ αρχικά στα 400 εκατ. ευρώ στα εξής:

  1. Οτι τα μελλοντικά έσοδα του ΔΕΣΦΑ από τα τέλη διέλευσης δικτύων έχουν υπολογιστεί σωστά.
  2. Οτι η απόδοση των ίδιων κεφαλαίων του ΔΕΣΦΑ (10,9%) θα της επιτρέψει να ανακτήσει μια σειρά από κόστη, όπως για παράδειγμα ποσά που θα δαπανήσει για απαλλοτριώσεις γαιών προκειμένου να αναπτύξει νέα δίκτυα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
  3. Οτι θα μπορέσει να ανακτήσει δαπάνες που σχετίζονται με θέματα προσωπικού.
  4. Οτι η Socar θα εισπράξει τα περίπου 46 εκατ. ευρώ που οφείλει η ΔΕΠΑ στον ΔΕΣΦΑ για τα τέλη χρήσης δικτύου. Επίσης διαβεβαιώθηκε η Socar ότι το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ δεν θα επηρεάσει την καθαρή της θέση.

Σε αυτό το κλίμα των διαπραγματεύσεων, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», την επανεμφάνισή της έκανε η ρωσική εταιρεία Sintez για να δηλώσει το ενδιαφέρον της για την εξαγορά-πακέτο της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ. Στελέχη της Sintez, που την προηγούμενη εβδομάδα μετέφεραν το ενδιαφέρον τους στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γ. Εμίρη, επισκέφθηκαν για δεύτερη φορά τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, για να επαναλάβουν ότι το ενδιαφέρον τους παραμένει. Το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Sintez ότι ο ΔΕΣΦΑ έχει κλείσει με τη Socar και τα στελέχη της ρωσικής εταιρείας αποχώρησαν χωρίς να γίνει σαφές εάν εξακολουθούν να ενδιαφέρονται μόνο για τη ΔΕΠΑ.

«Η επαναφορά του ενδιαφέροντος της Sintez εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας είναι στα όρια της απρέπειας και της αγένειας» σχολιάζει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, που αποδίδει τη στάση της ρωσικής εταιρείας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει σύγχυση και ανασφάλεια στην πλευρά των Αζέρων για τις προθέσεις της Ελλάδας σε σχέση με τον ΔΕΣΦΑ. «Για εμάς είναι σαν μη γενόμενη» τονίζει το ίδιο στέλεχος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό διευκρινίστηκε και στους Αζέρους από την ελληνική κυβέρνηση.

Αλλες πηγές, πάντως, υποστήριζαν χθες ότι το ενδιαφέρον της Sintez μόνο για τη ΔΕΠΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί εκτός διαδικασίας, δεδομένου ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει κηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό άγονο.

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση του «ντιλ» με τη Socar για τον ΔΕΣΦΑ μετατίθεται χρονικά για μετά τις αποφάσεις του Μπακού και της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ για τον αγωγό που θα μεταφέρει το αζερικό αέριο στην αγορά της Ευρώπης, που αναμένονται στις 28 Ιουνίου. Η επιλογή του Tap έναντι του Nabucco ή όχι ίσως τελικά να κρίνει και την τύχη του ΔΕΣΦΑ.

Της Χρυσας Λιαγγου

kathimerini.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.