Περισσότερα οχήματα Rosomak για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πολωνίας

KTO Rosomak του Πολωνικού Στρατού με μικρές προπέλες στο πίσω μέρος του οχήματος. (Φωτ: wikimedia.org)

Η Πολωνία επέκτεινε την άδεια κατασκευής 307 επιπρόσθετων θωρακισμένων οχημάτων Patria AMV (Rosomak-Wolverine) τα οποία θα αυξήσουν το συνολικό στόλο της στα 994.

To Σάββατο 13 Ιουλίου, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Πολωνίας Janusz Piechociński επισκέφτηκε το Μονάδα Αμυντικών Μηχανημάτων WZM στο Siemianowice, το Πολωνικό εργοστάσιο κατασκευής του θωρακισμένου οχήματος Rosomak (Wolverine).

Τον Αν. Πρωθυπουργό συνόδευε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξοπλισμών και Εκσυγχρονισμού, Waldemar Skrzypczak.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Piechociński δήλωσε πως το υπουργείο Άμυνας θα εντείνει τις δραστηριότητες προώθησης του οχήματος στις διεθνείς αγορές.

Με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της πολωνικής WZM SA και της φιλανδικής εταιρείας Patria Land Systems για την επέκταση της αδείας παραγωγής, πώλησης, αναβάθμισης και τροποποίησης μέχρι το 2023 των θωρακισμένων οχημάτων AMV, αλλά και με την υπογραφή της Συμφωνίας Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, η WZM αποκτά, επίσης, τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πλήρη κύκλο συντήρησης των οχημάτων AMV.

Για την WZM, η σύμβαση σημαίνει νέες παραγγελίες και την ευκαιρία επέκτασης του κύκλου εργασιών της.

Τα AMV έχουν παραδοθεί στη 12η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στο Szczecin, στη 17η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στο Międzyrzecze και στο Απόσπασμα της Πολωνικής Στρατονομίας στο Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή, ο Πολωνικός Στρατός διαθέτει συνολικά 570 οχήματα Rosomak, τα υπόλοιπα 117 οχήματα πρόκειται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2013.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπογράφτηκε την 13 Ιουλίου, ο Πολωνικός Στρατός πρόκειται να παραλάβει 307 επιπλέον οχήματα μέχρι το 2018. Τα νέα Wolverine θα ενταχθούν, μαζί μετά υπόλοιπα, στη 21η Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mGYAO_8xhjg]

Δεδομένης της πολύ καλής εμπειρίας που απέκτησε η Πολωνία με το AMV, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων που έχουν αναπτυχθεί σε πραγματικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Πολωνικό υπουργείο Άμυνας έκρινε αναγκαίο να συνεχίσει τον επιπλέον εξοπλισμό ταγμάτων μ’ αυτή την έκδοση του οχήματος.

Σύμφωνα με την αρχική σύμβαση, ο Πολωνικός Στρατός επρόκειτο να παραλάβει 690 τροχοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού AMV/Rosomak (Wolverine), εκ των οποίων 313 εξοπλισμένα με το επανδρωμένο πύργο HitFirst-30P της OTO Melara, 96 από αυτά θα διαθέτουν πυραύλους Spike-LR, 125 θα είναι οπλισμένα με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, 78 διοικητικά οχήματα, 41 ασθενοφόρα οχήματα, 34 οχήματα υποστήριξης, 23 οχήματα ΚΔΠ, 22 οχήματα μηχανικού, 17 οχήματα αναγνώρισης ΧΒΡΠ και 5 αναγνωριστικά οχήματα μηχανικού.

Επίσης, περιλαμβάνονται 32 τριαξονικες (6Χ6) αναγνωριστικές εκδόσεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.