Πλήρως επιχειρησιακή η πρώτη Ρωσική Μεραρχία διηπειρωτικών πυραύλων

O Ρωσικός θερμοπυρηνικός, διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-24 Yars κατά τη μετακίνηση του προς την βάση στρατηγικών πυραύλων κοντά στη πόλη του Teykovo, περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας, 22 Σεπτεμβρίου 2011 (Φωτογραφία: abcnews)

Η Ρωσική μεραρχία διηπειρωτικών πυραύλων Teykovo, με έδρα την κεντρική Ρωσία, έχει πλήρως εξοπλιστεί με προηγμένα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Topol-M και Yars.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti (RN) το οποίο επικαλούμενο την ανακοίνωση τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012, λέει πως η μεραρχία Teykovo είναι η πρώτη μεραρχία στρατηγικών διηπειρωτικών πυραύλων που έχει εξοπλιστεί πλήρως με αυτοκινούμενα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων. Δυο συντάγματα της μεραρχίας Teykovo έχουν εξοπλιστεί με τα συστήματα Topol-M καθώς τα άλλα δύο συντάγματα έχουν αποκτήσει τα συστήματα Yars.

Το πυραυλικό σύστημα Yars είναι οπλισμένο με τον πολλαπλής κεφαλής διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-24, ο οποίος έχει πολύ καλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες από ότι το Topol-M (Stalin SS-27).

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας,το 2012 δύο ακόμη μεραρχίες πυραύλων έχουν ξεκινήσει την παραλαβή του συστήματος Yars, η μεραρχία Novosibirsk στη Σιβηρία παραλαμβάνει το αυτοκινούμενο σύστημα Yars, ενώ η μεραρχία Kozelsk στην κεντρική Ρωσία εξοπλίζεται με την έκδοση του συστήματος που διαθέτει επίγεια σιλό πυραύλων.

Η Διοίκηση Στρατηγικών Πυραύλων (SMF) της Ρωσίας ανακοίνωσε πέρυσι ότι τα συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Topol-M και RS-42 πρόκειται να είναι οι στυλοβάτες του επίγειου τμήματος της πυρηνικής τριάδας και θα αντιπροσωπεύουν όχι λιγότερο από το 80% του οπλοστασίου του SMF για το 2016.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.