Πληρώσαμε το υπερόπλο από την Αρμενία δυο φορές!

Πρόκειται για τη σύμπραξη που είχε κάνει το 1999 η τότε ΠΥΡΚΑΛ με τη LAZERA YIN TEKHNIKA του Ερεβάν, με σκοπό την ανάπτυξη συστημάτων laser και αρχικό κόστος 2,5 δισ. δραχμών. Ωστόσο το ποσό, αν και είχε εξοφληθεί, επανεμφανίστηκε ως χρωστούμενο το 2001, αφού οι ημερομηνίες στα γραμμάτια είσπραξης είχαν πλαστογραφηθεί. Και προφανώς καταβλήθηκε ξανά. (zabielin)

Τις τελευταίες εβδομάδες οι πύλες του Κορυδαλλού έχουν… ανοίξει διάπλατα ώστε να «υποδεχτούν» επιχειρηματίες, οι οποίοι προφυλακίζονται για υποθέσεις διακίνησης «μαύρου χρήματος» από εξοπλιστικά προγράμματα. Και έπεται συνέχεια.

Διότι μετά τον Θωμά Λιακουνάκο, που οδηγήθηκε στη φυλακή για τα ιπτάμενα ραντάρ Embraer και τον Kωνσταντίνο Δαφέρμο, που συνελήφθη για τα αντιαρματικά τύπου Kornet, στα γραφεία των ανακριτών Διαφθοράς έχουν πάρει… σειρά προτεραιότητας και άλλοι «καυτοί» φάκελοι οπλικών συστημάτων!

Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει την άγνωστη δικογραφία για την υπόθεση του υπερόπλου λέιζερ από την… Αρμενία, όπως αποκαλούνταν στην «πιάτσα» των εξοπλιστικών, η οποία αφορά μία από τις πιο σκοτεινές πτυχές τέτοιων προγραμμάτων, για την οποία οι φερόμενοι ως δράστες αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που επισύρουν ακόμη και ισόβια, βάσει του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Πρόκειται για υπόθεση που παρέμενε επί σχεδόν 11 χρόνια στα… αζήτητα της Δικαιοσύνης και αφορά σύμβαση τεχνογνωσίας του τότε Επιτελείου Υπουργού Εθνικής Αμυνας (ΕΠΥΕΘΑ), της ΠΥΡΚΑΛ και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΔΑΒΕΤ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το εξωφρενικό είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο φέρεται ότι πλήρωσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα δύο φορές!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, την οποία χειρίζεται ανακριτής Διαφθοράς, την περίοδο 1999-2001 οι κατηγορούμενοι γνωστοί και άγνωστοι φέρονται ότι ιδιοποιήθηκαν ποσό 2,5 δισ. δρχ., που αφορούσε σύμβαση μεταξύ της ΓΔΑΒΕΤ -υπό την εποπτεία του ΥΕΘΑ- και της ΠΥΡΚΑΛ σχετικά με την αγορά τεχνογνωσίας και τη χρήση της από την κρατική βιομηχανία, με σκοπό την απόδοσή της σε ελληνοαρμενική εταιρεία.

Οι όροι της συμφωνίας

Η υπόθεση διαδραματίστηκε κυρίως επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, όταν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στις 30 Ιουνίου 1999, υπέγραψε σύμβαση 15ετούς διάρκειας (1999-2013), προκειμένου η τότε ΠΥΡΚΑΛ -που μετέπειτα ενσωματώθηκε στα ΕΑΣ- να ιδρύσει μαζί με την εταιρεία LAZERAYIN TEKHNIKA (LT), την εταιρεία LT-PYRKAL (LT-P) με έδρα το Ερεβάν της Αρμενίας.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η ελληνική εταιρεία θα αγόραζε από την αρμενική και θα μεταβίβαζε στο νέο ελληνοαρμενικό σχήμα τεχνογνωσία ύψους περίπου 2,5 δισ. δραχμών, την οποία -όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, που διερευνά η ανάκριση- πληρώσαμε δύο φορές, καθώς το συγκεκριμένο ποσόν εκταμιεύτηκε δις! Η νέα εταιρεία είχε σκοπό να αναπτύξει πρόγραμμα κατασκευής οπτικών – ηλεκτροοπτικών εξαρτήματων και κρυστάλλων laser καθώς και συστήματων laser ισχύος για αμυντική, βιομηχανική και ιατρική χρήση.

Συνολικά είχαν συμφωνηθεί να προχωρήσουν εννέα προγράμματα ύψους 5.593.195 δολαρίων. Το πιο σημαντικό ήταν το πρόγραμμα νούμερο 4, που αφορούσε την «Παραγωγή Ειδικού Οπλικού Συστήματος Α». Για το πρόγραμμα αυτό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, στο πλαίσιο των Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής (ΧΕΠ) πληρώθηκαν στην ΠΥΡΚΑΛ από τον Λόχο ΕΠΥΕΘΑ τρία γραμμάτια, που αφορούσαν ποσόν περίπου 2,5 δισ. δραχμών, σημερινή αναλογία σε ευρώ περίπου 7 εκατ.

Μετά την πληρωμή, τα ΧΕΠ έπρεπε να καταστραφούν ως απόρρητες δαπάνες, καθώς αφορούσαν απόρρητο πρόγραμμα. Αντί όμως να καταστραφούν, φαίνεται ότι πληρώθηκαν για… δεύτερη φορά, καθώς πλαστογραφήθηκαν οι ημερομηνίες τους. Ετσι, ενώ εξοφλήθηκαν το 1999, επανεμφανίστηκαν ως χρεωστούμενα το 2001. Και προφανώς ξαναπληρώθηκαν!

Η αποκάλυψη

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν άλλαξε η υπηρεσία, η οποία διαχειριζόταν τα συγκεκριμένα κονδύλια. Οταν ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Οικονομικού Σχεδιασμού Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΓΟΣΑΕ), τον Ιούλιο του 2003, διαπιστώθηκε ότι είχαν πλαστογραφηθεί οι ημερομηνίες στα γραμμάτια είσπραξης. Για την υπόθεση είχαν ασκηθεί αρχικά ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Τις διώξεις είχε ασκήσει ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών και σημερινός οικονομικός εισαγγελέας Παν. Αθανασίου, περαιώνοντας την έρευνα δύο δικογραφιών, στις οποίες συμπεριελήφθησαν και στοιχεία που προσκόμισαν αυτοβούλως οι εισαγγελείς Στρατοδικών Νικ. Μακρής και Σωτ. Κίρκος, οι οποίοι είχαν διενεργήσει στρατιωτική ποινική έρευνα.

Οι ποινικές διώξεις αφορούσαν την πλαστογραφία των ΧΕΠ μέσω των οποίων κάποιοι ιδιοποιήθηκαν ποσό περίπου 2,5 δισ. δρχ., που αφορούσε τη σύμβαση μεταξύ της ΓΔΑΒΕΤ -υπό την εποπτεία του ΥΕΘΑ- και της ΠΥΡΚΑΛ σχετικά με την αγορά τεχνογνωσίας και τη χρήση της από την κρατική βιομηχανία με σκοπό την απόδοσή της σε ελληνοαρμενική εταιρεία. Επειδή οι δράστες τότε ήταν άγνωστοι, ο εισαγγελέας είχε ασκήσει τις διώξεις κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να προσωποποιηθούν στην ανάκριση.

Στη συνέχεια, από τα στοιχεία της έρευνας οι κατηγορίες φέρονται να προσωποποιήθηκαν, καθώς στο στόχαστρο του ανακριτή Διαφθοράς έχουν μπει μέχρι τώρα περίπου 10 πρόσωπα, απόστρατοι και εν ενεργεία στρατιωτικοί από το τότε επιτελείο του υπουργού Αμυνας, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν ήδη απολογηθεί.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

• Υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση κατά του Δημοσίου.

• Πλαστογραφία, νόθευση μετά χρήσεως κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση κατά του Δημοσίου.

• Ψευδή βεβαίωση κατά συναυτουργία, κατά του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», από την έρευνα που έχει διενεργήσει μέχρι τώρα ο ανακριτής Διαφθοράς, ο οποίος χρεώθηκε τη δικογραφία, φαίνεται ότι την επίμαχη περίοδο συνέβαιναν εξωφρενικά πράγματα στο ΕΠΥΕΘΑ. Ενα από αυτά, που διερευνάται από την ανάκριση, είναι το πώς εξαφανίστηκε το πρόχειρο βιβλίο, όπου σημειώνονταν όλες οι απόρρητες δοσοληψίες του υπουργείου Αμυνας, οι οποίες πληρώνονταν με μετρητά. Εύλογα γεννώνται τα ερωτήματα: Ποιος το εξαφάνισε, γιατί και ποιες υποθέσεις αφορούσε;

Για την υπό διερεύνηση δικογραφία, ο ανακριτής Διαφθοράς παρήγγειλε τη διενέργεια γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης στα χρηματικά εντάλματα πληρωμής, το αποτέλεσμα της οποίας δικαίωσε τις κατηγορίες, καθώς διαπίστωσε ότι έχουν «πειραχτεί» οι ημερομηνίες πληρωμής.

Αρση τραπεζικού απορρήτου

Παράλληλα, από τον ανακριτή Διαφθοράς διατάχτηκε άρση τραπεζικού απορρήτου των εμπλεκόμενων προσώπων, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς δεν βρέθηκαν αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς των εμπλεκομένων. Οπως είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» δικαστικές πηγές, «μακάρι να γνωρίζαμε λογαριασμούς των κατηγορουμένων σε τράπεζες του εξωτερικού. Τώρα για το μόνο που είμαστε βέβαιοι είναι ότι τα χρήματα που χάθηκαν, έφυγαν με βαλίτσες…».

Οι τέσσερις εκ των κατηγορουμένων, που απολογήθηκαν, αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν ότι δεν έχουν χαθεί χρήματα και επίσης ότι δεν πληρώθηκαν δύο φορές τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απολογίες τους προσπάθησαν να δικαιολογηθούν αναφερόμενοι σε απόρρητες δαπάνες, οι οποίες καταγράφονταν σε σημειωματάριο, το οποίο χάθηκε. Και κάπως έπρεπε να τις δικαιολογήσουν…

Συγκεκριμένα ισχυρίστηκαν ότι «πολλές φορές εκταμιεύονταν χρηματικά ποσά, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες πιστώσεις. Και εκ των υστέρων έψαχναν τον τρόπο να τις καλύψουν. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην προκειμένη περίπτωση, όπου καταστράφηκαν άλλα τιμολόγια, που αφορούσαν άλλες δαπάνες και για να τις δικαιολογήσουν, πλαστογραφήθηκαν τα συγκεκριμένα γραμμάτια»…

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
[email protected]

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Απαντήσεις

  1. Το θέμα είναι… τελικά αυτα τα λεφτά πιάσανε καθολου τόπο? Πήραμε κάτι αποδεδειγμένης αξίας? Το απορρητη δαπάνη με κινεί πάντως λιγο το ενδιαφέρον. Το απορρητο θα το ανέμενα για τιποτα εξοπλισμούς crypto, electronic warfare κλπ… οχι ομως για κατι σχετιζόμενο με laser.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.