Πλησιάζει το τέλος του Ισπανικού αεροπλανοφόρου

Principe de Asturias
Το Ισπανικό αεροπλανοφόρο Principe de Asturias (Φωτογραφία: Wikipedia)

Το πολεμικό ναυτικό της Ισπανίας εξετάζει να παροπλίσει το αεροπλανοφόρο Principe de Asturias, καθώς και έξι φρεγάτες κλάσης Santa Maria.

Τα πλοία θα παραμείνουν σε κατάσταση “μακροχρόνιας αποστρατείας” με το σκεπτικό ότι θα μπουν σε ενεργό υπηρεσία στο μέλλον.

Ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς τον παροπλισμό των πλοίων. Και επισημαίνουν ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί και ότι τα πλοία καταστρέφονται γρήγορα όταν δεν είναι εν χρήση.

Η ηλικία των πλοίων θα απαιτήσει σημαντικές ανακατασκευές για να επιστρέψουν στην ενεργό υπηρεσία και αυτό δεν είναι οικονομικά αποδοτικό.

Το 2018 το Principe de Asturias θα είναι 30 χρονών, το συνηθισμένο όριο ζωής ενός πολεμικού πλοίου.

Πριν από εννέα χρόνια ήταν να γίνουν εργασίες ανακατασκευής οι οποίες δεν γίνανε ποτέ, λόγο του κόστους των 400 εκ δολαρίων ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή το αεροπλανοφόρο χρειάζεται εκτεταμένες επισκευές και ενα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του είναι τεχνολογικά ξεπερασμένο. Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικές δαπάνες της Ισπανίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν μειωθεί περίπου κατά 25 τοις εκατό.

Οι μέρες πλεύσης των πλοίων μειώθηκαν από 49 στις 40 και η χορήγηση καυσίμου μειώθηκε κατά 44%.

Οι δραστηριότητες του Principe de Asturias, είναι πλέον πολύ περιορισμένες και το αεροπλανοφόρο δεν συμμετέχει σε διεθνείς ασκήσεις.

Μια από τις εγχώριες ασκήσεις που συμμετείχε έγινε κοντά στη ναυτική βάση Rota, είναι αυτή που διοργανώθηκε το προηγούμενο μήνα στο κόλπο Cadiz για να πιστοποιηθούν οι πιλότοι στην από-προσγειωση με το μαχητικό αεροσκάφος Harrier.

Αξιωματικοί του Ισπανικού ναυτικοί αποκάλυψαν ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το αεροπλανοφόρο Principe de Asturias θα πρέπει να αποφασιστεί από το “μεγαλύτερο πολιτικό επίπεδο”.

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν, ότι είναι το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ισπανίας και ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας, και ότι η παρουσία του σε μία περιοχή σύγκρουσης θα είναι ενα από τα πιο πειστικά πολιτικά μηνύματα που θα μπορούσαν να σταλούν.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.