ΠΝ: LOI στην Ολλανδία για δυο “M” Karel Dorman και έξι ναρκοθηρευτικά τύπου “Alkmaar”

Υπ. άμυνας Ολλανδίας: Φρεγάτα κλάσης Karel Doorman, HNLMS Van Amstel (F831)

Πηγή: defence-point.gr

Το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά “μεθ’ ορμής ακαθέκτου” στην προσπάθεια ανανέωσης των μονάδων επιφανείας στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού. Όπως πληροφορείται το Defence-Point, το Πολεμικό Ναυτικό απέχει κυριολεκτικά ώρες ή κάποιες λίγες ημέρες για να στείλει, εάν δεν έχει σταλεί ήδη, “Επιστολή διατύπωσης πρόθεσης” (LOI: Letter of Intent) στην Ολλανδία, με την οποία θα ζητά και επίσημα συζητήσεις για την προοπτική απόκτησης καταρχήν δύο φρεγατών “M” (τύπου Karel Doorman), αλλά και έξι ναρκοθηρευτικών τύπου “Alkmaar”.

Ωστόσο, θα ήταν λανθασμένο να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι οι εξελίξεις με τις μεταχειρισμένες φρεγάτες των Ολλανδών -και ενδεχομένως τις δυο των Βέλγων με τους οποίους η Ολλανδία έχει επί της ουσίας κοινό αμυντικό σχεδιασμό- θα είναι άμεσες. Οι συζητήσεις έχουν προηγηθεί στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου των δυο Ναυτικών, τόσο στο πλαίσιο της εξαιρετικής διμερούς συνεργασίας όσο και σε αυτό της υποψηφιότητας ολλανδικής σχεδίασης φρεγάτας στη διαδικασία που ολοκληρώθηκε.

Όπως διευκρινίζουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, η αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη έχει οδηγήσει σε πολυετή αγαστή συνεργασία, η οποία διευκολύνει τις συζητήσεις. Υπάρχει μεγάλη κατανόηση ανάμεσα στις δυο πλευρές και θετική προδιάθεση, η οποία δεν επηρεάζεται από τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται στις οποίες Επιτελείς και πολιτική ηγεσία συνεκτιμούν πλήθος παραμέτρων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις στο σκέλος που αφορούν τα ναρκοθηρευτικά τύπου “Alkmaar” μπορούν να καταλήξουν πολύ νωρίτερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εν λόγω σκάφη βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και ενδεχόμενη απόκτηση με προνομιακούς όρους θα αποδώσει άμεσα στο επιχειρησιακό επίπεδο.

Ναρκοθηρευτικό HNLMS Schiedam

Οι πηγές του Ναυτικού διευκρίνιζαν με νόημα ότι η άμεση επίλυση των προβλημάτων μπορεί να έχει προτεραιότητα, συνεχίζει όμως τη μελέτη κάθε προσφερόμενης τεχνολογικής λύσης νέας γενιάς (βλ. μη επανδρωμένα), ώστε ο Κλάδος την κατάλληλη στιγμή να είναι έτοιμος.

Η καθυστέρηση σχετικά με τις “M” αναμένεται και λόγω των ξεκάθαρων προτεραιοτήτων του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ). Η αρχή έγινε με την απόφαση για τις γαλλικές φρεγάτες [email protected] της Naval Group των οποίων εκκρεμεί η κατάρτιση και υπογραφή της σύμβασης. Ακολουθεί η απόφαση για τις κορβέτες ώστε να αρχίσουν να ναυπηγούνται… μια ώρα αρχύτερα. Έπεται η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO 200, η οποία σχετίζεται ευθέως με την εναλλακτική λύση των Karel Doorman.

Το Ναυτικό έχει δύσκολες αποφάσεις να λάβει προσεχώς, πάντα σε σχέση όχι με το ευκταίο, αλλά το -οικονομικώς- εφικτό. Στο μυαλό των Επιτελών υπάρχει το πλαίσιο που ορίζεται από τις κύριες μονάδες επιφανείας που χρειάζονται για την επαρκή κάλυψη των επιχειρησιακών αποστολών. Αυτό σημαίνει ότι οι προαναφερθείσες προτεραιότητες σχετίζονται απολύτως μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, ο αριθμός και δευτερευόντως ο τύπος της κορβέτας που θα επιλεγεί, μαζί με τον οπλισμό που θα φέρουν, θα καθορίσει τις υπόλοιπες προς επίλυση ανάγκες. Σε αυτό το χρονικό σημείο θα κριθεί εάν πλέον συμφέρουσα οικονομικά και επιχειρησιακά λύση, είναι η επένδυση στον μερικό εκσυγχρονισμό αριθμού ή και όλων των MEKO 200, ή προσπάθεια απόκτησης αριθμού ή και των τεσσάρων “M”.

Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από το οικονομικό κόστος απόκτησης αλλά και διατήρησης σε υπηρεσία ενός “μεικτού” στόλου από τις υφιστάμενες MEKO 200 και τις “M” (χρήση ανταλλακτικών μιας ή δύο MEKO για την υποστήριξη όσων μείνουν σε υπηρεσία με παράλληλη απόκτηση π.χ. δύο “M”), ή διατήρηση μέσω εκσυγχρονισμού του συνόλου των MEKO 200, σε σύγκριση με τη θεωρητική προς το παρόν επιλογή ένταξης τεσσάρων Karel Doorman και απόσυρσης των MEKO.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη εξίσωση που περιλαμβάνει ποσοτικά στοιχεία που αφορούν το κόστος κάθε επιλογής. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση επισημοποίησης της επαφής με τους Ολλανδούς για τις φρεγάτες “M” και τα ναρκοθηρευτικά “Alkmaar”, σημαίνει ότι το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στον μικρότερο δυνατό χρόνο, μόλις διευκρινιστεί η συνολική εικόνα, επί τη βάσει των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.