Ποιος είναι ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, θείος του νέου υπουργού Οικονομικών – Οι μάχες στην Ηπειρο, στο Ρίμινι, στα Δεκεμβριανά

Μια ολόκληρη ιστορία. (imerisia.gr)

Ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, θείος του νέου τσάρου της οικονομίας, Ευκλείδη, γεννήθηκε στην Πρέβεζα την εποχή που η πόλη ήταν ακόμα υπό οθωμανική κατοχή, το 1897. Σε ηλικία 13 ετών, πήγε στην Αλεξάνδρεια για να συναντήσει τον αδελφό του που ζούσε εκεί. Στην Αλεξάνδρεια, τελείωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο. Κατόπιν πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1916.

Συμμετείχε στις μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στην Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος του 1940, τον βρήκε συνταγματάρχη επικεφαλής του 3/40 Συντάγματος Ευζώνων, το οποίο διακρίθηκε στην αναχαίτιση των Ιταλών στην Ήπειρο τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Στη Κυβέρνηση Γεωργίου Τσολάκογλου 1941, ανέλαβε γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση «Θέρος», που διοικούσε ο συνταγματάρχης Παναγιώτης Σπηλιωτόπουλος. Το 1943 διέφυγε στην Αίγυπτο και ανέλαβε την διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης Ελλήνων στρατιωτών στην Ισμαηλία. Ως έμπιστος της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 1944 ανέλαβε την διοίκηση της Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας, η οποία διακρίθηκε κατά την εισβολή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ιταλία και κυρίως κατά την κατάληψη του Ρίμινι (9–21 Σεπτεμβρίου 1944).

Ως διοικητής της Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας, επέστρεψε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1944 και συμμετείχε στα Δεκεμβριανά στις μάχες κατά του ΕΛΑΣ. Μετά τα Δεκεμβριανά, ανέλαβε την διοίκηση της ΙΙ Μεραρχίας Αθηνών. Το 1946, με την έναρξη του Εμφυλίου, προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε την διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων. Τον Απρίλιο του 1948 ανέλαβε διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού, για να προχωρήσει στις μεγάλες εκκαθαρίσεις στην Πελοπόννησο. Τον ίδιο χρόνο, ανέλαβε την διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού και συμμετείχε στις μάχες που οδήγησαν στην νίκη του εθνικού Στρατού κατά του Δημοκρατικού Στρατού.

Μετά τον εμφύλιο

Με το τέλος του Εμφυλίου, ο Τσακαλώτος ανέλαβε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και στις 31 Μαΐου 1951 ανέλαβε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ). Λίγες ημέρες πριν αναλάβει αρχηγός ΓΕΣ, ο Αλέξανδρος Παπάγος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πολιτευθεί ερχόμενος σε σύγκρουση με τον βασιλιά Παύλο. Ο βασιλιάς διέταξε τον Τσακαλώτο να συλλάβει τον Παπάγο, αλλά ο Τσακαλώτος αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαταγή. (Σ. Π. Ζερβός, εφημ. Το Βήμα, 11 Ιουνίου 2008). Ωστόσο, ο Τσακαλώτος ήταν αυτός που απεκάλυψε την δράση της παραστρατιωτικής οργάνωσης ΙΔΕΑ στον τότε υπουργό Στρατιωτικών Σοφοκλή Βενιζέλο. Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει σε ρήξη με τους αξιωματικούς του ΙΔΕΑ και τον Παπάγο. Αποστρατεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1952 με τον βαθμό του αντιστρατήγου, δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης Παπάγου.

Ως πρέσβης

Επί των πρώτων κυβερνήσεων Καραμανλή, διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι. Από την θέση αυτή, ο Τσακαλώτος έθεσε στον πρόεδρο της Γιουκοσλαβίας, Τίτο, τις ανησυχίες της Ελλάδας για την μετονομασία της προπολεμικής επαρχίας των Σκοπίων σε Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όμως οι προσπάθειες του Τσακαλώτου ήταν ατελέσφορες, επειδή προσέκρουσαν στα ανοίγματα της κυβέρνησης Καραμανλή προς την γιουγκοσλαβική ηγεσία.

Μετά το 1974

Αν και αντικομμουνιστής, ο Τσακαλώτος ουδέποτε υιοθέτησε ακροδεξιές ή φιλοδικτατορικές απόψεις. Μάλιστα, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης έγινε υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου, και έκανε γραπτή δήλωση στήριξης του ΠΑΣΟΚ στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του 1985 λέγοντας ότι αισθάνεται τον Ανδρέα σαν αδελφό του. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν θέλησε να γίνει μέλος του οικοδομικού συνεταιρισμού των αξιωματικών που απέκτησαν κατοικίες στον οικισμό Παπάγου. Μολονότι του παρεχωρήθησαν οικόπεδα στην περιοχή αυτή, ο Τσακαλώτος παραιτήθηκε του δικαιώματός του εκχωρώντας τα σε μέλη του συνεταιρισμού. Αρκέσθηκε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα τριάρι διαμέρισμα του σε πολυκατοικία της οδού Σούτσου 17 κοντά στην πλατεία Μαβίλη στην Αθήνα.

Απομνημονεύματα

Τα απομνημονεύματά του εκδόθηκαν σε διάφορα βιβλία και αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για την νεότερη Ελληνική Ιστορία. Η τελευταία του γενναία πράξη συνέβη στις 23 Μαΐου του 1984, όταν συναντήθηκε και έδωσε τα χέρια με τον άλλοτε αντίπαλό του Μάρκο Βαφειάδη εμπρός από τις κάμερες της Ιταλικής Τηλεόρασης (RAI), οπότε μεταξύ των δυο ανδρών διεμείφθησαν τα εξής. Τσακαλώτος: “Κάναμε λάθος τότε”, Βαφειάδης: “Μάλλον στρατηγέ μου…”, ενώ για τους χιλιάδες των νεκρών ανδρών τόσο του Εθνικού Στρατού, όσο και του ΔΣΕ συμφώνησαν ότι: “Ήσαν όλοι τους καλοί Έλληνες!”

Το τέλος

Πέθανε στις 15 Αυγούστου του 1989. Η σορός του ενταφιάσθηκε την επομένη στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών κοντά στο μνήμα της συζύγου του. Εγγονός του αδελφού του είναι ο σημερινός βουλευτής και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. (tribune.gr)

imerisia.gr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

3 Απαντήσεις

 1. Δεν τον διεταξε ακριβως να συλλαβει τον Παπαγο,πιο πολυ διερευνητικη ερωτηση ηταν, του στυλ “αν σας ζητουσα να τον συλλαβετε”.

  1. Λαθος απαντηση τσιμουχα(δεν το θυμομουν καλα και ανακαλω),μεταφερω τον σωστο διαλογο οπως τον αναφερει ο Σολων Γρηγοριαδης στο εργου του “Ιστορια της συγχρονης Ελλαδας 1941-1974”

   -Ακουσες στρατηγε οτι ο Παπαγος κατερχεται στην πολιτικη
   -Το ακουσα βεβαια-Αν ανησυχητε δια το στρατευμα,εγω αναλαμβανω να τηρηθη η πειθαρχια απολυτως.Δεν υπαρχει λογος ανησυχιας.
   -Δεν αμφιβαλλω αλλα δεν ενδιαφερομαι δι αυτο.Σας ερωτω.Πως κρινετετε την αποφασιν του στραταρχου να πολιτευθη.
   -Μα καθε Ελλην εχει δικαιωμα να λαβη μερος εις τας εκλογας.
   -Οχι.Αυτος δεν εχει δικαιωμα .Διατηρει τας υποχρεωσεις αξιωματικου εν ενεργεια και επρεπε προηγουμενος να λαβει την αδειαν μου,ως ανωτατου αρχηγου των ενοπλων δυναμεων.Να τον συλλαβετε διοτι δεν με ηρωτησε.
   -Αν συλλαβω τον στραταρχη,αυτο θα αποτελεση την μεγαλυτεραν δοκιμασιαν δια τον Θρονον και το Εθνος.Θα αντιλαμβανεσθε Μεγαλειωτατε τι σημαινει αυτο.
   -Εγω επαναλαμβανω .Πρεπει να τον συλλαβης.
   -Με εμενα δεν γινεται αυτο,Μεγαλειωτατε.
   -Καλα τοτε στρατηγε,Θα σκεφθω.

   Βεβαια και ο Παπαγος μολις εγινε πρωθυπουργος (μια ωρα μετα την ορκωμοσια του )κατευθυνθηκε οχι στο σπιτι του αλλα στο ΓΕΕΘΑ οπου ετοιμαζε την ανατροπη της στρατιωτικης ηγεσιας και αρχισε την ετοιμασια των διαταγματων.
   Οι στρατηγοι Τσακαλωτος,Γρηγοροπουλος,Πετζοπουλος, ηξεραν τι τους περιμενε και εσπευσαν να υποβαλουν παραιτηση.

   1. Πλήρης διαφάνεια,και σεβασμός στους Θεσμούς(με κεφαλαίο),και την δημοκρατική λειτουργία.
    Πάααντα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.