Ποιος θα κρατάει τα κβαντικά κλειδιά στο βασίλειο της τεχνητής νοημοσύνης;

Credit: By Pavel Chagochkin/Shutterstock

Καθώς Κίνα, Ρωσία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και άλλες χώρες συναγωνίζονται να αποκτήσουν το πλεονέκτημα στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), η κβαντική AI ίσως να είναι η επόμενη εξέλιξη, σύμφωνα με μια ομάδα ειδικών στην σύσκεψη AFCEA TechNet που έλαβε χώρα 16-19 Αυγούστου στην Αγκούστα στην Γεωργία, στις ΗΠΑ.

Η ομάδα γυναικών εμπειρογνώμων περιλάμβανε την συντονίστρια Κάρι Μακλίς, διευθύντρια του Federal Capture στο SANS Institute, την Στρατηγό Γιοχάνα Κλάϊμπορν, Υπαρχηγό Εθνοφρουράς των ΗΠΑ, Κέντρο Αριστείας Κυβερνοχώρου Εθνοφρουράς Στρατού των ΗΠΑ, την Αρλέν Εσπινάλ, Αντιπρόεδρο γραφείου Ικανοτήτων, Αναλύσεων, Αυτοματοποιήσεων, AI στην ManTech και την Γκοκίλα Ντοράϊ, επίκουρη καθηγήτρια στην Σχολή Επιστημών Υπολογιστών και Κυβερνοχώρου.

Οι γνώστριες συζήτησαν πάνω σε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, όπως ο διεθνής ανταγωνισμός για την κυριαρχία στην AI, την AI στις κυβερνο -στρατιωτικές επιχειρήσεις, τη δεοντολογική εφαρμογή της τεχνολογίας και τις προκαταλήψεις που συχνά υπάρχουν για τα προγράμματα AI.

Η Στρατηγός Κλάϊμπορν υπενθύμισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε ότι όποια χώρα ελέγχει την AI θα είναι ο κυρίαρχος του κόσμου, ότι Ρωσία και Κίνα περιλάμβαναν την AI στις αμυντικές στρατηγικές του 2017 και ότι η AI θεωρείται μια σημαντική τεχνολογία στο έντυπο στρατηγικής 2019 του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ.

Επίσης επικαλέστηκε το Stuxnet ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τεχνητής νοημοσύνης. «Έχεις ένα πρόγραμμα που είναι σε αναμονή, που μεταλλάσσονταν και άλλαζε, αναζητώντας το σωστό κομμάτι κώδικα με στόχο να απενεργοποιείς πυρηνικούς αντιδραστήρες ή τις φυγοκεντρικές μηχανές και κατόπιν να τις δίνεις εντολής να περιστρέφονται εκτός ελέγχου», εξήγησε. «Αυτό ήταν πριν από 10 χρόνια και παραπάνω. Αν είχαμε τη δυνατότητα -όχι εμείς ως ΗΠΑ- αλλά αν η τεχνολογία είχε τη δυνατότητα τότε πριν 10 χρόνια, και μπορούσαμε να τη διαμοιράσουμε σε όλες τις πλατφόρμες μας, που βρισκόμαστε τώρα, 10 χρόνια μετά;».

Κατά τη συζήτηση σχετικά με τη δεοντολογική εφαρμογή της τεχνολογίας στα προγράμματα AI, η Εσπινάλ τόνισε ότι άλλες χώρες δεν θέτουν τα ίδια όρια στην τεχνολογία όπως κάνουν οι ΗΠΑ, Αξιωματικοί του Στρατού των ΗΠΑ, για παράδειγμα, αποφάσισαν ότι οι ρομποτικές και AI τεχνολογίες θα περιλαμβάνουν πάντα έναν άνθρωπο μέσα στο κύκλωμα («in the loop») ώστε, όταν απαιτηθεί, να υπερκεράσει τα συστήματα.

«Κάτι που συνήθως δε σκεφτόμαστε συχνά ή δεν συζητάμε ανοιχτά, ειδικά ως επαγγελματίες του τομέα, είναι ότι αν και πάντα εργαζόμαστε για τη βελτίωση των μοντέλων, ή πάντα προσπαθούμε να συλλέξουμε βαθύτερες γνώσεις από στοιχεία πληροφορίων, αυτό για το οποίο δεν είμαστε ποτέ απαραίτητα άνετοι είναι να γνωρίζουμε ότι οι αντίπαλοι μας δεν τηρούν κανέναν κανόνα εμπλοκής όταν έχουν να κάνουν με την AI επειδή δεν υπάρχουν τέτοιοι», δήλωσε. «Αυτήν την στιγμή, αυτό δεν προσδιορίζεται, και σίγουρα δεν βλέπουμε αυτό να καθορίζεται στα επόμενα 5 με 10 χρόνια. Αυτό που βλέπουμε είναι ο πόλεμος στο ποιος θα μπορέσει να πέτυχει, από εθνική σκοπιά, την υπεροχή, την κυριαρχία στην AI».

Οι συζητήσεις για την ΑΙ βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Πολύ σύντομα η συζήτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει και την κβαντική τεχνητή νοημοσύνη, πρόσθεσε η Εσπινάλ. «Σήμερα έχουμε μια συζήτηση σχετικά με την ΑΙ και ακόμα προσπαθούμε να διακρίνουμε και να καταλάβουμε πως προχωράμε με τους κανόνες ώστε να την χρησιμοποιήσουμε μέσα σε συγκεκριμένους τομείς της κυβερνητικής μας ομπρέλας. Αυτό κάνουμε τώρα υπο μια υποτυπώδη προοπτική, αλλά πολύ σύντομα η συζήτηση για την ΑΙ πρόκειται να αρχίσει να μεταμορφώνεται και θα αρχίσει να γίνεται περισσότερη κβαντική».

Τότε η Εσπινάλ ερωτήθηκε ποιος θα κυριαρχήσει και θα «κρατάει τα κλειδιά του βασιλείου» με την κβαντική ΑΙ. «Ο μοναδικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να αρχίσει να προχωράει στην κβαντική κρυπτογραφία και την κβαντική AI. Με ποιο τρόπο εμείς ενισχύουμε την κβαντική πληροφορική ώστε να μπορούμε να είμαστε πρωτοπόροι; Αν και αυτήν την στιγμή, αυτή η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη υπό έρευνα και εξέλιξη και συνεχίζουμε να έχουμε αυτές τις υποτυπώδεις συζητήσεις, ασφαλώς βρίσκεται στο τραπέζι. Και αυτό ακριβώς μας λεει ότι οι ανταγωνιστές μας -οι εθνικοί ανταγωνιστές, Κίνα και Ρωσία- κάνουν επίσης το ίδιο πράγμα».

Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη συζήτηση για την δεοντολογία της AI, άλλες χώρες δεν κάνουν το ίδιο. «Καθώς, όλες εδώ, προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως να εφαρμόσουμε την AI και ποιος είναι ο ηθικός τρόπος για να προχωρήσουμε, αυτοί βρίσκονται ήδη εκεί. Δεν λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες ή τη δεοντολογία όπως εμείς, και σίγουρα δεν λειτουργούν με οποιοδήποτε κανόνα εμπλοκής», δήλωσε.

Η Στρατηγός Κλάϊμπορν πραγματοποίησε παρόμοια δήλωση. «Όταν αντιμετωπίζεις έναν αντίπαλο που δεν έχει φραγμούς – και υπάρχουν τα όρια που χρειαζόμαστε, προφανώς, για να τεθούν- αλλά όταν εισερχόμαστε στην περιοχή της AI, δεν γνωρίζω που πραγματικά είναι αυτά τα όρια. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε σχεδόν ομότιμους αντιπάλους που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία ή αυτήν την ικανότητα για να αποκτήσουν την κυριαρχία».

Η Στρατηγός επεσήμανε ότι η AI μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μια πραγματική σύγκρουση, να μειώσει τον αριθμό των Στρατιωτών που θα διακινδυνεύσουν, να μειώσει τον αριθμό απωλειών ανθρωπίνων ζωών και επίσης να μειώσει τις οικονομικές δαπάνες.

Η Εσπινάλ τόνισε τη σημασία των επιθετικών και αμυντικών συστημάτων AI. «Πρέπει να μπορούμε να τα οπλίζουμε με αμυντική και επιθετική AI ώστε να κατανοήσουμε ποια από τις δύο να χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με την κατάσταση. Δεν θα να είναι μια ενιαία προσέγγιση (one-size-fits-all)», δήλωσε. «Είναι ένας καταλύτης που ζει μέσα σε ένα είδος περιβάλλοντος ικανοτήτων πολλαπλών στοιβών που παρέχει τη δυνατότητα στον χειριστή ή τον πελάτη να μπορεί να είναι σε θέση να πετύχει τα καλύτερα, γρηγορότερα, ισχυρότερα αποτελέσματα που χρειάζεται».

 

Πηγή: afcea.org

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.