Πολεμικό Ναυτικό: Ανθρωποκεντρικό ή πλοιοκεντρικό;

Φωτογραφία αρχείου από την επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Στόλου (Πολεμικό Ναυτικό)

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πρωτοδημοσιεύθηκε στο doureios.com

[dropcap size=small]Μ[/dropcap]ε αφορμή το χθεσινό περιστατικό με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΟΛΟΣ (Ρ-18) και το τουρκικό μότορσιπ, ακούστηκαν πολλά. Επειδή πάντως η κριτική έχει να κάνει με μία πολεμική μονάδα του Στόλου και έναν κυβερνήτη, τον οποίο η ηγεσία έσπευσε να αντικαταστήσει –αδιάφορο εάν υπήρχε ήδη διαταγή, η χρονική σύμπτωση μετράει– ας δούμε ορισμένα πράγματα για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό. Πρόβλημα το οποίο είναι δομικό, απτόμενο των όσων ακούγονται σε τέτοιες περιπτώσεις περί αξιόμαχου, ναυτοσύνης κ.λπ.

Ας δούμε την «μεγάλη εικόνα». Πόσες κύριες πολεμικές μονάδες έχει ο Στόλος; Σαραντα; Πενήντα; Εξήντα; Αυτές κυρίως θα δώσουν την μάχη, θα πολεμήσουν, θα αναμετρηθούν με τον εχθρό. Συνεπώς, το πρόβλημα της ηγεσίας είναι μάλλον απλό. Έχει λίγες σχετικώς πολεμικές μονάδες να προετοιμάσει και αντίστοιχο αριθμό αξιωματικών, που εκτελούν χρέη κυβερνήτου. Είναι δυνατόν ένας ολόκληρος οργανισμός, με την παράδοση και ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, να μην μπορεί να ρίξει όλο του το βάρος στην προετοιμασία αυτών των πολεμικών μονάδων και των πληρωμάτων τους; Τί σημαίνει αυτό; Μα φυσικά, να απαλλάξουν αυτούς τους 50-60 κυβερνήτες από οποιοδήποτε άλλο πάρεργο και γραφειοκρατική απασχόληση, προκειμένου να αφιερώσουν όλη την ενεργητικότητά τους στην εκπαίδευση των πληρωμάτων και των πλοίων τους, ώστε να είναι 100% ετοιμοπόλεμα από κάθε άποψη. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό;

-Είναι πολύ δύσκολο, όταν όλο το ΓΕΝ και το ΑΣ ασχολούνται με εθιμοτυπικές υποχρεώσεις, άδειες ανατροφής τέκνου, κοινωνικές προσφορές, αθλητικές εκδηλώσεις και δεσμεύσεις που απομακρύνουν προσωπικό από τα πληρώματα των πλοίων. Υποεπανδρωμένα πλοία σε ποσοστό 50-70%, σημαίνει ανέτοιμα πλοία για πόλεμο. Εάν θέλει η ηγεσία να διατηρήσει τον ρυθμό και όγκο όλων των ανωτέρω, τότε θα πρέπει να επιδιώξει συγκρότηση πληρωμάτων σε ποσοστό 150-170% του κανονικού, ώστε να μην επηρεάζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα των πολεμικών πλοίων. Αυτό σημαίνει επιπλέον προσωπικό, άρα και κόστος. Θέλει; Μπορεί; Αν όχι, τότε το ΓΕΝ και το ΑΣ θα πρέπει να παύσουν να απασχολούν τους κυβερνήτες από τέτοια προβλήματα.

-Είναι πολύ δύσκολο όταν οι κυβερνήτες των πλοίων πρέπει να φροντίσουν για τα πάντα, οταν πρόκειται για επισκευές ή προμήθειες του πλοίου, χωρίς καμμία υποστήριξη από το ΑΣ και τον Ναύσταθμο. Για ο,τιδήποτε, το πλοίο πρέπει να το κάνει μόνο του, με τον κυβερνήτη και τους αξιωματικούς πνιγμένους σε ατελείωτη γραφειοκρατεία που έχει δημιουργήσει το ΓΕΝ και το ΑΣ, σε συνδυασμό με το ελλιπέστατο σύστημα υποστηρίξεως της ΔΔΜΝ, του ΚΕΦΝ και των Οικονομικών. Ο κυβερνήτης πρέπει πάντα να οργανώνει ολόκληρη επιχείρηση για να προμηθευτεί υλικά ή κάποιο μηχάνημα από το συνεργείο ή την αποθήκη. Δεν μπορεί να ζητήσει κάτι και απλώς να του το φέρουν. Πρέπει να πάρει προσφορές από την αγορά, να συντάξει σήμα, να εγκριθεί και με ατελείωτη χαρτούρα, να προμηθευτεί το ζητούμενο υλικό. Ο Ναύσταθμος, για να εκτελέσει μία εργασία στο πλοίο, ζητάει από τον κυβερνήτη γάντια, γυαλόχαρτα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς… Κυβερνήτης και αξιωματικοί τρέχουν για πράγματα που θα έπρεπε να τους παρέχονται αυτομάτως. Παγκόσμια πρωτοτυπία για το ΠΝ, να μην έχει Εφοδιαστές. Απασχόλησε κανέναν να μάθει γιατί ο Στρατός Ξηράς, έχει Οικονομικό Σώμα και Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών;

-Είναι πολύ δύσκολο όταν το ΓΕΝ και το ΑΣ έχουν ξετρελλαθεί με τις γυναίκες, ασχολούμενα με την προβολή γυναικών στο «Αρετη και Τόλμη» και δεν βγάζουν κιχ, ώστε να μπει ένα όριο στις εισαγωγές γυναικών στις παραγωγικές σχολές και στις προσλήψεις ΕΠΟΠ. Οι γυναίκες έχουν φέρει τον Στόλο κοντά στην κατάρρευση. Δεν είναι θέμα ικανότητος. Δυστυχώς στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχει πρόβλημα νοοτροπίας. Μόλις γίνουν μητέρες, καμμία δεν θέλει να υπηρετήσει ξανά σε μάχιμη μονάδα και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για πλοία. Λυτοί και δεμένοι χρησιμοποιούνται για να τοποθετηθούν και να παραμείνουν οι γυναίκες σε επιτελεία, γραφεία και μεγάλα αστικά κέντρα, αφού το κυρίαρχο στην σκέψη είναι τα παιδιά. Γυναίκα άνω των 30 ετών, σπανιότατα μπορεί να βρεθεί σε μάχιμη θέση. Το ΓΕΝ και τα γραφεία είναι γεμάτα με γυναίκες που έχουν καθαρά ειδικότητες πλοίων (μηχανικοί, πυροβολητές) πράγμα περίπου αδιανόητο για τους άνδρες. Σε περίπτωση διαζυγίου, οι γυναίκες δεν εκτελούν υπηρεσίες, εφόσον έχουν τέκνα! Το ίδιο το ΠΝ, καλλιεργεί στις γυναίκες νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου, επειδή ακριβώς τις αντιμετωπίζει ως άτομα με ειδικές ανάγκες, εις βάρος βεβαίως των πλοίων, τα οποία καταρρέουν.

-Είναι πολύ δύσκολο, όταν μετά απ’ όλα αυτά, οι κυβερνήτες ασχολούνται με τα πραγματικά τους καθήκοντα και την εκπαίδευση, ευκαιριακά και ως πάρεργο…

Είναι παράδοξο αλλά ενώ πέρα από το ΓΕΝ υφίσταται και το ΑΣ, αντί να διευκολύνεται το έργο των κυβερνητών, αυτό όσο πάει και δυσκολεύει. Μπορεί λοιπόν η ηγεσία του ΠΝ, να παρατήσει τις ανοησίες περί «ανθρωποκεντρικής» αντιλήψεως και να αποφασίσει να γίνει «πλοιοκεντρική»; Να μετατωπίσει δηλαδή το κέντρο βάρους στην εξυπηρέτηση των πολεμικών μονάδων και την διευκόλυνση του έργου των κυβερνητών; Και αφού το πετύχει αυτό, κατόπιν να ασχοληθεί και με τα σοβαρά προβλήματα εκπαιδεύσεως.

Ο Α/ΓΕΝ δεν είναι ούτε πρωθυπουργός κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας, ούτε υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας. Είναι Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και αυτό είναι ένα επάγγελμα με μία πολύ συγκεκριμένη αποστολή. Αποστολή του δεν είναι να διατηρεί ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες οπλιτών με ακόντια και σφενδόνες αλλά λίγα καλά πολεμικά πλοία.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

12 Απαντήσεις

 1. Σωστή ἡ παρατήρηση ότι τα πλοία πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμα,αλλά θα στο τέλος,πάλι στον ανθρώπινο παράγοντα καταλήγουμε.
  Ὁ κυβερνήτης,που πρέπει να υποστηριχθεί στο έργο του,άνθρωπος δέν είναι;
  Οἱ ταλαίπωροι που πρέπει να επανδρώσουν πλοία στο 50%,και πρέπει και αυτοί να υποστηριχθούν,άνθρωποι δέν είναι;
  Το σὐστημα διαχειρήσεως προσωπικού,οφείλει να διευκολύνει την επάνδρωση,και όχι να εξυπηρετεί «πολιτικές» μόδες,όπως ἡ άκριτη εισαγωγή γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις,με τις γνωστές παρενέργειες,αλλά και τα γνωστά πάρεργα που αναφέρθηκαν στο άρθρο,διότι δέν νοούνται ὡς ναυτική δύναμη «νήες ανδρών κεναί».
  Και όχι μόνο αυτό,αλλά θα πρέπει αυτοί που θα επανδρώνουν τα πλοία,όχι μόνο να είναι ταγμένοι στην αποστολή τους,αλλά και να γνωρίζουν ότι το Ναυτικό και όλη ἡ Πατρίδα είναι πίσω τους,και όχι απέναντι τους.
  Ἄς μήν πλανώμεθα,μπορεί τα πολεμικά πλοία να γίνονται όλο και περισσότερο αυτοματοποιημένα,αλλά χωρίς πλήρωμα δέν θα πολεμήσουν ούτε θα κινηθούν κἄν.

 2. Απίστευτο μπάχαλο που ξεπερνάει ακόμα και ένα Μάπετ Σόου!
  Προτεραιότητες σε άχρηστα πράγματα και καρακιτσαριό στο φούλ.
  Απορώ πιο νόημα έχει όλη η έντονη συζήτηση για νέα πλοία, όταν δεν υπάρχουν ικανά πληρώματα για να τα επανδρώσουν(τσάμπα αντιπαραθέσεις, φωνές και παράδες, για πολιτικά μασκαραλίκια). Η εικόνα που δίνεται απο τις περιγραφές στο άρθρο, είναι σκέτη άδεια η οποία θυμίζει ταινίες σαν την Χότ Σότς.

 3. Οι αστοχίες είναι αναπόφευκτες,όπως κα τα ατυχήματα .Οτι γίνεται αναλύεται και βελτιώνονται οι διαδικασίες .Να θυμίσω τον εμβολισμό της πυραυλακατου Κωστάκος απο το Σαμίνα με θύματα στο παρελθόν.θα μπορούσε να έιχαμε πάλι παρόμοια βύθιση πλοίου κια απώλειες..Σε ολους τους στόλους συμβαίνουν αυτά.

 4. Να ήταν μόνον αυτά..
  Αλλά δεν είδα κάποια επίσημη πρόταση από πουθενά για τον τρόπο επιλογής των αρχηγών και των δκτων μείζονων σχηματισμών και μονάδων ώστε να τοποθετούνται τα κατάλληλα άτομα και για το κατάλληλο χρονικό διάστημα ώστε κάτι να αλλάξει προς το καλύτερο τουλάχιστον έστω από πλευράς νοοτροπίας.
  Διότι για τα πάντα είναι υπεύθυνη η κεφαλή..

 5. Ευγε στον κυριο Βλασση που κανει γνωστα και στην πραγματικη τους διασταση τα προβληματα του ΠΝ!!! Και λιγα γραφει… Ειχα μια ελπιδα οταν ανελαβαν Α/ΓΕΝ και ΑΣ αξ/κοι απο ΔΥΚ οτι θα δρομολουνταν αλλαγες στο επιχειρησιακο κομματι (τουλαχιστον) αλλα δυστυχως διαψευστηκα…

  1. Η πρωτη διαταγη που υπεγραψε ο Αποστολακης ηταν η καταργηση του σχολειου βατραχανθρωπων του στρατου ξηρας στο κεεδ, πειτε μου τι περιμενετε τωρα, ευχαριστω για την φιλοξενια

   1. απο ποτε οι ΥΚ του ναυτικού έγιναν εξπερ των ναυτικών επιχειρησεων;

    Αυτο που ξερουν καλα ειναι επιχειρησεις επιπέδου ομάδας, επιχειρησεις που διοικούνται απο δεκανεις- λοχίες στο ΣΞ

    Οι ναυτικές επιχειρησεις ειναι κυριως αντικείμενο των αξιών που εχουν μακρά θητεία σε όλος και υποβρύχια.

    παρεπιμπτοντως δεν ήξερα οτι καταργήθηκε το σχολείο ΥΚ του στρατού; ποτε και πως εγινε αυτο;

 6. Οι γυναίκες στις ΕΔ και η πολιτική των «δικαιωμάτων» τους (στην ουσία εξωφρενικών προνομίων εις βάρος των αντρών συναδέλφων τους με τους οποίους λαμβάνουν ίσες αποδοχές) έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα όχι μόνο στο ΠΝ αλλά τουλάχιστον και στον ΣΞ από όσο γνωρίζω. Ο Βασιλιάς κύριοι είναι γυμνός και όλοι ευχόμεθα αυτό να μην «αποκαλυφθεί» με τον σκληρό τρόπο..

  1. Αλλες περιπτώσεις..Ηνίοχος (Τορπιλάκατος) / P-22 Το Φθινόπωρο του 1968 διερχόμενο τις Νοτιοδυτικές ακτές τις Αίγινας, προσάραξε και ναυάγησε. Δεν υπήρξαν θύματα.-ΝΑΥΑΓΙΟ: Α/Π ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΜΕΡΛΙΝ (44 νεκροί) 15/11/1972 .Βύθιση πυραυλακάτου «Κωστάκος 4 νεκροί..

 7. Κάτι το καλόν για το ναυρικο δεν έχει να λεχθεί απο κανέναν; Θυμαμαι πιτσιρικάς σε νησί ηλθε αργα το απόγευμα έπεφτε ο ηλιος το πολεμικο πλοιο κανονιοφορος για πότε μπηκε στο λιμανι ποτε εστριψε πότε ήλθε πλάγια στην προβλήτα ποτε έδεσαν πότε ηλθε και ο εθνικος ύμνος ολα τοσο μα τόσο καθαρα σωστα ένοιωσα ομορφα περήφανος για την δουλειά ολων αυτών των παιδιών.

  Θυμαμαι την περίπτωση του Ζουμπρ επιασε φωτια μεσα στο λιμάνι εν σταση. Η αμέλεια ειναι θεμα μαθήσεως ως και οι ψευτομαγκιες. Δεν υπαρχουν ατυχήματα. Οπως δεν υπάρχουν ατυχήματα οταν οι πολιτικοί εκφράζονται και εκστομιζουν αηδίες.

  Όμως:

  Διαφωνώ κάθετα στο ότι οι γυναίκες αδυνατούν στην υπεράσπιση της πατρίδος.

  Όλα ειναι θέμα εξάσκησεως και προτεραιότητος. Παλιά μεσα στα χιόνια κουβαλούσαν πολεμοφόδια και με μουλάρια. Σημερα μπορουν να ειναι πιλοτοι σε C-130 να φερουν πυρομαχικά, κομάντος η φάρμακα εκει που χρειάζονται.
  Η Αθηνά Παλλάς εκτός από την σοφια της ηταν και πολεμιστρια το ιδιον και η Άρτεμις κτλ κτλ…Απο την αρχαιοτητα οι Ελληνίδες διακρίνονται για την υπηρεσια τους στην πατρίδα.

  Το γυναικολογικό θεμα οτι περνουν μεγαλη άδεια η φεύγουν μετα την γέννηση απλά δεν επρεπε να υφίσταται.

  Σίγουρα οι περισοτερες γυναίκες δεν εχουν την μυϊκή δύναμη όμως δεν χρειάζεται μυϊκή δύναμη να ενεργοποιήσει ραντάρ η να πατήσει κουμπιά για εκτόξευση η να πατήσει σκανδάλη η να
  ‘ πετάει’ μη επανδρωμένα μεσω του υπολογιστή η να γράψει λογισμικα προγράμματα κτλ.

  Αρα ειναι θέμα θέσεως. Υπαρχουν ομως και αντριδι οι οποίοι απλα κανουν δουλειές γραφείου καλλιστα μπορουν να απαλαγουν αυτες οι θεσεις και να θέσουν γυναικες ωστε οι αντριδι να πανε για επ’άνδρωση’ στελέχωση.

  Το ναυτικό χρειάζεται ως επι το πλειστον μονιμους, ατομα που θα υπηρετησουν για χρόνια. Το ιδιο και η αεροπορία. Το ιδιο και θέσεις στον στρατό ξηρας κ.ο.κ. Δεν ειναι δυνατόν να εκπαιδευτούν σε υποβρύχια και τα βατράχια και μετα να φεύγουν. Περνει χρόνια. Επειτα χρειαζεται και συνεχής μαθηση νεων οπλικων συστηματων εφοσον η τεχνολογια αλλάζει και συνεχεις εξοικείωση με καιρικά φαινόμενα θέση κτλ..κτλ….να προετοιμάζονται οπως θα πολεμήσουν. Έπειτα χρειάζεται ΑΥΞΗΣΗ των μισθών σε καθε κλάδο. Οταν έλθει θα αυξηθουν και οι μόνιμοι.

  Τέλος δεν θεωρώ ότι για συμβάντα πιυ εγιναν τβρα τελευταία φταίνε οι Ελληνιδες γυναικες πιτ υπηρετούν.

 8. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι για τα ατυχήματα που μιλούμε φταίνε οι γυναίκες. Είπα ότι ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για Στελέχη των οποίων πρακτικά στερείται των υπηρεσιών τους. Και κάτι άλλο. Καλές οι ιστορίες με τις γυναίκες τις Πίνδου κλπ (όλα γνωστά και πολλά μπράβο στις ΗΡΩΙΔΕΣ εκείνες) αλλά είναι τουλάχιστον ασέβεια να συγκρίνουμε εκείνες με την μέση βολεμένη ΔΥ που έτυχε λόγω πανελληνίων ή βύσματος να δυσφορεί μέσα στη στολή που φοράει.

 9. Εαν υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις ας ειπωθούν στους αρμοδίους με ονοματα. Είναι κατάπτυστο να σέρνονται ολόκληρα σώματα για ειδικές περιπτώσεις.

  Τα προβλήματα υπαρχουν παντού. Φεριπην οταν μίλησα με έναν μαύρο( α…συγνωμη..αφρικαν αμέρικαν) σε μια δεξιωση οπου εκείνος είχε αναλάβει θέση υψηλή γιια ερευνα και τεχνολογία μικρων επιχειρήσεων ξεκάθαρα μου εξήγησε οτι τωρα που ειναι εκει θα κανονίσει για τους δικους του ανθρώπους δηλαδή μαύρους. Δηλαδη όχι θεμα ικανοτήτων και κοστους και χρόνου απλα θέμα προωθησεως δικων του.

  Όμως:

  Έριξα και μια σύντομη μια ματιά στον ιστότοπο και δείχνει ενα περίπου 17% – 18% (ισως καναλογως στατιστικής κτλ) του ανθρώπινου εργάσιμου δυναμικού να βρίσκεται σε θέσεις δημοσιου υπαλλήλου. Αρα το να κατηγορούνται ένστολοι για σπατάλη του δημοσίου πλούτου το θεωρω με τετοια δεδομενα γελοίον.

  The number of public sector agencies in Greece skyrocketed between 2015 and 2017, despite a government commitment to reduce it, a Kathimerini newspaper report has claimed.

  Specifically, from 2015 — when the SYRIZA-Independent Greeks coalition came to power — until the end of 2017, state agencies increased by 65 percent.

  Government agencies increased from 227 in 2015 to 374 in 2017, while the number of wider public sector agencies went up to 1,211 from 1,068 in 2015, according to the Kathimerini report.

  The increase brought a respective increase in the number of public sector employees. Specifically, while civil servants amounted to 686,824 in 2015, their number reached 712,716 in 2017.

  However, the exact figure regarding people employed in state agencies is unknown, nor is the total cost of their payroll, as only 16 out of 1,730 state or state-supervised agencies have so far submitted data on their structure and operation.

  Εαν λοιπόν οι λουφαδοροι ειναι βασιλείς η γραφειοκρατεία ειναι η βασίλισσα.

  Εχουν κανει τον μέσο Έλληνα δούλο τοσο όμορφα πού δεν εχει γνωρίσει οτι ετσι είναι. Απο παραγωγικότητα σχεδον μηδέν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.