Πολιτική διαμάχη στη Γερμανία για την συμμετοχή των γερμανικών ΕΔ στις δοκιμές του Leopard 2 στη Σαουδική Αραβία

Leopard 2
Αν επιτραπεί η παράδοση των αρμάτων, η συμφωνία θα μπορούσε να είναι αξίας πολλών δισεκατομμυρίων για την αμυντική επιχείρηση. (Φωτογραφία: yourmiddleeast)

Μια πιθανή πώληση εκατοντάδων αρμάτων μάχης από τη γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann (KMW) στη Σαουδική Αραβία έχει πυροδοτήσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στις αρχές του έτους στη Γερμανία. Το Spiegel Online επικαλείται πληροφορίες ότι ο Γερμανικός Στρατός εκπαιδεύει το στρατό της Σαουδικής Αραβίας στο άρμα Leopard 2.

Νωρίτερα, όταν έγινε γνωστό ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την πιθανή πώληση αρμάτων μάχης με την Σαουδική Αραβία ξεκίνησε στη Γερμανία μια μεγάλη πολιτική συζήτηση. Εκτός του ότι είναι ένα αυταρχικό βασίλειο, οι επικριτές σημείωσαν, ότι οι σαουδαραβικές ένοπλες δυνάμεις είχαν υποστηρίξει, με τα άρματα τους, την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της Δημοκρατίας στο Μπαχρέιν.
Παρά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση, το Spiegel Online αναφέρει ότι έχει πληροφορίες πως ο Στρατός της Γερμανίας, συγκεκριμένα η Bundeswehr, παρέχει βοήθεια στην εταιρεία KMW, το γερμανό κατασκευαστή του σύγχρονου άρματος Leopard 2, στις στρατιωτικές δοκιμές που διεξάγονται στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Την 2η Ιουλίου, μετά από αίτημα της εταιρείας, η Bundeswehr ανέφερε την άφιξη ενός αξιωματικού στο Ριάντ, τη Σαουδική πρωτεύουσα, όπου είχε πάει να συμμετάσχει στις βλητικές δοκιμές του άρματος στη Σαουδική έρημο. Η τελευταία απόρρητη πληροφορία προέρχεται από μία επιστολή του Christian Schmidt, ενός ανώτερου υπάλληλου του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, που στάλθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής, Bundestag.

Η επιστολή, την οποία κατέχει η SPIEGEL ONLINE, δηλώνει ότι η KMW κάνει δοκιμές στο άρμα μάχης Leopard 2A7+ σε συνθήκες ερήμου στη Σαουδική Αραβία. Η εταιρεία, προσθέτει ο Schmidt, έχει ζητήσει την υποστήριξη απο την Bundeswehr με στρατιωτικούς των τεθωρακισμένων για το θέμα της “Ασφάλειας βολών για τις δοκιμές της εταιρείας”, επειδή η εταιρεία δεν διαθέτει δικής της.

Προμήθεια πυρομαχικών

Η Bundeswehr έχει επίσης εξοπλίσει την KMW με πυρομαχικά για τα αυτόματα πολυβόλα του άρματος. Στην επιστολή, ο Schmidt, τόνισε ότι παρόλο που η Bundeswehr παρέχει υποστήριξη, η εταιρεία πληρώνει για τα “έξοδα αποστολής” του αξιωματικού και των πυρομαχικών. Ακόμα, η βοήθεια στην εκπαίδευση εγείρει το ερώτημα σε πιο βαθμό πρόκειται αυτή να προωθήσει την επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να αγοράσει τα Γερμανικά άρματα.

Στις αρχές αυτού του έτους, το Spiegel, δημοσίευσε πως το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο καλείται να δώσει την έγκριση σε όλες τις εξαγωγές όπλων από την Γερμανία, έδωσε την έγκριση στο αίτημα για πώληση 270 αρμάτων μάχης στη Σαουδική Αραβία. Είναι μία κίνηση που πολεμήθηκε εντόνως από την αριστερή αντιπολίτευση στο Βερολίνο. Αλλά ακόμη και εντός του αμυντικού κατασκευαστή KMW, δημοσιεύσεις αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες της εταιρείας φέρεται να έχουν διχαστεί αν θα πραγματοποιήσουν την πώληση.

Η γερμανική κυβέρνηση απάντησε με αυστηρό τόνο, όταν ρωτήθηκε για την απόφαση επικαλούμενη το απόρρητο των αποφάσεων που λαμβάνονται από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, του οποίου η καγκελάριος Ανγκελα Μέργκελ είναι επίσης μέλος. Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης συνασπισμού της Μεργκελ υποστήριξαν νωρίτερα φέτος ότι η παράδοση των αρμάτων στη Σαουδική Αραβία, θα εξυπηρετούσε το συμφέρον της Γερμανίας και μία στενή εταιρική σχέση με την χώρα. Οι αξιωματούχοι τότε είπαν ότι η ενδεχόμενη εξαγωγή προς τη Σαουδική Αραβία, είχε ήδη συζητηθεί με το Ισραήλ, έτσι ξεκαθάρισαν ορισμένες αρχικές ανησυχίες σχετικά με την συμφωνία.

Οι περισσότεροι γερμανοί είναι αντίθετοι με την πώληση

Το γεγονός ότι η Bundeswehr, παρέχει με την άδεια του υπουργείου άμυνας, στη KMW βοήθεια για τη δόκιμη του άρματος στη Σαουδική Αραβία είναι πιθανό να ρίχνει λάδι στη φωτιά του πολιτικών συζητήσεων γενικές γραμμές, δεν είναι ασυνήθιστο για τις γερμανικές ένοπλες η παροχή βοήθειας για την εξαγωγή αμυντικών έργων. Για παράδειγμα, η Bundeswehr ήδη παρέχει βοήθεια στη KMW, όταν πρόσφατα έγινε η δοκιμή του Leopard 2 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι μία πολιτική που ή σημερινή κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά. Συμφωνά με τη Spiegel η συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού αντιτίθεται στη εξαγωγή των αρμάτων στη Σαουδική Αραβία. Σε μία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το εβδομαδιαίο περιοδικό Stern, το 75 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ήταν εναντίον, ενώ το 20 τοις εκατό υποστήριξαν την πώληση. Αν ολοκληρωθεί η συμφωνί θα είναι πολύ προσοδοφόρα για την KMW: Αν επιτραπεί η παράδοση των αρμάτων, η συμφωνία θα μπορούσε να είναι αξίας πολλών δισεκατομμυρίων για την αμυντική επιχείρηση.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.