Πολυβόλο Μ2Α1

Εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών στο πολυβόλο M2 .50 από στρατιώτες των ΗΠΑ (Φωτογραφία: US Army)
Εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών στο πολυβόλο M2 .50 από στρατιώτες των ΗΠΑ (Φωτογραφία: US Army)

Πρόσφατα ο Στράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ανακοίνωσε πως το πολυβόλο M2A1 διαμετρήματος 0.50 in. ήταν ανάμεσα στις 10 κορυφαίες Στρατιωτικές Εφευρέσεις για το ημερολογιακό έτος 2011.

Το M2A1 περιλαμβάνει νέα σύγχρονα χαρακτηριστικά και σχεδιαστικές βελτιώσεις που το καθιστούν εύκολο στο χειρισμό και ασφαλέστερο, συμπεριλαμβανομένου της γρήγορης αλλαγής κάνης, της ρύθμισης κάννης και χρονισμού, και ενα φλογοκρύπτη που μειώνει την υπογραφή του όπλου την νύχτα κατά 95%.

Οι στρατιώτες των ΗΠΑ κατατάσσουν το M2 ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά οπλικά συστήματα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Το πολυβόλο M2 “Μa Deuce” των 0,50 in είναι ενα βαρύ σύστημα πολυβόλου, με τροφοδοσία ταινίας φυσιγγίων το οποίο είναι τοποθετημένο στα περισσότερα αεροσκάφη και οχήματα και μπορεί να βάλλει από τρίποδο. Το σύστημα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό εναντία ελαφρών θωρακισμένων οχημάτων, αεροσκαφών σε χαμηλή και αργή πτήση, πλοίων και εχθρικού προσωπικού.

Πακέτο αναβάθμισης του Μ2Α1, αποτελείται από τον φλογοκρύπτη, κάννη, και το σύστημα ρυθμισης κάνης και χρονισμού. (Φωτογραφία: PEOSoldier)
Πακέτο αναβάθμισης του Μ2Α1, αποτελείται από τον φλογοκρύπτη, κάννη, και το σύστημα ρύθμισης κάνης και χρονισμού. (Φωτογραφία: PEOSoldier)


Επιλύοντας τη ρύθμιση διακένου κάννης και χρονισμού

Το σημερινό M2 απαιτεί από τον χειριστή την χειροκίνητη ρύθμιση του διακένου και χρονισμού. Αυτή η τεχνική διαδικασία απαιτείται πριν από την βολή, μετά την λύση του και μετά την αλλαγή κάνης, όταν η κάννη υπερθερμανθεί από τον υψηλό ρυθμό βολών.

Το διάκενο κάννης (Go/No Go) είναι η απόσταση ανάμεσα στο κλείστρο που διαθέτει τον επικρουστήρα και την έδρα του κάλυκα όταν αυτό  εισέλθει πλήρως στη θαλάμη.

Χρονισμός (Fire/No Fire) είναι η ρύθμιση του όπλου ώστε να επιτευχθεί βολή όταν τα οπισθοδρομούντα τμήματα είναι στη σωστή θέση για την πυροδότηση

Λανθασμένη ρύθμιση μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργίες που ενδεχομένως θα τραυματίσει το χειριστή και θα καταστρέψει το πολυβόλο. Η καθορισμένη διαμόρφωση του χρονισμού και διακένου κάννης του M2A1 μειώνει τον κίνδυνο και ελαχιστοποιεί την ανάγκη να εκτέλεσης αυτής της χρονοβόρας διαδικασίας από τον χειριστή .

Μ2Α1, στη φωτογραφία φαίνεται η χειρολαβή της κάνης και η νέα υποδοχή της κάνης σχήματος
Μ2Α1, στη φωτογραφία φαίνεται η χειρολαβή της κάνης και η νέα υποδοχή της κάνης σχήματος “J” (Φωτογραφία: peosoldier)

Το αναβαθμισμένο πολυβόλο διαθέτει και άλλα τακτικά οφέλη. Το αναβαθμισμένο Μ2Α1 έχει μειωμένη υπογραφή ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου φλογοκρύπτη, ο οποίος μειώνει την το ίχνος από την λάμψη της βολής κατά 95 τοις εκατό.

Αυτό ενισχύει τη δυνατότητα των στρατιωτών να χρησιμοποιήσουν το όπλο με διόπτρες νυχτερινής βολής, με την ελαχιστοποίηση της “τύφλωσης” που δημιουργείται από την λάμψη της πυροδότησης του όπλου. Επίσης η ταχύτερη αλλαγή κάνης, μειώνει το χρονικό διάστημα που οι στρατιώτες εκτίθενται στο εχθρικό πυρ και ελαχιστοποιεί τον χρόνο που το πολυβόλο είναι εκτός λειτουργίας.

Βασική αναβάθμιση της κάνης

Το Μ2Α1 δεν είναι μόνο απλούστερο και ασφαλέστερο στη χρήση από το Μ2, ενσωματώνει επίσης μία πιο ανθεκτική κάνη.

Η κάνη έχει κατασκευαστεί από χάλυβα μαρτενγήρανσης, έτσι αυξάνεται η αντοχή και μειώνεται η θραύση μέρους σε σχέση με το Μ2. Ο χάλυβας μαρτενγηρανσης είναι ενα ισχυρό, σκληρό, χωρίς άνθρακα κράμα σιδήρου, το οποίο περιέχει νικέλιο, κοβάλτιο, τιτάνιο και μολυβδαίνιο.

Η νέα κάννη του Μ2Α1 καθιστά δυνατή τη ταχεία αλλαγή της κάννης. Με το παλιό Μ2, η κάννης έπρεπε να ξεβιδωθεί. Για την αλλαγή της κάνης στο Μ2Α1, ο χειριστής χρειάζεται απλά να τραβήξει ελαφρώς τον μοχλό όπλισης, να περιστρέψει την κάννης από την λαβή  και να την σύρει έξω από την υποδοχή της.

Τότε, ο χειριστής, τοποθετεί τη νέα κάννη μέσα στη υποδοχή τύπου “J-slot” , την “κουμπώνει” στην αυλακιά και το πολυβόλο είναι έτοιμο για πυροδότηση.

Ο Στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε την αναβάθμιση του οπλοστασίου των Μ2 στην έκδοση Μ2Α1 το 2011. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τα δύο πακέτα αναβάθμισης όπως επίσης και προμήθειες για τον εκσυχρονισμό ολόκληρου του οπλοστασίου των 54000 πολυβόλων Μ2 του Στρατού των ΗΠΑ.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=cXUz8Lasvy0]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.