Ελικόπτερο Mi-24W του Πολωνικού Στρατού. (Wikipedia)

Στο πλαίσιο της προσπαθείας, αξίας 33,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τον εκσυχρονισμό του Σοβιετικής εποχής στρατιωτικού εξοπλισμού, η Πολωνία κήρυξε την, Τρίτη 8 Ιουλίου, την έναρξη διαγωνισμού για την επιλογή νέων επιθετικών ελικοπτέρων.
Αναλυτές εκτιμούν πως ο διαγωνισμός, ο οποίος θα είναι σε ισχύ μέχρι την 1η Αυγούστου, θα έχει αξία, περίπου, 1 δις € (1,4 δις $) και λένε πως πως η προσάρτηση της Κριμαίας απο τη Ρωσία βοήθησε στην επίσπευση της διαδικάσιας επιλογής των επιθετικών ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Defencenews.com, το υπουργείο Άμυνας δεν διευκρίνισε τον αριθμό των ελικοπτέρων που σχεδιάζει να αγοράσει.

Πιθανοί υποψήφιοι είναι η Boeing με το Apache, η Airbus με το Tiger Eurocopter και η Ιταλοβρετανική Agustawestland με το AW-129 Mangusta.

Η νέα σύμβαση προκύπτει μετά το διαγωνισμό που ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο 2013 για την απόκτηση 70 ελικοπτέρων γενικής χρήσης αξίας περίπου 2,5 δις €.
Ο διαγωνισμός -ο οποίος πιστεύεται πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην κατηγορία του στην Ευρώπη- αναζητεί εταιρείες οι οποίες θα εγγυηθούν ότι θα κατασκευάσουν τα ελικόπτερα στην Πολωνία.

Και οι δύο διαγωνισμοί θεωρούνται ως ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του Πολωνικού Στρατού να αντικαταστήσει τα περίπου 250, Σοβιετικής εποχής, ελικόπτερα που διαθέτει.

Συνολικά, στα επόμενα 10 χρόνια, η Βαρσοβία σχεδιάζει να δαπανήσει 33,6 δις € για τον εκσυχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού της, συμπεριλαμβανομένων της απόκτησης εθνικής πυραυλικής ασπίδας, θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, υποβρυχίων και μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Με ισχύουσα νομοθεσία, που ψηφίστηκε το 2001, η Πολωνία έχει σταθεροποιήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 1,95 τοις εκατό του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕΠ).
Πρόσφατα, λόγω της κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Μπόρισλαβ Κομορόφσκι πρότεινε την αύξηση τους στο 2 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Η Πολωνία, ένα κράτος “δορυφόρος” της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με πληθυσμό 38 εκατομμυρίων, εντάχθηκε, το 1999, στο NATO, μια δεκαετία μετά την απόρριψη του Κομουνισμού . Το 2004, έγινε δεκτό ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: