Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

Στο πλήθος των θηκών που κατασκευάζουν όλες οι εταιρίες στρατιωτικού εξοπλισμού, οι θήκες για τη μεταφορά υλικών Α’ βοηθειών (αυτές που συλλογικά πλέον αποκαλούνται IFAK – Individual First Aid Kit) κατέχουν ξεχωριστή θέση.

Ξεχωριστή γιατί είναι ένα υλικό που -κακώς- δεν χορηγείται από την Υπηρεσία και γιατί υπάρχουν σχέδια για να καλύψουν κάθε ανάγκη.

Οι περισσότεροι απο εμάς βολεύονται με μια μικρή θήκη (αυτές που αποκαλούνται bleeder pouch) για να μεταφέρουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα υλικά. Μερικοί χρησιμοποιούν ακόμα μεγαλύτερες θήκες για να μεταφέρουν περισσότερα υλικά, ώστε να μπορέσει ο νοσοκόμος να αντιμετωπίσει τις τρεις βασικές αιτίες θανάτου απο τραυματισμούς πυροβόλων όπλων : ακατάσχετη αιμορραγία, παρεμπόδιση της αναπνοής και υπό τάση πνευμονοθώρακας.

Ένα απο τα βασικά χαρακτηριστικά – κατά τη γνώμη μου – που προσδίδει πλεονέκτημα σε μια θήκη IFAK έναντι μιας άλλης, είναι η δυνατότητα να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα απο το σημείο που έχει τοποθετηθεί απο τον φέροντα, ώστε ανενόχλητος ο νοσοκόμος να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του ανενόχλητος. Οι περισσότερες θήκες τοποθετούνται μεν με σύστημα PALS αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να αποσπαστούν απο τη ζώνη, το γιλέκο ή την εξάρτυση που τοποθετήθηκαν. Το πιο απλό υπόδειγμα (και αυτό που καθιέρωσε τον όρο IFAK) που χορηγεί ο στρατός των ΗΠΑ, περιέχει τα υλικά σε πάνελ εντός της θήκης μεταφοράς, με το πάνελ να είναι ενωμένο με τη θήκη μέσω ενός σπειροειδούς καλωδίου.

Η νέα θήκη που παρουσίασε η Πολωνική εταιρία Templars Gear, παρουσιάζει μια διαφορετική λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Τα υλικά περιέχονται εντός της θήκης σε ένα εύκαμπτο πλαστικό πλαίσιο, που διαθέτει ελαστικά κορδόνια για τη συγκράτηση τους. Με ένα τράβηγμα της λαβής που διαθέτει το καπάκι της θήκης, αυτή ανοίγει τελείως, επιτρέποντας άμεση πρόσβαση στο πλαστικό πάνελ.

Η ίδια η θήκη έχει σχήμα C, καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο στο σημείο που θα την τοποθετήσετε. Εξωτερικά διαθέτει ένα πλαίσιο velcro στο σχήμα του σταυρού (δηλωτικό της ιδιότητας της) και μια θηλιά με ελαστικό κορδόνι στο πλάι, όπου μπορεί να τοποθετηθεί τουρνικέ. Το βάρος της είναι μόλις 220 γραμ. (κενή).

Φωτογραφίες : Spartanat.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: