Πολωνός Στρατηγός μιλάει για τις διαφορετικές φιλοσοφίες μεταξύ Δυτικών και Ρωσικών αρμάτων μάχης

©R. Surdacki / Defence24.pl | Πολωνικό Leopard 2A5

Ο Αντιστράτηγος των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων Μπογκούσλαβ Σάμολ συνέκρινε τα NATOϊκά και ρωσικά άρματα μάχης.

Ο πολωνικός ιστότοπος Defence24 δημοσίευσε συνέντευξη του Πολωνού Αντιστράτηγου Μπογκούσλαβ Σάμολ. Το θέμα της συζήτησης ήταν τα σχέδια της Πολωνίας σχετικά με την απόκτηση μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης M1 Abrams.

Ο Στρατηγός δήλωσε πως σήμερα οι τεθωρακισμένες δυνάμεις της χώρας του διαθέτουν σημαντικό αριθμό αρμάτων T-72 και πάνω από 230 άρματα PT-91 Twardy.

«Αυτοί είναι δύο τύποι αρμάτων παλιότερης γενιάς και είναι αρκετά υποδεέστεροι υπό επιχειρησιακούς και τεχνικούς όρους σε σχέση με τα σημερινά ρωσικά άρματα μάχης. Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο Άμυνας αναγκάζεται ή θα υποχρεωθεί να βρει έναν τρόπο για να αντικαταστήσει αυτά τα άρματα μάχης μέσα σε πέντε με δέκα χρόνια», δήλωσε.

Ο Στρατηγός Μπογκούσλαβ Σάμολ μίλησε με λεπτομερείς σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στα Δυτικά με τα Σοβιετικά και Ρωσικά άρματα μάχης.

«Τα άρματα μάχης που εξελίχθηκαν στην Δύση, στις ΝΑΤΟϊκές χώρες, όπως το Leopard 2, έχουν τελείως διαφορετική σχεδιαστική φιλοσοφία, η οποία οδηγεί σε έναν διαφορετικό τρόπο χρήσης του άρματος μάχης κατά την μάχη. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και μια έκφραση της στρατηγικής του NATO εκείνη την εποχή ήταν οι αμυντικές επιχειρήσεις αρμάτων μάχης εναντίον των Στρατών του Συμφώνου Βαρσοβίας, ενώ οι Γερμανοί σχεδιαστές προέβλεψαν τη χρήση των αρμάτων μάχης σε επιθετικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο αντεπιθέσεων. Η φιλοσοφία της χρήσης των αρμάτων μάχης εξελίχθηκε περαιτέρω από την γερμανική πλευρά. Η αμερικανική πλευρά κινήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση. Και οι δύο χώρες έχουν μεγάλη ιστορία στην συνεργασία εξέλιξης ενός άρματος τη δεκαετία του ’70, όταν δημιουργήθηκαν τα Leopard 2 και M1 Abrams», εξήγησε.

Όσον αφορά την Ρωσία, τα άρματα κατασκευάστηκαν κυρίως για επιθετικές επιχειρήσεις με τη χρήση μεγάλου αριθμού οχημάτων σε συγκεκριμένους άξονες επιθέσεων. «Πρόσφατα έγινε γνωστή η δημιουργία τακτικών συγκροτημάτων μάχης, συγκροτήθηκαν με βάση τις επιλαρχίες αρμάτων μάχης, με πανίσχυρη υποστήριξη πυροβολικού, μονάδων μηχανικού και αντιαεροπορική προστασία. Με το ποσοτικό πλεονέκτημα, ο επιτιθέμενος μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία στο πεδίο μάχης», δήλωσε ο Στρατηγός.

Εξήγησε, επίσης, γιατί οι τεθωρακισμένες δυνάμεις της χώρας του χρειάζονται εκσυγχρονισμό: «Τα άρματα μάχης T-72M1 και PT-91 Twardy, που χρησιμοποιούνται από τον πολωνικό Στρατό, κατά την αλλαγή θέση μάχης, μπορούν να κινηθούν προς τα πίσω με ταχύτητα 3-4 χλμ/ώρα και μόλις 200-300 μέτρα, τότε πρέπει να στρίψουν και να εκθέσουν τα αδύναμα σημεία τους στα εχθρικά πυρά. Από την άλλη πλευρά, αν παραμείνουν στην θέση μάχης, μέσα στο όρυγμα, μετά την πρώτη επαφή με τον εχθρό θα αποτελέσουν αντικείμενο καταστροφής από τον συντριπτικό αριθμό των εχθρικών αρμάτων μάχης, το πυροβολικό και την πλαγιοκόπηση τους από τα επιτιθέμενα εχθρικά άρματα».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

2 Απαντήσεις

  1. Και το μειονέκτημα «μόνο ολίγα μέτρα όπισθεν» δεν αφορά μόνο τα πολωνικής κατασκευής Τ-72 και deep upgrade, τα PT-91 «Τβάρντι». Tο ίδιο έπαθαν και Ουκρανοί, με το πρόσφατο, αμυντικό πόλεμο τους. – Μάλλον όλα τα τανκς της ρωσικής οικογένειας Τ-.. δεν είναι κατάλληλα για την άμυνα. Προορίζονται για «μιας χρήσης», επίθεση, μεγάλου αριθμού.

    Και οι Κύπροι τι λένε ? Με τα Τ-80 που έχουν ?

  2. Η ρωσική φιλοσοφία άλλαξε με το T14 όπου δώθηκε έμφαση στην προστασία και άνεση του προσωπικού, στην υψηλή προστασία του άρματος ακόμα και αν αυτό σημαίνει κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με τα παλαιότερα άρματα όπως το μέγεθος αλλά κυρίως στην φιλοσοφία πως το άρμα είναι από κύριο μέσο επίθεσης σε απλώς ένα ακόμα μέσο στο πλαίσιο του δικτυοκεντρικου πολέμου. Ίσως αυτό οφείλεται και στην αλλαγή φιλοσοφίας των ρωσικών ΕΔ που από επιθετική την εποχή της ΕΣΣΔ έγινε αμυντική σήμερα. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές το Τ14 ουσιαστικά είναι μια πλατφόρμα πάνω στην οποία δοκιμάζονται συνεχώς όχι μόνο νέες τεχνολογίες αλλά διαμορφώνεται και μια νέα τακτική μάχης για τον ρωσικό στρατό. Άποψη μου από αυτά που διαβάζω στον ρωσικό τύπο είναι πως οι Ρώσοι προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα δόγμα στο οποίο επανδρωμένα και μη επανδρωμένα οχήματα μαζί με πυροβολικό και ηλ. πόλεμο αλλά και επανδρωμένα-μη επανδρωμένα εναέρια μέσα θα μπορούν να επιχειρούν σε ένα δικτυοκεντρικο πλαίσιο το ίδιο ικανοποιητικά σε επιθετικές όσο και σε αμυντικές επιχειρήσεις σε αστικό ή μη περιβάλλον. Δηλαδή, βέλτιστη ενοποίηση νέων και παλαιότερων τεχνολογιών που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε κάθε περιβάλλον, εναντίον οποιουδήποτε εχθρού. Αρκετά ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα έλεγα, αφού πάνω κάτω έχουμε τα ίδια προβλήματα με τη Ρωσία και εποχές Τσοχατζόπουλου που ψωνιζαμε μόνο από το πάνω ράφι πέρασαν πια οπότε θα πρέπει να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε το παλαιότερο υλικό που ήδη έχουμε με βέλτιστο τρόπο και με ενέσεις μέσων υψηλής τεχνολογίας που θα αποτελέσουν τον παράγοντα που θα αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ των ΕΔ. Ακολουθώντας το σκεπτικό των Ρώσων, ένα παλιό άρμα για κάποιους είναι σκραπ για άλλους ένα εξαιρετικό μη επανδρωμένο όχημα υποστήριξης ή μάχης με τη κατάλληλη αναβάθμιση πάντα. Τροφή για σκέψη λοιπόν στους επιτελείς εν Ελλάδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.