Πολύ κοντά στην οριστική επίλυση του προβλήματος “εκπαίδευση” της ΠΑ… και όχι μόνο!

Του Γιώργου Τσιμπούκη, το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο defence-point.gr

Μια σύγχρονη, αποτελεσματική και εντός των ελληνικών οικονομικών δυνατοτήτων πρόταση για το ζήτημα της εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο η Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστική επίλυση ενός σοβαρότατου προβλήματος, ανοίγοντας νέους ορίζοντες, αφού η συμφωνία θα αξιοποιήσει το ισχυρό… brand name που έχουν δημιουργήσει οι Έλληνες πιλότοι σε όλο τον κόσμο.

Πιο αναλυτικά, η οκταετής οικονομική κρίση που δοκίμασε και ακόμη και σήμερα δοκιμάζει την ελληνική οικονομία απέτρεψε την προώθηση ενός φιλόδοξου προγράμματος αγοράς αεροσκαφών προκεχωρημένης εκπαίδευσης.

Έκτοτε η Πολεμική Αεροπορία αναζητούσε λύσεις με χαμηλό κόστος για να καλύψει τις συγκεκριμένες της ανάγκες σε αυτό το τομέα διατηρώντας παράλληλα σε υπηρεσία τα υπέργηρα αεροσκάφη T-2E Buckeye.

Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα κάτι φαίνεται να αλλάζει σε αυτό τον κρίσιμο τομέα για την διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα διαπραγματεύεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα με το Canadian Commercial Corporation (CCC) για την αντιγραφή του καναδικού συστήματος εκπαίδευσης πιλότων, ώστε αυτό να μεταφερθεί στην Ελλάδα και να εφαρμοστεί ως μια ολιστική πρόταση.

To Canadian Commercial Corporation επί της ουσίας είναι το αντίστοιχο των αμερικανικών προγραμμάτων FMS, καθώς η συμφωνία θα λάβει διακρατικό χαρακτήρα και ο θεσμός αυτός είναι υπεύθυνος από την πλευρά των Καναδών να διεκπεραιώσει την υπόθεση. Μια πιθανή συνεργασία των δύο πλευρών, της ελληνικής και της καναδικής, θα βασίζεται σε διακρατική συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει την σωστή και ομαλή υλοποίηση του καναδικού εκπαιδευτικού προγράμματος-πρόταση στην Ελλάδα.

Όπως φαίνεται το ζήτημα αυτό έχει λάβει την πρέπουσα προσοχή από την Ελλάδα αφού πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, ελληνική αποστολή επισκέφτηκε το πιστοποιημένο στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, Κέντρο Πτητικής Εκπαίδευσης (NATO Flying Training Center – NFTC).

Εκεί ενημερώθηκε για τον τρόπο, τα μέσα και τις διαδικασίας που χρησιμοποιούνται στο κέντρο αυτό από την καναδική εταιρεία CAE, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της αεροπορικής εκπαίδευσης με 71 χρόνια εμπειρία.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Ελλάδα καναδική αντιπροσωπεία για περαιτέρω συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους Έλληνες αξιωματούχος ώστε εφόσον προκύψουν θετικές εξελίξεις, που φαντάζει αυτή τη στιγμή από το πιθανότερο σενάριο έως… νομοτελειακό, να ακολουθήσει η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Καναδοί προτείνουν στην Ελλάδα την εφαρμογή ενός ολιστικού εκπαιδευτικού προγράμματος αναλαμβάνοντας την παροχή εκπαίδευσης στους Έλληνες πιλότους στην Καλαμάτα, αλλά και τη δυναμική είσοδο του πιστοποιημένου στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα, κέντρου πτητικής εκπαίδευσης που θα δημιουργήσουν και θα αναλάβουν να λειτουργήσουν, στη διεθνή αγορά αεροπορικής εκπαίδευσης, η οποία παρουσιάζει τεράστια ζήτηση..

Η πρόταση των Καναδών περιλαμβάνει την υποστήριξη, συντήρηση και αξιοποίηση των ελικοφόρων εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας T-6A Texan II ώστε να αυξηθεί σε αποδεκτά επίπεδα η διαθεσιμότητά τους και η αποτελεσματικότητα τους.

Φυσικά τα αεροσκάφη θα συνεχίσουν να ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία, όμως οι Καναδοί θα αναλάβουν την υποστήριξη των συγκεκριμένων αεροσκαφών επαναφέροντας την διαθεσιμότητα τους σε υψηλό επίπεδο.

Το άλλο τμήμα της καναδικής πρότασης – που είναι και το σημαντικότερο – περιλαμβάνει την μεταφορά στην Καλαμάτα αριθμού αεροσκαφών τύπου Μ-346 της ιταλικής Aermacchi, εκ των κορυφαίων εκπαιδευτικών στον κόσμο, τα οποία επίσης οι Καναδοί θα είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν, να διατηρούν διαρκώς σε πτητική κατάσταση, να α υποστηρίζουν και να τα αξιοποιήσουν για την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και των διεθνών πελατών του κέντρου.

Κατά αυτό τον τρόπο επιλύεται για την Πολεμική Αεροπορία το μεγάλο ζήτημα της απόκτησης αεροσκαφών προκεχωρημένης εκπαίδευσης, ένα πρόγραμμα που αν υλοποιείτο με εθνικούς πόρους θα κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάτι που με τα σημερινά δεδομένα είναι πρακτικά αδύνατο.

Αυτό αποδεικνύει και τη σημασία της ομαλής και δημιουργικής συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, με τη διεθνή εμπειρία να καταγράφει σημαντικές επιτυχίες και αμοιβαίως επωφελείς συνεργασίας. Ώρα να χρησιμοποιήσουμε το “εργαλείο” αυτό και στην Ελλάδα, έστω και με καθυστέρηση.

Ουσιαστικά οι Καναδοί θα υποστηρίξουν και θα αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα 45 αεροσκάφη T-6A Texan II που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία και από την άλλη πλευρά θα παράσχουν στην Αεροπορία έναντι λογικού κόστους, τις υπηρεσίες προκεχωρημένης εκπαίδευσης με τα αεροσκάφη Μ-346, χωρίς η Πολεμική Αεροπορία να υποχρεούνται να πληρώσει για την απόκτηση, υποστήριξη και συντήρησή τους.

Το τρίτο τμήμα της καναδικής πρότασης περιλαμβάνει την μεταφορά στην Καλαμάτα αριθμού αεροσκαφών τύπου DA-42 Twin Star της αυστριακής εταιρείας Diamond Aircraft Industries. Τα αεροσκάφη αυτά θα ενισχύσουν τις δυνατότητες εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων διευρύνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Τέλος, η καναδική πρόταση περιλαμβάνει την μεταφορά στην Καλαμάτα δύο εξομοιωτών για το αεροσκάφος Μ-346, ένα εξομοιωτή του αεροσκάφους T-6A Texan II την αναβάθμιση ακόμη ενός εξομοιωτή αυτού του τύπου του αεροσκάφους που η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει και ενός εξομοιωτή για το αεροσκάφος DA-42 Twin Star.

Το κλειδί όμως για την επιτυχία αυτής της πρότασης, είναι η διεύρυνση – όπως προαναφέρθηκε – των χρηστών των υποδομών της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας, των αεροσκαφών και των υπηρεσιών που η Πολεμική Αεροπορία μαζί με τους Καναδούς θα προσφέρουν.

Πιο αναλυτικά, η αξιοποίηση των υποδομών της αεροπορικής βάσης της Καλαμάτας, των 45 T-6A Texan II της Πολεμικής Αεροπορίας και των αεροσκαφών Μ-346 και DA-42 Twin Star που θα φέρουν στην Ελλάδα οι Καναδοί, θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές εάν εκτός των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν χρήση αυτών των υποδομών και υπηρεσιών και οι πιλότοι άλλων χωρών.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η ελληνική πλευρά, η οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα βολιδοσκόπησε τις προθέσεις αεροπορικών δυνάμεων σειράς χωρών κυρίως από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες αξιωματούχοι εξεπλάγησαν από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι συνομιλητές τους για το ενδεχόμενο εκπαίδευσης των πιλότων τους στην Καλαμάτα.

Πρόκειται για μια περιοχή με σχεδόν ιδανικές καιρικές συνθήκες για πολλούς μήνες τον χρόνο. Κι όλα αυτά, ακολουθώντας το πιστοποιημένο στα πρότυπα του ΝΑΤΟ καναδικό μοντέλο αεροπορικής εκπαίδευσης, με τα πτητικά μέσα που το ελληνικό κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης θα διαθέτει.

Ουσιαστικά οι πιλότοι από τις μεσανατολικές χώρες θα έχουν την δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε μια από τις καλύτερες κλιματολογικά γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, σε ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια με εξαιρετικές υποδομές, ακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του πλέον καλύτερου παρόχου ανάλογων υπηρεσιών σε συνεργασία με το προσωπικό μίας από τις καλύτερες Αεροπορίες του ΝΑΤΟ και της Δύσης.

Εάν και εφόσον οι μεσανατολικές χώρες επιλέξουν την ελληνο-καναδική πρόταση για την εκπαίδευση των νέων πιλότων τους τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι πολλαπλά.

Πρώτον, η αεροπορική βάση της Καλαμάτας καθίσταται διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης.

Δεύτερον, οι χώρες που θα στείλουν τους πιλότους στην Ελλάδα θα πληρώνουν το κόστος του εκπαιδευτικού προγράμματος και στην Ελλάδα, η οποία με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αποσβέσει μέρος των δαπανών που η Πολεμική Αεροπορία θα καταβάλει στους Καναδούς για την εκπαίδευση των δικών της πιλότων. Όσο αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον, τόσο θα μεγαλώνει το οικονομικό όφελος για την Πολεμική Αεροπορία, μειώνοντας έτσι αναλογικά το κόστος εκπαίδευσης των νέων Ελλήνων πιλότων.

Τρίτον, μέσα από αυτή την διαδικασία η Πολεμική Αεροπορία θα έχει την ευκαιρία να εκπαιδεύσει τους νέους πιλότους των μεσανατολικών χωρών που θα επιλέξουν την Καλαμάτα και να διευρύνει την φήμη της και το κύρος της στην ευρύτερη περιοχή.

Τέταρτον, η παρουσία δεκάδων νέων πιλότων από την Μέση Ανατολή σε κάθε εκπαιδευτική περίοδο θα φέρει στην τοπική οικονομία περισσότερα έσοδα από τους… γνωστούς γαλαντόμους Άραβες, ενώ η πανέμορφη ευρύτερη περιοχή, θα μπορέσει να σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη και όχι μόνο λόγω του τουρισμού.

Εάν τελικά η ελληνο-καναδική συνεργασία προχωρήσει προς υλοποίηση, η Πολεμική Αεροπορία θα μπορέσει επιτέλους να ξαναδεί το σύνολο των T-6A Texan II να αξιοποιούνται όπως πρέπει, χωρίς να χρειάζεται μάλιστα να ασχοληθεί με το απαιτητικό έργο της υποστήριξής τους, επικεντρώνοντας στην αξιοποίηση, προς όφελος του Κλάδου, αλλά και των διεθνών πελατών.

Δε χρειάζεται καν αναφορά το ότι εάν η Καλαμάτα εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο παροχής αεροπορικής εκπαίδευσης, αυτό – είτε αρέσει είτε όχι – θα οφείλεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τα πρόσωπα που πίστεψαν σε αυτό και το προχώρησαν, κυρίως όμως στην αξία του Έλληνα ιπταμένου και στο όνομα και τη φήμη της Πολεμικής Αεροπορίας διεθνώς. Δεν είναι πολλές οι χώρες στον κόσμο με την ετοιμότητα της ελληνικής.

Επιπλέον, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει νέα σύγχρονα αεροσκάφη προκεχωρημένης εκπαίδευσης (να σημειωθεί η ομοιοτυπία στην εκπαίδευση με τους γείτονες Ιταλούς και Ισραηλινούς), νέους εξομοιωτές και με την πιθανή συμμετοχή των Αράβων πιλότων από τις μεσανατολικές χώρες μεγαλύτερο κύρος, φήμη και απόσβεση του κόστους εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

23 Απαντήσεις

 1. Πολλά τα εάν….Ειναι οντως λυπηρο οτι Ελλας αδυνατεί να διατηρήσει ακομη και αεροσκάφη μη μεγσλης προηγμένης τεχνολογίας…οπως τα εκπαιδευτικά…δηλαδη δεν υπάρχει ούτε μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΊΑ να σνσλαβει την συντήρηση των αεροσκαφών; Εστω και με συνεργασία; Δηλαδη ολα ξεπουλουνται αναλαμβάνουν ξενες εταιρείες; Πως χρησιμοποιείται το σκεπτικό οτι ο Ασσος των Ελληνων πιλοτων θα φέρει ξένους; Εφόσον η εκπαίδευση αυτή είναι η βασικη εκπαίδευση και όχι στα F-16 η στα Mirage.
  Δεν υπάρχει ιδιωτικό Πανεπιστήμιο για συνεργασία στον τιμεα βασικής εκπαιδευσεως πιλότων;
  Ιδωμεν…

  1. Σε περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, φαίνεται πως βρέθηκε ένας φθηνότερος και ολοκληρωμένος τρόπος προμήθειας και διαχείρισης των εκπαιδευτικών αεροσκαφών και των λοιπών υποδομών. Πάντοτε υπό τη γενική εποπτεία της Π.Α. Πού είναι το κακό;;;
   Άλλα προηγμένα κράτη το εφαρμόζουν με επιτυχία από καιρό.

   Στο ερώτημα εάν υπάρχει ελληνική εταιρεία που μπορεί να αναλάβει ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ την υποστήριξη και συντήρηση των αεροσκαφών -πόσω δε μάλλον να έχει να παρουσιάσει αξιόπιστα και πρότερη σχετική εμπειρία στον τομέα-, η απάντηση είναι προφανέστατα όχι!

   Τι σχέση μπορεί να έχει το οποιοδήποτε πανεπιστημιακό ίδρυμα (ιδιωτικό ή μη) με την παροχή στρατιωτικής πτητικής εκπαίδευσης (έστω και βασικού σταδίου) και, γενικότερα, πρακτικής κατάρτισης σε ιπταμένους της Π.Α.;;;
   Με τι υποδομές, τι αεροσκάφη, τι προσωπικό, τι τεχνογνωσία και εμπειρία, τι εγγυήσεις ασφαλείας και απορρήτου, τι στρατιωτικό υπόβαθρο; Πού γίνεται κάτι τέτοιο;;;

  2. «δεν υπάρχει ούτε μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΙΑ να αναλαβει την συντήρηση των αεροσκαφών» «Δεν υπάρχει ιδιωτικό Πανεπιστήμιο για συνεργασία στον τιμεα βασικής εκπαιδευσεως πιλότων» πλάκα μας κάνεις Θεόγνωστε ε; Οι ιδιωτικές εταιρίες ίσα ίσα που καταφέρνουν και επιβιώνουν. Το φαντάζεσαι να μπλέξουν με κάτι τέτοιο και να τους κόψει την σύμβαση ή την πληρωμή πχ το ελεγκτικό συνέδριο; Η κάποιος άλλος χαρτογιακάς. Πως θα αποδείξουν την «αδυναμία εκτέλεσης από το δημόσιο»; ¨Ολα τα έξοδα πάνε στράφι αν κόψουν και τιμολόγιο αυτό μένει απλήρωτο και ταφόπλακα για την εταιρία. Για το πανεπιστήμιο να μην σχολιάσουμε καν.

 2. Δλδ δίνουμε 45 Τ-6, υποδομές, εκπαιδευτές για 6-12 Μ346 και κάποια DA-42 Twin Star. Η Καλαμάτα θα γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, με προτεραιότητα όχι τους Έλληνες πιλότους αλλά τους ξένους. Όσον αφορά την ανάπτυξη στην περιοχή, θα είναι μεγάλη ειδικά στις υπηρεσίες πολυτελείας, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ γνωστοί οι Άραβες.

 3. Δεν μπορουμε να αντεξουμε την αγορα και συντηρηση 20 ελικοφορων και 20 Jet αεροσκαφων και θελουμε και νεα μαχητικα, τρομαρα μας.
  Με το ιδιο σκεπτικο ας αναλαβουν οι ξενοι και τα μεταφορικα αερπσκαφη, τα ελικοπτερα, τα πυροσβεστικα και γιατι οχι και τα μαχητικα, με βαση το σκεπτικο του αρθρου θα μας ερθει πιο οικονομικα.Το ιδιο να γινει για τα πλοια, τα αρματα, τα αντιαεροπορικα κλπ.

  1. Βρε παιδιά, δεν λέει κάτι τέτοιο το άρθρο.
   Με αυτή τη μέθοδο, πάλι εμείς θα πληρώνουμε τη συντήρηση των αεροσκαφών. Απλώς αναθέτουμε την διαχείρισή της σε άλλον ώστε αφενός να γλιτώσουμε σε έναν βαθμό το μεγάλο και εμπροσθοβαρώς απαιτούμενο κόστος της αγοράς νέων αεροσκαφών, αφετέρου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα σκέλη των σχετικών αναγκών με ένα ενιαίο «πακέτο» (με ότι αυτό συνεπάγεται για την ομαλότερη εν συνεχεία εξυπηρέτησή τους και για επίτευξη οικονομίας κλίμακος).
   Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια από προηγμένα κράτη.

   1. Φίλτατε,γράφεις ότι «Με αυτή τη μέθοδο, πάλι εμείς θα πληρώνουμε τη συντήρηση των αεροσκαφών»,αλλά εγώ απομονώνω από το άρθρο αυτό :«υπηρεσίες προκεχωρημένης εκπαίδευσης με τα αεροσκάφη Μ-346, χωρίς η Πολεμική Αεροπορία να υποχρεούνται να πληρώσει για την απόκτηση, υποστήριξη και συντήρησή τους.»
    Φαίνεται ότι για το άρθρο «ο τζάμπας δέν πέθανε».

   2. Αγαπητέ Αχέροντα, προφανώς, για όποια πρόταση και αν επιλεγεί τελικά, θα υπογραφεί μια σύμβαση για παροχή υπηρεσιών αεροπορικής εκπαίδευσης βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών έναντι συγκεκριμένου ποσού κατ’ έτος. Η ανάδοχος εταιρεία θα αναλάβει να διαμοιράζει καταλλήλως το ποσό αυτό ώστε να μπορεί να εκπληρώνει τις συμβατικές υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών που ανέλαβε. Ένα σημαντικό μέρος του ποσού αυτού θα καλύπτει τη συντήρηση/υποστήριξη των αεροσκαφών. Άρα μπορεί τυπικά η σύμβαση να μη λέει π.χ. «Χ εκατ. ευρώ για την αγορά Χ αριθμού αεροσκαφών του τάδε τύπου» ή «Ψ εκατ. ευρώ για την εν συνεχεία υποστήριξη των τάδε αεροσκαφών», αλλά στην ουσία θα πρόκειται (και) περί αυτού, με την διαφορά ότι τις σχετικές διαδικασίες θα αναλαμβάνει να τις φέρνει εις πέρας η ανάδοχος εταιρεία.
    Προφανώς και δεν θα μπορούσε να είναι τσάμπα όλο αυτό….

   3. @ΑΧΕΡΩΝ

    «Προφανώς και δεν θα μπορούσε να είναι τσάμπα όλο αυτό,αλλά έτσι παρουσιάζεται.»

    Τότε παρουσιάζεται λανθασμένα φίλτατε Αχέροντα. Σίγουρα εσύ μπορείς να σχηματίσεις την πραγματική εικόνα.

   4. @Γ.Μ
    Εγώ ίσως το διακρίνω στην σωστή διάσταση,φίλε μου,αλλά έχω και τις απορίες μου.
    Όπως π.χ άν δίνουμε αντιπαροχή τα Τ-6 για να πετάνε ξένοι εκπαιδευόμενοι πληρώνοντας την CAE,η οποία από το κέρδος αυτό συνεισφέρει στην συντήρηση του υλικού Μ-346.
    Το μεγάλο κοινό όμως μπορεί να καταλάβει ότι του αρέσει.
    Εν πάση περιπτώσει,κάτι βρίσκω θετικό στην όλη υπόθεση,πέραν βεβαίως του προφανούς ότι επιτέλους εκσυγχρονίζεται ο στόλος των εκπαιδευτικών.
    Αυτό είναι ότι τυχούσης συμβάσεως,η ελληνική πλευρά θα οφείλει να ανταποκρίνεται στις όποιες υποχρεώσεις της,ώστε να μήν καθηλώνονται τα ιπτάμενα μέσα λόγω ελλείψεως FOS και γενικώς λόγω εγκαταλείψεως,σε αντίθεση με την έως σήμερα προσφιλή τακτική.

    1. @ΑΧΕΡΩΝ

     Εγώ πάλι αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ, έχοντας υπόψην μου μερικές άλλες περιπτώσεις (όπως και μερικές προσωπικές εμπειρίες, στο είδος της ελληνικής περίπτωσης), προσήμων να είμαι επιφυλακτικός, και θα ήθελα να παρατηρήσω στην όλη υπόθεση/ιστορία, ότι κάθε είδος Outsourcing (επειδή στην ουσία αυτό προετοιμάζουν στην πρώτη εντύπωση) είναι και μια απόδειξη η παραδοχή της ανικανότητας και αποτυχίας μιας χώρας να λύσει αυτά τα προβλήματα με τους κρατικούς μηχανισμούς. Έτσι η πολιτική ηγεσία, μεταφέρει αυτές τις αρμοδιότητες σε ξένα χέρια, για να αποφύγει και τις ευθύνες που φέρει και έχει για όλη την εξέλιξη.

     Ειδικά το σημείο εκπαίδευσης ιπτάμενων απο ισλαμικές χώρες, απο τις οποίες αρκετές μόνο «φιλικές» δεν είναι απέναντι στην ελληνική κουλτούρα (αλλά και γενικά απέναντι σε όλες τις κουλτούρες και αξίες που υποτίθεται ότι ασπάζονται οι ευρωπαϊκοί «πολιτισμοί»), το θεωρώ ιδιαίτερα προβληματικό.
     Νομίζω ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στην περίπτωση ιπτάμενων του ΝΑΤΟ που εκπαιδεύονται στο Goose Bay στον Καναδά, και στην περίπτωση εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού απο την μέση ανατολή, με ριζοσπαστικές αντιλήψεις σε αρκετά σημεία, και έναν ακραίο θρησκευτικό προσανατολισμό(τον οποίο υποτίθεται ότι πολεμάμε σαν μέλη του ελεύθερου ημισφαιρίου(στο οποίο θελουμε να ανήκουμε).

     Έτσι είμαι επιφυλακτικός σε ότι αφορά την προτεινόμενη μέθοδο, χωρίς να παραβλέπω ότι υπάρχει πρόβλημα στα μέσα εκπαίδευσης που απαιτεί μια σύντομη αποτελεσματική λύση.

     Υ.Γ.

     Με τον αρθρογράφο/συγγραφέα που μεταφέρει απλά μια πληροφορία δεν έχω πρόβλημα.

  2. Πρώτον.. Το ότι σε εποχές κρίσης πολλοί δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε πχ το ρεύμα (και αφήνουμε κανέναν λογαριασμό απλήρωτο), δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε την ηλεκτροδότηση.
   Δεύτερον. Το να εκμεταλευτείς τα πλεονάζοντα αεροσκάφη που έχεις, για να γίνεις χρήστης αεροσκαφών που δέν έχεις μόνο χαζό δεν το λές. Το ίδιο πρέπει να κάνεις ακόμα και όταν έχεις λεφτά. Η μαμά μου λέει ότι οικονομία κάνεις λόταν έχεις λεφτά. Όταν δεν έχεις λεφτά δεν μπορείς να κάνεις οικονομία.

 4. @Γ.Μ

  Δεν ειναι ακριβως ολα μελι γαλα. Εχω παμπολλες περιπτωσεις εμπειριες βασει των οποιων μολις γινει το outsourcing χανεται και το παιχνιδι….μετα απο καιρο επισης εαν οι συμβασεις δεν ειναι σωστες, ανεβαινουν και οι τιμες για συντηρηση κτλ εφοσον τωρα κτατανε απο τα you know what. Αυτο σημαινει και κοντρολ της αγορας. Αναπτυξη μηδεν. Απλο παραδειγμα. Εταιρεια στο Σαν Ντιεγκο εφτιαχνε τις πορτες για το αεροσκαφος…ολα καλα…μετα ομως απο ενα χρονικο ανεβασαν τις τιμες δεν υπηρχε ανταγωνιστικη εταιρεια και η μεγαλη ετιαρεια Μακ Ντακ αδυνατουσε πλεον να παραγει…εφταασε τελικα να κρατανε την Μακ Ντακ απο τα you know what….μπορω αν γραψω κεφαλαια σε βιβλια με τετιοιες περιπτωσεις και για συντηρηση….θυμαμαι και ελικοπτερων…. και ειμαι σιγουρος οτι Ελληνικες εταιρειες και το ΕΛληνικο δημοσιο εχουν πεσει σε παγιδες παρομοιες…στις εσωτερικες παρουσιασεις αρκετες φορες εταιρειες σε κλεοστο κυκλο δειχνουν το πως θα παρουν την αγορα…και μετα ..κοιτα την μαικκροσοφτ…ο σκοπος ειναι να φερνουν τεχνογνωσια και δουλιειες μεσα στην εταιρεια (βλεπε Ελλαδα) μολις μαθουν οι αλλοι το τι εχεις δεν ειναι χαζοι, μετα τα περνουν φευγουν και τα περνανε οι ιδιοι στους δικους τους και μετα σε αλλους εφοσον εχουν και την τεχνογνωσια και τα χρηματα…αλλα οπως οτα ειχα ελθει …και τα εξεηγησα…who the freak are you ….η απαντηση..

  Οσο για πανεπιστημιο καιρος να αρχισουν να κανουν ραγαμτικη δουλεια τα πανεπιστημια και οχι τις ηλιθιοτητες δηθεν ερευνες…να παρουν χρηματα απο την ΕΕ να ξεκινησουν προγραμματα. Επειτα θυμαμαο το Embry Riddle εχει Air Force ROTC προγραμμα βασει του οποιου οι πιλοτοι περνουν την βασικη εκπαιδευση. Θυμαμαι και state of the art simulators. Νομιζω ειvαι εφικτο να γινει επεκταση προγραμματος. Incubation technologies etc…

  Δεν υφισταται το δεν υπαρχει αλλα το δεν θελω, Οσο για την οικονομια συμφωνω οτι θα αυξηθει η κινηση στο να εκδιδονται οι Ελληνιδες και στην συγκεκριμενη περιοχη. ( ιροστε και αλεξιπτωστιτριες γυναικες Ξεσκιστε την Ελλαδιτσα την οικονομια και μετα ‘γαμ..την δηλαδη τι εχει αλλαξει απο τοτε …)

  O 6 AMERIKANIKOS STOLOS H GYNAI KES KAI H TROYMPA

 5. http://www.leonardocompany.com/en/-/pr-leonardo-aeronautica-militare-ifts
  Εν τω μεταξύ στην Ιταλία υπέγραψαν ήδη συμφωνία για ανάλογο και άμεσα ανταγωνιστηκό πρόγραμμα με το δικό μας…Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβουμε ότι το δικό μας πρόγραμμα για δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης δεν θα προχωρήσει…
  Για να μην πούμε και για τα προβλήματα που θα δημιουργούνται την τουριστική περίοδο με τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας…

 6. Έλλειψη χρημάτων,στάση εμπορίου…Όλα τα άλλα είναι να ‘χαμε να λέγαμε… Δεν πρόκειται να γίνει τίποτε στο άμεσο μέλλον… Το να λιβανίζουμε κιόλας την πολιτική ηγεσία μόνο εγκυρότητα δεν προσδίδει στο άρθρο…

 7. Θεωρώ ότι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το καλό της Ελλάδος προσπαθουν να δώσουν λύσεις στα διάφορα προβληματα όμως χωρίς την σωστη οικονομοτεχνική αναλυση την δουλειά απλα παραμένουν ιδέες μη υλοποίησημες αρθρα στο διαδίκτυον

  Για παράδειγμα μετα απο μία σωστή ανάλυση παρουσιάζεται το break even point $$ για ενα πρόγραμμα κ.ο.κ η δουλεια πρεπει να εχει top down and bottoms up επεξεργασία για να υπαρχει validity comparisons with similar projects etc…for risk reductions.

  Οκ τελειωσα με αυτο το θεματάκι να ειστε καλά.

 8. Δεν ξέρω τι λέτε μια χαρά λύση φαίνεται, τουλάχιστον στην θεωρία…
  Το θέμα ειναι να έχουν σωστή αρχική αεροπορική σύνδεση οι Ικαροι, τώρα αν ανακατεύονται στην διαχείριση του υλικού και ιδιωτικές εταιρίες, μικρό το κακό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.