Πραξικόπημα στην Τουρκία – It’s all part of the show…

Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]τον απόηχο των εξελίξεων στην γειτονική χώρα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι γίναμε μάρτυρες κάτι πρωτοφανούς: ενός αποτυχημένου τουρκικού πραξικοπήματος!

Εξηγούμαστε: Η Τουρκία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη στρατιωτική ισχύ.

Το ξίφος και το βέλος των ιπποτοξοτών της έβγαλε το τουρκικό έθνος από την αφάνεια της δυτικής Μογγολίας και την έφερε στο ιστορικό προσκήνιο σαρώνοντας παλιές αυτοκρατορίες στην Περσία και την Αραβία. Το σθένος των Γενιτσάρων έκανε όλη την Ευρώπη να τρέμει. Η κάνη του όπλου τους ανεβοκατέβασε σουλτάνους και βεζίρηδες στο εσωτερικό βεβαιώνοντας ότι ο χαρακτήρας του τουρκικού κράτους θα έμενε αμετάλλακτος. Κι όταν η φυσική φθορά του καθεστώτος επέφερε την πτώση, πάλι ο στρατός ανέλαβε να αλλάξει τα πράγματα, φέρνοντας τον ανανεωτικό αέρα του Μουσταφά Κεμάλ.

Στα 93 χρόνια της επίσημης ύπαρξης της Τουρκικής Δημοκρατίας ο στρατός παρέμεινε είτε μπροστά από τον κυβερνητικό θώκο είτε πίσω αλλά πάντα σε απόσταση που μπορούσε να τον αγγίξει. Αφού κυβέρνησαν άμεσα από το 1919 μέχρι το 1950, ο στρατός αποδέχτηκε την συμμετοχή περισσότερων του ενός κομμάτων στις εκλογές και επέτρεψαν ελεύθερες εκλογές. Το κατά πόσο ελεύθερες, ασφαλώς, ελέγχεται! Πραξικόπημα το 1960 (κρέμασμα των πρωθυπουργού, υπουργών εξωτερικών και οικονομικών), πραξικόπημα το 1971 (δια διακοινώσεως), πραξικόπημα το 1980 (50 εκτελεσθέντες, 650.000 συλληφθέντες, 1.683.000 σε «λίστες»), πραξικόπημα το 1993 (κρυψιγενές), το 1997 (το «μεταμοντέρνο») δείχνουν ότι ο στρατός παρέμενε πυλώνας και μοχλός εξουσίας με «ανανέωση συμβολαίου» ανά δεκαετία.

Η έλευση του Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρωθυπουργία το 2003 συνοδεύτηκε από έναν άνεμο ανανέωσης που χαιρετίστηκε από πολλούς. Το «λαϊκό τέκνο», θεοσεβές και λαοπρόβλητο, δημιούργησε τον τουρκικό μύθο μεταξύ των χαμηλών στρωμάτων, που στην Ελλάδα ζήσαμε τη δεκαετία του 1980… Η βελτίωση της τουρκικής οικονομίας, η ανάπτυξη και η αναβίβαση της διεθνούς θέσης της χώρας, αποτέλεσμα άλλοτε συστηματικής εργασίας και άλλοτε αδέξιων θυμικών και καθόλου διπλωματικών ελιγμών, παγίωσε τη θέση του Ερντογάν στη λαϊκή συνείδηση.

Σιωπηρά και με σχέδιο ο Ερντογάν μεταλλάχθηκε σε έναν ηγεμόνα που καθόλου δεν είχε σχέση με το προφίλ του απλού, σεμνού ανθρώπου που ανήλθε χάρη στην αξία και την δημοφιλία του, χαρακτηριστικά που τον είχαν κάνει τόσο αγαπητό. Προοδευτικά, το όνομα του πρωθυπουργού ή του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος φιγουράριζε εμπλεγμένο σε σκάνδαλα οικονομικής φύσεως ή νεποτισμού, οι διαθέσεις του και πιο απροκάλυπτα φιλικές έναντι του ισλάμ ξετυλίγονταν όλο ενώ αντίθετα οι σχέσεις του με το κοσμικό κράτος βρίσκονταν σε ευθεία σύγκρουση.

Το κεμαλικό κατεστημένο, με θεματοφύλακα τον τουρκικό στρατό, τις ένοπλες δυνάμεις, τις μυστικές υπηρεσίες και με βαθιές ρίζες στην δικαιοσύνη και στη δημόσια διοίκηση, σταδιακά «ξηλωνόταν» με σημαία τον εκσυγχρονισμό και την εκδημοκρατοποίηση και όργανο το σοκ. Το τελευταίο συνήθως ερχόταν μετά από ένα σοβαρό περιστατικό διαφθοράς ή αντίδρασης σε ευθεία απειλή και καλυπτόταν από τον μανδύα του τυχαίου περιστατικού ή του αιφνιδιαστικού αλλά καλά μελετημένου ελέγχου της «Νέας Τουρκίας».

Πράγματι, οι κεμαλιστές προσπάθησαν να ανατρέψουν την δυσμενή προς αυτούς κατάσταση με προειδοποιητικές ή επεμβατικές ενέργειες αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η αποκάλυψη της υπόθεσης «Εργκενεκόν» το 2007, η μεγαλύτερη νομική υπόθεση στα χρονικά της σύγχρονης Τουρκίας οδήγησε στο εδώλιο και στη φυλακή 750 αξιωματικούς αποκάλυψε την ύπαρξη έξι συνολικά πραξικοπηματικών σχεδίων μεταξύ 2001 και 2010. Αν και η αυθεντικότητα ορισμένων¹ αμφισβητείται, η αποκάλυψη λεπτομερών σχεδίων του σχεδίου «Βαριοπούλα», η αδιαμφισβήτητες σχέσεις μεταξύ τμήματος ακραίων στρατιωτικών κύκλων με τις μυστικές υπηρεσίες και το οργανωμένο έγκλημα, ακόμα και οι τακτικές και δίκτυα κεκαλυμμένων επιχειρήσεων που οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς, δείχνουν ότι το στρατιωτικό κατεστημένο αντέδρασε ή σχεδίαζε να αντιδράσει στην άνοδο του μη κοσμικού κόμματος ΑΚΡ και του Ερντογάν προσωπικά.

Οι εκκαθαρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είναι σύνηθες γεγονός. Προ του 2004 αυτές είχαν σκοπό τους συμπαθούντες ή μέλη της ισλαμικής μερίδος της κοινωνίας, αυτούς τους περισσότερο ή λιγότερο φιλελεύθερους που ένιωθαν προσκολλημένη στην παλιά τουρκική παράδοση και στην ιδέα ενός κράτους σε συναυλία με το μετριοπαθές ισλάμ. Αυτοί θεωρούνταν το απόστημα που όφειλε να αφαιρείται πρωτίστως από το σώμα των ενόπλων δυνάμεων για να μπορεί μετά, καθαρό και απερίσπαστο, να εποπτεύει και να διαφυλάσσει τον απόλυτα κοσμικό χαρακτήρα της κοινωνίας, όπως την ήθελε ο Μουσταφά Κεμάλ. Από την εποχή που το ΑΚΡ έθεσε πόδι στην ηγεσία οι όροι αντεστράφησαν. Πλέον οι ένοπλες δυνάμεις εκκαθαρίζονται από τα κοσμικά στελέχη.

Οι εκκαθαρίσεις των ισλαμιστών στην Τουρκία λαμβάνουν χώρα πάντα μετά από σημαντικά γεγονότα. Χώρα που γεννήθηκε εν μέσω πολέμων, η Τουρκία έμαθε ότι ζει εν μέσω εχθρών και επιβιώνει χάρη στην τυφλή υπακοή στην ηγεσία της και στον στρατό της. Στρατός που συχνά παραβιάζει βασικές ελευθερίες των πολιτών της χάριν της Εθνικής Ασφάλειας. Οφείλουν να είναι εξαιρετικές οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στον οποιονδήποτε να σηκώσει δεικτικά το δάκτυλο εναντίον του στρατού, πολλώ δε μάλλον να τον κατηγορήσει και να τον καταδιώξει. Κι όμως, τα τελευταία 15 χρόνια οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τελούν ουσιαστικά υπό διωγμό βαρυνόμενες με πραγματικά ή υποθετικά σενάρια κατά του κοινοβουλευτικού κράτους.

Λίγο μετά τις 22:00 τοπική ώρα της 15ης Ιουλίου 2016 εκδηλώθηκε στην Τουρκία απόπειρα πραξικοπήματος με κινητοποίηση μέρους του Στρατού Ξηράς και τμημάτων της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Το κίνημα εκδηλώθηκε κυρίως στα κέντρα εξουσίας, στην Άγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεμονωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα προσπάθησαν να καταφέρουν πραγματικά ή ψυχολογικά πλήγματα, που με το δέος θα ανάγκαζαν την κυβέρνηση και τις πιστές σε αυτήν δυνάμεις να παραδοθούν. Μικρές στρατιωτικές μονάδες κινήθηκαν προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Κων/λης, το μέγαρο τηλεπικοινωνιών και τις γέφυρες του Βοσπόρου. Την ίδια ώρα, ένα και μοναδικό επιθετικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ κατά του κοινοβουλίου και του αρχηγείου της μυστικής υπηρεσίας της ΜΙΤ προκαλώντας ζημιές. Αν και έδειξαν να αιφνιδιάζουν προς στιγμή, οι δυνάμεις απέτυχαν στους σκοπούς τους. Ο Ερντογάν και η ηγεσία της Τουρκίας παρέμειναν ελεύθεροι και κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή με ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ξεσηκώνοντας τον λαό, η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν σίγασε εντελώς όπως και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που παρά κάποια προβλήματα συνέχισαν να εκπέμπουν. Δυνάμεις της αστυνομίας, της στρατοχωροφυλακής, των μυστικών υπηρεσιών αλλά και δυνάμεις του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας πιστές στην κυβέρνηση αντέδρασαν και σε δύο ώρες τα μπλόκα των πραξικοπηματιών παρασύρθηκαν και οι ίδιοι συνελήφθησαν. Μέχρι τις 03:00 όλα είχαν τελειώσει με απώλειες 265 νεκρών, 1.440 τραυματιών. Συνολικά 2.839 συνελήφθησαν μέχρι στιγμής, μεταξύ τους 34 στρατηγοί, πτέραρχοι και ναύαρχοι καθώς και 2.745 δικαστικοί.

Για όσους έπεσαν από τα σύννεφα χθες βράδυ με την εκδήλωση του ατυχούς πραξικοπήματος, υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα «κυνήγι μαγισσών» με βάση νέα στοιχεία και αποκαλύψεις της Ergenekon ενώ μόλις στις 14 Ιουλίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του υποναυάρχου Mustafa Zeki Uğurlu, διοικητή της Διοίκησης Πλοίων Ναρκοπολέμου του ναυτικού. Δεδομένου του ερασιτεχνισμού που διοργανώθηκε και διεξήχθη το πραξικόπημα, είναι πιθανόν οι συνωμότες να κινήθηκαν με βιασύνη προκειμένου να προλάβουν μια ακόμα μαζική εκκαθάριση και η προχειρότητα τους στέρησε την επιτυχία. Δικαιολογείται όμως τέτοια αποτυχία από μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων; Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, με την προϊστορία σε κινήματα, ανατροπές και λεπτομερή έλεγχο του εσωτερικού κινήθηκαν σε μια ώρα που:

 • Η πλειοψηφία του κόσμου είναι ακόμα ξύπνια και εν κινήσει στους δρόμους.
 • Με ανεπαρκείς δυνάμεις κληρωτών και ελλιπώς εξοπλισμένων στρατιωτών (εικόνες με διαφορετικά κράνη, λυτές εξαρτήσεις, χαλαρή κίνηση και επαγρύπνηση και ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας).
 • Απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε θέσει (έλεγχος της ραδιοτηλεόρασης, των μέσων επικοινωνίας, σύλληψη της κυβέρνησης και του Ερντογάν, ανάδειξη των ηγετικών μορφών του κινήματος, δικαιολόγηση στάσης και ανάγνωση αιτημάτων).

Είναι δυνατόν να κινήθηκαν τόσο επιπόλαια ή μήπως οι εκκαθαρίσεις του ΑΚΡ απέφερε καρπούς ξεδοντιάζοντας το στρατιωτικό κατεστημένο σε σημείο που να μην μπορεί να «δαγκώσει»; Το βρίσκω δύσκολο να το πιστέψω.

Όμως, μια ανάστροφη ανάγνωση μπορεί να δώσει καλύτερες απαντήσεις. Σήμερα, σχεδόν 24 ώρες μετά, γνωρίζουμε ότι το κίνημα εκδηλώθηκε από μια μικρή μερίδα στρατιωτικών. Η κινητοποίηση μέσων ή δυνάμεων επιπέδου ουλαμού-λόχου αντί ολοκλήρων μονάδων και η παραδοχή των κατωτάτων συμμετασχόντων πως εκτελούσαν εντολές που παρέπεμπαν σε άσκηση, εξ ου και η αναποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν δυναμικά στο αντι-κίνημα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε ενόψει όχι στρατιωτικού πραξικοπήματος της πολιτικής τάξης στην Τουρκία αλλά αντίθετα, μιας πολιτικής προβοκάτσιας εναντίον του στρατού. Ίσως την εσχάτη μιας ολόκληρης σειράς παρόμοιων για τον ολοκληρωτικό έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων.

Ο Ερντογάν είχε επιβαρυνθεί με πολλά λάθη τα τελευταία χρόνια. Η δημοφιλία του έπεσε σημαντικά, η αντιπολίτευση ενισχύθηκε, η ανάπτυξη της χώρας επιβραδύνθηκε και οι διεθνείς σχέσεις της επλήγησαν από την αποκοπή σχέσεων με το Ισραήλ, την ψύχρανση με τις ΗΠΑ και την μονομερή της στάση στη Συρία. Η σχεδόν αυτοαναγόρευσή του σε Πρόεδρο με σαφή προοπτική την αλλαγή του συντάγματος, ώστε η εξουσία του να παγιωθεί, τον έθεσαν σε τροχιά απαξίωσης και σφοδρής κριτικής στο εσωτερικό –ιδίως μεταξύ του περισσότερο εύπορου, μορφωμένου και κοσμικού πληθυσμού της δυτικής Τουρκίας και της Κωνσταντινούπολης, που ταυτίζεται με το παλιό κοσμικό καθεστώς. Η κατασκευή του υπερπολυτελούς «Λευκού Παλατιού» ως νέου προεδρικού μεγάρου σφράγισε αυτήν την εικόνα. Επιπλέον, το κουρδικό ζήτημα είχε εκτραχυνθεί εξελισσόμενο σε κανονικό πόλεμο σε όλη την έκταση των νοτιοανατολικών επαρχιών. Στο εξωτερικό, η επιβάρυνση από το πάγωμα των τουρκο-οσραηλινών σχέσεων ένεκα του επεισοδίου του «Μαβί Μαρμαρά», εκτραχύνθηκαν με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία από τουρκικά μαχητικά, που έπληξε ανεπανόρθωτα τις ρωσο-τουρκικές διεθνείς σχέσεις και ακόμα χειρότερα, τις οικονομικές.

Ποια καλύτερη λύση, λοιπόν, από την ενορχήστρωση ενός επεισοδίου που θα τον μετέτρεπε στο απόλυτο θύμα, στα μάτια τόσο των ξένων χωρών όσο και του λαού του. Ο Ερντογάν έχει μια σταθερή πολιτική καριέρα 20 και πλέον ετών. Γνωρίζει το παιχνίδι και μέχρι σήμερα ελισσόταν καλά μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, χρησιμοποιώντας τον λαό του ως μοχλό πίεσης στις διεθνείς κινήσεις του και επικαλούμενος τις «κακές ξένες δυνάμεις» στο εσωτερικό. Σε μια σπάνια περίπτωση, που η εικόνα του ήταν αδύναμη τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, ο Ερντογάν αποδεικνύεται Μάγος της πολιτικής επιβίωσης. Ενορχηστρώνοντας μια πραγματική πραξικοπηματική κίνηση, κινητοποίησε στην πράξη υπάρχοντες πυρήνες, για τους οποίους πιθανώς να είχε γνώση από τις μυστικές υπηρεσίες, που ελέγχει απόλυτα και αφού κατέστειλε εύκολα τον υπαρκτό κίνδυνο, η ηθική ανάταση του νικητή του λύνει τα χέρια να ξεκαθαρίσει εντελώς τις σχέσεις στο εσωτερικό. Αύριο, θα εμφανιστεί στην τηλεόραση ως Μεσσίας στους Τούρκους κι ως Λάζαρος στους ξένους.

Τουρκικές και διεθνείς πηγές έχουν ήδη αμφισβητήσει την αυθεντικότητα του τουρκικού κινήματος αλλά οι εικόνες στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν αφήνουν αμφιβολίες. Ο Ερντογάν αναδύεται ως κυρίαρχος του παιχνιδιού, έτοιμος για έναν νέο γύρο. Σύντομα, το ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, η θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, η αναθεώρηση του Συντάγματος που θα μετατρέψει την Τουρκία σε Προεδρική Δημοκρατία και ο χαρακτήρας του τουρκικού κράτους και κοινωνίας θα τεθούν και πάλι στο τραπέζι.

1 . Το 2007 το εβδομαδιαίο περιοδικό Nokta δημοσίευσε αποσπάσματα υποτιθέμενου ημερολογίου του πρώην αρχηγού του τουρκικού ναυτικού, Özden Örnek, που αποκάλυπταν την σχεδίαση τρία χρόνια πριν τεσσάρων σχεδίων ανατροπής της κοινοβουλευτικής τάξης από τις ΕΔ με τις ονομασίες Sarıkız («ξανθούλα»), Ayışığı («σεληνόφως»), Yakamoz («θαλασσινή λάμψη») και Eldiven («γάντι»). Αν και ο ναύαρχος χαρακτήρισε τα έγγραφα πλαστά στη δίκη και τελικά αθωώθηκε, ένα κύμα εκκαθαρίσεων ξεκίνησε άμεσα στο τουρκικό ναυτικό. Το 2010 νέες αποκαλύψεις και συλλήψεις στη ναυτική βάση Γκολτσούκ αποκάλυψαν νέα ανατρεπτική επιχείρηση υπό την ονομασία «σχέδιο δράσης Κλωβός».
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram

24 Απαντήσεις

 1. Αν απο πίσω απο το πραξικόπημα βρίσκεται ο Ερδογάνος, είναι πολύ γάτα.. Μάλλον όχι γάτα, τίγρης. Και σε συνδυασμό με το θράσος να καταρρίψει ρωσικό α/φος, καλό είναι κάποιοι ανόητοι να προσέχουν…

 2. Αν ηθελε να στησει “πραξικοπημα” ο σουλτανος, που μπορουσε, θα το εκανε πολυ πιο ευκολα, “εσωτερικα” των ΕΔ, ηρεμα και χωρις να φθειρει και να ξεφτιλισει παγκοσμιως τα δοξασμενα στρατά του. Οι εσπευσμενες εκρηξεις φιλιας στη Ρωια και το Ισραηλ, φανερωνουν οτι ο σουλτανος ηθελε να κλεισει εξωτερικα μετωπα για να στραφει στα εσωτερικα του. Οσον αφορα στους πραξικοπηματιες, αυτα μπορεσαν, αυτα εκαναν. Μαλλον θεωρησαν οτι απλα με το να βγαλουν τεθωρακισμενα στους δρομους θα το επαιρναν ολοι αποφαση , οπως γινεται στην τουρκια απο το 1960. Φαινεται οτι ακομα και οι τουρκοι εχουν αλλαξει. Ειναι σιγουρο οτι μεγαλη μεριδα πολιτων ειδε τα τανκ με ευχαριστηση , αλλα δεν ηταν διατεθειμενοι να κατεβουν κατω και να σπασουν αυγα με τους ισλαμιστες που βγηκαν στους δρομους με αγριες διαθεσεις. Πιστεψαν οτι θα το εκαναν οι φανταροι γι’αυτους , ομως οι περισσοτεροι οπως ειπα και σε αλλο σχολιο μου, προς τιμην τους δεν εριξαν στο ψαχνο. Πραγματικα λυπαμαι τους συλληφθεντες, βεβαια κι’αυτοι τα ιδια θα εκαναν στους αντιπαλους τους εαν επικρατουσε το πραξικοπημα.
  Το καλο για εμας ειναι οτι ακομα και στο εσωτερικο των τουρκικων ΕΔ, πλεον θα κοιταει ο ενας τον αλλον για υποπτο συνομωσιας ή χαφιεδισμου αντιστοιχα. Αυτο δεν μπορει παρα να προκαλει συνεχη φθορα και βεβαια δεν μιλαμε πια για σωστη διοικηση και διαχειρηση ενος -Νατοικου- στρατευματος. Για καποιο διαστημα ισως παρατηρησουμε και φαινομενα απαξιωσης οπλικων συστηματων παρομοια με την Ισλαμικη Επανασταση στην Περσια το 1979 – αν και ειναι απιθανο να υπαρξει εμπαργκο εξοπλιστικων στην τουρκια.
  Το 2016 αναδυκνυεται σε χρονια θριλερ…

 3. Kατι αλλο που χρηζει εξηγησεων, ειναι οι αμεσες συλληψεις χιλιαδων δικαστων απο τον Ερντο. Πως συμμετειχαν στο πραξικοπημα? Ειχαν ετοιμη απο καιρο τη λιστα συλληψεων?
  http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/gioxanes_xan_h_tourkiki_kybernisi_eixe_etoimo_ton_katalogo_ton_syllipseon_apo_prin-64417686/

  1. Κάπως έτσι. Κατ εμέ η πιο πειστική εκδοχή είναι πως ξέρανε το πραξικόπημα, το αφήσανε να συμβεί σε ερασιτεχνικά πλαίσια για να το εκμεταλλευθούν (ήταν και οι διοργανωτές εν μέρει τσίρκο) και απλά βρήκαν την ευκαιρία για προγραφές.

   1. ΠΚ, Φώτη, Θοδωρη,
    ΟΧΙ, το πραξικοπημα ηταν αληθινο. Επεσαν τελικα πολλες σφαιρες και πολλα κορμια για να ειναι ψευτικο .
    Κανενας σοβαρος ηγετης και πολυ περισσοτερο ο σουλτανος, δεν αφηνει πραξικοπημα να αρχισει με αποπειρα δολοφονιας του (!) για να το καταπνιξει αργοτερα! Εαν εχει εγκυρες -και εγκαιρες- πληροφοριες , το καταπνιγει πριν ξεκινησει και αρχιζει μετα ανενοχλητος τις προγραφες του μεσα απο ηδη ετοιμες λιστες οπως ειδαμε.
    Θα μαθουμε τις ερχομενες μερες (μεσα απο τις θριαμβολογιες του σουλτανου) γιατι το πραξικοπημα ξεσπασε νωριτερα απο οτι επρεπε (στις 03:00 τα ξημερωματα). Μαλλον τους καρφωσανε νωρις και αφου ουτως ή άλλως οπως ειπαμε οι λιστες καρατομησης ηταν ετοιμες, το ξεκινησαν μηπως και βγει κατι.
    Τεινω να πιστεψω οτι η αποτυχια των των πραξικοπηματιων δεν οφειλεται τοσο στο σχεδιασμο και τις καθ’αυτο σταρτιωτικου χαρακτηρα επιχειρησεις, αλλα στο οτι δεν υπηρξε καθολικη αποδοχη ουτε καν μεσα στις -εν γενει κεμαλικες- τουρκικες ΕΔ και ο καθε στρατηγος περιμενε αρχικα που θα κατσει η μπιλια για να εκδηλωθει.
    Οι τουρκικες ΕΔ δεν θα ειναι πια αυτες που γνωριζαμε, αυτο ειναι θετικο για εμας. Και αν ευοδωθουν αλλα σεναρια (πολιτικα, οικονομικα κλπ) που διαβαζω , ουτε η τουρκια θα ειναι αυτη που ξεραμε ως τωρα , ομως αυτο δεν ειναι απαραιτητα θετικο για εμας.

  2. Καλησπέρα. Αυτή ήταν κ εμένα η απορία μου.
   Μάλλον από ότι φαίνεται, ο σουλτανος έχει ψηφιοποίηση πλήρως τα πάντα, και με ένα κλικ έβγαλε τις λίστες. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έχει γίνει κάτι άλλο! 😀

  3. Καλησπερες. Μαλλον οι “προγραφες” ηταν ετοιμες από καιρο. Απλα τωρα δοθηκε η καταλληλη αφορμή για τις εκκαθαρισεις, γρηγορα και σε βαθος, ολης της Δημοσιας Διοικησης και φυσικα του Δικαστικου Σωματος(μια από τις εξουσιες). Μη ξεχαμε και το παράδειγμα της επταετιας εδώ. Οι ανωτατοι δικαστικοι στηριξαν τη χουντα ακομα και με συμμέτοχη τους στα υπουργικα συμβουλια.

   1. Οι ανωτατοι δικαστικοι (κλπ…) στηριξαν τη χουντα ΑΦΟΥ ξεσπασε και επιβληθηκε. Οχι στο πραξικοπημα, δεν χρειαζεται δικαστες η πρωτη νυκτα. Λογχες και ταχυτητα χρειαζεται.

 4. Κύπριος πρώην βουλευτής: Έπρεπε το βράδυ του πραξικοπήματος να απελευθερώσουμε τα κατεχόμενα

  http://www.protothema.gr/greece/article/596021/kuprios-proin-vouleutis-eprepe-to-vradu-tou-praxikopimatos-na-apeleutherosoume-ta-katehomena/

  Χίλια δίκια έχει. Αλλα,αν κρίνω από τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων, και οι Κύπριοι, ίδια σκατά με εμάς τους Ελλαδίτες είναι από πλευράς ετοιμότητας,οργάνωσης,φρονήματος και ΒΟΥΛΗΣΗΣ……..

  1. Εαν συμφωνητε αγαπητε με τον βουλευτη αυτο, λυπαμαι αλλα πλανασθε πλανην οικτραν.
   Το μονο που μας ελειπε ειναι να δωσουμε πληρη νομιμοποιηση και στον τελευταιο ψευτομουφτη της Θρακης να κραυγαζει οτι “οι γκιαουρηδες εκαναν το πραξικοπημα”! Δεν σας φθανει η ωραιοτατη προφαση για εισβολη και κατοχη που τους δωσαμε τετοιες μερες το 1974 ???
   Το πληρως εξαρτωμενο οικονομικα κλπ. τουρκοκυπριακο μορφωμα, θα πεσει μονο του απο τις εξελιξεις. Δεν ξερω αν το εχετε συνειδητοποιησει , αλλα η λαβωμενη το ’74 Κυπριακη Δημοκρατια, ακολουθωντας πορεια ανεξαρτητη απο την Αθηνα , εχει φθασει να ειναι μελος της Ε.Ε. με το σπαθι της (και το φυσ. αεριο της), ενω εκ των πραγματων συντομα θα αρθουν και τα οποια εμπαργκο της εχουν επιβληθει. Σε αντιθεση με το “τδβκ” που για να τραβηξουν καζανακι παιρνουν αδεια απο την τουρκια.
   Με αυτα δεν λεω βεβαια οτι δεν πρεπει να ειμαστε παντα ετοιμοι για τις γεωπολιτικες εξελιξεις στην περιοχη, που αναμενονται ραγδαιες…

 5. Αγαπητέ Μανώλη
  σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ήταν ψεύτικο το πραξικόπημα.
  Θεωρώ όμως ότι το περίμενε.Οπως κ την συνέχεια αυτού.Απλά γνώριζε ότι έπαιρνε τα ρίσκα του.
  Από τα φαινόμενα, χωρίς να ξέρω, κάποιος τους πούλησε τους πραξικοπηματιες όπως προειπες.
  Εκ των υστέρων, φαίνεται κ ο ρόλος κλειδί της MIT σε όλα αυτά. Αν δεν έχεις μαζί σου ή δεν την εξουδετερωσεις την υπηρεσία πληροφοριών, έχεις προβλήματα σαν αυτά του να ψάχνεις το αεροσκάφος στον αέρα κ να μην ξέρεις ποιο είναι. Για αυτό κ ο σουλτανος την καπαρωσε, πρώτη πρώτη. Θεωρείς ότι μπορεί να δούμε μέχρι κ διχοτομηση της Τουρκίας;

  1. Την μία σκέφτεσαι σάν τον Προβοκάτωρα,την άλλη τείνεις να συμφωνήσεις με τον Μανώλη στα πάντα,να το κοιτάξεις,να μήν το αφήσεις.

   1. To τοπιο ειναι θολο ακομη, υπαρχουν ανοικτα θεματα, παντως δεν εχω διαφωνια με τον Προβοκατωρα, ο κουμπαρος μας τα χαλαει . Προς το παρον θα συμφωνεις οτι οι αποψεις περι “επιχειρησης Κεραυνος – Yildirim”, συγκλινουν στα συμπερασματα του παρακατω χθεσινου σχολιου μου – εν ολιγοις:
    Δεν ηταν στημενο απο τον Ερντο, δεν ειχαν εγκριση του Γενικου Επιτελειου τους και δεν εξουδετερωσαν τον Ερντογαν οταν επρεπε.

 6. Τελικα απο οτι φαινεται, τις ετοιμες λιστες καρατομησης για τους συμπαθουντες το πραξικοπημα δικαστικους, τις πηραν απο τους συλληφθεντες μυημενους στο πραξικοπημα –
  απο αρθρο του Guardian:
  “At 1am (ξημερωματα Σαββατου), officials say the police chief the city of Bursa arrested the local army commander, who possessed a 6-page list that included the names of designated judges and military officials who were to be appointed to various positions in the bureaucracy in the aftermath of the coup. Other pro-coup soldiers possessed lists of secure telephone lines to receive orders.”

  Λυθηκε και η απορια αυτη , αποδυναμωνοντας ακομη περισσοτερο την θεωρια οτι ο Ερντογαν ηξερε και αφησε το πραξικοπημα (επιχειρηση Κεραυνος – Yildirim) να εξελιχθει για ιδιον ωφελος.

  Πλεον η πιθανοτερη γενεσιουργος αιτια της αποτυχιας συμφωνα με οσα ειναι γνωστα, επικεντρωνεται στο οτι το πραξικοπημα δεν εγινε απο τον Τουρκικο Στρατο -δηλ. αυτουσια την ηγεσια του, ιεραρχικα (τοp chain of command) – αλλα απο τμημα του στρατευματος, υψηλοβαθμο , αρκουντως ισχυρο και αποφασισμενο μεν, τελικα δε ανεπαρκες αφου αλλοι υψηλοβαθμοι αξιωματικοι τελικα ακυρωσαν το εγχειρημα , το οποιο μαλλον εφθασε πολυ κοντα στην επιτυχια.
  Το κρισιμο σημειο ομως που κυριολεκτικα γυρισε τη ζυγαρια (turning point) ηταν σιγουρα η εμφανιση του Ερντογαν ζωντανου στα ΜΜΕ. Καποιοι λενε οτι οι πραξικοπηματιες δεν “μαυρισαν” τα καναλια και τα soscial media , δεν εστειλαν καταστροφικους ιους σε …ολα τα τουρκικα κινητα, ή δεν εξαερωσαν τη ΜΙΤ. Δεν ξερω ποσα και ποια απο αυτα ηταν ευκολα ή εστω εφικτα, σε ευλογο -μικρο- χρονικο διαστημα.
  Η πραγματικη αιτια ομως, ειναι σιγουρα οτι δεν εξουδετερωσαν τον “τουριστα” Ερντογαν και τον πρωθυπουργο του στην αρχη των γεγονοτων. Η εξηγηση, ιδια και για το ακαταλληλο της ωρας εναρξης του πραξικοπηματος, ειναι οτι τους πηραν χαμπαρι την τελευταια στιγμη και εσωσαν τον σουλτανο οι δικοι του. Το ε-αμυνα εβγαλε ανακοινωση του τουρκικου Γενικου Επιτελειου , που αναγνωρισε οτι απο τις 16:00 το απογευμα Παρασκευης ειχε πληροφοριες για επικειμενο πραξικοπημα.
  Η τελικη πραξη της τραγωδιας των πραξικοπηματιων, παιχθηκε στον εναεριο χωρο της Πολης: το τζετ που μετεφερε τον Ερντογαν, φερεται να “παρενοχληθηκε” απο 2 F-16 που υπακουαν στους στασιαστες. Ειχε ομως κωδικο απλης επιβατικης πτησης και οι πιλοτοι δεν το κατεριψαν για να μην προκαλεσουν διεθνες επεισοδιο που θα προκαλουσε σοβαρα προβληματα στην επιδοξη Χουντα. Ο θεος τους ας τους λυπηθει.

  1. α)Ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ δεν ήταν υψηλόβαθμα στελέχη;
   β)Θεωρείς αξιόπιστη πηγή τα ελεγχόμενα τουρκικά μέσα ενημέρωσης;
   γ)Έχεις τον Ερντο και το πρωθυπουργικό του μπροστά σου και δεν το καταρρίπτεις επειδή έχει ”κωδικό επιβατικής”;

   Μανόλη, δε σωζεται ρε σύντεκνε το πράγμα.

   1. A) Nαι , κι΄γω αναφερα οτι πραγματι συμμετειχαν υψηλόβαθμα στελέχη. Οχι ομως το συνολο της ιεραρχιας οπως το ’80 με τον Εβρεν. Οι λογοι ειναι αγνωστοι.
    Β) Οχι. Εμεις , οπως και οι απλοι τουρκοι πολιτες, δε θα μαθουμε ποτε ολες τις λερωμενες φωλιες. Παντως , οπως λεει κι’ο Φωτης , ας περιμενουμε και τα γουικιλικς που χακαρονται απο “αγνωστους” προς το παρον.
    Γ) Το περιστατικο , εαν συνεβει ετσι , χρηζει επιβεβαιωσης σε ολες του τις πτυχες, γι’αυτο γραφω οτι “φερεται να «παρενοχληθηκε»”. Πουθενα δεν αναφερθηκε οτι γνωριζαν θετικα ποιος ηταν στο αεροπλανο. Ο “εμπιστος” στρατιωτικος ακολουθος του Ερντο, πηρε τηλ. τη φρουρα του πριν πεταξουν και ρωτησε τα στοιχεια της πτησης, αλλα φερεται οτι τον πηραν χαμπαρι και του ειπαν αρλουμπες. Συνεληφθηκε μετα παραυτα.

    Δηλαδη τωρα εσυ πιστευεις οτι μεταξυ αλλων ο Ερντο αφησε να ξεκινησει επιχειρηση δολοφονιας του απο ειδικες δυναμεις και καποια στιγμη νηφαλια εκοψε και το ρευμα στο Ιντσιρλικ, οπου ειναι τα πυρηνικα και 1500 αμερικανοι που τα φυλανε, για να διακοψει τη λειτουργια του αεροδρομιου απο τους στασιαστες? Πολυ χοντρο , χοντροτατο παιχνιδι, ακομη και για τον σουλτανο.
    Κατι μου λεει οτι δεν θα’χει καλα στερνα. Οπως ο Κανταφι.

    ΥΓ. Μολις συνειδητοποιησα οτι εχω καταχραστει -λογω πολλων και μακροσκελων απαντητικων σχολιων- το αρθρο του φιλου Σταθη.

  2. Μερικα νεα ενδιαφεροντα στοιχεια για τη νυκτα του πραξικοπηματος :

   -Οι πραξικοπηματιες τελικα βαρεσανε στο ψαχνο… Μεχρι και 120αρια ριξανε τα Λεο-2Α4! Συγκλονιστικα βιντεο απο καμερες οδικης κυκλοφοριας κλπ στην Πολη :

   http://www.thepressroom.gr/diethni/praxikopima-stin-toyrkia-sygklonistika-video-tanks

   Σιγουρα η δημοσιευση τετοιων βιντεο δεν ειναι τυχαια, αλλα εξυπηρετει την λυσσα του Ερντο για μαζικες εκκαθαρισεις , αναστολη της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επαναφορα της θανατικης ποινης. Ομως, μπορουμε ακομα να πουμε οτι ο Ερντογαν εστησε (ή εστω αφησε να εξελιχθει) ενα αιματηρο πραξικοπημα , με πρωτο υποψηφιο θυμα τον ιδιο και την οικογενεια του?

   -Η ΠΑ ισχυριζεται οτι “εβλεπε” το αεροπλανο του Ερντο απο το Νταλαμαν μεχρι να προσγειωθει στην Κωνσταντινούπολη και αποκλειει “παρενοχληση” του απο μαχητικα των πραξικοπηματιων. Δεν ξερω με τι ηλεκτρονικα μεσα το εβλεπαν, AΣΕΠΕ ισως?

   -Ο Ερντογαν φερεται να εχει κοψει το ρευμα στο Ιντσιρλικ, τη μεγαλυτερη “αμερικανικη” βαση της Μεσης Ανατολης εναντιον του ΙΣΙΣ , με πολυ διεθνες προσωπικο και αποθηκες πυρηνικων βομβων Β-61 που υπαρχουν εκει κυριως για ψυχολογικους λογους. Μεγας μαγκας ή μεγας μλκσ?

   1. Καλησπέρα Μανώλη.
    Προς το παρόν, κ αφού η οικονομία του αντέχει, μέγας μάγκας θα έλεγα. Δείχνει ότι “ζει” για αυτά τα πράγματα.
    Και πιστεύω πώς στο τέλος, θα καταφέρει κ την έκδοση Γκιουλέν.
    Κινείται σε μια Ευρώπη, μια Αμερική κ μια Ελλάδα που είναι γεμάτες χαρτογιακάδες κ λαικιστες. Μην μας κάνει εντύπωση η αλάζονεια του. Αυτοί την εξέθρεψαν .
    Μία ερώτηση :Έχεις εικόνα για την στάση των Κούρδων κ των Συριων προσφύγων ; έβλεπα κάποιες αναφορές πως στηρίζουν Ερντογαν ανοιχτά κ μου έκαναν εντύπωση.

 7. Στην διάρκεια τoυ πραξικοπήματος στην Τουρκία κατέβηκαν πολίτες στον δρόμο για να σταματήσουν τους διαδηλωτές. Σε μια γεφυρα ξαφνικά οι φαντάροι πυροβόλησαν και έβλεπες διαδηλωτές να φωνάζουν “ωχ με έφαγαν!” Και έβλεπες μετά πολίτες να πεφτουν κάτω νεκροί από τις σφαίρες. Φαγωθηκαν γιατί θέλησαν να παραμείνει ο Ερντογαν. Τελικά το πραξικόπημα απέτυχε με τον Ερντογάν να βγαίνει από το αεροπλάνο σε ζωντανή σύνδεση. Αργότερα προχώρησε σε εκτεταμένες εκκαθαρίσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.