Τι συνέβη στον αέρα κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος στην Τουρκία; Το πολύ ενδιαφέρον αυτό ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει σε ένα πολύ ενδιαφέρον αποκλειστικό δημοσίευμα ο έγκυρος «Aviationist», σε ένα δημοσίευμα που παραθέτουμε μεταφρασμένο:

Βάσει των στοιχείων που ήρθαν στο φως λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της 15ης Ιουλίου ο πύργος ελέγχου της 4ης Αεροπορικής Βάσης (4η ΑΒ) του Ακιντσί βορειοδυτικά της Άγκυρας, επικοινώνησε με τον πύργο του αεροδρομίου του Εσενμπογκά. Η 4η ΑΒ είναι έδρα της 141ης, 142ης και 143ης Μοίρας μαχητικών που διαθέτουν αεροσκάφη F-16C.

Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας της 4ης ΑΒ ενημέρωσε πως δύο μαχητικά θα απογειωθούν, θα πετάξουν σε ύψος 21-22.000 ποδών και πως ο συντονισμός με το Εσενμπογκά δεν είναι δυνατός. Λίγο μετά τα F-16 Aslan (λιοντάρι) 1 και 2 της 141ης Μοίρας απογειώθηκαν.

Μετά την απογείωση το Aslan 1 επικοινώνησε με το Εσενμπογκά και ζήτησε άδεια να ανέλθει στο προβλεπόμενο ύψος πτήσης η οποία και του δόθηκε. Όταν ο πύργος του Εσενμπογκά ρώτησε για την αποστολή το μαχητικό απάντηση πως εκτελεί ειδική αποστολή και θα πετάξει πάνω από την Άγκυρα.

Λίγο μετά την επικοινωνία αυτή ο πύργος του Εσενμπογκά ενημερώθηκε πως μαχητικά πετούν πάνω από την πόλη με μεγάλη ταχύτητα σε χαμηλό ύψος. Η ώρα ήταν 22.20-20.25 όπως καταγράφηκε σε βίντεο.

Τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Cobra.

Τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο Cobra.

Αμέσως ο πύργος του Εσενμπογκά ζήτησε εξηγήσεις από την 4η ΑΒ η οποία απάντησε πως τα δύο μαχητικά απογειώθηκαν με τα συστήματά ΙFF (Identification Friend or Foe) εκτός λειτουργίας. Η 4η ΑΒ ενημέρωσε επίσης πως ένα δεύτερο ζεύγος F-16 με κωδικούς Sahin (γεράκι) 1 και 2 επίσης απογειώθηκαν και πετούν σε χαμηλό ύψος.

Το δεύτερο ζεύγος προκάλεσε αναταραχή στις πολιτικές πτήσεις. Αμέσως μετά ο πύργος του Εσενμπογκά εντόπισε ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135R με κωδικό Asena 02 που είχε απογειωθεί από το Ιντσιρλίκ. Η παρουσία του KC-135R, της 101ης Μοίρας είναι επιβεβαιωμένη και από άλλες πηγές.

Εκείνη την στιγμή ο πύργος του Εσενμπογκά δεν είχε επαφή με τα F-16 και το KC-135R. Τα τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν εναέριο ανεφοδιασμό από το ιπτάμενο τάνκερ. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν αναφορές για την απογείωση τεσσάρων KC-135R από το Ιντσιρλίκ – Asena 01-04.

Τα αεροσκάφη και ελικόπτερα που υποστήριζαν το πραξικόπημα αναφέρεται ότι έπληξαν τους εξής στόχους:

>Το αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (βομβαρδίστηκε από F-16, σκοτώθηκαν 47 αστυνομικοί)
>Το αρχηγείο των εναέριων δυνάμεων της αστυνομίας
>Το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης
>Το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας
>Το αρχηγείο της ΜΙΤ
>Το κεντρικό κτίριο της TurkSAT
>Το προεδρικό ανάκτορο

Βίντεο από την επίθεση πραξικοπηματιών με F-16 στην περιοχή του προεδρικού μεγάρου της Τουρκίας το πρωί του Σαββάτου.

Για λίγες ώρες τα F-16 των πραξικοπηματιών πετούσαν πάνω από την Άγκυρα με μεγάλη ταχύτητα, σε πολύ χαμηλό ύψος, σπάζοντας το φράγμα του ήχου και εκτοξεύοντας φωτοβολίδες.

Αναφέρεται πως σημειώθηκαν αερομαχίες μεταξύ F-16 των δύο στρατοπέδων πάνω από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη χωρίς όμως να υπάρξουν καταρρίψεις. Ένας από τους πιλότους που συμμετείχαν στο πραξικόπημα ήταν και αυτός που κατέρριψε το ρωσικό Su-24 στα σύνορα με την Συρία.

Μαχητικά F-16 από τις βάσεις του Νταλαμάν, του Ερζερούμ και του Μπαλικεσίρ απογειώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα αεροσκάφη των στασιαστών που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν έξι συνολικά.

Την ίδια ώρα το Αsena 02 ανέβηκε σε μεγάλο ύψος και πέταξε πάνω από την Κασταμονή. Το Asena 03 ανέλαβε την υποστήριξη ζεύγους F-16 των πραξικοπηματιών πάνω από την Άγκυρα. Ένα ζεύγος πιστών στον Ερντογάν F-16 διατάχθηκαν να καταρρίψουν το Asena 02 αλλά δεν το έπραξαν, μάλλον διότι αυτό πετούσε πάνω από κατοικημένη περιοχή.

Αεροσκάφος A400

Αεροσκάφος A400

Τουλάχιστον ένα επιθετικό ελικόπτερο AH-1 Cobra, πιθανότατα AH-1W άνοιξε πυρ με το πυροβόλο του των 20mm κατά του πλήθους και του κτιρίου της Εθνοσυνέλευσης. Το ίδιο ελικόπτερο ή κάποιο άλλο άνοιξε πυρ κατά της TurkSAT και καταρρίφθηκε από ένα F-16.

Ελικόπτερο S-70A άνοιξε πυρ κατά της πύλης του αρχηγείο της ΜΙΤ και προσπάθησε να αποβιβάσει κομάντο οι οποίοι είχαν σκοπό την σύλληψη του επικεφαλής της υπηρεσίας του Χακάν Φιντάν. Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως και το ελικόπτερο αυτό κατερρίφθη.

Ένα ή δύο ελικόπτερα της Αεροπορίας τύπου AS532 CSAR επέδραμαν σε γαμήλια τελετή υψηλόβαθμου αξιωματικού πιστού στον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Οι κομάντο που μετέφεραν αιχμαλώτισαν πολλούς από τους παραβρισκόμενους.

Επίσης οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και C-160 και A400M, ένα εκ των οποίων έφερε τον κωδικό Esem 26 απογειώθηκε από την Καισάρεια (Καϊσερί) και προσγειώθηκε στη Μελιτίνη (Μαλάτεια) μεταφέροντας φορτίο όπλων για τους πραξικοπηματίες.

Τα F-16 των πραξικοπηματιών αναζήτησαν το αεροσκάφος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν πάνω από την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να το καταρρίψουν. Όμως το τουρκικό προεδρικό αεροπλάνο έχει κωδικούς πολιτικού νηολογίου και υπήρχε ο κίνδυνος να καταρριφθεί κάποιο άλλο αεροσκάφος γεγονός που θα έπληττε το κύρος των πραξικοπηματιών.

Το αεροσκάφος του Ερντογάν πέταξε από το Νταλαμάν στην Κωνσταντινούπολη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου μαχητικά από τη 2η ΑΒ του Εσκί Σεχίρ, πιθανότατα F-4E 2020 βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της 4ης ΑΒ συνοδευόμενο από ένα F-16 Block 50.

Το απόγευμα ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης E-7 AEW της 131ης Μοίρας και ένα F-16 της 142ης Μοίρας πέταξαν πάνω από την περιοχή της Άγκυρας με σκοπό να αναχαιτίσουν κάθε ελικόπτερο ή μικρό αεροσκάφος που θα επιχειρούσε να πετάξει προς την Ελλάδα.

 

Πηγή: defence-point.gr

 

One Response

  1. manolis

    Το Νταλαμαν ειναι η κυριως βαση εξορμησης “εκπαιδευτικών ασκήσεων στο Αιγαίο” των τουρκικων αεροσκαφων ναυτικης συνεργασιας αλλα παιζει και το ρολο προωθημενης βασης μαχητικων επιφυλακης , οπως η Σκυρος:
    http://www.enkripto.gr/2010/02/dalaman.html

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: