Προβλήματα διαθεσιμότητας αντιμετωπίζουν οι κύριες μονάδες του Ολλανδικού Ναυτικού

Τρεις φρεγάτες LCF σε σχηματισμό. Για τον εξωτερικό παρατηρητή δείχνουν εντυπωσιακές αλλά πολλά συστήματά τους δεν λειτουργούν. Ο κατάλογος με τις αβαρίες και δυσλειτουργίες είναι πολύ μακρύς σε μερικά πλοία. Φωτογραφία Αρχείου (Photo: Matthijs Ooms)
Τρεις φρεγάτες LCF σε σχηματισμό. Για τον εξωτερικό παρατηρητή δείχνουν εντυπωσιακές αλλά πολλά συστήματά τους δεν λειτουργούν. Ο κατάλογος με τις αβαρίες και δυσλειτουργίες είναι πολύ μακρύς σε μερικά πλοία. Φωτογραφία Αρχείου (Photo: Matthijs Ooms)

Του Jaime Karremann
Post posted: 16-11-2017

[dropcap size=small]Ε[/dropcap]ίναι γνωστό ότι η κατάσταση του στόλου είναι ανησυχητική και ότι το Υπουργείο Άμυνας γνωρίζει πως αυτός μπορεί να αναπτύξει μόνο μέρος του. Ωστόσο, η κατάσταση στα χαρτιά παρουσιάζουν μόνο μέρος της πραγματικότητας. Οι φρεγάτες δύσκολα μπορούν να πολεμήσουν και το προσωπικό είναι εξαιρετικά αποθαρρυμένο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες Αντιαεροπορικής Άμυνας και Διοίκησης αναπτύχθηκαν από το Βασιλικό Ολλανδικό Ναυτικό για να ξετυλίξουν τα μεγάλα τους χαρίσματα (το τέταρτο πλοίο περνούσε προγραμματισμένη συντήρηση). Ευθυγραμμισμένες σε μία φάλαγγα, σαν φορτηγίδες, παρείχαν προστασία από απειλές από αέρος στον στόλο, εκτοξεύοντας πυραύλους σε επερχόμενους στόχους και καταστρέφοντας τους με το πυροβόλο Goalkeeper. Μέχρι κι ένας βαλλιστικός πύραυλος στο διάστημα εντοπίστηκε.

Πίσω από αυτές τις επιτυχίες και το εντυπωσιακό μέταλλο, ωστόσο, κρύβονται πολλά τεχνικά προβλήματα. Είναι όντως καλό που τα πλοία αυτά απέδωσαν τόσο καλά στις ασκήσεις.

Τα τεχνικά προβλήματα, φυσικά, διαφέρουν από πλοίο σε πλοίο αλλά σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς ότι η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη από όσο φανερώνουν οι επίσημες αναφορές. Ο ιστότοπος Marineschepen.nl συνομίλησε με αρκετά πρόσωπα στο ναυτικό για την κακή τεχνική κατάσταση των φρεγατών LCF. Τα προβλήματα, μεταξύ άλλων, στα ναρκοθηρικά είναι γνωστά από καιρό και οφείλονται εν μέρει στην μεγάλη ηλικία των πλοίων. Όμως, οι φρεγάτες LCF, που δεν δύνανται πια ούτε να πολεμήσουν, είναι νεότευκτες.

Οι φρεγάτες υποφέρουν από συνεχή προβλήματα στους τομείς του προωστηρίου σκεύους, στους αισθητήρες και στα οπλικά συστήματα. Αυτό έχει αντίκτυπο σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, περιορισμούς στην ταχύτητα ακόμα και κάτω των 20 κόμβων. Σημαντικοί αισθητήρες, όπως το σύστημα APAR, καίριο για τις ικανότητες αντι-αεροπορικού πολέμου, δεν λειτουργεί ή πασχίζει ενώ μερικά πλοία δεν μπορούν να επιχειρήσουν με ελικόπτερο εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων του πλοίου. Αυτό είναι ένα μικρό μόνο δείγμα από τη λίστα με τις αβαρίες που είναι γνωστές στο Marineschepen.nl. Για ορισμένα πλοία, η λίστα αυτή είναι σοκαριστικά μεγάλη.

Επείγουσα λύση: το νέο πρότυπο

Η έκταση των προβλημάτων είναι ήδη ανησυχητική, η «λύση» είναι απολύτως δραματική. Προτεραιότητα συχνά δίνεται στη βάση της σειράς διαθεσιμότητας ενός πλοίου και τ υποσυστήματα τότε αναδιανέμονται. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό σύστημα που λειτουργεί καλά σε ένα επιχειρησιακά έτοιμο «πλοίο Α» πρέπει να αφαιρεθεί γιατί ένα «πλοίο Β» έχει αποστολή όπου το σύστημα είναι σημαντικό. Το σύστημα μεταφέρεται κατότπιν στο «πλοίο Β» και το «πλοίο Α» σαλπάρει χωρίς το λειτουργικό σύστημα. Αφού τα πλοία μπορούν να σαλπάρουν έτσι κι αλλιώς χάρη στα εφεδρικά συστήματα πρόωσης και κανείς δεν μπορεί να δει αν κάτι δουλεύει ή όχι εξωτερικά, φαίνεται στον τρίτο παρατηρητή πως τίποτα δεν συμβαίνει και πως το ναυτικό λειτουργεί.

Το ραντάρ SMART-L σε πρώτο πλάνο και το APAR από πίσω. Tο APAR είναι γνωστό πως αναδιανέμεται. Τα πλοία που δεν έχουν (πλήρως) επιχειρησιακά λειτουργικό σύστημα APAR δεν έχουν επίσης (πλήρεις) ικανότητες αντι-αεροπορικής άμυνας. Το ραντάρ SMART-L ερευνεί για τον στόχο και το APAR καταδεικνύει στον αντιαεροπορικό πύραυλο πού είναι ο στόχος. Χωρίς το APAR δεν υπάρχει αντιαεροπορική άμυνα εκτός φυσικά από μέτρα προστασίας, όπως το Goalkeeper. Εάν λειτουργεί, κι αυτό δεν συμβαίνει πάντα εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών. (Φωτογραφία: Jaime Karremann / Marineschepen.nl)

Αυτή είναι η διαφορά πάνω στα πλοία. Η αναδιανομή ή κανιβαλισμός, συμβαίνει με μεγάλη συχνότητα. Η αναδιανομή εφαρμόζεται εδώ και χρόνια αλλά στο παρελθόν αποτελούσε την εξαίρεση. Σήμερα, είναι τυπική διαδικασία διαχείρισης. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, συμβαίνει ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση. Ορισμένα συστήματα αναδιανέμονται τόσο συχνά, που οι καλωδιώσεις σύνδεσης φθείρονται με αποτέλεσμα νέες ζημιές. Η διαρκής αφαίρεση, μεταφορά και εγκατάσταση των προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων των πλοίων του ναυτικού δεν είναι σύμφωνη με την ποιότητα του εξοπλισμού.

Το πυροβόλο των 127mm από το “Zr.Ms. De Ruyter”. Τα πυροβόλα αυτά τοποθετήθηκαν από δεύτερο χέρι και είναι παλιά και είτε πασχίζουν είτε δεν λειτουργούν καθόλου. Άλλα όπλα δεν λειτουργούν επίσης σε όλα τα πλοία. (Φωτογραφία: Jaime Karremann / Marineschepen.nl)

Φονική για το ηθικό και μάλιστα σε πολεμικές καταστάσεις

Επιπλέον, η πρακτική αυτή είναι μοιραία για το ηθικό του προσωπικού. Κάποιοι τεχνικοί είναι υπεύθυνοι για τεχνικά μέσα που έχουν χαλάσει εδώ και καιρό. Άλλοι τεχνικοί περνούν πολύ από τον χρόνο τους για να τηρούν τον εξοπλισμό τους σε λειτουργία. Και φυσικά, είναι πολύ απασχολημένοι με την εγκατάσταση και αφαίρεση των συστημάτων. Εξίσου εξοντωτικό είναι για τους χειριστές στο κέντρο διεύθυνσης να έχουν τους αισθητήρες τους εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με έναν διοικητή, το προσωπικό του θα προτιμούσε να έχει λειτουργικά συστήματα παρά 100 Ευρώ αύξηση στον μισθό του. Αυτό από μόνο του λέει κάποια πράγματα σε εποχές που ο μισθός του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων πήρε αύξηση για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια.

Η παρούσα κατάσταση στον στόλο μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, αν τα πλοία είχαν αναπτυχθεί σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης έστω και σύντομη. Λίγα χρήματα και πολλοί κανόνες.

Τα πολεμικά πλοία είναι εξαιρετικά πολύπλοκα τεχνικά μέσα και κάθε λίγο και λιγάκι μια αστοχία υλικού είναι αναπότρεπτη. Ωστόσο, αυτό πάει πολύ μακρυά. Προβλήματα δεν προκαλούνται μόνον από περικοπές στον προϋπολογισμό. Η δαιδαλώδης γραφειοκρατία κρύβει επίσης τις καλές και γρήγορες λύσεις. Ανταλλακτικά και τροποποιήσεις συστημάτων έχουν καθυστερήσεις πολύ, διεθνείς συνεργασίες εξασφαλίζουν επίσης μεγαλύτερη διαπραγματευτική πίεση. Τροποποιήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνον αν η συνεργαζόμενη χώρα συμφωνεί επίσης και σίγουρα σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γερμανία, οι γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα στο ναυτικπό και στη βιομηχανία δεν είναι τόσο μικρές, γεγονός που προξενεί καθυστερήσεις.

Αντίδραση

Το Υπουργείο Άμυνας είναι ενήμερο για την κατάσταση. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η παρούσα κατάσταση θα αλλάξει σύντομα. Εκπρόσωπος της Ολλανδικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (CNSK) αντέδρασε ως εξής: “Η αμυντική βιομηχανία αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις στους τομείς της συντήρησης και των ανταλλακτικών και δουλεύουμε σκληρά για να βελτιώσουμε την υλική ετοιμότητα και να ανεβάσουμε το επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Η προηγούμενη και η παρούσα κυβερνήσεις έθεσαν κονδύλια στη διάθεσή μας για τον σκοπό αυτό και μετά από χρόνια αβελτηρίας θα πάρει λίγο χρόνο για να δούμε απτά αποτελέσματα.

Οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά είναι το πρώτο σύμπτωμα που συναντήσαμε. Σε ορισμένους τομείς οι ανάγκες απαιτούν περισσότερο χρόνο, επειδή αφορούν σε πολύπλοκο εξοπλισμό που δεν μπορούμε να αγοράσουμε γρήγορα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τις επιφάνειες για το «Ραντάρ Ενεργούς Σάρωσης», το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει ή να καταστρέψει πολλαπλούς εναέριους στόχους. Ασφαλώς, δεν χρειάζεται να πούμε πως τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να αποδοθούν με την κατάλληλη πιστωτική απόδειξη και τους ισολογισμούς γεγονός που εξίσου απαιτεί χρόνο.

Η αναδιανομή του εξοπλισμού συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει στο μέλλον. Σε περίπτωση αναδιανομής, ειδικά συστήματα μεταφέρονται από ένα πλοίο που περνά συντήρηση σε ένα άλλο που είναι έτοιμο να σαλπάρει. Αυτό αφορά σε ανταλλακτικά που δεν είναι πλέον διαθέσιμα, όπως αντλίες για το κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Μετά θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο σύστημα που όμως δεν θα ταιριάζει στην παλιά εγκατάσταση. Το νέο σύστημα προσαρμόζεται από την Διεύθυνση Διαχείρισης Υλικού αλλά αυτή η διαδικασία παίρνει χρόνο. Αντί να κρατάμε ένα πλοίο αγκυροβολημένο, προσαρμόζουμε το σύστημα προσωρινά μεταφέροντας (αναδιανέμοντας) μια παρόμοιου τύπου αντλία από πλοίο που βρίσκεται σε υπηρεσία. Αυτή η διαδικασία κάνει δυνατή την χρήση των τριών από τις τέσσερις φρεγάτες αντιαεροπορικού πολέμου και διοίκησης.

Τα συμπεράσματα που αναφέρθηκαν στο άρθρο, συνεπώς, δεν είναι καινούρια αλλά επαναλαμβανόμενα σε μεγάλο βαθμό. Τα πλοία είναι εξοπλισμένα σε κάθε περίπτωση με τον εξοπλισμό που απαιτεί η εκτέλεση της συγκεκριμένης αποστολής που έχουν αναλάβει με τρόπο επαρκή και ασφαλή».

 

Πηγή: https://marineschepen.nl/nieuws/Technische-problemen-fregatten-koninklijke-marine-151117.html

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Μία Απάντηση

  1. Νταξει, καλέ! Εδώ άλλοι κάνουν μεταφορά ελαίου από το ένα στο άλλο, αυτοί κάνουν μεταφορά απαρτίων. Λίγο πιο δύσκολο μεν αλλά μην περιφανεύονται πως είναι και μπροστάρηδες στις τράμπες! Πφφφ, αντλίες … σιγά την μπάμια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.