Προβλήματα στη σύμβαση των ΤΠΚ κλάσης “Ρουσσέν” Νο6 και Νο7 του ΠΝ με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) Ρ-71 Υποπλοίαρχος Ρίτσος. Πειραιάς, 26/3/2016 (Ευχαριστούμε τον φίλο captain nionios).

Ο Τομέας Άμυνας του πολιτικού κόμματος Ποτάμι,  αναφέρεται με σχετική  ανακοίνωση στο θέμα υλοποίησης της σύμβασης των δύο Πυραυλακάτων Νο 6 & 7 (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) που έχουν αναλάβει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΝΒΕΕ)  και έλλειψη άλλων επισήμων ανακοινώσεων, μας δίδει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία της εξέλιξης του προγράμματος:

“Να θυμίσουμε ότι με την υπογραφή της τροπολογίας υπ’ αριθμόν 163 / 17 της 28/1/2016 το δημόσιο επανέρχεται λόγω των γνωστών προβλημάτων των ΝΒΕΕ να στηρίξει την εταιρία προσφέροντας 40 εκ. ευρώ επιπλέον (από αυτά που έχει δώσει μέχρι τώρα), με την αιτιολογία ότι αυτή τη φορά τα χρήματα που θα ξοδευτούν (από τα 40 εκ. ευρώ) θα καταλογιστούν στα ΝΒΕΕ, για να επιστραφούν στο δημόσιο κάποτε.

Από τα 40 εκ. ευρώ, τα 22,5 εκ ευρώ προβλέπονται για μισθούς των εργαζομένων της εταιρίας 29 μηνών και τα 17,5 εκ. ευρώ για εργασίες και προμήθειες υλικών, με την υποχρέωση τα ΝΒΕΕ να παραδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) τις ΤΠΚ 6 &7 σε 29 μήνες από την υπογραφή της νέας συμφωνίας.

Οι εργασίες για την κατασκευή των ΤΠΚ 6 & 7 ξεκίνησαν με καθυστέρηση περίπου τριών μηνών και στη παρούσα χρονική περίοδο προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Παράλληλα το ΠΝ πληρώνει σε όλο αυτό το διάστημα το σύνολο των περίπου 600 εργαζομένων των ΝΒΕΕ, (ανεξάρτητα αν απασχολούνται στις εργασίες των ΤΠΚ 6 &7), με 700- 800 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Από το σύνολο των εργαζομένων των ΝΒΕΕ, περίπου 30 άτομα περιστασιακά χρησιμοποιούνται για την ολοκλήρωση των εργασιών του ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ, ενώ για τις εργασίες των ΤΠΚ 6 & 7 της συμφωνίας χρησιμοποιείται περιστασιακά το 15-20% του προσωπικού των ΝΒΕΕ και οι υπόλοιποι πληρώνονται χωρίς να εργάζονται.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Αβραμόπουλος τον Οκτώβριο του 2014 είχε υπογράψει τον καταλογισμό 7,5 εκ. ευρώ σε πρόστιμα στα ΝΒΕΕ για καθυστερήσεις και προβλήματα στις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικές με την ναυπήγηση των ΤΠΚ. Επιπλέον υπάρχουν σε εκκρεμότητα και καταλογισμοί νέων προστίμων στα ΝΒΕΕ ύψους 8 εκ. ευρώ που αφορούν στην καθυστέρηση παράδοσης και προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στην κατασκευή του ΤΠΚ Νο 5 (ΡΙΤΣΟΣ). Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ΠΝ με δικά του έξοδα επισκευάζει και αποκαθιστά βλάβες των συστημάτων του ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ (μετά την παράδοσή του), που συμβατικά το σχετικό κόστος ανήκει στα ΝΒΕΕ.

O Τομέας Άμυνας του Ποταμιού ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας αφού με την υφιστάμενη καθυστέρηση η εταιρία λογικά αφενός δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους συμβατικούς χρόνους παράδοσης των ΤΠΚ 6 & 7 (εντός 29 μηνών) και αφετέρου υπάρχουν ερωτηματικά αν το διατειθέμενο ποσό των 40 εκ.ευρώ της συμφωνίας θα είναι αρκετό για την υλοποίηση της σύμβασης.

Επιπλέον υπάρχουν ερωτηματικά που ενισχύουν την ανησυχία μας όπως:

1) Γιατί οι εργαζόμενοι που πληρώνονται από το ΠΝ και δεν απασχολούνται δεν χρησιμοποιούνται σε άλλες εργασίες που ήδη έχει ανάγκη το ΠΝ και παράλληλα να πιάσουν τόπο τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου; (σημειώνεται ότι αντίστοιχη μεθόδευση χρησιμοποιείται για τις Φ/Γ του ΠΝ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά).

2) Γιατί δεν έχει διαβιβασθεί από το Πολεμικό Ναυτικό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για είσπραξη, το πρόστιμο των 7,5 εκ. ευρώ περίπου που είχε υπογράψει ο κ. Αβραμόπουλος το 2014, το οποίο είχε καταλογισθεί στα ΝΒΕΕ δεδομένου ότι ο κ. Καμμένος ψάχνει συνεχώς χρήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις ( κωδ. 6912 εξοπλισμοί );

3) Γιατί τα νέα πρόστιμα των 8 εκ. ευρώ περίπου που έχουν συσσωρευτεί δεν έχουν ακόμα καταλογισθεί στα ΝΒΕΕ, λόγω της αδυναμίας τους να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις στην κατασκευή της ΤΠΚ Νο 5; Μήπως οι καθυστερήσεις του νέου καταλογισμού προστίμων στα ΝΒΕΕ έχουν σχέση με τις προσβάσεις ατόμων της εταιρίας με την κυβέρνηση ;

4) Πώς διασφαλίζει η κυβέρνηση ότι τα 40 εκ. ευρώ θα επιστραφούν στο δημόσιο δεδομένου ότι τα ΝΒΕΕ έχουν κάνει αίτηση πτώχευσης και συνεπώς είναι άγνωστη η απόφαση της δικαστικής διαδικασίας μεταξύ ΝΒΕΕ και δημοσίου ;

Το Ποτάμι εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της εν λόγω συμφωνίας, διαπιστώνει με θλίψη ότι ο λαός πληρώνει από το υστέρημά του για να συντηρούνται κάποιοι… διαχρονικά με την έγκριση της κυβέρνησης και παρά την δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας, έχοντας παράλληλα αιχμάλωτο το Πολεμικό Ναυτικό που έχει άμεση ανάγκη τις δύο πυραυλακάτους.”

Απο πλευράς μας, να τονίσουμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία που προκύπτουν απο την ανακοίνωση του πολιτικού φορέα :

-Οι εργασίες για την περάτωση κατασκευής των ΤΠΚ Super Vita 6 & 7 αισίως επαννεκίνησαν. Περίπου 120 εργαζόμενοι των ΝΒΕΕ ασχολούνται με το έργο αυτό. Είναι βέβαιο οτι το διάστημα υλοποίησης των 29 μηνών είναι αρκετό , αλλα και οι εργαζόμενοι μάλλον δεν θα παραδώσουν νωρίτερα τα πλοία , διότι τότε θα εκλείψει αυτόματα ο λόγος μισθοδοσίας τους. Επειδή πολύ κουβέντα έχει γίνει για το πού βρίσκεται η διαδικασία ναυπήγησης των δύο ΤΠΚ Super Vita υπο ναυπήγηση , στο παρακάτω βίντεο του τηλεοπτικού σταθμού Αλφα, βλέπουμε τις ημιτελείς ΤΠΚ Νο6 και Νο7, στις οποίες οι μεταλλουργικές εργασίες  εως το 2013 που έγινε το ρεπορτάζ της Ρένας Κουβελιώτη είχαν ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό  όπως βλέπουμε. Απομένουν εξίσου σημαντικές εργασίες εγκατάστασης του ηλεκτρονικού και ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού:

-Το ΠΝ με δικά του έξοδα επισκευάζει και αποκαθιστά βλάβες των συστημάτων του ΤΠΚ ΡΙΤΣΟΣ μετά την παράδοσή του. Αυτο ήταν γνωστό , εξάλλου αυτός ήταν και ο λόγος που καθυστερούσε συνεχώς η επίσημη ένταξη του στο στόλο το περασμένο έτος. Είδαμε και στο βίντεο οτι ο Ριτσος (το σκάφος του οποίου ειχε πεσει στη θάλασσα απο το 2006!) ήταν έτοιμος για παράδοση ήδη απο το 2012, ομως μέχρι τις αρχές του 2015 βρίσκοταν παραβεβλημένος στον προβλήτα των ναυπηγείων , σε μη φυλασσόμενο μέρος. Δυστυχώς, αποδεικνύεται οτι τα παραδιδόμενα νεότευκτα πλοία πρακτικά στερούνται εγγύησης καλής λειτουργίας.

– Περίπου 30 ακόμη εργαζόμενοι των ΝΒΕΕ  χρησιμοποιούνται περιστασιακά για την ολοκλήρωση των εργασιών του ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ ,  εκσυγχρονισμενου κλασης «Λασκος», που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές απο πυρκαγιά τον Ιανουάριο του 2010 , λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του. Είναι σίγουρο ότι καί άλλοι εργαζόμενοι ασχολούνται με διοικητικές υπηρεσίες , φύλαξη κλπ. μη κατασκευαστικές εργασίες μεν, απαραίτητες όμως σε ένα μεγάλο ναυπηγείο.

-Ήταν ήδη γνωστό πριν την υπογραφή της τροπολογίας υπ’ αριθμόν 163 / 17 της 28/1/2016, οτι αριθμός εργαζόμενων θα ήταν υπεράριθμοι για τα έργα του ΠΝ. Όπως αναφέρεται και στην τροπολογία, ο λόγος που πληρώνονται όλοι οι εργαζόμενοι και όχι π.χ. οι 150 ή 200 περίπου, είναι η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης  στο καθορισμένο διάστημα αποπεράτωσης των 3 πολεμικών πλοίων. Πριν  ειπωθεί η λέξη απόλυση, να θυμίσουμε οτι αν αυτοί οι άνθρωποι απλά απολυόταν, θα έπρεπε να αποζημιωθούν απο τα χρεοκωπημένα ναυπηγεία και έπειτα να εισπράττουν το επίδομα ανεργίας – απο τον ΟΑΕΔ, δηλ. το κράτος-  χωρίς κανείς να μπορεί να τους ζητήσει το οτιδήποτε για αντάλλαγμα. Φυσικά  δεν υπάρχει περίπτωση καταβολής της νόμιμης αποζημίωσης απο τα ΝΒΕΕ, με προφανείς επιπτώσεις:  όσοι εργαζόμενοι δεν πληρώνονταν τα νόμιμα , εύλογα θα εμπόδιζαν στην εργασία τους όσους συναδέλφους τους  συνεχίζουν να είναι απαραίτητοι στα πλοία του ΠΝ και όχι μόνο. Οι εικόνες εισβολής των εργαζομένων του Σκαραμαγκά στο -φυλασσόμενο-ΥΠΕΘΑ, είναι ακόμη νωπες.

-Μια προφανής απάντηση στο γιατί οι εργαζόμενοι των ΝΒΕΕ που πληρώνονται από το ΠΝ και δεν απασχολούνται δεν χρησιμοποιούνται σε άλλες εργασίες που έχει ανάγκη το ΠΝ, ίσως είναι οτι αυτό ήδη γίνεται στο  Σκαραμαγκά με μεγάλα πλοία (φρεγάτες) ενώ για τα μικρότερα (στα οποία ειδικεύονται τα ΝΒΕΕ), ο ναύσταθμος Σαλαμίνας έχει αυξημένες δυνατότητες συντήρησης , ειδικά μετα την επισκευή και επαναλειτουργία  του συστήματος synchrolift:

Ναύσταθμος Σαλαμίνας: Το synchrolift και οι εγκαταστασεις συντήρησης πλοίων του ΠΝ, απο επίσκεψη του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στις 16 Νοεμβρίου 2015.
Το synchrolift  και   εγκαταστάσεις συντήρησης πλοίων του ΠΝ,  απο επίσκεψη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας  του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στις 16 Νοεμβρίου 2015. Οι εγκαταστάσεις αυτες υλοποιήθηκαν για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Neptune I των υποβρυχίων Τ209/1100 κλάσης “Γλαύκος”, μέσα στη δεκαετία του 1991 – 2000.

Πάντως το ερώτημα είναι εύλογο και πρέπει να δοθεί λύση.  Αν υποθέσουμε οτι το ΠΝ δεν έχει επιπλέον ανάγκες επισκευών (που έχει, π.χ. στα αρματαγωγά που και αυτά είναι προϊόντα των ΝΒΕΕ), θα θυμίσουμε εδώ ότι  τα ναυπηγεία Ελευσίνας σχεδίασαν,  κατασκεύασαν και παρέδωσαν το 2009, δύο ταχύπλοα σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου . Πρόκειται για σκάφη κατασκευασμένα από αλουμίνιο με εκτόπισμα περί τους 24 τόνους, συνολικό μήκος 15,7 μ, ολικό πλάτος 4,45μ. και μέγιστο βύθισμα 1,3μ έκαστο, ενώ πιάνουν ταχύτητα 30 κόμβων. Η κύρια αποστολή τους, είναι ο έλεγχος διακίνησης πετρελαιοειδών. Για την αρτιότητα του αντιλαθρεμπορικού τελωνειακού στόλου της Ελλάδας, προβλέποταν αρχικά  η αγορά πέντε (5) επιπλέον σκαφών τα οποία λογικά μπορούν να κατασκευασθούν εκ νέου στην Ελευσίνα.

Τα 2 σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου της Τελωνειακής Υπηρεσίας στο Ναυπηγείο Ελευσίνας.
Τα 2 νεότευκτα (το 2009) ταχύπλοα σκάφη δίωξης λαθρεμπορίου  της Τελωνειακής Υπηρεσίας Α/Λ   02 Ποσειδώνας και Α/Λ  01 Ερμής ,  κατά την τελετή παράδοσης τους   στο κλειστό υπόστεγο των Ναυπηγείων Ελευσίνας  που κατασκευάστηκε για το  πρόγραμμα ναυπήγησης των TΠΚ Super Vita του ΠΝ.
Ακόμη μία άποψη των αντιλαθρεμπορικών σκαφών. Τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικό και επικοινωνιακό εξοπλισμό κατάλληλο για τις ανάγκες της αποστολης τους, μεταξύ άλλων A.I.S. και δορυφορική κεραία. Διακρίνονται επίσης στη φωτογραφία μεταλλικά τμήματα απο ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν (π.χ. σε πρωτο πλάνο το πρυμναιο διαμέρισμα). Δεδομένου οτι η φωτογραφία είναι του 2009 και η ΤΠΚ Νο 5 "Ρίτσος" είχε καθελκυσθεί ήδη στις στις 9 Οκτωβρίου 2006, τα εικονιζόμενα τμήματα ανήκουν στις ΤΠΚ Νο6 ή Νο7.
Ακόμη μία άποψη των 2 αντιλαθρεμπορικών σκαφών. Τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο ηλεκτρονικό και επικοινωνιακό εξοπλισμό κατάλληλο για τις ανάγκες της αποστολής τους, μεταξύ άλλων A.I.S. και δορυφορική κεραία. Διακρίνονται επίσης στη φωτογραφία μεταλλικά τμήματα απο ΤΠΚ κλάσης Ρουσσέν (σε πρώτο πλάνο το πρυμναιο διαμέρισμα επικοινωνιών). Δεδομένου οτι η φωτογραφία είναι του 2009 και η ΤΠΚ Νο 5 “Ρίτσος” είχε καθελκυσθεί ήδη στις 9 Οκτωβρίου 2006, τα εικονιζόμενα τμήματα ανήκουν στις ΤΠΚ Νο6 ή Νο7.

Επίσης, το ΠΝ επενδύει αυτό τον καιρό στα  ταχύπλοα σκάφη (ΣΑΠ)  κλάσης “Ωκυαλός” , επίσης γάστρας αλουμινίου,   για μεταφορά προσωπικού της ΜΥΚ.  Τα σκάφη αυτά, αφού το πρωτότυπο κατασκευάστηκε -λόγω χορηγίας- σε εταιρία αλουμινοκατασκευών , όχι ακριβώς ειδικευμένη σε θαλάσσια σκάφη , κάλλιστα μπορούν να κατασκευαστούν στο σύνολό τους στο ναυπηγείο της Ελευσίνας απο προσωπικό που δεν εργάζεται ήδη , όταν παγιώσει τη σχεδίαση τους το ΠΝ.  Τέλος, είναι γνωστό τοις πάσι οτι το Λιμενικό Σώμα πάσχει δραματικά στη συντήρηση των σκαφών του,  ακόμα και νεότευκτων, με το εργατικό κόστος να αποτελεί μεγάλο κομμάτι της σχετικής δαπάνης.   Υφίστανται λοιπόν ανάγκες και προοπτικές, χρειάζεται ομως φαντασία , προσαρμοστικότητα , ευελιξία αποφάσεων και θέληση για  δουλειά. Υπάρχουν?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram

26 Απαντήσεις

 1. Είναι τουλάχιστον παράδοξο (για να μην πούμε κάτι πιο βαρύ…) ότι οι ΕΔ που καλύπτουν όλο και περισσότερα κενά άλλων οργανισμών (ΕΚΑΒ, ΛΣ, ΕΛΑΣ, πρόσφατα δημόσια έργα με την πολυτραγουδισμένη ΔΙΔΕΡΓΩΝ) και έχουν έχει αναλάβει τώρα και τη συντήρηση προβληματικών ΔΕΚΟ να υφίστανται ταυτόχρονα οικονομική αφαίμαξη. Δηλαδή και περιμένουμε τα πάντα από αυτές την κρίσιμη ώρα και τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια τους στερώντας τους νέα μέσα, ανταλλακτικά, εκπαίδευση.

  Τί άλλο θα πληρώσει το Πολεμικό Ναυτικό και γιατί το υπουργείο δεν τραβάει αυτιά ως μοναδικός πελάτης?

  1. Φιλε Σταθη, για να ειμαστε ακριβεις , στη συγκεκριμενη περιπτωση το υπουργειο πληρωνει επιπλεον της αρχικης συμβασης χρηματα μονο και μονο για να περατωσει και να παραλαβει τα πλοια του το ΠΝ. Με τα χρηματα αυτα και τα αναφερομενα προστιμα που εχουν επιβληθει (αλλα ουκ αν παρεις παρα του μη εχοντος) , το κρατος ουσιαστικα αποκτα λογο στην οποια μελλοντικη πωληση των ΝΒΕΕ ή τμηματων του ναυπηγειου. Οχι οτι μας καθυσυχαζει αυτο βεβαια…

 2. Υπόψην, ότι τα συγκεκριμένα ναυπηγεία είχαν προσφύγει καλώς ή κακώς στην Ε.Ε. για το θέμα της κρατικής χρηματοδότησης του Σκαραμαγκά και τη γνωστή κατάληξη τους…
  Φανταστείτε τί έχει να γίνει σε περίπτωση ναυπήγησης εθνικού πλοίου για ανανέωση του στόλου Φ/Γ…

  1. Η κρατική χρηματοδότηση του Σκαραμαγκά ηταν αθέμιτος ανταγωνισμος και μια ιδιωτικη επιχειρηση οφείλει να προστατευεται στα πλαισια της νομιμοτητας. Αν θυμασαι , την εποχη εκεινη (προ κρίσεως εννοω) ηταν υποψηφιες οι FREMM στο διαγωνισμο νεων φρεγατων και η Ελευσίνα ειχε συνυπογραψει μνημονιο συνεργασιας και προωθησης τους με του Γαλλους. Ο Σκαραμαγκας λοιπον, ηταν ανταγωνιστης τους στο προγραμμα και παρ’ότι ηδη ιδιωτικη εταιρια, επιβιωνε (και) με κρατικη χρηματοδοτηση. Το αφήνεις ετσι?
   Το ζουμι ειναι οτι ΟΛΕΣ οι κυβερνησεις της μεταπολίτευσης , οταν αρχισαν τα ναυπηγεια στα τελη της δεκαετιας του ’70 να μην εχουν δουλεια, αντι να κανουν στρατηγικο πλανο και να κρατησουν ενα μεγαλο ναυπηγειο (Σκαραμαγκα ή Ελευσινα) σε πληρη λειτουργία και μεσω αυτου να εχει δουλειες υπεργολαβιας και η ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη στο Περαμα (=πολλα μικρα ναυπηγεια) , επελεξαν οχι μονο να τα κρατησουν ΟΛΑ σε υπολειτουργια , αλλα και να δημιουργησουν ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ναυπηγοεπισκευαστικη ζωνη στην ιδια περιοχη, αυτη του ΠΝ στο ναυσταθμο Σαλαμινας . Το syncrolift στη φωτο του αρθρου (τι ωραια που τους εχει στοιχημενους ο Βιτσας πισω του…), που βγαζει στη στερια ολοκληρα καραβια για επισκευές, ειναι εγκατασταση βιομηχανικου επιπεδου που απανταται σε μεγαλα ναυπηγεια και βεβαια υπαρχει και σε Σκαραμαγκα / Ελευσινα. Φυσικα , δεν ευθυνεται σε καμμια περιπτωση το ΠΝ που εβλεπε τεραστιες καθυστερησεις στη ναυπηγηση των αρματαγωγων του τη δεκαετια του ’80-’90 και προσπαθησε να αποκτησει εσωτερικη επαρκεια επισκευων μεσα απο το προγραμμα Neptune 1.
   H ουσια ειναι μια: τα ναυπηγεια τα δικα μας και ολης της Ευρωπης , ηδη στα τελη του ’70 δεν μπορουσαν να ανταπεξελθουν στο κατασκευαστικο κομματι, οταν π.χ. οι κορεατες -και οι κινεζοι λιγο αργοτερα- φτιαχνουν εμπορικα πλοια στο 1/3 της τιμης των ευρωπαικων. Τα ευρωπαικα και αμερικανικα ναυπηγεια μπορουσαν να δουλεψουν μονο με επισκευες και ναυπηγησεις πλοιων υψηλης εντασης εργασιας και τεχνολογιας, οπως τα πολεμικα. Στην Ελλαδα του ’80 ομως , εβαζε ο (Ελληνας!) εφοπλιστης πλοιο στο σκαραμαγκα για επισκευη με συμφωνημενο χρονο πχ. 60 μερες και το επαιρνε σε … 6 μηνες λογω απεργιων κλπ. καθυστερησεων. Οχι μονο εχανε ηδη συμφωνημενους ναυλους αλλα πληρωνε απο πανω και ρητρες. Δεν το ξαναεβαλε εκτοτε. Οι μισθοι ομως στο ναυπηγειο πεφτανε αδιαλειπτως καθε 1η και 15.
   Την ιδια δεκαετια το ΠΝ, χρειαζοταν επειγοντως νεα σκαφη προς αντικατασταση πλοιων του Β’ΠΠ.
   Απο το 1985 εως σημερα , ΜΟΝΟ το ΠΝ:
   -Εχτισε 5 νεα αρματαγωγα, 4 φρεγατες ΜΕΚΟ, 5(+2) ΤΠΚ Ρουσσεν, 1 μεγαλο πετρελαιοφορο (ΠΓΥ Προμηθεας) , 4 υποβρυχια Τ214 και μερικα βοηθητικα.
   -Εκσυγχρονισε εκ βαθρων 4+1 υποβρυχια Τ209 (με κοπη ανθεκτικου σκαφους!), 6 φρεγατες ”S”, 4 ΤΠΚ “Λασκος”.
   -Ανακαινισε 5 ΤΠΚ “Καβαλουδης” , τα 2 ΠΓΥ τυπου Αξιος και τα 6 πρωην γερμανικα ΤΠΚ S148.
   Δεν αναφερομαι καθολου σε τακτικες/μικρες επισκευες που ολα τα πλοια χρειαζονται, μονο στα μεγαλα εργα που απαιτουσαν επισκεψη στο ναυπηγειο.
   Ολα αυτα τα εργα , με τακτικες πληρωμες βεβαια και οχι στο περιμενε, μπορουσαν να συντηρησουν ΟΛΑ αυτα τα χρονια τουλαχιστον ενα μεγαλο ναυπηγειο στον κολπο της Ελευσινας με 1500 ή και περισσοτερους εργαζομενους σε πληρη λειτουργια και οταν χρειαζοταν επιπλεον προσωπικο, να παιρνει και ιδιωτες εργολαβους απο το Περαμα διπλα, οπως ουτως ή αλλως κανουν και κανει και το ΠΝ στη Σαλαμινα .
   Γιατι δεν το εκαναν αραγε οι κυβερνησεις μας? Αποψεις?

   1. Ασφαλώς και πρέπει να αποδοθούν εύσημα για το επισκευαστικό/κατασκευαστικό έργο του Π.Ν. και αν μη τι άλλο να του αποδοθούν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
    Καλώς ή κακώς θυμάμαι αρκετά,όπως και ποιός μανατζάριζε πολιτικά τον συγκεκριμένο αλλά γεννάται το εύλογο ερώτημα,αν έπαιρνε άλλες δουλειές,θα έκανε την προσφυγή και τα ωραία τηλεοπτικά ρεπορτάζ;
    Την ιστορία με το δημόσιο και τις επιχειρήσεις του,δεν χρειάζεται να την ξανααναλύσουμε..

 3. Α,την Πέμπτη το πρωί, γύρω στις 09:15, ο ακομβίωτος στρατάρχης KAMENIKOV, είπε στον Φράγκα ότι επίκειται η παραλαβή 70 Kiowa!

    1. Ἄν το χρειαστείς εσύ όμως,δέν πρόκειται να ωφελήσει,που να προσγειωθεί το ελικόπτερο μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Αθήνας Πειραιά…
     Με το ασθενοφόρο τσουκου-τσούκου,«κι᾿ἄν είσαι τυχερός ξεκίνα πάλι».
     Χρ,χρ,χρ,χρ!

 4. Ευχης εργον θα ηταν τα ΝΗ-90 να κατεληγαν στο Καταρ και αντι μετρητων να γινοταν ανταλλαγη σε ”ειδος”:
  Τα 12 Μιραζ και τα 4 ΤΠΚ Vita, αλλα ουτε εκει μας θελει…..

 5. Μεγάλη πονεμένη ιστορία η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της χώρας, με πολλές αμαρτίες. Το χειρότερο είναι πως παγκοσμίως οι ναυπηγοεπισκευαστικές όχι απλά μετακινούνται προς χώρες με πολύ φτηνότερο μεροκάματο αλλά μειώνονται και ποσοτικά.

 6. Στο νεο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» , δημοσιευονται νεωτερα απο την επισκευή του ΤΠΚ ΜΥΚΟΝΙΟΣ (Ρ22) στα ναυπηγεία Ελευσίνας , που έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί.
  Επίσης αποκαλύπτεται οτι αντι για τους Exocet MM40 που εγινε λογος, τελικα στο συγκεκριμενο ΤΠΚ της εκσυγχρονισμενης κλασης “Λασκος” θα γινει εγκατάσταση πυραυλων επιφανειας Harpoon απο το αποθεμα του ΠΝ , οπως στα ΤΠΚ κλασης “Καβαλουδης”. Η ξεχωριστη αυτη διαμορφωση ΚΠΜ/πυραυλων στο Μυκονιος, εχει το πλεονεκτημα οτι δεν θα απαιτησει αγορα νεου Συστηματος Διευθυνσης Βολης (ΣΔΒ) ITL-70 , αλλα θα γινει εγκατασταση μιας υφισταμενης (απο τα παραληφθεντα αποθεματα των ΗΑΕ) προσφατης εκδοσης κονσολας ΣΔΒ Χαρπουν . Ειναι βεβαια τεχνικα εφικτη, αφου παρομοια διαμορφωση και διασύνδεση ΚΠΜ/πυραυλων εχουν ηδη οι εκσυγχρονισμενες φρεγατες “S” του ΠΝ. Η κονσολα Χαρπουν φαινεται εδω , ειναι η ψηλότερη ανοικτου χρωματος αναμεσα στις σκουρου χρωματος ομοιομορφες κονσόλες του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης TACTICOS στo Kέντρο Πληροφοριών Μάχης (ΚΠΜ) της Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ :

  http://veteranos.gr/wp-content/uploads/2015/02/t009s66.jpg

  Πηγη: http://www.hellenicdefence.gr/eidiseis/e2016/160704c.html

 7. Τα προβληματα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας συνεχιζονται, αυτη τη φορα από την Γενική Γραμματεία Εσόδων! Με μια αψυχολόγητη ενέργεια -τηρώντας παντως το γράμμα του νόμου- η Γενική Γραμματεία Εσόδων προχώρησε σε κατάσχεση των λογαριασμών του Ναυπηγείου, που χρησιμοποιουνται και για την μισθοδοσια, τινάζοντας στον αέρα τη συμφωνία των εργαζομένων με τη διοίκηση και την κυβέρνηση:
  http://www.militaire.gr/%ce%bb%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%ad%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%b1%cf%85%cf%80%ce%b7%ce%b3%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%af%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%ac%ce%b6%ce%b5/

  1. Ουτε αυτος θα χρειαστει. Στη συμφωνια με τα ναυπηγεια για την ολοκληρωση των ΤΠΚ , που εγκριθηκε απο τη Βουλη και ειναι νομος του κρατους, προβλεπεται προστασια των ναυπηγειων Ελευσινας απο “πάσης φύσεως πράξεις διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης” για το προβλεπομενο διαστημα εως την παραδοση των 3 πλοιων. Απλα εχουμε ακομη ενα παραδειγμα αρμονικης συνεργασιας των φορεων του Κρατους.

   1. Ας τους ενημερώσει κάποιος γι’ αυτή τη συσκευή που λέγεται τηλέφωνο.
    Δεν μας φταίει ούτε ο Ταγίπ, ούτε ο Σόιμπλε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.