Προειδοποίηση Ρωσίας προς ΗΠΑ για το F-35 -«Θυμηθείτε το Βιετνάμ»

Από Σάββας Δ. Βλάσσης, πηγή: doureios.com

Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχηγού της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) Πτεράρχου Dave Goldfein ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εξήρε τις ικανότητες του F-35 Lightning II. Σε σχετικό μήνυμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η Μόσχα απάντησε ως εξής: «Αν η Ρωσία εντόπιζε ένα F-35 να πετάει μέσα στον εναέριο χώρο της, θα θέλαμε να στείλουμε στον Αρχηγό της Αμερικανικής Αεροπορίας το εξής μήνυμα με δύο λέξεις – “Θυμήσου το Βιετνάμ”»!

To ρωσικό μήνυμα που αντικατοπτρίζει την «ψυχροπολεμική» τροπή που έχουν λάβει οι σχέσεις των υπερδυνάμεων, έγινε μετά από ομιλία του Αρχηγού της USAF  στο Ινστιτούτο Brookings, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν η Κίνα, η Ρωσία ή κάποιος άλλος αντίπαλος σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο δει ποτέ ένα F-35 μέσα στον εναέριο χώρο του, θα ήθελα να τους στείλω ένα μήνυμα με δύο λέξεις – “Είμαστε εδώ”»!

Η ομιλία όμως είχε και ενδιαφέρουσα συνέχεια καθώς ο Αμερικανός πτέραρχος διευκρίνισε: «Αν δουν ποτέ ένα F-35 -κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο- δεν θα είναι ποτέ μόνο του αλλά θα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου κρούσης»!

Η δήλωση αυτή φαίνεται ότι πυροδότησε την ρωσική αντίδραση μέσω Twitter της πρεσβείας της Μόσχας στην Ουάσιγκτον, που “ανταποδίδει” με μια μάλλον αναμενόμενη απειλή, δηλαδή την κατάρριψη των αμερικανικών μαχητικών σε περίπτωση που εντοπιστούν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας.

Το Twitter της Μόσχας συνοδεύτηκε και από ένα μικρό βίντεο στο οποίο βλήματα SAM καταρρίπτουν εναέριους στόχους. Οι εικόνες αυτές ξύπνησαν μνήμες από την κατάρριψη της πτήσης MH-17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον Ιούλιο του 2014 στην Ουκρανία, όταν επλήγη από σύστημα SA-17 Buk, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους Ρώσοι αυτονομιστές, και το οποίο είχαν προμηθευτεί απευθείας από τη Μόσχα.

Τέτοιες δηλώσεις έχουν να γίνουν από τη δεκαετία του 1980, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν στην κορύφωσή του και φυσικά καταδεικνύει τους κινδύνους που δημιουργούνται από την αυξανόμενη εμπιστοσύνη που προσδίδει το F-35 στις ΗΠΑ, λόγω της ικανότητάς του να μην εντοπίζεται εύκολα από συστήματα επίγειας αεράμυνας και εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη. Κάτι που προβληματίζει ήδη και την ΠΑ, εφόσον μάλιστα η Τουρκική Αεροπορία γίνει τελικά αποδέκτης του F-35 και αρχίσει η μεταφορά μαχητικών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία.

Είναι σαφές ότι μετά και από τις επιτυχημένες αερομαχίες στην πρώτη Red Flag του 2019, στις οποίες το F-35 κυριάρχησε καθολικά έναντι μαχητικών F-16 και F-15, η USAF θεωρεί πλέον ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει με περισσότερο επιθετικό τρόπο το νέο μαχητικό 5ης γενιάς σε επιχειρήσεις στην Βόρειο Ευρώπη και στην Άπω Ανατολή, εκμεταλλευόμενη τις ικανότητες Stealth που το διακρίνουν.

Ο ίδιος ο Goldfein ανέφερε σχετικά με το ρόλο του F-35: «Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Lightning II είναι ότι μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από διάφορους αισθητήρες στο πεδίο της μάχης και να τις παρουσιάσει σε μια διευκρινισμένη εικόνα στον πιλότο. Αυτό δεν γίνεται από κανένα άλλο μαχητικό. Αναμένεται λοιπόν να δράσει ως ‘’πασαδόρος’’για όλη την υπόλοιπη ομάδα, με τον χειριστή να λαμβάνει αποφάσεις αφού θα έχει αξιολογήσει όλες τις πιθανές επιλογές και επιπλοκές, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο».

Επιπλέον τόνισε ότι η προηγμένη επιβιωσημότητα του F-35 σε επικίνδυνα περιβάλλοντα θα προέρχεται ακριβώς από το συγκερασμό των χαρακτηριστικών Stealth με την ικανότητα ταχύτατης συλλογής και συνδυασμού πληροφοριών, χωρίς την ενδιάμεση παρέμβαση του πιλότου, ικανότητα η οποία αξιολογείται ως «άνευ προηγουμένου».

Βεβαίως η ρωσική απάντηση είναι σαφής όταν αναφέρεται στον Πόλεμο του Βιετνάμ όταν οι ΗΠΑ έχασαν 1.737 αεροσκάφη από εχθρικά πυρά σε ένα σύνολο 5 εκατομμυρίων εξόδων πάνω από το Νότιο και Βόρειο Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λάος, κατά την περίοδο 1967-1974.

Αυτό το ιστορικό παράδειγμα υπονοεί ότι αντίστοιχες οδυνηρές απώλειες θα μπορούσαν να επαναληφθούν πάλι από ρωσικά συστήματα αεράμυνας, όπως το S-300 και ιδίως το S-400, το οποίο θεωρείται ως εξαιρετικά επικίνδυνο. Η ανάπτυξή του από τη Μόσχα σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας μετά την κατάρριψη του Su-24 από τουρκικό F-16C, επέβαλε ουσιαστικά πλήρη αποκλεισμό σε ένα μεγάλο μέρος του συριακού εναερίου χώρου, αποτρέποντας την είσοδο και σε μαχητικά του Αμερικανικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, τα οποία επιχειρούσαν μέχρι τότε ανενόχλητα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

11 Απαντήσεις

 1. Η ανακοίνωση του Αμερικάνου πτεράρχου, εκτός απο προκλητή ψυχροπολεμική ρητορική είναι και μια μάταια προσπάθεια να εντυπωσιάσουν έναν πολιτικό αντίπαλο ο οποίος δεν ψαρώνει στις αμερικανιές του είδους «είμαστε ανώτεροι για αυτό σηκώστε τα χέρια ψηλά».
  Ειδικά μετά την περίπτωση με το F-117 στην Σερβία, νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί με ανόητες ανακοινώσεις του είδους, οι οποίες εξυπηρετούν μόνο έναν σκοπό, για να σπρώξουν το μάρκετινγκ του συγκεκριμένου αεροσκάφους παρουσιάζοντας αυτό ως αόρατο υπερόπλο.

  Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο αεροσκάφος που θεωρούνταν απο τους αμερικανούς αόρατο απέναντι στα εχθρικά ραντάρ(άλλο ένα «υπερόπλο»), δεν εξετέλεσε ποτέ αποστολές επάνω απο σοβιετικό/ρωσικό έδαφος για τις οποίες είχε σχεδιαστεί/παραχθεί και αυτό στην πιο θερμή φάση του ψυχρού πολέμου. Ενώ σήμερα πετάγεται ένας αλαζόνας πτέραρχος (ο οποίος εξέφρασε σε προηγούμενες ανακοινώσεις αμφιβολίες για το σύστημα που σήμερα προωθεί), να φοβίσει(;) αυτούς που προκαλούν ανέκαθεν αϋπνίες στα επιτελεία των ΗΠΑ.

  Σαν ανέκδοτο ήταν πάντως ωραίο το παραλήρημα αυτού του ατόμου(όπως όλες οι προσπάθειες εντυπωσιασμού, απο μια υπερδύναμη που δεν μπόρεσε να σημειώσει νίκη απέναντι σε έναν αντίπαλο με πολύ περιορισμένα μέσα για άμυνα μετά απο 17 ολόκληρα χρόνια αγώνα). 😉

 2. Ευγε στον Βλασση που εβγαλε πορισμα για το μαλαισιανο (ειναι σιγουρα ειδικος στο να αναπαραγει τις ανακοινωσεις των ουκρανων και του Λευκου Οικου ).
  Να θυμησω στον ειδικο λοιπον οτι η περιβοητη ανεξαρτητη δυτικη επιτροπη που εβγαλε το πορισμα καταπιε την γλωσσα της οταν οι κακοι ρωσοι εδωσαν στοιχεια για το ποιος ειχε στην κατοχη του τον συγκεκριμενο πυραυλο ,με τον συγκεκριμενο σειριακο αριθμο που η ιδια η επιτροπη εδωσε στην δημοσιοτητα.
  Εδω θα μου πεις ιστορικα και εγκυροτατα περοδικα καταπιαν την γλωσσα τους ο Βλασσης θα εμενε.

 3. Πριν η μετά που η Ρωσία θα εχει εκτοξεύσει τούς υπέρ υπέρ ηχητικούς πυραύλους που ανακοινωσε ο Πούτιν;

  Ακομη τα F-35 δεν έχουν βάσεις σταθερές στην Ευρώπη. Το ότι δεν θα είναι μόνο του το F-35 αλλά θα είναι τμήμα πακέτου αυτό είναι αυτονόητο οπως επίσης οτι ειναι μια απειλή για την οποία δεν υπάρχουν στατιστικές σε πεδίο μάχης δυνατού αντιπάλου. Δεν έχουμε στατιστικές απο τα Ισραηλινά F-35 σε επιχειρήσεις στην Συρία. Ακόμη ανοικτό πόρισμα για το Ισραηλινό που χτυπήθηκε δεν έχουμε. Έχουμε λίγες στατιστικές ρωσικών συστημάτων να χτυπιούνται από Ισραηλινά συστήματα. Αυτές οι στατιστικές δεν αρκούν. 6ΕφΑπλά ολοι μαζεύουν πληροφορίες. Η αορατοτητα αυτή καθ’ αυτή ειναι μια απειλή οχι μόνον στην μορφη του F-35 αλλά και σε πυραύλους πλεύσης ανεπανδρωτα συστηματα κ.ο.κ. Σιγουρα η Ρωσία θα ήθελε να έχει σε παραγωγή και ικανούς αριθμούς δικό της αεροσκάφος στελθ ομως ακομη αδυνατεί στον τομεα αυτόν αρα ρίχνει τις δθναμεις της σε αλλα σύστημαρα ελπίζοντας πως θα γυρίσουν την πλάστιγγα. Το μελλον όμως δυνατής αεροπορίας έγκειται και στην αορατοτητα. Στον αμυντικό χώρο και στον επαγγελματικό χώρο και σε εθνικο επιπεδο χώρο και σε οικονομικό χώρο πρωτευει η πληροφόρηση. Εχει δυνατότητες για επιπλεον πληροφόρηση το F-35 ; Η απαντηση ναι. Θα χρησιμοποιείται σωστά αυτη η πληροφόρηση; Υπάρχουν συστήματα παρεμβολής της πληροφόρησης; Ο ασκός εχει ανοίξει όμως το τι θα γίνει στο μέλλον θα το δούμε.

 4. Ούτε ρωσικά τρολ να ήταν μερικοί σχολιαστές δεν θα σχολίαζαν έτσι

  Να θυμίσω
  1 τα Φ117 εκτέλεσαν χιλιάδες αποστολές και ναι ένα καταρρίφθηκε. Εάν τη μια κατάρριψη ανα χιλιάδες αποστολές την θεωρούν ένδειξη αποτυχίας, τότε τι να πω
  2 τη δολοφονία των αθωων θυμάτων με την κατάρριψη του αεροσκάφους την έχει διερευνήσει ανεξάρτητη επιτροπή με πόρισμα κόλαφος για τους Ρώσους. Έλεος με την παραχάραξη των γεγονότων
  3 μέχρι στιγμής τα ρωσικά αντιαεροπορικά έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά για την κατάρριψη πολιτικών αεροσκαφών και σαν στόχοι για ισραηλινά όπλα αέρος εδάφους. Όλα τα αλλά είναι Ευχολόγια των Ρώσων και των φίλων τους

  1. «τη δολοφονία των αθωων θυμάτων με την κατάρριψη του αεροσκάφους την έχει διερευνήσει ανεξάρτητη επιτροπή με πόρισμα κόλαφος για τους Ρώσους. Έλεος με την παραχάραξη των γεγονότων»

   Η επιτροπη αυτη (ανεξαρτητη -εδω γελανε ολοι) πηρε θεση μετα την δημοσιοποιηση των στοιχειων απο την πλευρα των ρωσων για το σε ποιον ανηκε ο πυραυλος με τον συγκεκριμενο σειριακο αριθμο ναι η οχι;
   Σε ρωταω στα ισια, ποια ειναι η θεση της επιτροπης μετα την ανακοινωση των ρωσων οτι ο συγκεκριμενος πυραυλος με τον συγκεκριμενο σειριακο αριθμο (που η ιδια η επιτροπη εδωσε στην δημοσιοτητα) ανηκε σε ουκρανικη μοναδα;

   Οσο για τα τρολ στον επιστρεφω και εγω τον χαρακτηρισμο, ηρθαν εδω τα τρολ της Πτησης να μας κανουν μαθηματα αντικειμενικοτητας, τραβα παιδακι μου στον φυσικο σου χωρο, εκει ανηκεις.Μην σπαταλας τον χρονο σου εδω.

   1. Η συχνή κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων και φθηνής ξεθωριασμένης προπαγάνδας a la Joseph McCarthy αυτά έχουν.
    Ορισμένοι που εμφανίζονται μερικές φορές στα φόρουμ, έχουν ξεπεράσει (απο ότι φαίνεται επάνω) ακόμα και τους ναζιστές στον φανατισμό, αλλά έτσι είναι όταν σου μαθαίνουν απο μικρό παιδί ποιούς πρέπει να πιστεύεις/υπηρετείς και ποιούς όχι, επειδή έτσι το απαιτούν τα αφεντικά. Μην χαλιέσαι στην προσπάθεια να εξηγήσεις σε προδότες και ανεγκέφαλους π@ρλ@πιπες που εμφανίζονται μόνο για να παπαγαλίζουν μπούρδες τι σημαίνει ελευθερία και τι ανεξαρτησία(έστω στο μυαλό), είναι χαμένος χρόνος. 😉

 5. Η είδηση για τα F-117 ίσως επιβεβαιώνει την ρωσική πλευρά και ίσως γι αυτό δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν για τα α/α όπλα. Γιατί τα F-35 μάλλον πλησιάζουν στο να μην είναι τόσο αόρατα και ακόμα δεν έχουν μπει σε μαζική παραγωγή.

  1. @Gunslinger

   Ετσι ακριβως, βλεπεις το αρθρο ξεκιναει ωραια γραμμενο αλλα μετα πρεπει να την πει την μ@@@@κια του (δεν μπορει να κρατηθει.

   » Οι εικόνες αυτές ξύπνησαν μνήμες από την κατάρριψη της πτήσης MH-17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον Ιούλιο του 2014 στην Ουκρανία, όταν επλήγη από σύστημα SA-17 Buk, το οποίο είχαν υπό τον έλεγχό τους Ρώσοι αυτονομιστές, και το οποίο είχαν προμηθευτεί απευθείας από τη Μόσχα.»

   Βουρτσες με π@υτσες δηλαδη, αν δει ενας φυσιολογικος ανθρωπος την βολη ενος ΑΑ πυραυλου θα του ξυπνησουν αυτες οι μνημες κατα τον συγγραφεα.

   Περιεργως παντα κατα τον συγγραφεα δεν θα του ξυπνησουν μνημες απο την καταρριψη του ιρανικου Αirbus απο το αμερικανικο ναυτικο.Εκεινο ηταν ενα συμβαν , το μαλαισιανο ειναι εγκλημα.

   Αυτο τονισα , οτι αν θελεις να εισαι εγκυρος θα επρεπε μετα το ξυπνημα των μνημων που ανεφερες σαν συγγραφεας να αναφερεις οτι αυτη ειναι η δυτικη αποψη αλλα υπαρχει και η αποψη των ρωσων που αναφερει αυτο και αυτο.Απο την στιγμη που δεν το κανεις αυτο (εν γνωση σου) τοτε θα πρεπει να δεχεσαι και την κριτικη απο τους αλλους. (αφου πλεον δεν κανεις ενημερωση αλλα διατεταγμενη αποστολη)

   Θα δεχτω παρατηρηση απο το Δουκα, απο τον manolis, απο τον ΓΜ,απο τον Αχερωντα ,απο τον Gunslinger , κλπ.
   Απο ανθρωπους δηλαδη που εκτιμω και οχι απο τα τρολ της Πτησης.

   1. Αυτό με την υπόθεση του πολιτικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών στην Ουκρανία,δεν μπόρεσα και εγώ να καταλάβω τι σχέση έχει με τις καταρρίψεις των αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών στο Βιετνάμ. Ούτε ποια σχέση έχει με την ανακοίνωση των Ρώσων ως αντίδραση στις αναφορές του Αμερικάνου πτεράρχου.

  2. @GMT-I

   Για όλες τις απειλές υπάρχουν λύσεις όσο περνάει απο τα χέρια των ανθρώπων. Έτσι είναι και με το θέμα στέλθ, για το οποίο αν δεν υπάρχει ήδη θα «εμφανιστεί» λύση η οποία ίσως δεν θα επικοινωνεί φαρδιά-πλατιά προς τα έξω για πολλούς λόγους.

   Με παράδειγμα την περίπτωση αποκωδικοποίησης της ENIGMA στον Β’ΠΠ(που ήταν επίσης ένα μαθηματικό πρόβλημα), θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν μάθαιναν οι Γερμανοί ότι οι Άγγλοι είχαν σπάσει το σύστημα κρυπτογράφησης με το οποίο συντονιζόταν π.χ. οι αποστολές ναυτικού αποκλεισμού των γερμανικών υποβρυχίων στον ατλαντικό, δεν θα είχε πλέον αξία για τους αντιπάλους αυτή η γνώση. Παρόμοια περίπτωση είναι νομίζω αυτή με τα «αόρατα» μαχητικά των ΗΠΑ.

   Να σημειωθεί επιπλέον, ότι αν υπήρχαν αμυντικά συστήματα που δεν αντιμετωπίζονται, σήμερα δεν θα υπήρχαν συζητήσεις και ασκήσεις αντιβαλλιστικής άμυνας με πυραυλικά συστήματα που αναχαιτίζουν άλλα πυραυλικά συστήματα, αυτά είναι απλή λογική(την οποία αποφεύγουν μερικοί σαν να είναι αμαρτία, επειδή προφανώς τους χαλάει την εικόνα).

   Άλλο ένα παράδειγμα για το πόσο απλή μπορεί να είναι μια λύση (υπό προϋποθέσεις), είναι η αντιμετώπιση των σύγχρονων γερμανικών τορπίλων με ακουστικό ερευνητή (επίσης στην εποχή του Β’ΠΠ), οι οποίες αντιμετωπίστηκαν στην συνέχεια με μια συρόμενη συσκευή αξίας 20$(αν θυμάμαι σωστά) η οποία παρήγαγε θόρυβο παραπλανώντας τον ερευνητή του όπλου.
   Η εξέλιξη απειλής – λύσης εννοείται ότι δεν σταμάτησε σε εκείνη την εποχή, έτσι ο αγώνας συνεχίζεται, άσχετα αν ορισμένοι αποφεύγουν να παραδεχθούν αυτά τα γεγονότα, επειδή συνηθίζουν να έχουν μια μονόπλευρη οπαδική σκέψη/αντίληψη.

 6. Σύγκρουση Ρωσιας-ΗΠΑ σημαινει πυρηνικός πόλεμος.και αμοιβαία εξόντωση..Το ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η ανωτερότητα του F-35 σε ενα τετοιο πόλεμο..;καμμιά.στην ουσία..Ρόλο βέβαια παίζει στις έμμεσες περιφερειακές συγκρούσεις που δίνουν έσοδα και στους μεν και στους δε με τις αγορές όπλων .αυτοι που δεν μπορούν το F-35 να έχουν ,θα πάνε στα ρωσικά Α/Α..Ετσι κερδίζουν όλοι…Άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο.Ο μεσοπρόθεσμος σκοπός των ΗΠΑ ειναι να περιορίσει γεωπολιτικά την Ρωσία ,ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί με την Κίνα αλλα υπάρχουν απρόβλεπτοι παραγοντες .Πχ .Παιρνει τις χωρες της Βαλτικής αλλα μπορεί να χάσει την Τουρκία..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.