Φωτογραφία από τον Πανελλήνιο αγώνα Λίγκας Αλεξιπτώτου Πλαγιάς που πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα, το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2013. (kalavritaxc-2013.blogspot.gr)

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναφερθεί στο Κέντρο Ασφαλείας Πτήσεων και Εδάφους του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, περιστατικά κατά τα οποία, ιδιώτες αεραθλητές χρησιμοποιώντας είτε αλεξίπτωτα πλαγιάς, είτε Υπερελαφρές Αεραθλητικές Μηχανές (ΥΠΑΜ), δεν τηρούν τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι από μεμονωμένους αιωροπτεριστές δεν γίνεται η προβλεπόμενη ενημέρωση των υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας των αεροδρομίων, τα οποία βρίσκονται κοντά σε περιοχές που εκτελούνται πτήσεις αιωροπτεριστών. Κατόπιν επικοινωνίας με τις αερολέσχες που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές, διαπιστώνεται ότι συχνά οι προαναφερόμενοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σ’ αυτές, ώστε να υπάρχει περαιτέρω έλεγχος ή πληροφόρηση.

Οι πτήσεις των ΥΠΑΜ διέπονται από τις διατάξεις του σχετικού Κανονισμού της ΥΠΑ (ΦΕΚ/Β’/1068/04-08-06) στον οποίο ορίζεται ρητά μεταξύ άλλων ότι, για όλες τις πτήσεις τους απαιτείται υποβολή σχεδίου πτήσης, καθώς επίσης για πτήσεις σε στρατιωτικά Α/Δ απαιτείται άδεια από την αντίστοιχη στρατιωτική αρχή.

Επιπρόσθετα, οι πτήσεις των Αιωροπτέρων και των Αλεξιπτώτων Πλαγιάς διέπονται από τις διατάξεις του σχετικού Κανονισμού της ΥΠΑ (ΦΕΚ/Β’/309/15-03-06) σύμφωνα με τον οποίο, απαγορεύεται ο χειρισμός τους σε απόσταση 10ΝΜ από αεροδρόμιο χωρίς άδεια από την υπηρεσία που κάνει χρήση, ή που ελέγχει την συγκεκριμένη εναέρια περιοχή, ανάλογα με την περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση αεραθλητικής δραστηριότητας και εφόσον αυτή πραγματοποιείται στις προβλεπόμενες περιοχές, σύμφωνα με τα ανωτέρω ΦΕΚ, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας καθώς και συνεχής επαγρύπνηση από τους αεραθλητές, με σκοπό την αποφυγή επισφαλών καταστάσεων και τη συνδρομή όλων στην Ασφάλεια των Πτήσεων.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

4 Σχόλια

  1. manolis

    Πραγματικα , οι κινδυνοι στην ασφαλεια πτησεων απο ατιθασα parapente ειναι τεραστιοι! Πως την ειπαμε την Παναγια φιλε Αχεροντα?

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: