Προκαλούν ερωτηματικά οι θάνατοι κατά τη στρατιωτική θητεία – Τι πραγματικά φταίει;

[dropcap size=small]Σ[/dropcap]ύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε μετά από την ανείπωτη θλίψη και τα αναπάντητα ερωτήματα που προκλήθηκαν μετά από το χθεσινοβραδινό χαμό του 19χρονου οπλίτη, ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα του νομού Ξάνθης.

Να θυμίσουμε πως ο στρατιώτης, κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή του ΚΑΑΥ Κεραμωτής κι ανασύρθηκε αναίσθητος από το ναυαγοσώστη του ΚΑΑΥ, ο οποίος επενέβη αντιλαμβανόμενος το συμβάν.

Ακολούθησε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης από τον γιατρό του ΚΑΑΥ και στη συνέχεια ο στρατιώτης διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καβάλας. Παρά τις προσπάθειες όμως, δεν τα κατάφερε και απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ ακόμα διερευνώνται οι συνθήκες και τα αίτια του θανάτου του.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Το θλιβερό περιστατικό, δεν είναι η πρώτη περίπτωση που κάποιος στρατεύσιμος νέος χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που κάποιος οπλίτης νεαρής ηλικίας, είτε από… αμέλεια, είτε από ιατροφαρμακευτική ανεπάρκεια -μάστιγα η έλλειψη σε ιατρικό προσωπικό και βασικά φάρμακα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις-, είτε αποφασίζοντας να τερματίσει ο ίδιος τη ζωή του, βρήκε τραγικό θάνατο.

Δυστυχώς, ξυπνούν νωπές μνήμες, όταν μόλις πέρσι, στη Σπάρτη, ένας 22χρονος οπλίτης έχασε τη ζωή του από πνευμονία κι ενώ επί  10 μέρες βασανιζόταν από την ασθένεια, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά. Ο νεαρός, κοιμόταν κανονικά στους θαλάμους χωρίς να έχει απαλλαγεί από τις υπηρεσίες και χωρίς να του έχει δοθεί καμία ειδική αγωγή. Όταν πλέον η κατάσταση της υγείας του είχε επιβαρυνθεί, οι αρμόδιοι, τον… έβαλαν σε ένα ΚΤΕΛ και με συνοδεία συναδέλφου του, φαντάρου, πήγε στο 401 Σ.Ν., αντί να μεταφερθεί με ασθενοφόρο και με συνοδεία γιατρού!

Το σκηνικό αυτό, είχε έρθει να προστεθεί ως συνέχεια ενός άλλου περιστατικού, κατά το οποίο ένας άλλος φαντάρος που υπηρετούσε στη Λήμνο, είχε χάσει τη ζωή του από καρδιακό επεισόδιο και αφού είχε βρεθεί σε κώμα για πολλές ημέρες. Μολονότι είχε μεταφερθεί εσπευσμένα με αερομεταφορά στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το μοιραίο δεν είχε μπορέσει να αποφευχθεί.

Πρόσφατο είναι και το παράδειγμα ενός νεοσύλλεκτου 19χρονου στρατιώτη από τη Ρόδο, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν λίγα χρόνια, μέσα στο στρατόπεδο, όπου εκτελούσε τη θητεία του στην Κόρινθο. Ο άτυχος φαντάρος, υπέστη «πνευμονικό οίδημα με ισχαιμία μυοκαρδίου» και μολονότι επί αρκετή ώρα -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- έβηχε έντονα, δείχνοντας πως υπάρχει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την περίθαλψή του. Είναι εξόφθαλμο, πως δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες συνθήκες και η νόμιμη υποχρέωση να παρέχεται στους στρατιώτες διαφύλαξη και προστασία, της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας τους.

Το 3% επιχειρεί να αυτοκτονήσει κατά τη θητεία του

Πέραν όμως των θανάτων που οφείλονται σε ιατροφαρμακευτικές ελλείψεις, αμέλεια ή ελλιπή ενημέρωση γύρω από την κατάσταση της υγείας των στραυτευσίμων, υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που οδηγεί στην απώλεια νεαρών ανθρώπινων ψυχών. Αναφερόμαστε ασφαλώς, στον παράγοντα «αυτοκτονία», ο οποίος -όσο ακραίο ή παράξενο κι αν ακούγεται- περνά από το μυαλό σημαντικού αριθμού φαντάρων.

Πρόσφατη ιατρική έρευνα της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης, έφερε στο φως στοιχεία που… σοκάρουν, σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές των Ελλήνων οπλιτών.

Το 3% των Ελλήνων φαντάρων επιχειρούν να αυτοκτονήσουν στη διάρκεια της θητείας τους, προκύπτει από την έρευνα των ιατρών Ορέστη Γιωτάκου και Γιώργου Τσουβέλα. Βασική αιτία είναι οι διαταραχές άγχους.

Στην έρευνα συμμετείχαν 866 υγιή στελέχη και οπλίτες του στρατού, οι οποίοι απάντησαν ανώνυμα κάποια ερωτηματολόγια. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 29 έτη. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 12% απάντησε ότι «είχα την αίσθηση ότι δεν αξίζω»,
 το 6% «ευχήθηκα να είχα πεθάνει», 
το 5,6% «είχα σκέψεις αυτοκτονίας» και
 το 2,8% «είχα επιχειρήσει να αυτοκτονήσω».

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, έρχεται να ενισχύσει το εφιαλτικό περσινό 15ήμερο του καλοκαιριού, κατά το οποίο ένας φαντάρος και δύο υπαξιωματικοί των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (!) οδηγήθηκαν στην αυτοχειρία. Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο Ελληνικός Στρατός, οδηγεί νέους ανθρώπους στο να δώσουν τέλος στη ζωή τους, έχουν γίνει ουκ ολίγες προσπάθειες να καταγραφούν. Ωστόσο, δεν μπορεί να είναι μόνο η καταπίεση, η απώλεια οικείων προσώπων, η αίσθηση απομόνωσης και η έλλειψη κοινωνικότητας.

Η αλήθεια, είναι πως το ποσοστό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα έχει αρχίσει να μειώνεται από το 2001, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στη σταδιακή μείωση της θητείας, ωστόσο, όπως θα φαίνεται και στον πίνακα, από το 2007 παρατηρήθηκε εκ νέου αύξηση του αριθμού τους.

HELLAS_ΘΗΤΕΙΑ_ΘΑΝΑΤΟΙ

Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί ιδιαιτέρως την ηγεσία του ΥΕΘΑ, αντί να επιδίδεται σε φιέστες εξύψωσης του εθνικού φρονήματος κόστους εκατομμυρίων ευρώ, καθώς το πρόβλημα δείχνει για την ώρα μη αναστρέψιμο και ίσως χρειάζονται ριζικές αλλαγές και ανακατατάξεις στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

 

Χάρης Αποστολόπουλος

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Telegram
Doukas Gaitatzis

Doukas Gaitatzis

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

9 Απαντήσεις

 1. Είναι γνωστή η ανεπάρκεια σε ιατρούς στις μονάδες όπως επίσης και η ακαταλληλότητα αυτών που παριστάνουν τους ιατρούς.Πόσα άλλα περιστατικά δεν έχουν γίνει γνωστά…?

 2. Εδώ έχουμε την κλασσική διπροσωπία του ἑλλαδικού «κράτους»,από την μία ὁ ψευτοφανταροπατερισμός του στύλ «να μήν κρυώσουν τα μωρά»,και ὁ Παγκάλειος ψευτοανθρωπισμός του «να μήν κλάψουν μάννες»,από την άλλη ἡ βαθειά ριζωμένη αδιαφορία για τον πολίτη γενικώς,και τον στρατευμένο ειδικώς,εκτός ἄν είναι κάποιο βύσμα που εκκολάπτεται για μελλοντικός πρωθυπουργός,ἤ κάτι από αυτό το συνάφι των «επωνύμων».
  Πρέπει όμως,σε ότι αφορά τα ποσοστά αποπειρών αυτοκτονίας,και τις σκέψεις που οδηγούν σε αυτές,να ξεκαθαριστεί ότι τα αίτια είναι πολλά και ποικίλα,και πολλές φορές συνοδεύουν τον κληρωτό ἤδη από την πολιτική ζωή,εξ οὖ και ἡ αύξηση των ποσοστών μετά το 2007,λόγω οικονομικής κρίσεως.
  Για τα μόνιμα στελέχη,έχω την εντύπωση ότι είναι λιγώτερο επιρρεπή,ίσως επειδή είναι διαφορετική ἡ διαδικασία ενσωματώσεως στο στράτευμα.
  Πρέπει σε κάθε περίπτωση να διευκρινιστεί ότι οἱ απόπειρεςέρχονται κατά κανόνα μετά από κάποια περίοδο καταθλίψεως,ἡ οποία γίνεται πολλές φορές αντιληπτή εκ των υστέρων,όταν ὁ κατεθλιμμένος έχει ἤδη προβεί σε απόπειρα αυτοκτονίας.
  Όταν πρόκειται π.χ για κόμιση στην στρατιωτική θητεία ενός προβληματος που έχει την ρίζα του στην ιδιωτική πολιτική ζωή,μπορεί ὁ περίγυρος να θεωρήσει ότι ἡ συστολή και εσωστρέφεια είναι στοιχεία της προσωπικότητος τους κατεθλιμμένου,και ότι κατά τα άλλα είναι φυσιολογικός,και εντάξιμος στην μονάδα.
  Πολλές φορές,μόνο μετά την απόπειρα,γίνονται γνωστά τα αίτια της καταθλίψεως και ἡ μεσοπρόθεσμη συνεισφορά τους στο απονενοημένο διάβημα,είναι κάτι που το έχω βιώσει στην θητεία μου,όταν ἡ αυτοκτονία συμπαθούς,«ήσυχου» συναδέλφου έφερε στο φώς τραγική του απώλεια που είχε προηγηθεί της θητείας του.
  Επίσης,το στρατιωτικό περιβάλλον μπορεί να προκαλεί δυσανεξία σε κάποια άτομα,τα οποία αντιδρούν μανιοκαταθλιπτικά,με αποτέλεσμα συνήθως αναβολές,και κάποτε και απόπειρες αυτοκτονίας.
  Σε κάθε περίπτωση,είναι παρατηρημένο ότι οἱ έντονοι ρυθμοί εκπαιδεύσεως,και ἡ εναλλαγή και ποικιλία στα αντικείμενα,μειώνουν την προδιάθεση για απονενοημένα διαβήματα,συνηθέστατα είναι ἡ μονοτονία της καθημερινότητος που γαργαλάει τα αυτοκαταστροφικά ένστικτα,και κυρίως ἡ αγγαρειομαχία ( «είχα την αίσθηση ότι δεν αξίζω»).
  Κάτι ακόμη,κάποιοι είναι επιρρεπείς σε απόπειρες αυτοκτονίας,αλλά στον Στρατό βρίσκονται και όπλα και πυρομαχικά,που κάποιες φορές βρίσκονται σε λάθος χέρια,σε λάθος στιγμή…
  Για τα στελέχη ισχύει ότι και στις επιχειρήσεις και υπηρεσίες του δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέως,προσαυξημένο όμως με τα γνωστά στρατιωτικά δεδομένα,την πίεση εκ των άνω,την έλλειψη κατανοήσεως των προβλημάτων και δυνατοτήτων εκ μέρους της διοικήσεως/ηγεσίας,(πολλές φορές υποκριτική μή κατανόηση,για να καλυφθούν με την υπέρβαση εκ μέρους των υφισταμένων κενά και ελλείψεις του υπηρεσιακού φορέως),ἡ διαβρωτική επίδραση της βυσματοκρατίας γενικώς,και όλα αυτά με περιτύλιγμα «πειθαρχίας» και «καθήκοντος».
  Το χειρώτερο για τα κατώτερα στελέχη,είναι να φορτωθούν ὡς αποδιοπομπαίοι τράγοι ευθύνες που δέν τους αναλογούν,όπως στην περίπτωση του Φαρμακονησίου,αρχές της περασμενης δεκαετίας,όταν στο πλαίσιο εκτελέσεως του «καθήκοντος» ( το καθηκοντολόγιο είναι στην πραγματικότητα άγνωστο στο Στράτευμα,και ἡ έννοια του καθηκοντος είναι λάστιχο),ἡ φρουρά του νησιού μάντρωσε αριθμό λαθραίως εισελθόντων,κάποιοι εκ των οποίων δέν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις,και αντιμετωπίστηκαν αναλόγως.
  Ἡ παρουσία κάποιου «καρφιού» που με το κινητό μετέδιδε σημεία και τέρατα,είχε ὡς αποτέλεσμα ὁ λοχίας Δημόπουλος και ὁ ΕΠΟΠ Κουτουνίδης να αποταχθούν,ενώ κάποιος κλαράτος έσπευσε στο Φαρμακονήσι να προσφέρει γλυκά στους λαθραίους,και να τους ευχηθεί καλό νέο ξεκινημα στην Ἑλλάδα!
  Λίγο αργώτερα,σε εκδήλωση στην γαλλική πρεσβεία,όπου τιμήθηκε (σε χωριστή τελετή,ὡς απότακτος) ὁ Δημόπουλος για την συνεργασία του με γαλλική μονάδα σε πρότερη ειρηνευτική επιχείρηση,του προτάθηκε ἡ κατάταξη στην Λεγεώνα των Ξένων.
  Ὁ Δημόπουλος δήλωσε ότι ὁ μόνος στρατός στον οποίον θα μπορούσε να υπηρετήσει,είναι ὁ Ἑλληνικός.
  Ὁ τότε Α/ΓΕΣ Αστρ/γος Ντούβας,δέν χρεώθηκε τίποτε από την υπόθεση αυτή,αλλά κόντεψε να χάσει το άστρο του,είπαν οἱ κακές γλώσσες,επειδή δέν πήγε ὁ Τόλης Βοσκόπουλος στην χριστουγεννιάτικη ἤ πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του ΓΕΣ…
  Όλα τα ανωτέρω,δέν είναι επιστημονική μελέτη,ούτε κἄν στατιστική,αλλά είναι το προσωπικό μου μέρισμα πραγματικότητος,όπως το απεκόμισα ὡς κληρωτός,αλλά και ὡς πολίτης που ενδιαφέρεται.
  Πολλοί θα μπορούσαν να πούν πολλά ακόμη.

 3. Θα μπορούσε κάθε μήνα να υπάρχει υποχρεωτική ψυχιατρική εξέταση για μόνιμους και κληρωτούς. ΕΠίσης, συνυπογράφω με τα χίλια αυτό που είπε ο Αχέροντας:
  ”Σε κάθε περίπτωση,είναι παρατηρημένο ότι οἱ έντονοι ρυθμοί εκπαιδεύσεως,και ἡ εναλλαγή και ποικιλία στα αντικείμενα,μειώνουν την προδιάθεση για απονενοημένα διαβήματα,συνηθέστατα είναι ἡ μονοτονία της καθημερινότητος που γαργαλάει τα αυτοκαταστροφικά ένστικτα,και κυρίως ἡ αγγαρειομαχία «είχα την αίσθηση ότι δεν αξίζω».”

  Είναι αστείο αλλά οι πιο ”ευτυχισμένες” μονάδες είναι οι μάχιμες και αυστηρές μονάδες, πράγμα που δηλώνει πως ο στρατός οφείλει να είναι μάχιμος για το καλό της προσωπικής ζωής των πολιτών που υπηρετούν σε αυτό (ακόμα και όταν τελειώσει η θητεία τους).

  1. Για να μήν δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις,κουμπάρε,(επειδή πολύ συμφωνούμε τελευταία),δέν συμφωνώ με την μείωση της θητείας,ούτε στην Ἑλλάδα,ούτε στην Κύπρο.

   1. Άσε τις σοφιστείες,κουμπάρε,περαιτέρω μείωση στην Ἑλλάδα ισούται με ανομολόγητη κατάργηση.
    Στην Κύπρο,με 14 μήνες,καλύπτεσαι από ότι έχεις σχολιάσει μέχρι στιγμής,εγώ όχι.
    Αλήθεια,το ότι τους τελευταίους τρείς μήνες του 2017 πρακτικώς δέν θα υφίσταται Ἑθνική Φρουρά,καθώς ούτε κληρωτοί εκπαιδευμένοι θα υπάρχουν,ούτε ΣΥΟΠ θα έχουν βγεί στις μονάδες,πώς σου φαίνεται;

   2. Ειχα σχολιάσει πως η μείωση της θητείας προυπέθετε κάποιες σοβαρές μεταρρυθμίσεις, πχ μείωση των στρατόπαιδων και αύξηση των ΕΠΥ. Το γεγονός πως πρώτα γίνεται η μείωση της θητείαςκαι μετά οι μεταρρυθμίσεις σημαίνει πολύ ωμά ”προεκλογικό ρουσφέτι” στους ψηφοφόρους.

   3. »προεκλογικό ρουσφέτι» στους ψηφοφόρους.«
    Προεκλογικό ρουσφέτι στον Αττίλα είναι.
    Κατά τα λοιπά,οἱ Κύπριοι,όπως άλλωστε και οἱ Ἑλλαδίτες,την ψήφο τους την ρίχνουν εκεί που τους κουτρίζει,και όχι με κριτήριο την μείωση της θητείας.
    Υπενθυμίζω,στην Ἑλλάδα το ΠΑΣΟΚ μείωσε την θητεία το 2001,αλλά έχασε τις εκλογές που ακολούθησαν το 2004,και ἡ ΝΔ την μείωσε πάλι το 2009,αλλά έχασε και αυτή τις εκλογές λίγους μήνες αργώτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.